Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Tiberiu Costea: «Accesarea fondurilor europene este singura modalitate de dezvoltare in mediul rural»

Tiberiu Costea, primarul comunei Lungeşti, se află la primul mandat la conducerea administraţiei locale. Faptul că a preluat primăria cu datorii îi va îngreuna demersurile în vederea modernizării comunei în fruntea căreia a fost pus prin decizia electorală a consătenilor. Deşi a întâmpinat numeroase dificultăţi, liberalul Costea nu a stat cu mâinile în sân, ci a întocmit proiecte care vizează dezvoltarea localităţii. Care au fost primele măsuri pe care le-a luat după ce a fost numit în funcţia de primar, dar şi ce şi-a propus să facă pentru comuna pe care o administrează în acest prim mandat aflăm în interviul de mai jos.

Impact real: De ce nu aţi plecat de la sat la oraş?
Tiberiu Costea: Stau şi la sat, şi la oraş, în Drăgăşani. Îmi place în ambele părţi, sunt zile în care fac şi naveta, dar în perioada vacanţelor stau aici, în comună.

Impact real: Care a fost parcursul dumneavoastră politic?
Tiberiu Costea: Am fost şi sunt membru PNL din anul 2003, singurul partid în care am fost înscris şi, probabil, singurul în care voi rămâne şi, dacă va fi vreodată să mă retrag, din anumite motive obiective, nu va mai exista altă formaţiune în care să mă înscriu. Nu pot spune că mă regăsesc în doctrina partidului, dar îmi plac oamenii din acest partid, eu am principiile mele, după care mă ghidez.

Impact real: Care au fost primele măsuri pe care le-aţi luat atunci când aţi ocupat funcţia de primar?
Tiberiu Costea: Modificări majore nu am făcut nici referitor la aparatul administrativ şi nici în alte privinţe. Angajaţii din primărie sunt oameni capabili, dar erau obişnuiţi să muncească în alt stil. Eu am încercat să-i apropii de modul în care îmi doresc să ne desfăşurăm activitatea şi să ştiţi că sunt oameni care se modelează uşor, ceea ce denotă capacitate de lucru şi profesionalism.

Impact real: Majoritatea comunelor sunt deficitare privind infrastructura rutieră. Care este situaţia din Lungeşti?
Tiberiu Costea: Apă şi canalizare nu avem, proiectul pentru aceste facilităţi urmează să fie scos la licitaţie pentru toată comuna, inclusiv uliţele, 28 de kilometri de canalizare şi 18 kilometri alimentare cu apă. Am încercat să acoperim toată comuna, poate se vor găsi câteva familii care să nu îşi dorească cele două servicii, dar poate au vecini care îşi doresc; trebuie să le oferim ocazia tuturor să aleagă. Atâta timp cât există posibilitatea să accesezi fonduri europene, să-ţi vină bani de undeva, este foarte bine. Nu este un proiect cu cofinanţare, ceea ce înseamnă că pe noi nu ne costă nimic. În cazul drumurilor, dacă reuşim să asfaltăm cei 5,5 kilometri, şi acest lucru se va întâmpla, împreună cu cei 2,2 kilometri de drum vicinal, ne-ar mai rămâne în jur de 3,5 kilometri de uliţe pentru perspective. Vreau ca în acest mandat să reuşesc şi acest lucru, deoarece îmi doresc o infrastructură rutieră bine pusă la punct. Cu siguranţă, voi înainta un proiect, dar mai am unul în derulare, care este în stadiul de studiu de fezabilitate, iar săptămâna aceasta voi merge la Bucureşti ca să-l depun. Este vorba despre un drum care să facă legătura între Lungeşti şi Mădulari. Proiectul cuprinde 7,8 kilometri de asfalt şi o să uşureze deplasarea celor care vin dinspre Slatina, judeţul Olt, sau Piteşti, judeţul Argeş, şi vor să meargă la Târgu Jiu. Dacă acest proiect va putea fi finalizat, oamenii pot scuti 35-40 de kilometri de drum, alegând această variantă de mers. Acest drum leagă două drumuri judeţene şi două naţionale.

Impact real: Care este situaţia comunei în privinţa retrocedărilor de teren?
Tiberiu Costea: Din fericire, nu avem probleme: pe Legea 247 s-au retrocedat toate suprafeţele solicitate, cu Legea 18 mai sunt câteva probleme cu refacerea unor titluri de proprietate, dar în privinţa retrocedărilor nu avem probleme în comună.

