Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Tiberiu Costea aşteptă PNDL-3 pentru asfaltarea ultimelor uliţe din comună

La Lungeşti, modernizarea infrastructurii a intrat în linie dreaptă. Administraţia locală a reuşit să obţină finanţare pentru trei proiecte prin PNDL-2. Este vorba despre reabilitarea şi modernizarea Şcolii Gimnaziale Lungeşti, un proiect în valoare de aproape 25 de miliarde de lei vechi, reabilitarea şi modernizarea dispensarului uman din centru, investiţie în valoare de 12 miliarde de lei vechi şi cel de-al treilea proiect cuprinde construirea unui pod din beton armat peste pârâul Mamu, în satul Fumureni, punct Neamţu, în valoare de 10 miliarde de lei vechi. Potrivit spuselor primarului Tiberiu Costea, podul respectiv necesita reabilitare, fiind modernizate încă şase obiective de acest gen până în prezent. Administraţia locală pregăteşte pentru următorul program guvernamental un proiect de modernizare a drumurilor comunale: „Noi am depus şase proiecte, dintre care trei au intrat la finanţare. Celelalte trei cuprindeau modernizarea iluminatului public pe care oricum îl avem modernizat, dar aş fi vrut să fac un sistem dublu. Mă gândisem la un iluminat public special, cu holograme în perioada sărbătorilor pascale şi de Crăciun, la care se adăugau câteva lămpi cu putere mai mare în intersecţiile principale şi în zonele unde este activitate seara. Din păcate nu am reuşit să prindem la finanţare un proiect în care cuprindeam restul uliţelor rămase neasfaltate, şi care sper să intre în PNDL-3. Dacă nu, vom găsi o altă variantă şi tot o să le asfaltez, în viitorul apropiat. Este vorba despre ultimii 12 kilometri. Am asfaltat în jur de 12 kilometri şi au mai rămas încă 12 kilometri, care sunt uliţe poate cu doar două familii, dar care trebuie să beneficieze şi ele de asfalt, chiar dacă lungimea lor este una de câţiva zeci de metri. Ultimul proiect pe care l-am depus a privit reabilitarea sediului primăriei, care nu m-a interesat niciodată foarte mult. Ca instituţie este foarte importantă primăria la nivel local, dar ca aspect, pentru mine nu a contat prea mult. Consider că avem alte priorităţi în materie de infrastructură sau de modernizare a şcolilor”, ne-a declarat primarul comunei Lungeşti, Tiberiu Costea.

 

Centru medical unic în judeţ, la Lungeşti

Pe lângă numeroasele investiţii din comuna Lungeşti, dispensarul medical este un alt motiv de laudă pentru administraţia locală. Proiectul prevede realizarea unui dispensar medical ca un spital, care se va amenaja cu bani de la stat, fiind printre singurele existe în judeţ. Investiţia realizată de Primăria Lungeşti este una care îi va aduce primarului Costea multe bile albe din partea cetăţenilor. Proiectul cuprinde modernizarea dispensarului medical, dar şi dotarea lui cu ecograf cu cinci filtre Doppler color, un EKG şi un aparat de rezonanţă pentru urgenţe. În clădire se va amenaja o cameră pentru internări cu o capacitate de maxim 24 de locuri. Pe lângă toate acestea, dispensarul va fi dotat cu instalaţie de oxigen, cărucioare medicale pentru transportul pacienţilor, paturi multifuncţionale, truse medicale de mică chirurgie echipate conform cerinţelor legislaţiei în vigoare, inclusiv o plasmă medicală: „Acest dispensar este visul meu, poate fi numit centru medical. Avem deja doi medici, va mai fi nevoie de un medic şi, după toate astea voi îndrăzni să chem toţi cetăţenii din Lungeşti să îşi facă un ecograf la cele mai mici preţuri. Pentru toate proiectele demarate prin PNDL s-au finalizat licitaţiile în vederea desemnării constructorilor. La Ministerul Dezvoltării, din portofoliul proiectelor depuse ne-au rămas nefinanţate proiectul de modernizare a primăriei, modernizarea iluminatului public şi un proiect pentru reabilitarea infrastructurii rutiere prin asfaltarea tuturor străzilor de interes local din localitate. Proiectul are o valoare de aproximativ 90 de miliarde lei şi am înţeles că va intra la finanţare. Prin această investiţie se va închide modernizarea infrastructurii rutiere în localitate”,a precizat primarul din Lungeşti, Tiberiu Costea.

