Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Tiberiu Costea: Politica de partid este una, iar serviciul de primar este cu totul altceva

04 primar LungestiPrimarul comunei Lungeşti, Tiberiu Costea, aşteaptă cu nerăbdare noile linii de finanţare europene, pentru a demara o serie de proiecte foarte importante pentru localitatea pe care o gospodăreşte. Dacă aceste finanţări vor acoperi nevoile localităţii, acesta este hotărât să candideze pentru un nou mandat de primar.

Impact real: Aveţi majoritate, în acest moment, în Consiliul Local?
Tiberiu Costea: Nu am majoritate, iar situaţia este destul de dificilă. Am avut un proiect pentru reabilitarea căminului cultural, depus la Compania Naţională de Investiţii în anul 2012, şi consilierii noştri au votat împotrivă. În acest fel, localitatea a pierdut 9 miliarde de lei. Şi acum îmi vine să plâng, am alergat două zile pentru a obţine toate avizele necesare. Un reprezentant de la CNI a prezentat proiectul, dar consilierii noştri au votat împotriva investiţiei, spuneau că, dacă s-a reuşit să se facă atâtea lucruri fără bani, cu 9 miliarde de lei doreau să reabiliteze ambele cămine culturale. A fost o surpriză şi pentru mine, deoarece nu mă aşteptam la această reacţie. Prinsesem acest tren pe ultima sută de metri, când aveam toate documentele întocmite pentru a ni se vira fondurile necesare. Îmi mai lipsea doar hotărârea de consiliu, pe care trebuia să o iau la ora 9.00, iar la 11.00 trebuia să fiu
la Bucureşti. Eram bucuros pentru că puteam să fac ceva util în localitate. În dimineaţa respectivă mă îmbrăcasem cu cel mai frumos costum, fericit că plec la Bucureşti, fără să-mi treacă nici o clipă prin gând că aceşti oameni nu vor aproba proiectul. Această comunitate i-a votat pentru a aduce bani localităţii, pentru a dezvolta comuna, dar scopurile dânşilor sunt altele.

Impact real: Aţi reuşit să faceţi bugetul pentru anul 2015?
Tiberiu Costea: Da, bugetul a trecut fără probleme. Altele sunt scopurile consilierilor noştri. Dânşii insistă să le măresc din nou indemnizaţiile, pentru că aveau 330 de lei pentru două şedinţe. Aşa ceva este exclus, deoarece eu am o singură şedinţă şi, în plus, pentru ce trebuie să-i plătesc din banii comunităţii, când ei nu votează proiectele? Sunt consilieri aflaţi la al patrulea mandat, care confundă valoarea de inventar cu o sumă care trebuie investită în acel obiectiv. Ei nu pot face diferenţa dintre un capitol şi un subcapitol, şi nu ştiu ce înseamnă furnituri. Nu mă consider mai deştept, dar am nevoie în jurul meu de oameni cu care să pot vorbi aceeaşi limbă.

Impact real: În ultimii ani, la Lungeşti nu a rezistat nici un primar mai mult de un mandat. Cum vedeţi lucrurile, din 2016?
Tiberiu Costea: Eu stau la primărie cu scopul de a face politica locuitorilor, nu mi-a trecut niciodată prin cap să fac politica unui partid, chiar dacă sunt membru PNL. În opinia mea, politica de partid este una, iar serviciul de primar este cu totul altceva. Dacă stau 8 ore la primărie şi mă gândesc ce face partidul sau cine-l conduce, este clar că nu pot face nimic. Cu alte cuvine, nu fac decât o politică a cetăţenilor, ascult care sunt nevoile şi necesităţile prioritare şi încerc să-i fac să mai şi zâmbească sau măcar să vadă în mine un primar în care au un sprijin necondiţionat. Ca exemplu, de fiecare dată când au venit ajutoarele de la Uniunea Europeană, le-am dus la beneficiari acasă, pentru că sunt oameni majoritatea bătrâni sau persoane cu handicap. Dacă îi chem la primărie pe cei din cătunul Carcadiş, de la o distanţă de circa 20 de kilometri, sau din alte zone, tot atât de îndepărtate, să-şi ia alimentele, aceşti oameni vin cu un cărucior sau cu căruţa, iar asta se numeşte chin. Când le-am dus alimentele acasă, i-am văzut pentru prima dată lăcrimând. Sunt oameni care mă strigă din microbuz, să îmi spună problemele lor, şi plâng pe umărul meu, iar toate acestea le-am făcut nu pentru a-mi face campanie, ci pentru că aşa simt.

