Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Tiberiu Costea: „O majorare a birurilor nu înseamnă dezvoltarea localităţii”

Primarul comunei Lungeşti, Tiberiu Costea a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor care se derulează în localitate. Ce promisiuni au primit primarii în cadrul adunării generale a Asociaţiei Comunelor din România de la ministrul Fondurilor de Dezvoltare Locală, ce a însemnat pentru bugetul primăriei excedentul din 2016, dar şi care sunt greutăţile în accesarea fondurilor europene, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Care au fost discuţiile şi ce promisiuni vi s-au făcut în cadrul adunării generale a Asociaţiei Comunelor din România?

Tiberiu Costea: Am venit de la adunarea generală a Asociaţiei Comunelor din România cu un sac de promisiuni. Dacă se concretizează va însemna ceva important pentru administraţiile locale, dacă nu, vom rămâne în continuare aşa cum suntem şi acum, adică în imposibilitatea de a plăti salariile, avizele la proiectele pe care urmează să le facem, să ne plătim studiile de fezabilitate, ridicările topografice şi serviciile de consultanţă. Asta însemnă blocaj total în ceea ce priveşte dezvoltarea localităţii, indiferent pe ce linie. Spun acest lucru fiindcă formula care s-a aplicat anul acesta ne-a afectat foarte mult. Pentru echilibrare ni s-au alocat 397 de mii de lei, din 12 mii de lei am primit anul trecut, o diferenţă de 8 miliarde de lei, pentru că sfârşitul anului ne-a prins cu excedent, în 2016. Cred că este o măsură proastă, fiindcă banii au provenit din fondul de rulment. Acest lucru înseamnă că au fost bani daţi de sat pentru lucrări în continuare, pe care, ulterior, tot statul ni i-a luat. Partea proastă este că rămân nişte lucrări începute şi neterminate şi rămân nişte taxe neplătite, tot către stat. Ce rost are să îmi mai dea statul bani pentru proiecte, ca apoi să îmi ia cotă parte, motivul fiind că formula excedentului s-a făcut aşa cum vedem cu toţii, „pe repede înainte”, motivând că sunt lucruri care nu s-au analizat în profunzime. Ni se promite că vom fi toţi aduşi la un numitor comun în luna iunie, după rectificare, rectificare care a fost promisă şi anul trecut, dar care nici până acum nu s-a realizat.

 

Impact real: Ce a însemnat pentru primării excedentul din 2016?

Tiberiu Costea: Excedentul înseamnă o chestiune foarte sensibilă. În situaţia asta sunt dezamăgit, fiindcă am avut un excedent pentru lucrările în continuare pe care urma să le demarez şi toţi banii ni s-au luat pentru a ne bloca. Mai mult, ne-au luat şi banii pe care îi aveam alocaţi pentru echilibrarea bugetelor. Formula de calcul după care ni s-au dat cei 397 de mii de lei din excedentul de 20 de miliarde din 2016 habar nu am cum s-a calculat, fiindcă nu reprezintă jumătatea. Dacă luăm un centralizator al tuturor judeţelor cu sumele alocate o să reiasă că sunt judeţe care au sume alocate pentru echilibrarea bugetelor defalcate mult mai mari. S-a spus că vor aloca fondurile respective în funcţie de localităţi, suprafaţă, numărul de locuitori, dar nu este adevărat. Sunt localităţi care au 1000 de locuitori şi care au primit fonduri pentru echilibrare de peste 18 sau 20 de miliarde de lei. Comuna Lungeşti are 3500 de locuitori şi a primit doar 4 miliarde de lei. Vicepremierul Paul Stănescu şi ministrul Fondurilor de Dezvoltare Locală ne-a spus clar că sumele vor fi echilibrate la rectificarea din luna iulie, dar nu văd cum se vor face echilibrările. Adică, celor care li s-au dat bani să înţeleg că li se vor lua, fiindcă nu am cum să sper că de la 4 miliarde, bani pe care i-a primit comuna Lungeşti o să ne mai dea atât cât le-a dat altor localităţi din alt judeţ, adică o diferenţă de 16 miliarde de lei la echilibrare. O astfel de promisiune nu este credibilă.

 

Impact real: Cum este bugetul anul acesta?

