Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Tiberiu Costea: „Dacă rectificare bugetară nu va veni, va fi dezastru pentru primării”

Primarul comunei Lungeşti, Tiberiu Costea a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor care se derulează în localitate. În ce stadiu sunt investiţiile respective, ce aşteptări are de la rectificarea promisă, dar şi care sunt greutăţile în accesarea fondurilor europene, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Primăria Lungeşti a accesat proiecte prin Ministerul Dezvoltării. În ce stadiu sunt investiţiile respective?

Tiberiu Costea: Avem în lucru podul peste pârâul Mamu, în punct Neamţu, un proiect unde lucrările sunt în faza de montare a grinzilor, şi se lucrează la rampe. Lucrările decurg conform contractului, astfel că luna viitoare şi acest proiect va fi finalizat. La proiectul de modernizare a şcolii sper ca până la începutul anului şcolar să avem cel puţin un nivel finalizat. În prezent am eliberat toate sălile, s-a scos parchetul, s-au desfiinţat sobele, deci se lucrează. Centrul medical este şi el un proiect de toată lauda pentru administraţia locală, pentru că va fi dotat cu aparatură de ultimă generaţie, unică în tot judeţul. Din luna septembrie, noul centru îşi aşteaptă pacienţii.

 

Impact real: Primăria Lungeşti aşteaptă rectificarea bugetară. Ce aşteptări aveţi de la această rectificare?

Tiberiu Costea: Încercăm să supravieţuim şi ne chinuim, pentru că avem restanţe. Aşteptăm acea rectificare de buget ca pâinea caldă. Ne-au promis că în luna iunie o vom avea dar a trecut luna,şi mă gândesc că va fi în luna iulie. Nu poţi să mai crezi nimic. Cum şi cine putea să mai creadă că se va întoarce Ordonanţa 1, şi iată că s-a întors, a ieşit lumea în stradă şi a ieşit degeaba, fiindcă pe unii îi avantajează, cred că şi din această cauză mulţi tac. Nimeni nu mai spune nimic, toată lumea tace, fiindcă sunt acum articole modificate care sunt pe placul multora. Ce se întâmplă acum nu arată altceva decât că România devine un rai al hoţilor. Acum suntem liberi să furăm, să ne plimbăm, suntem la stadiul de semihaiducie. Dacă rectificarea bugetară nu se va face anul acesta, pentru administraţiile locale va fi un dezastru. În primul rând nu este important ca salariaţii să îşi ia salariul, importante sunt proiectele, să scoţi comuna din „noroi”.

 

Impact real: În situaţia în care Guvernul va spune „pas” rectificării, veţi fi nevoit să apelaţi la un împrumut bancar?

Tiberiu Costea: Nu este o soluţie împrumutul. Noi avem proiecte cu fonduri europene, proiecte de care ar trebui să se ţină seama. Deja avem un împrumut la CEC în valoare de 5 miliarde de lei pentru achiziţionarea unui buldoexcavator prin GAL, cu fonduri europene. În cazul în care nu ai aceşti bani în buget, singura variantă este să te împrumuţi, variantă care te îngrădeşte. În afară de faptul că trebuie să ai aprobarea Comisiei Centrale şi să plăteşti o dobândă destul de mare, Uniunea Europeană îţi dă, dar trebuie să faci dovada că ai suma respectivă în cont, să pui gaj utilajul, să pui gaj primăria, condiţii care te îngenunchează.

 

Impact real: Din acest buget sărac, sunt luate în calcul şi investiţiile?

Tiberiu Costea: Cu bani alocaţi din bugetul local în această perioadă reabilităm partea de exterior şi de interior a primăriei. Nu stăm foarte bine la capitolul buget din cauza măsurilor fiscale care s-au aplicat la începutul anului.

 

Impact real: Care sunt greutăţile pe care le întâmpinaţi în accesarea fondurilor europene?

Tiberiu Costea: Sunt specializat în accesarea fondurilor europene, am reuşit să atrag fonduri europene în localitate pentru opt proiecte. Din experienţa ultimelor proiecte pot spune că, pentru mulţi primari acestea sunt doar iluzii şi vorbe deşarte. Dintre toate aceste proiecte pentru care noi am reuşit să absorbim bani europeni cu foarte multă muncă patru sunt finalizate, două sunt în derulare, alte două proiecte sunt în implementare, iar pentru alte trei lucrăm la întocmirea documentaţiilor. Procedurile în vederea absorbţiei fondurilor europene sunt însă extrem de grele, din cauza condiţiilor impuse şi a regulilor pe care trebuie să le respecţi cu mare stricteţe. Pe lângă ultima experienţă pe care am avut-o cu proiectul de modernizarea a grădiniţei, pentru proiectul de modernizare a căminelor culturale am avut o altă poveste destul de neplăcută. După multe drumuri făcute la Craiova s-a descoperit că, din calcule, reieşea o sumă cu 0,48 bani, diferenţă dintre eligibil şi neeligibil, şi nu puteam întocmi devizele în aceste condiţii. Într-un final le-am spus că retrag proiectul, fiindcă eram la capătul răbdării. De fiecare dacă când ajungeam acolo era ceva în neregulă. A fost foarte greu, fiindcă mă simţeam umilit şi, din această cauză, sunt foarte mulţi colegi primari care renunţă la accesarea fondurilor europene. Nu avem ce face, cu toate acestea acceptăm condiţiile lor, fiindcă trebuie să facem ceva pentru localitate.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.