Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Stoenestiul, ramas in urma localitatilor din jur

primarie stoenestiGheorghe Dumbravă se află la primul mandat în fruntea administraţiei locale din Stoeneşti. Şi-a dorit această funcţie, convins fiind de faptul că va putea să facă mai mult pentru comunitate decât predecesorii săi. S-a apucat de treabă, iar la un an şi jumătate de la venirea în funcţie se poate lăuda cu câteva obiective notabile: reabilitarea Căminului cultural din satul Dobriceni, asfaltarea a 7 kilometri de drumuri în satele Zmeurăt, Bârlogu şi Mogoşeşti, extinderea până la 30% din numărul gospodăriilor privind alimentarea cu apă şi multe alte proiecte mai mici, dar importante pentru localnici: „După un an şi jumătate de la preluarea mandatului ca primar al comunei Stoeneşti, vreau să le demonstrez cetăţenilor devotamentul meu pentru nevoile acestei comunităţi. Până în 2012, la Stoeneşti, noi nu aveam nimic, eram o lume uitată: nu infrastructură, nu apă, nu canalizare, doar o grădiniţă unde stătea să cadă tavanul pe copii, cămine culturale într-un grad avansat de deteriorare, o bază sportivă veche de peste 70 de ani şi o comunitate care aşteaptă în continuare de la mine foarte multe.”, a spus primarul Dumbravă.
 
Gheorghe Dumbravă: „Localnicii din Stoeneşti nu au nici măcar minimul de trai”
Primarul Gheorghe Dumbravă recunoaşte că localitatea pe care o conduce a fost dată uitării în ultimii ani. În timp ce alţi primari nu mai ştiu ce să le mai asigure localnicilor, cum este cazul comunelor Buneşti sau Bărbăteşti, în Stoeneşti, cetăţenii nu au nici măcar minimul necesar, adică apă în gospodarii, aceasta fiind şi principala problemă a celor 13 sate care alcătuiesc localitatea. Seceta din timpul verii este principalul inamic al oamenilor. Totuşi, alesul PC este încrezător că toate aceste probleme ale comunităţii vor lua sfârşit în perioada următoare: „Ne aflăm într-o situaţie destul de tristă, chiar jenantă, având în vedere că suntem înconjuraţi de comune care au introdusă reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare, cu infrastructură, şcoli, grădiniţe şi cămine culturale reabilitate şi modernizate, într-un cuvânt, localităţi care se ridică la standardele europene. Eu nu cer să fac parcuri sau piscine, îmi doresc să introduc reţeaua de alimentare cu apă, iar localitatea să aibă infrastructură. Aceasta este marea mea dorinţă, care trebuie să devină realitate cât mai repede posibil. Vitală pentru comunitate este apa potabilă, iar verile capricioase cu secetă fac viaţa localnicilor sub pragul admis omenirii. Eu am fost la preşedintele Ion Cîlea, care cunoaşte situaţia localităţii, şi mi-a promis tot sprijinul. Sper că toate lucrările pe care le am în acest moment le voi finaliza.”, a afirmat Gheorghe Dumbravă.
Căminul din satul Dobriceni a fost reabilitat
Unul dintre edificiile impunătoare cu care se poate lăuda comuna a fost transformat într-o clădire frumoasă şi utilă, care oferă, deopotrivă, spaţiu pentru distracţie şi pentru desfăşurarea activităţilor culturale. Potrivit spuselor primarului Gheorghe Dumbravă, Căminul cultural din Dobriceni a fost printre primele obiective care au intrat într-un program de reabilitare, deoarece din satul respectiv au venit cele mai multe solicitări din partea cetăţenilor pentru organizarea diverselor evenimente. Clădirea în care funcţiona Căminul cultural se afla într-un stadiu avansat de degradare: „Era un grajd, din interior priveam cerul.”, spunea primarul.
