Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Stoilesti, o comuna in plina dezvoltare

10 stoilestiComuna Stoileşti, situată în partea de nord a platformei Cotmeana este formată din 15 sate şi se încadrează în categoria comunelor mari atât ca număr de populaţie, cât şi ca întindere,  având o reţea de drumuri comunale de peste 200 de kilometri. Localitatea se poate mândri cu oameni harnici şi pricepuţi, care ştiu să valorifice, prin muncă, zona geografică în care locuiesc. Lipsa unor posibili investitori care să contribuie la sporirea bugetului local obligă, însă, administraţia locală să gestioneze cu multă chibzuială banul public, să gândească strategii şi proiecte pentru atragerea de fonduri europene şi autohtone, cu care să rezolve problemele de infrastructură şi edilitar-gospodăreşti ale comunei. Noua conducere a primăriei se pliază pe cerinţele de modernizare a comunei şi pe rezolvarea necesităţilor colective şi individuale ale cetăţenilor. Tânărul primar social-democrat, Florin Ionescu, împreună cu viceprimarul, Consiliul Local şi angajaţii primăriei formează o echipă omogenă în idei şi acţiuni, care, cu siguranţă, va transforma comuna Stoileşti într-o aşezare „de tip european”, aşa cum îi place primarului să spună: „Stoileşti este comuna cu 200 de kilometri de drumuri locale. Acum trei ani, aveam o palmă de asfalt şi, în tot acest timp, am făcut foarte multe proiecte pentru modernizarea drumurilor prin asfaltare. Cu toate aceastea, acum mi se pare că nu am făcut destul. Vom avea în continuare proiecte, care vor însemna continuarea infrastructurii şi a altor investiţii stringente pentru comunitate astfel încât să putem face din această localitate o aşezare de tip european”, ne-a declarat primarul din Stoileşti, Florin Ionescu.

 

Localitatea are 180 de kilometri de drumuri locale neasfaltate

 

În opinia primarului, singurul domeniu deficitar este cel al drumurilor, dar Florin Ionescu încearcă să rezolve această problemă în următorii ani. Până acum, au fost asfaltaţi 21 de kilometri de drumuri comunale, din pământ, iar alţi 15 kilometri vor fi modernizaţi cu bani europeni: „Dintre cei 200 de kilometri de drumuri locale, în acest mandat s-au asfaltat 21 de kilometri. S-a asfaltat drumul comunal Urşi – Obogeni, pe o lungime de 8 kilometri. Pentru aceste asfaltări am depus un proiect cu bani europeni, pe Măsura 3.2.2.D, având fonduri alocate din exerciţiul bugetar 2008 – 2013, în valoare de un milion de euro. Proiectul s-a finalizat în anul 2014. Prin Ordonanţa Guvernamentală 28, dar şi cu fonduri alocate din bugetul local s-a asfaltat şi drumul comunal Bulagei – Geamăna, pe o lungime de 5,5 kilometri, drumul comunal spre Primăria Stoileşti, pe o lungime de 4 kilometri şi drumul care face legătura între comuna Stileşti şi Olanu, pe o lungime de 3 kilometri”, mai declară primarul.

 

Primarul, mulţumit de eforturile făcute în ultimii ani

 

Administraţia locală din Stoileşti se poate mândri cu o listă substanţială de investiţii, pe care le-a realizat, dar şi cu proiectele pentru anul 2016: „Am construit podul din satul Bârsoiu, o lucrare în valoare de peste 15 miliarde de lei vechi, pe o lungime de 40 de metri, pe două benzi. Un alt pod s-a finalizat în satul Valomireasa, pe o lungime de 40 de metri, pe o singură bandă de circulaţie. Ambele poduri au fost construite prin OG 28, cu fonduri alocate de la stat. Cu bani din bugetul local mai avem un proiect pentru construirea unui pod, în satul Ghiobeşti şi pentru modernizarea prin asfaltare a unui drum la valoare de 7 miliarde de lei vechi. În satul Malul avem în derulare lucrările pentru apărări de mal şi pentru construirea unui pod, tot cu bani pe bugetul local, având valoarea de 18 miliarde de lei vechi. La aceste poduri se lucrează, iar procentul lor de realizare este de 80%. Toate aceste realizări sunt în mandatul meu, iar investiţiile la care se lucrează cu bani din bugetul local sunt valoroase. Abia am alocat anul trecut 3 miliarde de lei vechi pentru lucrările de la podul din satul Malul din valoarea totală, de 18 miliarde, iar anul acesta mai alocăm 3 miliarde”, a mai spus primarul.