 

Apă şi canalizare pentru toţi locuitorii comunei

Toate gospodăriile din Lungeşti vor avea apă la robinet, susţine primarul PNL Tiberiu Costea. Comuna se dezvoltă de la an la an, pe măsură ce proiectele iniţiate de administraţie, care nu sunt deloc puţine prind contur, după cum afirmă primarul: „După recepţia lucrărilor vom preda sistemul către Apavil. Sperăm ca procedura de predare-primire să se deruleze repede, fiindcă ambele sisteme sunt la „cheie”, sunt funcţionale, se află în perioada de mentenanţă. Am conectat doar câteva locaţii pentru a proba sistemul. Din această primăvară sistemul de apă şi canalizare este în toată comuna, o investiţie pe care o declar închisă. Mai rămân câteva conexiuni de făcut, pe lungimi scurte, pentru câteva gospodării pe care le vom face cu bani alocaţi din bugetul local. Sistemul este tras până la limita de proprietate, iar Apavilul, când va prelua sistemul, va derula lucrările de branşare a gospodăriilor. Predăm sistemul către Apavil fiindcă responsabilitatea administrării este prea mare pentru o primărie. Nu avem personal calificat, nu avem utilaje, iar înfiinţarea unui SRL în vederea administrării sistemului este riscant, din punct de vedere legal”, a punctat primarul din Lungeşti.

 

Proiecte de anvergură, la început de drum

În prezent, administraţia locală lucrează la finalizarea documentaţiei în vederea proiectului pentru construirea unei grădiniţe cu program normal, proiect pe care îl va depune în vederea absorbţiei fondurilor europene prin POR pentru 55 de copii de grădiniţă. Proiectul are valoarea de 450 de mii de euro, iar clădirea se va construi în centrul localităţii: „Sesiunea este deschisă până în luna mai, dar selecţia se va face „primul venit, primul servit”. Sperăm să fim selecţionaţi în vederea finanţării”, a declarat primarul. Tot în această perioadă urmează înfiinţarea unui centru de zi pentru îngrijirea bătrânilor. În acest sens administraţia locală a identificat sursa de finanţare, iar pasul următor va fi întocmirea proiectului: „Vreau să dau utilitate şcolilor pe care s-au închis din cauza faptului că numărul de copii a scăzut. Cele trei locaţii au fost trecute în administrarea primăriei, cu acceptul Ministerului Educaţiei. Într-o şcoală se vor înfiinţa ateliere pentru olărit, pictură, lemn şi ţesătorie. În alta se va amenaja un spaţiu pentru asistenţă medicală, consultaţii şi tratamente medicale gratuite, iar în cealaltă locaţie se vor amenaja spaţii cu scopul diversificării opţiunilor de relaxare şi petrecere a timpului liber, unde bătrânii vor putea juca şah, remi, tenis de masă, dar şi o mică bibliotecă pentru lecturare. Investiţia mare este pentru faptul că le dăm utilitate şcolilor dezafectate, iar locaţiile respective nu devin ruine, acest lucru este cel mai important”, a subliniat primarul din Lungeşti.

 

Transport local prin curse între toate satele comunei, asigurat de primărie
Lungeştiul urmează să aibă curse locale din cele şase sate, către centrul localităţii. Este o idee pe care primarul doreşte să o pună cât mai repede în practică, pentru alinierea calităţii vieţii locuitorilor comunei la standardele normale de viaţă. Locuitorii comunei Lungeşti vor beneficia de transport public local asigurat de primărie. Lungeştiul va fi prima şi singura localitate din judeţ care introduce acest serviciu pentru locuitori, mulţi dintre ei persoane în vârstă, care se deplasează cu greutate. În acest scop, autorităţile vor achiziţiona un microbuz la mâna a doua din străinătate: „Motivul principal pentru care am luat decizia să achiziţionăm acest microbuz şi să înfiinţăm transportul public în Lungeşti este distanţa dintre satele comunei şi satul de reşedinţă. Un alt motiv important este faptul că locuitorii sunt în vârstă şi se deplasează cu greutate, iar acest microbuz vine în sprijinul lor”, a declarat primarul Tiberiu Costea. Prin localitate trec cursele regulate, care fac legătura cu Drăgăşaniul, dar acestea sunt fie prea dimineaţă, fie seara târziu, pentru că se adresează în special navetiştilor. În plus, nu acoperă toate satele comunei. Prin urmare, cu sprijinul unui ONG suedez, administraţia locală va primi ca donaţie un autobuz: „În fiecare sat vom înfiinţa câte o staţie, iar acest autobuz va face curse locale dimineaţa şi după amiaza, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, cu scopul deplasării spre centrul localităţii. Călătoria cu aceste mijloace de transport în comun ar însemna pentru cetăţeni gratuitate, dar şi mai puţin timp petrecut pe drumul spre casă”, a subliniat Tiberiu Costea.

Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.