Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Tiberiu Costea: Am trecut peste blocajul creat de fostii consilieri

primar1Primarul localităţii Lungeşti, Tiberiu Costea a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre proiectele pe care a reuşit să le implementeze în ultimii patru ani, precum şi despre investiţiile care vor fi realizate în viitorul mandat. Ce l-a determinat să continue munca în administraţie şi dacă scăderea demografică a populaţiei este o problemă la Lungeşti, aflăm din rândurile de mai jos.

 

Impact real: Având în vedere că mandatul trecut a fost unul foarte greu, ce v-a determinat să continuaţi?

Tiberiu Costea: Am avut un mandat foarte greu din pricina consilierilor locali de la acea dată, dar am reuşit să trec peste acest impediment. Este adevărat că aveam parte de fiecare dată de circ la şedinţele de Consiliu Local, iar conducerea de la judeţ mă lăsa de fiecare dată să le ţin piept singur domnilor consilieri. Din punctul meu de vedere cred că ar fi fost necesar să intervină. Cu toate acestea am reuşit să îi determin pe foştii consilieri să facă în aşa fel încât să continuăm proiectele. Nu a fost uşor, pentru că o şedinţă de Consiliu Local la Lungeşti, cu maximum trei puncte pe ordinea de zi dura de multe ori chiar şi şase ore. Cu toate acestea nu am renunţat şi, mai mult decât atât, am reuşit să atragem fonduri în localitate, în aşa fel încât investiţiile propuse în oferta din anul 2012 să se concretizeze. Unele proiecte au bătut pasul pe loc luni bune, până când mi-a ajuns cuţitul la os şi, sătul de contradicţii şi decizii subiective am apelat la cetăţeni. Ei au fost cei care au venit de fiecare dată în sprijinul meu şi i-au huiduit pe consilierii care nu doreau binele comunei. Oamenii i-au pus la zid pe „cei şapte magnifici”, pentru că aşa le va rămâne numele, deoarece nu erau de acord cu reabilitarea căminelor culturale din localitate, nu îşi doreau o grădiniţă nouă în localitate. Ei voiau doar să nu se facă nimic în localitate, încercau să blocheze proiectele şi erau numai împotrivă, astfel încât activitatea mea a avut foarte mult de suferit. După patru ani în care m-am luptat cu morile de vânt, pot spune că acum am intrat în normalitate, iar în acest mandat pot să bifez în sfârşit şi  programul meu electoral, cu care m-am prezentat în faţa electoratului, realizând mai multe investiţii pentru localnici.

 

 

Impact real: Care au fost cele mai importante investiţii realizate în primul mandat?

Tiberiu Costea: Raportul meu către cetăţeni a conţinut 60 de fotografii cu cele mei importante obiective realizate, dar în realitate au fost peste 200 de investiţii realizate. Am ţinut să trec realizarea celor 40 de kilometri de conductă de apă, a celor 22,4 kilometri de canalizare, construirea unei staţii de epurare şi a unei staţii de apă. La capitolul infrastructură am avut asfaltarea drumului comunal 52 pe o lungime de 2,3 kilometri şi a drumului Uliţa Bisericii, pe care în prezent se lucrează la construirea rigolelor cu fonduri alocate de la Guvern. Din drumurile de interes local, care însumează 5,8 kilometri avem două straturi de asfalt pe 3,5 kilometri, urmând ca diferenţa să fie realizată până la sfârşitul anului. Acest proiect a stagnat într-un fel, pentru că am început între timp reţeaua de apă şi canalizare, şi am avut grijă să nu distrug infrastructura.

 

Impact real: Aveţi majoritate, în noul Consiliu Local?

Tiberiu Costea: Am făcut o campanie frumoasă în acest an, şi oamenii m-au răsplătit pentru că m-am comportat aşa cum trebuie faţă de contracandidaţi. În acest mandat avem majoritatea în Consiliul Local şi am scăpat se persoanele care au fost timp de patru ani împotrivă proiectelor propuse. Am acum 9 consilieri din 13, iar viceprimarul este liberal.

 

Impact real: Care au fost obiectivele principale, în mandatul trecut?

Tiberiu Costea: În şase luni am introdus 40 de kilometri de conductă de apă potabilă, valoarea proiectului fiind de 120 de miliarde de lei vechi pentru canalizare şi de 50 de miliarde pentru sistemul de alimentare cu apă. Canalizarea şi apa au fost obiectivele principale, şi am reuşit să le duc la îndeplinire pentru că am făcut şi câte patru drumuri la Bucureşti pe săptămână, fără să fiu susţinut politic din partea nimănui. Cu toate acestea nu mi s-a părut greu. Atâta timp cât ai un diriginte de şantier care îţi verifică lucrarea şi respecţi toate fazele, nu sunt probleme. În prezent proiectul este realizat în procent de 80%, acum se lucrează la puţul pentru al doilea sistem de alimentare cu apă, apoi va urma montarea bazinului. Primul sistem de apă şi canalizare va fi funcţional până la sfârşitul anului, dar nu-l voi preda la Apavil decât după ce vom face branşările la sistem. Racordările pe domeniul public la sistem se vor face cu bani alocaţi de la primărie.

