Primarul comunei Copăceni vorbeşte, într-un interviu acordat cititorilor Impact Real, despre proiectele în derulare şi despre ceea ce a realizat până acum, în localitate. Priveşte spre următorii patru ani cu mare încredere şi spune că nu îi place să facă politică. În ciuda acestui lucru, se declară un social-democrat convins, care pune interesul cetăţeanului pe primul loc.
Impact real: Ce priorităţi aveţi, în acest an?
Tironel Tâmplărescu: Ca în fiecare an, gândurile noastre sunt îndreptate către proiecte. În luna februarie începe sesiunea pentru accesarea fondurilor europene, unde vom depune un proiect pentru extinderea reţelei de canalizare pe o lungime de 10 kilometri şi construirea unei staţii de epurare, pentru asfaltarea a 5 kilometri de drumuri comunale şi reabilitarea Casei de Cultură. Clădirea Casei de Cultură are două săli de spectacol, având o capacitate de 200 de persoane, respectiv 150 de persoane şi care, în primul an de mandat, a fost reabilitată cu bani din bugetul local. Acum vom depune, însă, un proiect de amenajare şi dotare a imobilului din fonduri europene, proiect în care sunt incluse dotarea Casei de Cultură cu centrală termică, mobilier, sistem audio, video-proiector, mese de biliard şi inclusiv cu o cortină pentru spectacole. Documentaţia proiectului este finalizată, urmează să depunem proiectul, iar valoarea acestuia este de 100 de mii de euro. Pentru toate aceste proiecte avem documentaţiile finalizate, doar aşteptăm să înceapă sesiunea, ca să le putem depune.
Impact real: Ce proiecte vă doriţi să accesaţi prin Grupul de Acţiune Local „Cerna-Olteţ”?
Tironel Tâmplărescu: Intenţionez să accesez un proiect pentru reabilitare, modernizare şi extinderea primărie, şi pentru achiziţionarea unui buldoexcavator. Se va extinde cădirea cu încă două sau trei birouri, cu o sală de şedinţe şi un grup sanitar. Aceste investiţii sunt primele proiecte accesate prin GAL „Cerna-Olteţ”. Grupul este încă la început. Fiecare proiect va avea valoarea de 100 de mii de euro. Tot anul acesta vom amenaja şi o parcare, în curtea primăriei. Această investiţie intră la capitolul mici investiţii, cu fonduri din bugetul local.
Impact real: Pagubele pricinuite în urma calamităţilor din vara anului 2014 au fost rezolvate?
Tironel Tâmplărescu: Mai avem un proiect, în valoare de 11 miliarde de lei vechi, semnat în vederea finanţării, dar, spre dezamăgirea noastră, trebuia să primim banii din luna octombrie pentru situaţii de urgenţă, pentru reabilitarea a două drumuri laterale, unde va trebui să facem cât mai repede şanţuri dalate şi să le asfaltăm sau să le betonăm, şi asta pentru că aceste drumuri sunt în pantă, iar, atunci când vine potopul mătură tot macadamul, care ajunge efectiv pe drumul judeţean. De fiecare dată, după o ploaie mai puternică, suntem nevoiţi să băgăm mâna în tejgheaua primăriei, pentru a reface paguba pricinuită. Ambele drumuri au o lungime de un kilometru.
Impact real: Care au fost rezultatele sondajului politic, făcut la Copăceni?
Tironel Tâmplărescu: În urma sondajului făcut de PNL am ieşit cu un procent de 60%, iar liberalii se pare că ar avea doar 1%. Se pare că localitatea, în ansamblu, este de stânga. Comunitatea a realizat că Partidul Social Democrat este motorul progresului, iar acest aspect este înţeles foarte bine, pentru că nu putem fi adepţii sistemelor prăbuşite.
Impact real: În acest mandat aţi avut majoritate, în Consiliul Local?
Tironel Tâmplărescu: La noi a fost acel USL, o mare prostie, acceptată de social – democraţi. Cu toate acestea, am reuşit să întoarcem lucrurile de partea noastră şi, în sprijinul comunităţii, pot să spun că PDL m-a susţinut.
Impact real: În localitatea aveţi romi care creează probleme?
Tironel Tâmplărescu: Etnicii romi din localitate îşi plătesc taxele către stat, iar copiii lor se duc la şcoală. De câte ori au câte o problemă pe care nu ştiu cum să o rezolve, vin la noi pentru a le oferi ajutor, iar, în privinţa infracţionalităţii, nu avem astfel de cazuri.
Impact real: Ce proiecte aţi preluat, de la fosta administraţie?
Tironel Tâmplărescu: Nici un proiect: nu era o palmă de asfalt pe drumurile comunale sau vreun proiect depus în vederea finanţării, sau în faza de documentaţie. Cu toate acestea, am muncit şi am reuşit, iar acum privesc spre următorii patru ani cu mare încredere că proiectele mele, majoritatea devenite obiective de interes local, vor fi dovada că interesul cetăţenilor se află în topul listei priorităţilor administrative. Nu îmi place să fac politică, dar mă declar un social-democrat convins care, în limita legii, pun problema cetăţeanului pe primul loc.
