Primarul din Lungeşti este omul care are mereu ceva de spus şi ceva de făcut, şi nu se poate să nu-l remarci, indiferent unde s-ar afla. Reales de locuitorii din Lungeşti, Tiberiu Costea este cel care demonstrează că proverbul „omul sfinţeşte locul” este cât se poate de adevărat, şi nu pentru că a înţeles să preţuiască competenţa şi calitatea, ci pentru că nu stă o clipă locului: construieşte, organizează , este alături de oameni, acolo unde trebuie să fie un primar. Care sunt proiectele aflate în derulare pe raza localităţii pe care o administrează, precum şi ce planurile are în viitor pentru atragerea fondurilor, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Ce proiecte estimaţi că se vor finaliza la finalul acestui mandat?
Tiberiu Costea: Avem deja un centru frumos, la care se vor alătura trei şcoli reabilitate, două cămine culturale modernizate, construirea unei săli de sport, asfalt pe toate drumurile şi uliţele comunale, reţea de apă şi canalizare până la ultima casă şi foarte multe alte proiecte, unele pe care le am în stadiul de proiectare, şi altele fiind abia în stadiul de discuţii.
Impact real: Dintre proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării vă aşteptaţi să vi se aloce fonduri pentru toate?
Tiberiu Costea: Avem şase proiecte depuse, dar nu ştiu ce se va semna, până la urmă. Plănuim reabilitarea şi dotarea şcolii V-VIII din centru, reabilitarea şi dotarea dispensarului uman, construirea unui pod în punctul Neamţu, construirea uliţelor de interes local pe aproximativ 12 kilometri, unde intră 30 de uliţe care ar fi de fapt asfaltarea tuturor uliţelor locale. Mai avem un proiect pentru iluminatul public, pentru care nu am nici o speranţă în privinţa finanţării şi un proiect pentru renovarea primăriei, proiecte pe care l-am trecut, dar nu mă gândesc că vom primi fonduri. M-am gândit la primărie pentru că este singura locaţie care arată cel mai rău din localitate şi o să mai arate aşa un an sau doi. Personal am investit prea puţin în clădirea primăriei, cu excepţia unor dotări tehnice pe linie de IT sau câteva birouri şi scaune. Am hotărât să investesc foarte puţin sau deloc în primărie, cu toate că este locul unde ne desfăşurăm activitatea, dar este bine: nu ne plouă, nu ne ninge, nu ne bate vântul, iar celelalte obiective am considerat că sunt mai importante, nu primăria. În situaţia în care vom găsi variante de atragere a fondurilor o vom reabilita termic şi o vom dota. Până la urmă un serviciu performant nu poate fi făcut decât dacă ai şi condiţii. Nu poţi să-i ceri unui om să muncească, iar condiţiile să fie precare. Dintre cele şase proiecte eu, ca primar, mă aştept ca toate să fie finanţare, însă aş alege modernizarea şcolii, pentru că vreau ca toţi copiii din această localitate să înveţe carte.
Impact real: Sala de sport este un proiect eligibil?
Tiberiu Costea: Se va construi cu siguranţă, iar locaţia va fi amplasată lângă parcul nostru local. Fosta conducere a primăriei, pe vremea când în localitate nu exista nici un metru de asfalt pe drumuri, şcolile stăteau să cadă, iar apa şi canalizarea erau un vis a amenajat cu bani grei un parc pentru cetăţenii din Lungeşti. Parcul există şi astăzi, însă nimeni nu îşi face timp să vină seara la promenadă. Acest parc este de râsul curcilor, dar asta este, aşa a fost gândit la timpul respectiv de cei care au condus destinele acestei localităţi. Proiectul sălii de sport va demara cu fonduri alocate prin Compania Naţională de Investiţii, având o capacitate de 220 de locuri. Tot prin Compania Naţională de Investiţii vor începe lucrările în luna iulie pentru modernizarea celor două cămine culturale din localitate.
Impact real: Când vor începe lucrările pentru grădiniţa cu program prelungit?
Tiberiu Costea: În prezent am avut vizita pe teren pentru construirea grădiniţei cu program prelungit. Proiectul este depus pe Măsura 7.2. cu fonduri europene AFIR. Locaţia va avea trei săli de clasă, unde vor fi înscrişi aproximativ 70 de copii. Nu pot vorbi despre faptul că localitatea se situează pe un trend al creşterii demografice, deoarece este pe minus din acest punct de vedere de foarte mulţi ani, dar, în situaţia în care vom reuşi anul acesta să dăm drumul la sistemul de alimentare cu apă şi foarte curând vom avea toate utilităţile în localitate, toţi cei care sunt plecaţi din ţară, la muncă în străinătate, şi asta însemnă peste 600 de familii, ar putea reveni în localitate cu copiii. Mai mult, la Lungeşti nu vorbim despre şomaj, pentru că există un cămin – spital unde lucrează aproximativ 70 de angajaţi din localitate, sunt şcolile unde sunt 30 de angajaţi, în administraţia publică sunt 22 de angajaţi, avem serele Popescu, unde sunt peste 20 de angajaţi, unitatea militară, unde sunt 20 de angajaţi, avem o firmă de construcţii care are 30 de angajaţi şi mai există o firmă care are 80 de angajaţi. Aşadar, nu putem vorbi despre faptul că Lungeştiul ar fi o comună unde predomină şomajul. Adunând toate locurile de muncă sunt peste 400 de angajaţi care sunt în această comună.
Impact real: La Lungeşti mai sunt drumuri de pământ?
Tiberiu Costea: În cazul finanţării proiectului pe care îl avem depus pe O.G. 28, care cuprinde 12 kilometri de uliţe săteşti se va închide tot ceea ce însemnă modernizarea infrastructurii la Lungeşti. Însă, localitatea este străbătută de două drumuri judeţene, 676C şi 676D, care se unesc la intersecţia de la intrarea în localitate şi se închid în punctul Răcoasa, unde începe DC 54. Acest drum comunal, la care lucrăm în prezent, face legătura cu localitatea Mădulari, iar lucrările sunt în faza de pietruire cu macadam. Până la sfârşitul lunii iunie se toarnă asfaltul. Pe aceste două drumuri judeţene sunt 12 poduri. În vederea reabilitării celor două drumuri judeţene este luată o hotărâre de conducerea Consiliului Judeţean pentru turnarea unui covor asfaltic pe o lungime de 2,2 kilometri între cele două poduri unde s-au făcut lucrări cu bani de la bugetul local al primăriei. Ambele drumuri judeţene sunt plombate, s-au făcut reparaţii, iar în prezent drumurile arată bine.
Impact real: În urma finalizării proiectelor cu fonduri europene aţi primit sancţiuni?
Tiberiu Costea: Nu am avut niciodată o astfel de sancţiune luată, dimpotrivă, am preluat un proiect cu corecţie financiară data în procent de 100% şi am ajuns să-l aducem la zero corecţie. Trebuia să returnăm 7,9 miliarde de lei din cauza nerespectării termenelor şi condiţiilor din contractele adiţionale trei şi patru. Noroc cu directorul fondurilor europene, care a înţeles situaţia şi a făcut toate demersurile legale, în aşa fel încât am reuşit să finalizăm lucrările de modernizare la şcoală.