 

Impact real: Ce proiecte aţi preluat de la fosta administraţie?

Tiberiu Costea: Când am ajuns primar nu am luat în primire nici un proiect, pentru că nu era nimic, nici măcar la stadiul de plan. Toate proiectele care sunt astăzi implementate au fost iniţiate de mine.

 

Impact real: La finalul acestui mandat se va finaliza amenajarea centrului civic al localităţii?

Tiberiu Costea: La finalul acestui mandat vom avea un centru frumos, unde vor fi trei şcoli reabilitate, un cămin cultural modernizat şi inclusiv o sală de sport. Proiectul sălii de sport este depus la Compania Naţională de Investiţii, fiind în faza analizării indicatorilor tehnici. Aşteptăm să vină comisia la faţa locului şi probabil că în primăvara anului următor vom demara şi acest proiect. Se va construi o sală de sport de dimensiuni mari. Mai avem în plan reabilitarea căminelor culturale, ambele fiind prinse pe Măsura 7.6., cu fonduri europene, în exerciţiul bugetar trecut. Documentaţia proiectului tehnic este depusă, proiectul fiind declarat eligibil, în vederea finanţării. Valoarea proiectului pentru reabilitarea, modernizarea, consolidarea şi dotarea ambelor cămine culturale este de 500.000 de euro. Şi acest proiect a trecut de fostul Consiliul Local tot în urma unor presiuni. Din punctul meu de vedere, cred că lucrările vor începe în primăvara anului viitor. Actualele cămine culturale sunt extrem de solicitate de comunitate, în vederea programării evenimentelor în fiecare weekend pentru tot anul viitor.

 

Impact real: Care sunt priorităţile dumneavoastră, în acest nou mandat?

Tiberiu Costea: Prioritare în acest mandat sunt toate proiectele propuse, pentru că toate sunt importante, în felul lor. Importantă pentru mine este în primul rând şcoala gimnazială din centrul localităţii, unde avem aproximativ 200 de copii, modernizarea căminelor culturale, dar şi infrastructura rutieră. Aici voi insista pentru turnarea unui covor asfaltic pe drumul judeţean, la preşedintele Consiliului Judeţean. Avem apă, canalizare şi drumuri comunale asfaltate, dar drumul judeţean arată jalnic. Mă lupt pentru refacerea podului de la intrarea în localitate, de pe drumul judeţean. Am făcut din nou demersuri la prefect şi la preşedintele Consiliului Judeţean, cărora le-am explicat că acum ne-ar costa lucrarea 100 de mii de euro dar, în situaţia în care ar veni o ploaie mai puternică, pârâul Mamu ar rupe podul şi ne-ar izola localitatea, şi atunci ne-ar costa refacerea podului peste 500 de mii de euro. Dacă s-a înţeles ceea ce eu am spus, însemnă că trebuie să se ia măsuri şi să facem toate demersurile pentru a consolida podul în aval şi în amonte. Acest pârâu are foarte mulţi afluenţi de la Mădulari şi până aici şi, atunci când plouă mai puternic, mătură tot în calea lui.

 

Impact real: S-au obişnuit localnicii să vină la târgul săptămânal?

Tiberiu Costea: Am deschis acest târg considerând că vin în ajutorul cetăţeanului, dar legea nu te lasă să comercializezi animale vii sau să vinzi boabe fără autorizaţie şi atunci este un târg în care oamenii vin duminica şi fac efectiv schimb de produse, troc. Sunt foarte multe autorizaţii care costă, se impun taxe la intrarea în târg, iar bietului ţăran nu poate face aceste demersuri, doar pentru a vinde un sac de boabe, şi consider că acest lucru nu este corect. Am organizat acest târg, denumit „Târgul fermierului”, care este deschis în fiecare duminică, un proiect a demarat cu fonduri de la Uniunea Europeană, prin APIA.

 

Impact real: Scăderea demografică a populaţiei este o problemă, la Lungeşti?

Tiberiu Costea: Se simte şi la noi în localitate, dar eu ţin legătura cu mulţi dintre tinerii plecaţi prin emailul primăriei. Dacă, până acum doi ani erau foarte multe case la vânzare, de localnicii care doreau să se stabilească la oraş, acum nu se găseşte nici măcar una de vânzare în comună. Într-adevăr, s-a ridicat preţul terenurilor, şi nu se mai renunţă aşa uşor la proprietate, atâta timp cât distanţa până la Drăgăşani este de numai zece minute. Va veni vremea când toţi cei plecaţi se vor întoarce acasă, şi asta o spun chiar ei, când vin în vacanţă.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.