Primarul localităţii Copăceni, Tironel Tâmplărescu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care şi-a propus să le implementeze în localitate, în următoarea perioadă. Cum a intrat în politică, dar şi de ce consideră că programele europene au impus condiţii draconice în vederea accesării fondurilor, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Ce priorităţi aveţi, în acest an?
Tironel Tâmplărescu: Săptămâna trecută am semnat nişte norme în vederea dotării Căminului Cultural, urmând ca în această perioadă să întocmim şi documentaţia, după care proiectul va intra la finanţare. În cadrul proiectului este cuprinsă furnizarea de echipamente: video-proiector pentru activităţi educative, sistem audio, suporturi de DVD/CD, calculatoare necesare desfăşurării activităţilor, costume populare pentru dotarea căminului cultural, modernizarea sistemului de iluminare al scenei, dar şi mobilierul necesar bunei desfăşurări a activităţilor social – culturale (mese, scaune, dulapuri, birouri, cuiere, etc.) precum şi dotarea grupurilor sanitare. Este necesară această investiţie deoarece spaţiul actual al căminului cultural necesită modernizare şi o rezolvare funcţională necesară pentru desfăşurarea activităţilor culturale. Mai avem trei proiecte depuse din toamna anului trecut la Ministerul Dezvoltării, în vederea modernizării infrastructurii rutiere. Astfel, vor intra la asfaltare un drumul comunal, pe o lungime de 4,5 kilometri, altul de 4,265, dar şi construirea unui pod peste pârâul Cerna. În prezent se finalizează turnarea stratului doi pe o distanţă de 1,8 kilometri. Lucrarea face parte dintr-un proiect depus la Ministerul Dezvoltării prin O.G. 28, început în anul 2013, şi sperăm că-l vom finaliza în această vară. Proiectul prevede asfaltarea drumului comunal pe o lungime de 2,8 kilometri şi leagă trei sate: Copăceni – Ulmetu şi Bălteni. Tot prin O.G. 28 se va extinde cădirea primăriei cu încă două sau trei birouri, cu o sală de şedinţe şi un grup sanitar.
Impact real: În localitate mai sunt drumuri de pământ?
Tironel Tâmplărescu: După ce vor intra la asfaltare şi proiectele pe care le avem depuse în vederea finanţării la Ministerul Dezvoltării, adică cei 9 kilometri, vom avea în procent de 90% infrastructura rutieră modernizată, în afară de drumurile de tarla. Primele asfaltări după Revoluţie s-au făcut în primul meu mandat, când am reuşit să finalizez asfaltarea a 5 kilometri de drumuri comunale, la care se mai adaugă drumul la care lucrăm în prezent, iar în mandatul acesta vom finaliza asfaltarea altor 9 kilometri. Tot în primul mandat am reuşit să modernizăm căminul cultural, dispensarul, să construim podul din punctul Gâtejei, dar şi pe cel din punctul Strinului. Consiliul Judeţean începe de asemenea reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean 676B Glăvile (DJ677A) – Voiculeasa – Olteanca – Chiriceşti – Lăpuşata (DJ 676), dar şi reabilitarea aşa-zisului „drum al oaselor”, care leagă localităţile Berbeşti – Copăceni – Cernişoara şi Popeşti.
Impact real: Ce vă mai doriţi, anul acesta?
Tironel Tâmplărescu: Intenţionez să accesez un proiect pentru achiziţionarea unui buldoexcavator şi amenajarea unei baze sportive cu teren sintetic. Aceste investiţii ar putea fi primele proiecte accesate prin GAL „Cerna-Olteţ”. Grupul este încă la început, după atâta amar de vreme. Abia s-a semnat contractul de finanţare.
Impact real: Ce proiecte aţi reuşit să finalizaţi cu bani alocaţi pentru situaţii de urgenţă?