Tibi Costea: Mai mic de patru ori, ceea ce înseamnă o sustenabilitate a salariilor până în luna mai. S-a dat o lege a salarizării pe care trebuia să o respectăm. După ce am aplicat legea ne-am trezit că acele contribuţii care au intrat de la angajator la salariat s-au mărit foarte mult, constatând faptul că, dacă nu măream cu 25% sau 30% salariile brute ale angajaţilor scădea netul cu 600 de lei la fiecare angajat, iar salariile deveneau mai mici decât au fost înainte. Astfel, salariaţii din Primăria Lungeşti au rămas cu acelaşi net pe care l-au avut anul trecut, salariu la care s-a mărit brutul foarte mult. Prin urmare, noi trebuie să plătim către stat contribuiţii cu 30% mai mult decât plăteam înainte, iar salariaţii au rămas cu aceleaşi salarii majorate la finele anului trecut. Nu am înţeles de ce s-a dat această lege, dacă nu sunt bani.

 

Impact real: Pentru a acoperi golul din buget aţi recurs la majorarea taxelor şi impozitelor locale?

Tibi Costea: Ştiu că orice majorare a taxelor este o împovărare pentru fiecare dintre noi. Mai mult, de când sunt primarul acestei localităţi, niciodată nu le-am majorat. O majorare a birurilor înseamnă dezvoltarea localităţii pe spatele cetăţenilor. Aşa ceva este inadmisibil, fiindcă la Lungeşti sunt marea majoritate pensionari cu pensii de la CAP de 400 de lei lunar, nu mai vorbesc de cei care nu au un loc de muncă.

 

Impact real: Din acest buget „sărac”, sunt luate în calcul şi investiţiile?

Tibi Costea: În acest an nu pot vorbi de nici o investiţie din bugetul local. Cu toate acestea, vom achiziţiona patru indicatoare pentru presemnalizarea trecerilor de pietoni prevăzute cu leduri care se încarcă solar, pe care le vom monta la trecerile de pietoni, în dreptul şcolilor. Restul investiţiilor se vor realiza cu fonduri guvernamentale sau fonduri europene. Recent am fost de comun acord cu achiziţionarea unui buldoexcavator CAT 434 F2. Fondurile necesare achiziţionării acestui utilaj au fost atrase prin GAL, fiind al doilea proiect accesat. Valoarea care ni s-a cuvenit a fost de 100 de mii de euro. În localitate se derulează lucrările de reabilitare a căminelor culturale pe Măsura 7.6. fonduri europene şi construirea unei săli de sport prin Compania Naţională de Investiţii, lucrări care se vor finaliza în luna mai.

 

Impact real: Drumul judeţean este un proiect bifat?

Tibi Costea: S-a pus asfalt pe 1,8 kilometri în toamna anului trecut. Acest lucru s-a datorat faptului că am reuşit să mă fac auzit de conducerea Consiliului Judeţean. Drumul era un real pericol pentru comunitate. Înainte de a se reabilita am avut un mic incident cu microbuzul şcolar care, în urma unei manevre, încercând să evite gropile din asfalt, s-a răsturnat cu copiii. Conducerea Consiliului Judeţean a venit, a constat, a înţeles cât de periculos devenise carosabilul şi a luat hotărârea de a moderniza drumul. Prin urmare, asfaltarea se datorează Consiliului Judeţean.

 

Impact real: Care sunt greutăţile în accesarea fondurilor europene?

Tibi Costea: Am reuşit să atrag fonduri europene în localitate pentru opt proiecte. Patru sunt finalizate, două sunt în derulare, iar alte două proiecte sunt în implementare. Cu toate acestea, spun că procedurile în vederea absorbţiei fondurilor europene sunt extrem de grele, din cauza condiţiilor impuse şi a regulilor pe care trebuie să le respecţi cu mare stricteţe. Eu am făcut patru drumuri la Craiova pentru proiectul de modernizare a căminelor culturale fiindcă, din calcule, reieşea o sumă cu 0,48, diferenţa dintre eligibil şi neeligibil şi nu puteam întocmi devizele în aceste condiţii. A patra oară când am ajuns le-am spus că retrag proiectul, fiindcă eram la capătul răbdării. De fiecare dacă când ajungeam acolo era ceva în neregulă. A fost foarte greu, fiindcă mă simţeam umilit şi,din această cauză, sunt foarte mulţi colegi primari care renunţă. Nu avem ce face, cu toate acestea acceptăm condiţiile lor, fiindcă trebuie să facem ceva pentru localitate.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.