Impact real: Reţeaua de apă este un capitol încheiat, la Copăceni?
Tironel Tâmplărescu: Apă avem în localitate, am mai făcut şi o extindere de 2,5 kilometri, pe care am şi finalizat-o, aşa că astăzi localitatea beneficiază de o reţea de apă de peste 22 de kilometri. Sistemul nu este predat Apavilului, dar voi fi obligat să îl predau, pentru că legea spune că sistemul trebuie administrat de un operator regional sau ne obligă să înfiinţăm o societate comercială, în subordinea Consiliului Local. Avem un proiect depus cu fonduri europene, pentru înfiinţarea sistemului de canalizare pe o lungime de 10 kilometri, asta pentru că nu avem voie să depunem pe această axă o valoare mai mare a proiectului. Pe parcurs vom căuta să găsim soluţii sau se vor găsi soluţii prin master planul judeţului.
Impact real: Lucrările de la baza sportivă se vor finaliza, anul acesta?
Tironel Tâmplărescu: Este un proiect demarat cu bani din bugetul local. Am reuşit să facem împrejmuirea, am lucrat şi la amenajarea gazonului, iar anul acesta vom construi tribunele şi vestiarele. Echipa de fotbal Cerna Copăceni o susţinem din bugetul local şi este înscrisă în Liga a V-a.
Impact real: Ce proiecte aveţi, pentru viitorul mandat?
Tironel Tâmplărescu: Să văd demarat proiectul de înfiinţare a reţelei de canalizare, proiectul pentru cei 5 kilometri de asfalt finanţat, buldoexcavatorul în curtea primăriei, să văd începute lucrările pentru reabilitarea primăriei. Şi mai am un proiect, pentru amenajarea şanţurilor pe întreaga lungime a drumului judeţean.
Impact real: Ce proiecte nu reuşiţi să finalizaţi?
Tironel Tâmplărescu: Avem un drum plombat doar în urma numeroaselor adrese pe care le-am trimis şi a drumurilor bătătorite pe la Consiliul Judeţean Vâlcea. Mai mult decât atât, avem un pod care aparţine tot Consiliului Judeţean, tot pe drumul judeţean, iar situaţia se ştie, pentru că s-au apucat de lucrare, însă pilonul din mijlocul podului este aproape în aer. Le-am făcut adrese, să facă prag de colmatare, după care au adus utilajele, le-au băgat în râu şi apoi s-au gândit să plece. De atunci nici nu şi-au mai adus aminte de această lucrare. Podul este pe drumul judeţean 373, care face legătura cu localitatea Cernişoara. Pentru drumul judeţean, fosta conducere a Consiliului Judeţean a prins la finanţare proiectul de asfaltare a porţiunii care porneşte de la Slătioara şi ajunge până la Lădeşti, dar proiectul a murit. Acum, altele sunt, din păcate, priorităţile noii conducerii a Consiliului Judeţean.
Impact real: Sunteţi mulţumit de felul cum a decurs primul mandat, din punct de vedere al proiectelor propuse în oferta cu care v-aţi prezentat, în 2012?
Tironel Tâmplărescu: Sunt primarul cel mai tânăr din judeţ, şi al doilea pe ţară. Mă declar mulţumit de ceea ce am reuşit să realizez în aceşti ani, şi spun asta pentru că am realizat în procent de peste 70%, ceea ce am promis, chiar dacă mai sunt multe de făcut. Cu toate acestea, am promis în campanie că rezolv problema ruinelor de blocuri din centrul localităţii şi nu am reuşit. Este o nereuşită şi asta, din motive independente de voinţa mea.
Impact real: Cât de permisiv este bugetul localităţii, anul acesta?
Tironel Tâmplărescu: Comparativ cu bugetul anului trecut, care ne-a scos la liman, anul acesta, cu bugetul pe care îl avem abia puteam să supravieţuim, însă, pentru că există oportunitatea accesării fondurilor europene, aceasta este şansa salvării noastre.
Impact real: Cu ce se ocupă oamenii din Copăceni? Care este activitatea lor de bază?
Tironel Tâmplărescu: Tineret nu prea mai există, şi vor fi din ce în ce mai puţini. Mă întrebaţi cu ce trăiesc oamenii de aici? În fiecare casă există câte un pensionar, care este stâlpul de venit pentru întreaga familie. Aceasta este principala sursă de venit, restul nu au din ce să trăiască. Agricultură nu poţi face dacă nu ai o bază materială. Sunt bătrâni care sunt ajutaţi tot de copii să-şi muncească pământurile, pentru că, altfel, nu ar avea niciodată posibilitatea să le cultive. Seamănă ceva pe ele doar pentru a nu rămâne cu terenul pârloagă. Nici nouă nu ne convine să aruncăm banii aşa, în agricultură.