Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Tironel Tamplarescu: „Localnicii se descurca, deoarece exista cate un pensionar in fiecare casa”

primar3Tironel Tâmplărescu a ajuns, în urmă cu un an, în fruntea administraţiei locale din Copăceni. Proiectele pe care şi le-a propus pentru primul mandat vizează infrastructura rutieră, asfaltări de drumuri, dar şi extinderea alimentării cu apă în toată comuna şi introducerea canalizării. Potrivit spuselor primarului Tâmplărescu, populaţia comunei Copăceni nu numai că este îmbătrânită, dar este şi săracă. Localnicii sunt sceptici inclusiv în a-şi cultiva pământurile pentru că nu au bani să le întreţină până la recoltare. Cu ce probleme se confruntă administraţia locală din Copăceni, dar şi cum cataloghează primarul acest prim an de mandat aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Sunteţi la primul mandat. După un an în fruntea administraţiei locale, cum vi se pare, este greu sau uşor să fii primar?
Tironel Tâmplărescu: Nu pot spune că este nici greu, dar nici uşor, este într-adevăr o responsabilitate. Ai nişte promisiuni de dus la îndeplinire, promisiuni pe care le-ai făcut în campanie şi datorită cărora localnicii ţi-au acordat votul. Nevoile oamenilor sunt numeroase, iar, cu timpul, aceştia nu mai au răbdare, populaţia este îmbătrânită şi are nevoie de utilităţi, de infrastructură.

Impact real: Care este colaborarea cu viceprimarul şi aparatul administrativ din primărie?
Tironel Tâmplărescu: Eu voi continua proiectele fostului primar, actualul viceprimar. Şi dânsul şi-a pus amprenta de-a lungul celor opt ani de mandat pentru mai multe obiective realizate în comună, şi aici mă refer la şcoli, cămin cultural, primărie etc. Întotdeauna este loc de mai bine în tot ceea ce faci, nu ai cum să mulţumeşti pe toată lumea, dar trebuie să faci în aşa fel încât să satisfaci cât mai multe persoane.

Impact real: Aţi reuşit să finalizaţi ce v-aţi propus pentru primul an de mandat?
Tironel Tâmplărescu: Pot spune că am reuşit, în mare parte. Am făcut o bucătărie la căminul cultural cu bani de la bugetul local, am avut grijă de drumuri, am şi depus proiecte în acest sens, iar în privinţa alimentării cu apă şi canalizare am prins proiecte pe Ordonanţa 28/2013 şi aşteptăm finanţare pentru demararea lucrărilor. Este greu când vii la primărie: până te obişnuieşti, până reuşeşti să le arăţi oamenilor din aparatului administrativ ce vrei de la ei, să te cunoască… Dar, la final, am reuşit să formăm o echipă, iar domnul viceprimar, având o experienţă de opt ani ca primar, nu poate decât să mă ajute, să ne sprijinim reciproc, pentru ca lucrurile să meargă şi împreună să punem umărul la dezvoltarea localităţii, pentru că are mare nevoie.

Impact real: Cine administrează alimentarea cu apă din comună?
Tironel Tâmplărescu: Consiliul Local, iar preţul unui metru cub de apă este de 2,2 lei. De curând, am purtat o discuţie şi cu consilierii, ne întrebam cât vom mai putea să tragem ca oamenii să plătească metrul cub de apă cât mai puţin. Încă de pe vremea fostului primar s-a dat acceptul pentru a face parte din AGA, i-am ajutat să acceseze fonduri, dar eu nu mi-aş dori ca acest sistem de alimentare cu apă să ajungă la mâna lor, să începem să plătim şi noi 5 sau 6 lei metrul cub de apă. Oamenii sunt săraci aici, nu îşi permit asemenea costuri. Deocamdată, nu a venit nimeni să ne bată la cap ca să ne preia Apavilul, dar ne aşteptam în orice moment să se întâmple asta.

Impact real: Cum vă descurcaţi cu partea de colectare a banilor pentru apă de la cetăţeni?
Tironel Tâmplărescu: Avem la Sistemul de Gospodărire a Apelor o fată care se ocupă de acest lucru, care merge din casă în casă, avem şi un băiat care răspunde de defecţiuni şi tot ce apare pe traseu, avem şi laborator modern de analiză a apei, cu laborant, toate fiind gestionate de Consiliul Local.

