Sunteţi aici: Pagina principală // Fapt divers

Tigarile halucinogene umplu spitalele

Substanţele etnobotanice au fost scoase în afara legii, dar continuă să facă victime printre adolescenţi. Cu o zi înainte ca Guvernul să adopte ordonanţa de urgenţă prin care se interzice comercializare acestor produse, un tânăr de 17 ani dintr-o localitate vâlceană a ajuns la spital cu stări de vomă, după ce a tras câteva fumuri dintr-o ţigară care conţinea plante cu efect halucinogen. Tânărul vine să întregească statistica din Vâlcea care arată că, în ultimul an, din cauza acestor substanţe, 45 de adolescenţi au ajuns la spital cu dureri de cap, ameţeli şi stări de vomă.

Adolescent găsit inconştient în staţia de autobuz

Tânărul de 17 ani din localitatea Păuşeşti Măglaşi, judeţul Vâlcea, a ajuns la spital la scurt timp după a ce a fumat împreună cu un coleg de clasă o ţigară cu substanţe etnobotanice. El acuza dureri de cap, ameţeli şi stări de voma. A petrecut o noapte în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Vâlcea, după care a fost externat. „La internare, starea generală a băiatului era destul de bună, dar modificată. Când s-a prezentat la Urgenţe, băiatul era conştient, afebril, echilibrat cardiac şi fără probleme neurologice. Am contactat, conform protocolului, Direcţia pentru Protecţia Copilului şi pe Georgiana Ţîrcomnicu, doctor la Centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog Vâlcea. Acum aşteptăm să vină familia pentru a-l putea externa pentru că starea sa de sănătate este bună, nefiind vorba de o intoxicaţie gravă.”, a declarat Dorina Constantinescu, medic-şef al secţiei Pediatrie.
Tânărul în vârstă de 17 ani, din comuna Păuşeşti- Măglaşi, elev la Grupul Şcolar „Căpitan Nicolae Pleşoianu, a inhalat pentru prima oară plante etnobotanice, cumpărate de la un magazin rămas deschis, împreună cu câţiva colegi de clasă. Medicii vâlceni au fost nevoiţi să trateze încă un tânăr, în vârstă de 19 ani, student, din Râmnicu Vâlcea, care era deja dependent de droguri şi care a ajuns la spital după ce intrase în sevraj. Studentul a fost trimis la Centrul de dezintoxicare de la Cluj. O elevă de 17 ani din Râmnicu Vâlcea a intrat şi ea în sevraj.

Mai mulţi tineri vor intra în sevraj

După închiderea magazinelor de vise, medicii vâlceni se aşteaptă la mult mai multe cazuri de acest gen, pentru că sunt mulţi tineri care vor intra în sevraj. Medicii sunt îngrijoraţi, întrucât numărul pacienţilor cu toxiinfecţii stomacale cauzate de substanţe etnobotanice a crescut îngrijorător în ultima perioadă. În ultimul an, 45 de persoane din Vâlcea au trecut pe la Urgenţe şi aceştia sunt numai cei care au recunoscut că au fumat astfel de substanţe înainte să li se facă rău.

27 de magazine care trebuie închise definitiv

În judeţul Vâlcea funcţionează 27 de magazine de vise, în care se vând amestecuri de plante care, ingerate sau inhalate prin ardere, au efect halucinogen. Autorităţile au decis încă de pe 27 ianuarie să le suspende activitatea pe o perioadă de trei luni şi acum le monitorizează. Poliţiştii au acum şi baza legală să închidă definitiv aceste magazine, după ce Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care interzice comercializarea acestor substanţe etnobotanice. Persoanele care vând, deţin sau transportă plante şi substanţe etnobotanice riscă astfel sancţiunea cu închisoarea. În zece zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, toţi comercianţii sunt obligaţi să distrugă, pe cheltuiala lor, stocurile de substanţe etnobotanice. Mai mult, comercianţii nu vor fi despăgubiţi, chiar dacă aceste plante erau considerate, până acum, legale. Pedeapsa cu închisoarea se aplică în funcţie de gravitatea infracţiunii. Pentru comercializarea drogurilor cu risc scăzut, pedeapsa este închisoare de la 2 la 15 ani, iar pentru vânzarea halucinogenelor cu risc crescut, se pot face şi 20 de ani de închisoare. Decizia (proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope) vine după ce, în ultimul timp, consumul acestor plante a crescut foarte mult, iar numeroase persoane au ajuns pe paturile spitalelor în stare foarte gravă. Guvernul a interzis astfel comercializarea a 36 substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor, printr-o ordonanţă de urgenţă.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.