Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Targul de Izvorul Tamaduirii de la Horezu – traditie, mestesug si arta populara

n zilele de 29 şi 30 aprilie 2011, peste 3500 de vizitatori din zonă, din judeţ şi din ţară, au fost prezenţi la Târgul de Izvorul Tămăduirii, organizat de oraşul Horezu, pe locul său tradiţional, în apropierea celei mai cunoscute ctitorii a domnitorului Constantin Brâncoveanu, Mănăstirea Hurezi. Cunoscute fiind obiectivele majore ale administraţiei publice locale în ceea ce priveşte dezvoltarea turismului prin promovarea unor evenimente locale, cea de-a VII-a ediţie de la reluarea Târgului de Izvorul Tămăduirii, s-a dovedit a fi una de excepţie. Dacă în ediţiile trecute, târgul de rezuma la un simplu bâlci, unde oamenii se întâlneau la „un mic, o bere şi să se dea în tiribombă”, în acest an, evenimentul a căpătat o nou sens, arta populară şi tradiţiile românilor fiind plasate pe primul loc în programul manifestării. Târgul este înscris în proiectul „Promovarea produselor şi a evenimentelor turistice specifice din zona depresionară Horezu, pentru dezvoltarea şi consolidarea turismului în Nord-Vestul Judeţului Vâlcea”, finanţat din fonduri nerambursabile. La manifestare au participat aproape 50 de meşteri populari din judeţele Alba, Maramureş, Prahova, Argeş, Gorj, Dolj, Cluj, Iaşi, Vâlcea şi municipiul Bucureşti. Meşteri populari şi creatori consacraţi din zone cu tradiţie în arta populară au prezentat publicului vizitator minunate obiecte de ceramică, cusături, ţesături, cioplituri în lemn, sculptură în lemn, broderie, pictură religioasă pe sticlă, dogărie, împletituri textile, împletituri din alun, etc. În aceste zile de sărbătoare, oraşul s-a bucurat de prezenţa Ansamblului folcloric „Albacul” din comuna Albac, judeţul Alba şi a primarului acestei localităţi, Tiberiu Todea. În cadrul manifestării, primarii celor două localităţi, Horezu şi Albac, au semnat protocolul de colaborare şi promovare reciprocă în domeniul cultural, turistic şi al schimburilor de experienţă în dezvoltarea celor două zone cu potenţial în arta populară şi a turismului.
Pe scena festivalului au răsunat tulnicele din Albac, ne-a încântat cobza lui Ion Creţeanu, s-au auzit cântecele de dor şi baladele Ansamblului de fluieraşi din Vaideeni, condus de peste 50 de ani de Vartolomei Todeci, ne-a bucurat autenticitatea cântecelor pastorale interpretate de artiştii, deja consacraţi, Bogdan Cioranu, Marius Ţugulescu şi Ilie Dură, ne-au impresionat versurile şi muzica lui Ilorian Păunoiu, a fost prezent cântecul maramureşan interpretat de Ionică Moroşanu. La un asemenea mare eveniment, nu putea lipsi parada portului popular autentic. Plecând din centrul oraşului, ansamblurile folclorice, „Albacul” din Albac – Alba, „Pomul vieţii” din Balş – Olt, „Domniţele” din Costeşti – Vâlcea, „Mioriţa” din Vaideeni – Vâlcea şi „Brăduleţul” din Horezu – Vâlcea, pe muzica Fanfarei Palatului Copiilor din Rm. Vâlcea, s-au prins în hora bucuriei şi unităţii naţionale, creând un moment unic în istoria oraşului.
Constantin Niţu, primarul localităţii a spus că „dezvoltarea unor asemenea evenimente, conduce la o promovare intensă a turismului în zona depresionară Horezu, atragerea unui număr din ce în ce mai mare de turişti, dezvoltarea unor activităţi conexe în domeniul serviciilor. Mulţumesc tuturor participanţilor: meşteri populari, formaţii artistice, interpreţi, colaboratori, publicului vizitator, care, împreună, au contribuit, la transformarea unui eveniment de foarte mici proporţii la unul de nivel naţional, şi pe care-l văd în viitor, de nivelul Târgului ceramicii populare româneşti, Cocoşul de Hurez.”


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.