Impact real: În curând, comuna Copăceni va beneficia de apă şi canalizare. Veţi face faţă gestionării acestor două utilităţi, în cazul în care Apavilul nu va prelua sistemul de alimentare cu apă şi canalizare?
Tironel Tâmplărescu: Eu cred că reparaţiile se pot face foarte bine şi la nivel local. Ce ne-ar mai trebui în această situaţie ar fi angajarea unui electrician şi a unui mecanic. Dacă vreau să îmi fie uşor, aş putea să le predau sistemul celor de la Apavil, dar, dacă vreau să fie preţ mai mic, muncesc puţin mai mult, ne implicăm şi noi, aparatul administrativ, mai mult. Mi-ar plăcea să ni se dea posibilitatea să ne gospodărim singuri, dacă tot vorbim de descentralizare; să îmi dea tot ce îmi trebuie şi să ne descurcăm cu mâna de lucru din comună, vedem noi cum, important este să nu sufere oamenii, pentru că localnicii sunt foarte săraci la Copăceni.

Impact real: V-aţi gândit să înfiinţaţi o societate pe lângă primărie, unde să puteţi face angajări?
Tironel Tâmplărescu: Nu agreez nici varianta aceasta, deoarece ca să înfiinţezi o societate trebuie să plăteşti taxe la stat, să mai pun şi alte biruri, după ce că avem un buget atât de mic. Ar fi bine să ne lase să funcţionăm aşa cum suntem la momentul actual. Nu mai spun că noi cotizăm la Apavil, anual, cu 1.200 de lei, deşi nu primim nici un fel de beneficiu, plătim aceşti bani doar pentru că facem parte din Asociaţia Apa Vâlcea. Eu nu contest faptul că Apavilul nu va face treabă bună sau că nu este un demers bun, dar îi pun înaintea tuturor pe oamenii din comună. Să plătească dublu nu mi se pare corect. Ar trebui să găsească o cale de mijloc, să taxeze şi în funcţie de gradul de sărăcie, de venituri, de aşezare geografică etc. Vom vedea ce va mai fi.

Impact real: Aveţi un proiect nou, pe care doriţi să-l implementaţi în următoarea perioadă?
Tironel Tâmplărescu: Nu m-am gândit încă la un proiect nou, până când nu văd strategia de dezvoltare 2014-2020, să vedem ce ramuri şi în ce direcţii se vor putea depune proiecte. Din câte sunt eu informat, se va merge cu fonduri pentru domeniul transporturilor, ceea ce este altceva decât ceea ce avem noi nevoie, în localitate.

Impact real: Cu ce se ocupă oamenii din Copăceni? Care este activitatea lor de bază?
Tironel Tâmplărescu: Tineret nu prea mai există şi vor fi din ce în ce mai puţin. Din Copăceni mai sunt maximum zece persoane care lucrează la mina de la Berbeşti. Mă întrebaţi cu ce trăiesc oamenii de aici? În fiecare casă există câte un pensionar, care este stâlpul de venit pentru întreaga familie. Aceasta este principala sursă de venit, restul nu au din ce. Agricultură nu poţi face dacă nu ai o bază materială. Sunt bătrâni care sunt ajutaţi tot de copii să-şi muncească pământurile, pentru că altfel nu ar avea niciodată posibilitatea să le cultive. Seamănă ceva pe ele doar pentru a nu rămâne cu terenul nemuncit. Nici nouă nu ne convine să aruncăm banii aşa, în agricultură. Ce să faci cu 350 de lei pensie, când un hectar de teren arat ajunge la 500 de lei şi energia electrică ne-a înnebunit la ora actuală, cu preţul foarte ridicat? Noi am avut noroc pentru că am pus becuri economice şi am extins iluminatul public.

Impact real: În cazul în care s-ar pune în discuţie comasarea comunelor, cum vedeţi situaţia? Reuşiţi să vă autofinanţaţi?
Tironel Tâmplărescu: Situaţia este din ce în ce mai tristă. Dacă va fi capitala la Craiova, probabil, se va dezvolta mai mult zona respectivă, iar dacă se va ajunge la comasarea comunelor va fi un dezastru. Comuna Copăceni, probabil, va aparţine de Lăpuşata, dar nu ştiu cum vor face cu oamenii aceştia bătrâni, care vor avea nevoie de acte să meargă atâta drum pentru o adeverinţă sau un certificat. Nu ştiu cum va fi, dar situaţia nu este îmbucurătoare deloc.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.