Sunteţi aici: Pagina principală // Fapt divers

Studenti inzapeziti pe munte

Doi studenţi de la Facultatea de Geografie din Bucureşti, care au rămas înzăpeziţi în masivul Buila, au fost recuperaţi de salvamontiştii vâlceni şi aduşi la baza muntelui după şapte ore de la apelul de urgenţă dat de tineri. Cei doi studenţi au plecat miercuri seara (10 februrie) pe munte, cu destinaţia peştera Stogu, unde urmau să studieze liliecii, dar, din cauza vremii nefavorabile şi a efortului depus pentru a urca, au căzut epuizaţi. Studenţii au petrecut câteva ore într-un cort până să anunţe salvamontiştii pe care i-au solicitat abia după ce adăpostul le-a luat foc de la lămpile pe gaz pe care le-au folosit să se încălzească.

Intervenţie salvatoare

Intervenţia salvamontiştilor vâlceni pentru a-i recupera de studenţii bucureşteni veniţi să studieze liliecii din peştera Stogu a fost destul de dificilă. Trei avalanşe i-au surprins pe oamenii muntelui pe drumul spre Cheile Cheii, locul unde campaseră tinerii. „Intervenţia a fost destul de dificilă. Pe drum spre Cheile Cheii, unde se aflau tinerii, am prins mai multe avalanşe şi am fost nevoiţi să dăm zăpada la o parte. Pe cei doi tineri i-am găsit în apropierea Cheilor Cheii, veneau către noi. Erau într-o stare destul de bună. Nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. Zona unde voiau să ajungă este destul de periculoasă. Au avut loc acolo mai multe accidente, majoritatea mortale.”, spune Mircea Lera, şeful Salvamont Vâlcea.

Le-a ars cortul

Cei doi, studenţi în anul trei la o Facultatea de Geografie din Bucureşti, aveau echipamentul necesar pentru a urca pe munte. Nu au luat în considerare însă codul galben, anunţat de autorităţi pentru Vâlcea, şi au ales un traseu care de obicei este închis pe timp de iarnă. Epuizaţi de drumul anevoios, stratul de zăpadă atingând în unele locuri 70-80 de centimetri, tinerii au decis să campeze la 17 kilometri de satul Cheia, Băile Olăneşti. „Intenţionam să ajungem în peştera Stogu, unde în urmă cu câteva săptămâni am montat aparatura pentru monitorizare şi voiam să o recuperăm. Zăpada ajunsese la câteva zeci de centimetri, iar noi aveam rucsaci care cântăreau 30 de kilograme fiecare. După sesiune, cu atâta greutate, la un moment dat, ne-am simţit epuizaţi şi nu am mai putut înainta. Am format numărul de la Salvamont şi am anunţat Dispeceratul Naţional Salvamont din Braşov.”,a declarat Dragoş Măntoiu, unul dintre studenţii înzăpeziţi. Tinerii au fost la un pas să ia foc. „Am adormit şi cortul a luat foc de la dispozitivul pe care l-am folosit să ne încălzim. Am sărit să-l stingem, dar mie mi-a luat foc părul, iar colegului barba.”, povesteşte celălalt student, Ionuţ Mirea. Studenţii au plecat însă spre casă, fără a necesita îngrijiri medicale.

Salvamontiştii, cu echipament rudimentar

Salvamontiştii vâlceni le recomandă tuturor celor care vor să urce pe munte să lase excursiile, indiferent ce scop au ele, până la primăvară, când nu va mai fi pericol de avalanşe. Dragoş Măntoiu spune că singura învăţătură din această experienţă este să iubească în continuare natura şi să păstreze o legătură strânsă cu aceasta, pentru că numai aşa vor reuşi şi în încercările viitoare. „Este important să iubim natura şi să conlucrăm în permanenţă cu ea, pentru că numai aşa am reuşit de fiecare dată. Nu este prima experienţă de acest gen. Până acum, am mai avut 40 de astfel de escaladări şi am avut parte şi de întâmplări nefericite, ca aceasta, dar de fiecare dată, am scăpat nevătămaţi.”. Mircea Lera, şeful Salvamont Vâlcea, a declarat că acţiunea ar fi fost mai puţin anevoioasă dacă serviciul ar fi dispus de o maşină de teren, cu care să ajungă până la locul unde tinerii erau izolaţi. „I-am fi recuperat mult mai uşor dacă nu am fi avut o asemenea maşină, respectiv o Dacia. Aşa, a trebuit să parcurgem 20 de kilometri pe jos, iar în acest timp tinerii puteau să intre în hipotermie. Din fericire însă, ca de fiecare dată, i-am recuperat teferi şi numai forţa fizică ne-a fost de ajutor în această acţiune de salvare.”, a spus Lera.


Postaţi pe: Facebook2 comentarii la " Studenti inzapeziti pe munte "

  1. Stefy spune:

    Tare! Nu stiam ca fartele colegului meu de clasa(Ionut Mirea) face asa ceva!Succes in continuare si aveti grija!;)
    Aaa…si inca ceva:Ionut poate il iei si pe Marian intr-o excursie de genul asta,ca isi doreste!

  2. L3id spune:

    Bai varule(John) bine ca ai scapat intreg de acolo…
    aa..:)))…da chiar sa-l iei si pe Marian…poate si pe Mirel..:>:>:>:)))..tot intr-o excursie d’asta dar putin mai palpitanta:D

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.