Impact real: Consideraţi că accesarea fondurilor europene este singura modalitate de modernizare a localităţilor din mediul rural?
Tiberiu Costea: Da, sunt sigur, noi accesăm fonduri pentru orice. Eu am un principiu: indiferent de măsura care se potriveşte pentru mediul rural, chiar dacă este vorba despre un centru de informare turistică pe care îl avem câştigat cu 100 de puncte şi este undeva, la evaluarea naţională, noi vom accesa proiecte fără nici un fel de reţinere, indiferent care va fi valoarea proiectului sau de cât va trebui să alerg. Astea sunt şansele, altele nu vom mai avea. Vom începe alte proiecte pentru perioada 2014-2020 şi dacă nici până în 2020 nu reuşim să ne trezim, nu cred că se va mai putea face mare lucru. Consider că accesarea fondurilor europene este singura modalitate de înflorire a localităţilor din mediul rural. Am lucrat şapte ani la APIA, ştiu ce înseamnă fonduri europene, ce înseamnă măsuri şi nu avem altă soluţie în momentul de faţă. În situaţia în care ţi-ar permite bugetul local şi ai avea fonduri necesare comparabile cu cele din măsurile respective, nici nu s-ar mai pune problema să alergi să faci proiecte, să depui dosare, să stai pe la uşile ministerelor doar pentru că îţi doreşti să ai şi tu în comuna în care te-ai născut minimul de civilizaţie şi de trai. Cum bine ştim cu toţii, fondurile locale sunt insuficiente, abia reuşim să ne acoperim salariile şi utilităţile. Imaginaţi-vă: doar pentru sistemul de apă şi canalizare este nevoie de 180 de miliarde de lei vechi, iar Primăria Lungeşti face aceşti bani abia undeva prin anii 2050.

Impact real: Discutam mai devreme despre proiectele la care lucraţi, pentru accesarea fondurilor europene. Aveţi, în momentul de faţă, la Primărie specialişti pregătiţi să scrie asemenea proiecte sau lucraţi cu firme de consultanţă?
Tiberiu Costea: Una dintre aceste persoane sunt eu, nu sunt specialist, dar mă pricep. Întotdeauna, dacă există voinţă, poţi realiza aproape orice. Am mai angajat pe cineva, care are cursuri pentru implementarea de proiecte cu fonduri europene, este un foarte bun informatician şi, până acum, după trei luni de când este angajat, s-a dovedit că este omul potrivit la locul potrivit. În realitate, la noi, personalul pe care îl avem la primărie poată să înţeleagă necesitatea accesării acestor proiecte şi putem să facem în aşa fel încât fiecare să înveţe câte puţin pentru implementarea unor astfel de proiecte. Un proiect nu se poate face de unul singur, este nevoie de muncă în echipă şi de colaborare, pentru a ajunge la rezultatul dorit. Comuna Lungeşti are nevoie de proiecte multe, de fonduri mari pentru a ajunge la nivelul celorlalte localităţi, iar eu voi face numeroase demersuri pentru ca această comună să înflorească. Oamenii de aici merită să aibă măcar condiţiile minime de trăi, iar copiii să înveţe în şcoli moderne, aşa cum se întâmplă în alte locuri. Este inadmisibil ca în unele localităţi să existe lux în şcoli, iar la noi în comună să existe un mobilier şcolar vechi de 40 de ani, iar sobele să se dărâme.

Impact real: Să zăbovim puţin asupra ocupaţiei de bază a celor din Lungeşti, şi anume agricultura. Cum percep oamenii politica agrară din acest moment, politica subvenţiilor, modul în care statul înţelege să se implice în sprijinirea lor?
Tiberiu Costea: Mă cunosc majoritatea localnicilor şi ştiu că i-am ajutat atât cât am putut şi că îi voi sprijini în continuare atât cât voi putea. Politica mea pe linia APIA este de a ajuta oamenii în ceea ce priveşte cererile pe suprafaţă şi măsurile care se pot implementa pentru cei care au animale sau cei care deţin suprafeţe de livezi, viţă-de-vie sau stupi. Eu îi voi ajuta în continuare, mai ales că oamenii percep foarte bine această politică, a subvenţiilor. Cu atât mai mult că am lucrat în acest domeniu, vin foarte mulţi la primărie, să îmi ceară părerea. Avem câteva zeci de persoane care au accesat măsura cu 1.500 de euro pe an timp de cinci ani, bani care nu se rambursează dacă îndeplineşti acele condiţii, prevăzute de lege.

Impact real: Cât de importantă este activitatea cultural-sportivă pentru o comună cum este Lungeşti?
Tiberiu Costea: Este foarte importantă. Momentan, nu mai avem nici echipă de fotbal, deoarece baza sportivă este într-o stare deplorabilă. În fiecare an am desfăşurat o competiţie numită Cupa Olarului, iar anul acesta a fost un eveniment deosebit, a cărui tradiţie o vom păstra în continuare. Am avut formaţii foarte bune de muzică populară, a fost prezent şi băiatul care a câştigat Vocea României anul trecut, am avut chiar şi Teatrul de păpuşi Anton Pann, în premieră, în comuna Lungeşti.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.