Impact real: Ce înseamnă pentru dumneavoastră funcţia de primar?
Tiberiu Costea: Pentru mine este o onoare, şi sunt mândru, mai ales atunci când reuşesc să-mi ajut comunitatea. Nu îmi face plăcere când nu pot să fac ceea ce trebuie pentru oameni. Mă interesează, mă frământă problemele localităţii, chiar dacă alţii se bucură când mă văd stresat. Cu toate acestea, nu o să cedez, spre dezamăgirea lor. Chiar dacă vin dintr-un domeniu unde remuneraţia este de două ori mai mare, tot nu voi pleca, aşa, cu una, cu două. Dacă se vor deschide linii de finanţare pentru proiectele europene prin care să pot face ceea ce mi-am propus, cu siguranţă, voi candida în continuare. În 24 de ani, nu s-a reuşit să se facă decât un parc în centrul comunei, dar nu există un dispensar sau cămine culturale unde să fie grupuri sanitare, nu este apă şi sunt multe alte probleme nerezolvate pentru comunitate. Şi, atunci, cred că mi-ar mai trebui încă un mandat, să pot demonstra că localitatea aceasta merită să fie în top 10, printre alte comunităţi din judeţul Vâlcea, dar voi demonstra că se poate face acest lucru.

Impact real: Împreună cu aparatul administrativ, reuşiţi să formaţi un întreg?
Tiberiu Costea: Am reuşit să fac în aşa fel încât aparatul administrativ să funcţioneze ca un departament, aşa cum este normal. Toată lumea care vine să ia o adeverinţă pleacă în două minute. Până acum doi ani, pentru emiterea unei adeverinţe, cetăţeanul trebuia să facă o cerere, care ulterior trebuia să fie înregistrată. Acum, inclusiv acest mic impediment se poate rezolva în maxim două minute. Nu am program de audienţe, uşa biroului meu fiind deschisă în permanenţă, şi îmi place să spun că astăzi formăm toţi o echipă.

Impact real: Când poate reveni echipa locală de fotbal în activitate?
Tiberiu Costea: Timp de doi ani, nu am avut infrastructură, iar terenul unde s-au investit în trecut 6,5 miliarde de lei l-au distrus. Cu aceşti bani s-a decopertat terenul, s-a arat şi s-a adus pământ necorespunzător. După toate acestea, rezultatul a fost un dezastru, efectiv, s-a desfiinţat în totalitate baza sportivă. Atunci, nu am putut găsi altă soluţie, pentru că bani nu erau, iar priorităţile erau altele, aşa că am adunat băieţii şi fiecare, prin voluntariat, a lucrat la sfârşit de săptămână, pentru refacerea terenului. Încet, încet, datorită băieţilor din localitate, care ne-au sărit în ajutor, am adus baza sportivă la normalitate. După toate acestea, mă pot mândri cu cel mai frumos gazon, care este în top 10, dintre toate bazele pe care le-am văzut în judeţ. Urmează să achiziţionez două rânduri de echipament, inclusiv genţi, treninguri, mingi, plase de fotbal şi două
porţi de fotbal şi, în viitorul campionat, ar trebui să pot avea o echipă de copii pe care să o înscriu în Liga a V-a, de unde sigur nu vom retrograda, ci vom promova.

Impact real: Cum credeţi că sunteţi perceput de comunitate?
Tiberiu Costea: Fără falsă modestie o spun, simt că sunt respectat şi apreciat. Spun toate acestea pentru că sunt oameni care mă trag de mânecă şi îmi mulţumesc, cu lacrimi în ochi. Sunt oameni mult mai în vârstă faţă de mine, care îmi spun, când mă văd, „sărut mâna, domnule primar”. Toate acestea consider că vin pe un fond al mulţumirii pe care eu l-am aşternut. Îi respect pe toţi, nu mă pot gândi vreodată să vorbesc urât despre cineva, să-l resping, să nu-l primesc, să nu-l ajut, în limita legii.