Tironel Tâmplărescu: Ni s-au alocat fonduri în urma calamităţilor din 2014 pentru refacerea platformei drumurilor, în valoare de 14 miliarde de lei vechi. Tot în urma inundaţiilor am avut inclusiv podul de pe drumul judeţean rupt, care a fost reparat. Pentru toate aceste proiecte rezolvate am fost sprijiniţi de domnul Dumitru Cornoiu dar, în urma calamităţilor Valea Cernei şi-a lărgit albia, erodând în mal până aproape de gospodării. Administraţia Bazinală de Apă Olt nu ia în seamă pericolul, motivând de fiecare dată că nu sunt bani, dar localnicii nu ştiu acest aspect, vin la primărie şi se plâng.
Impact real: În localitate aveţi romi care creează probleme?
Tironel Tâmplărescu: Etnicii romi din localitate îşi plătesc taxele către stat, iar copiii lor merg la şcoală. De câte ori au câte o problemă pe care nu ştiu cum să o rezolve vin la noi pentru a le oferi ajutor, iar, în privinţa infracţionalităţii, nu avem astfel de cazuri.
Impact real: Cum aţi intrat în politică şi de ce aţi ales social-democraţia?
Tironel Tâmplărescu: Eu am fost crescut, ca om politic, de domnul Ion Cîlea, de la care am învăţat foarte multe. Sfatul dat de dânsul, de la care nu mă abat niciodată este acela de a fi stăruitor, perseverent, neclintit în hotărâri şi atitudini. Îmi spunea că un social-democrat trebuie să vădească statornicie, fermitate şi neclintire în susţinerea unei păreri sau în realizarea unui proiect pentru semenii săi. A avut încredere în mine şi am fost sprijinit, iar comunitatea a fost mulţumită de mine ca primar, mi-a mai acordat un mandat, iar acum, în cel de-al doilea mandat am reuşit să îmi fac majoritate în Consiliul Local: am şapte consilieri social-democraţi din totalul de unsprezece, şi pe Aurel Dumitrana ca viceprimar.
Impact real: Câte şcoli mai funcţionează în localitate?
Tironel Tâmplărescu: În localitate mai avem două şcoli, dar, cu părere de rău, din toamna acestui an vom fi nevoiţi să închidem o şcoală. Ambele locaţii sunt reabilitate cu fonduri din bugetul local, dar şi cu bani atraşi de la Ministerul Dezvoltării. Şcolile din satele comunei Copăceni s-au înfiinţat în anii 1838, din dorinţa unor mari boieri ai locului de a sprijini necondiţionat dezvoltarea învăţământului. Nu în ultimul rând, la Copaceni există o bibliotecă locală care datează din anul 1950 unde, cândva, se găseau peste 6148 de volume.
Impact real: Ce proiecte veţi depune prin programele europene?
Tironel Tâmplărescu: Condiţiile sunt draconice. Avem un proiect pe care l-am depus ca să fiu sigur şi pe O.G.28, din cauza condiţiilor impuse de programele europene, pe care localitatea Copăceni nu prea se poate plia. Pentru a reuşi să prindem un punctaj sigur în vederea finanţării ar fi trebuit ca localitatea să fie traversată de un drum european, să aibă gară funcţională, dar şi un anumit număr de locuitori.
Impact real: Cu ce se ocupă oamenii din Copăceni? Care este activitatea lor de bază?
Tironel Tâmplărescu: Tineret nu prea mai există şi vor fi din ce în ce mai puţini. Mă întrebaţi cu ce trăiesc oamenii de aici? În fiecare casă există câte un pensionar, care este stâlpul de venit pentru întreaga familie. Aceasta este principala sursă de venit, restul nu au din ce să trăiască. Agricultură nu poţi face dacă nu ai o bază materială. Sunt bătrâni care sunt ajutaţi tot de copii să-şi muncească pământurile, pentru că, altfel, nu ar avea niciodată posibilitatea să le cultive. Seamănă ceva pe ele doar pentru a nu rămâne cu terenul pârloagă. Norocul este că în localitate a venit un belgian care a deschis o plantaţie de pomi fructiferi pe o suprafaţă de 15 hectare şi pe alte 6 hectare a plantat muri, şi acolo mai merg oamenii care au mai rămas în sat, la muncă.