 

Fondurile europene, folosite pentru proiecte de asfaltare

 

În urmă cu trei ani, la Stoileşti nu exista o palmă de asfalt, iar acum sunt peste 21 de kilometri de drumuri comunale modernizate prin asfaltare. Localitatea arată din ce în ce mai bine, datorită fondurilor atrase de noua administraţie. În comună mai sunt acum 180 de kilometri de drumuri comunale neasfaltate, lucru care îi tulbură liniştea primarului. De aceea, Florin Ionescu spune că atragerea fondurilor europene este o oportunitate pentru dezvoltarea localităţii. Majoritatea drumurilor comunale sunt doar pietruite, iar, pentru acestea, primarul intenţionează să fie accesate fonduri europene în exerciţiul bugetar 2014-2020. Social-democratul Florin Ionescu are depus, în vederea finanţării, un proiect pentru  alţi 15kilometri de drumuri: „Avem un proiect pentru asfaltarea unor drumuri de interes local, pe o lungime de 15 kilometri, în satele Bârsoiu şi Deruleni, pe Măsura 7.2., depus în prima sesiune. Ştiu că sunt foarte multe proiecte depuse, dar sperăm să prindem finanţare. Avem acumulate 58 de puncte pentru acest proiect, iar valoarea lui este de un milion de euro. Am urmărit să accesăm în special măsurile pentru modernizarea drumurilor de tarla, deşi acestea nu se pliază zonei noastre, dar punctajul obţinut nu ne dă şanse să obţinem finanţarea. Spun asta pentru că ne-am fi dorit şi noi să prindem un astfel de proiect finanţat”, a mai declarat primarul.

 

Dispensar medical, construit din temelie

 

Tânărul primar al comunei Stoileşti şi-a propus pentru acest prim mandat obiective îndrăzneţe, care să faciliteze nivelul de trai al localnicilor. Chiar dacă a preluat primăria cu datorii, având „o moştenire” de 25 de miliarde de lei vechi de la fostul primar, acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze ce şi-a propus, în primul său mandat. În localitate, nevoile oamenilor sunt numeroase, dar primarul povesteşte că a încercat să facă tot posibilul, încât să mulţumească în special bătrânii din localitate, dar să nu uite nici de dorinţele tinerilor. Astfel, a reuşit să construiască un dispensar din temelii, iar, pentru celelalte dispensare existente pe raza localităţii a alocat fonduri în vederea modernizării sau îmbunătăţirii imobilelor: „Am reabilitat toate dispensarele din satele Obogeni, Geamăna şi Bârsoiu, am înfiinţat o farmacie în satul Bârsoiu, iar pentru dispensarul de la Stoileşti am alocat fonduri, în vederea montării unei centrale termice. Cea mai mare mulţumire a mea este, însă, faptul că am construit un dispensar în satul Urşi. Este cel mai mare dispensar din mediul rural, cred că nu are vreo comună un dispensar ca al meu. Locaţia va cuprinde o farmacie, stomatologie şi cabinetul medicului de familie. Investiţia o vom recepţiona înainte de sărbători. Suma de bani necesară pentru realizarea investiţiei a fost pusă la dispoziţie de Consiliul Local al comunei, şi se ridică la aproximativ 3,1 miliarde de lei. Dispensarul din acest sat era amenajat într-o poştă care, ulterior, a fost transformată în fosta primărie a satului. Am amenajat spaţiul într-o perioadă de numai doi ani. Acolo nu aveam dispensar, pentru că cel în care funcţiona cabinetul a fost revendicat de foştii proprietari. Până când vom da în folosinţă noul dispensat, cabinetul medical funcţionează în căminul cultural, în spaţii improvizate, fără autorizaţie sanitară şi în condiţii improprii pentru activitatea medicală. Aşa a funcţionat la Stoieşti dispensarul uman, deoarece imobilul vechi a fost revendicat din anul 1996. În noua locaţie îşi vor desfăşura activitatea un medic de familie, o farmacie şi o stomatologie. Suprafaţa clădirii este de 144 de metri pătraţi, fiind racordată la canalizare şi apă. Pentru construcţia dispensarului am primit sprijin financiar de la OMV, compania fiind un partener al nostru, deoarece localitatea este o zonă cu zăcăminte petroliere, având peste 20 de sonde. Cu toate acestea, suntem o comună săracă, pentru că nu beneficiem de nimic legal de la OMV, aşa că, uneori, le mai cerem sprijinul”, ne-a declarat primarul.


Postaţi pe: Facebook



1 comentariu la " Stoilesti, o comuna in plina dezvoltare "

  1. Felicitari domnule Primar Florin Ionescu, pentru realizarile dvs. in comuna Stoilesti.

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.