Impact real: Aveţi încredere în noua conducere a Consiliului Judeţean?
Tiberiu Costea: Este altceva, în sensul că nu se mai face anticameră, nu mai stai cu rugăciuni, nu mai depinzi de altcineva pentru a-ţi pune o pilă sau o relaţie. De multe ori, una vorbeai cu Ion Cîlea şi alta făcea Persu, sau ceva vorbeai cu Pistol şi altceva făcea celălalt, era o nebunie totală. Cu siguranţă, lucrurile au luat un alt făgaş, mult mai bun, pe termen scurt. Am încredere în noua conducere a Consiliului Judeţean. Pe termen mediu, sperăm că, la noile alegeri, Cristian Buican va avea şansa să candideze. Din punctul meu de vedere, trebuie să îi dăm credibilitate, este momentul să vină altcineva cu viziune liberală. Chiar îl văd ca pe un preşedinte potent, cu alte viziuni şi alte idei. Este omul care nu ţine cont de coloratura politică sau de ce îţi impune partidul. Este omul care, dacă ajungi la el, cu siguranţă, vei fi primit şi ascultat.

Impact real: Olăritul este, în continuare, „tradiţia vie” a comunei Lungeşti?
Tiberiu Costea: Anul acesta, suntem la a 37-a ediţie a sărbătorii „Zilei Olarului”. Singurul lucru care ne mai reprezintă este olăritul, pe care îl susţin în continuare, şi vreau să-l promovez. Cei care continuă tradiţia merg pe ceea ce este tradiţional, merg pe aceeaşi manufactură, pe aceeaşi linie şi pe acelaşi model. Olăritul din zona noastră este unic în ţară, datorită compoziţiei lutului, în care nu există plumb. Trebuie ţinut cont de acest aspect foarte important, pentru că sunt comercianţi care au venit pe piaţă cu tot felul de chiciuri şi te trezeşti, la un moment dat, că sănătatea este pusă în pericol, dar nu ştii din ce cauză. Eu am un proiect unic, pe care vreau să-l realizez, referitor la amenajarea unei tabere pentru aptitudini, printre care se află olăritul şi ţesutul. Aş mai vrea să fac un punct muzeistic, unde o să expunem foarte multe lucruri vechi, de sute de ani, din zona noastră.

Impact real: Ce vă supără cel mai mult?
Tiberiu Costea: Indiferenţa mă deranjează. Acum puţin timp, aflat într-o vizită la Drăgăşani, i-am prezentat un dosar ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, în care era prezentată situaţia şcolilor din Lungeşti. A luat dosarul, l-a pus pe spătarul scaunului şi l-am găsit după ce a plecat tot acolo, mi l-a dat femeia de servici. Nu a acordat nici o importanţă ministrul Ecaterina Andronescu învăţământului. De fapt, este la fel şi cu cei care sunt miniştri astăzi: le place doar să iasă cu declaraţii în presă, spunând cât de mare este grija lor faţă de învăţământ. În dosarul de atunci erau ataşate fotografii în care prezentam situaţia jalnică a şcolilor din Lungeşti. În afară de Şcoala cu clasele I-IV din centru, pe care am reuşit cu mare „cântec” să o finalizez, situaţia celorlalte unităţi de învăţământ a rămas aceeaşi.

Impact real: Când va prinde contur „Târgul fermierului” din Lungeşti?
Tiberiu Costea: Am organizat un târg pe care îl vom deschide în două săptămâni. Acest proiect a demarat cu fonduri de la Uniunea Europeană, prin APIA, şi se numeşte „Târgul fermierului”. Aici pot toţi negustorii din întreaga zonă să-şi vândă produsele, în primul rând ai mei. Lucrările la acest târg se vor finaliza cu banii care au venit pentru izlazuri. În afara acestui târg, am făcut pe fiecare izlaz foişoare mari, de câte 22 de locuri, şi am montat jgheaburi de beton cu apă curentă, pentru adăpatul animalelor.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.