Clădirea, reabilitata cu doar 250.000 de lei
S-a amenajat acoperişul clădirii, apoi, pe parcursul anului, în funcţie de banii strânşi, au început şi lucrările pentru interiorul şi exteriorul căminului. S-a echipat bucătăria, s-au refăcut grupurile sanitare, s-au montat geamuri termopan, s-a pus gresie şi faianţă, s-a realizat branşarea la reţeaua de alimentare cu apă potabilă, montarea unei centrale termice şi tot ceea ce este necesar pentru ca, pe viitor, aici să se poată organiza atât spectacole, cât şi cele mai importante momente din viaţa localnicilor precum nunţi, botezuri sau zile onomastice. Lucrarea a fost realizată cu bani de la bugetul local, având o valoare de 250.000 de lei. Cu o faţadă exterioară complet renovată şi un interior modern, căminul va oferi comunităţii locale din Dobriceni posibilitatea de a desfăşura diverse activităţi specifice, în condiţii optime. Lucrările au fost apreciate de localnici. Dacă, în urmă cu ceva vreme, organizarea unui eveniment în această locaţie dădea bătăi de cap organizatorilor, de acum, Căminul cultural din Dobriceni este cu adevărat emblema acestei comunităţi: „Numeroşi localnici ajunseseră să meargă în comunele învecinate pentru a organiza evenimente. Era o ruşine, pentru că cetăţenii din Stoeneşti se duceau să organizeze evenimente la căminul din comuna vecină, Buneşti.”, a spus primarul Gheorghe Dumbravă.
Urmează reabilitarea căminului din satul Stoeneşti
Conform declaraţiilor primarului, acesta şi-ar fi dorit reabilitarea tuturor căminelor culturale, deoarece sunt obiective necesare comunităţii. O adresă recentă de la Compania Naţională de Investiţii ar putea sa dea undă verde pentru reabilitarea şi celuilalt edificiu cultural, aflat lângă primărie: “Am avut două proiecte depuse pe CNI, să vedem ce vom face cu căminul de lângă primărie, care necesită şi el reabilitare. Într-un clasament al căminelor culturale care urmează a primi finanţare prin CNI mă aflu pe locul 9 între cele 20 de comune care au depus proiecte.”, a mai precizat primarul.
Şapte kilometri de drumuri comunale, asfaltaţi cu bani europeni
• Proiectul are o valoare de un milion de euro şi va fi terminat în primăvara acestui an
Comuna vâlceană Stoeneşti dispune de una dintre cele mai vaste reţele de drumuri din judeţ, care însumează peste 100 de kilometri. Potrivit afirmaţiilor primarului, doar o mică parte dintre acestea sunt asfaltate. De aceea, încă de la venirea sa în funcţie s-a zbătut să obţină fonduri pentru a rezolva această problemă. În 2013, cea mai importantă investiţie care s-a derulat însumează 6,2 kilometri de asfalt. Administraţia locală a reuşit să acceseze un proiect pentru refacerea drumurilor afectate de inundaţiile care au avut loc în urmă cu trei ani. Fondurile provin de la Uniunea Europeană, proiectul derulându-se prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, având o valoare de 57 de miliarde de lei vechi. Obiectivul cuprinde asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 3,6 kilometri în Valea de Brădet – Smeurăt, 1,8 kilometri la Bârlogu – Băile Govora şi 800 de metri, pe traseul Mogoşeşti – Bârzeşti. „Proiectul este finanţat din fonduri europene şi are o valoare de 40 de miliarde de lei vechi. Am finalizat asfaltul şi mai avem de făcut rigolele şi acostamentul. Drumul va arăta foarte bine. Ne gândim pentru anul acesta să facem un act adiţional, pentru a putea amenaja şi podeţele oamenilor. Sper să găsim înţelegere la constructor.”, a spus primarul conservator. În cadrul proiectului au fost luate în calcul inclusiv lucrările privind terasamentul drumurilor, structura rutieră, dar şi consolidarea rigolelor.
Extinderea alimentării cu apă, finalizată prin OG 28
Pe lângă acest proiect pe fonduri europene, primarul Gheorghe Dumbravă mai are altul depus pe OG 28, care vizează asfaltarea a încă doi kilometri. Un alt proiect derulat tot pe OG 28 şi care a fost finalizat a vizat extinderea unei reţele de apă pe o lungime de 7,7 kilometri: „Am avut depuse pe HG 577/2009, actuala Ordonanţă 28, două lucrări aprobate spre finanţare pentru infrastructură, însemnând asfaltarea unui drum comunal pe o lungime de doi kilometri, în satul Dobriceni, cu o valoare de 15 miliarde de lei vechi, şi extinderea reţelei de alimentare cu apă potabilă pe o lungime de 7,7 kilometri, cu o valoare de 3,6 miliarde de lei vechi.”, a mai spus Dumbravă.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.