Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Stoenestiul a ramas in urma localitatilor vecine

primarie stoenestiSituată la numai 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, comuna Stoeneşti se află între staţiunile Băile Govora şi Băile Olăneşti. Accesul către aceste staţiuni se face pe DJ 651 Stoeneşti – Păuşeşti. Cu o suprafaţă totală de 148 de kilometri pătraţi, localitatea este alcătuită din 13 sate: Stoeneşti, Bârlogu, Dobriceni, Budurăşti, Suseni, Gruieri, Mogoşeşti, Gruiu, Popeşti, Piscu Mare, Deleni, Neghineşti şi Zmeurătu. De remarcat este faptul că teritoriul comunei Stoeneşti este cel mai mare centru pomicol din judeţul Vâlcea (930 de hectare). Primăria Stoeneşti are un nou administrator local din luna iunie 2012. Primarul Gheorghe Dumbravă a venit în fruntea administraţiei locale nemulţumit fiind de cum au decurs lucrurile în comuna sa natală. A vrut să-şi demonstreze capacităţile de întreprinzător şi să conducă demn destinele a peste 3.500 de oameni. După nouă luni de mandat, Gheorghe Dumbravă se declară mulţumit că a reuşit să realizeze chiar mai mult decât şi-a propus pentru cetăţenii din Stoeneşti. Într-o perioadă scurtă de la preluarea frâielor administraţiei locale, primarul PC a reuşit o serie de investiţii absolut necesare pentru localnici.
Numeroase proiecte în derulare
Printre proiectele pe termen scurt ale primarului Gheorghe Dumbravă se numără asfaltări de drumuri comunale, precum şi extinderi de alimentare cu apă. Dumbravă aşteaptă cu nerăbdare bugetul pentru a se putea apuca de proiectele propriu-zise, care să îmbunătăţească viaţa consătenilor: „Proiectele sau, mai bine zis, ambiţiile sunt mari referitor la anul 2013, având în vedere că este primul an întreg al meu din primul mandat de primar. Toate proiectele vor fi în raport cu bugetul care îşi va face apariţia în câteva zile. Atunci vom putea vorbi cu mai multă siguranţă despre obiectivele propuse. Eu am proiectele vechi, pe care sper să le demarez în viitorul apropiat. Prioritare sunt drumurile şi reţeaua de alimentare cu apă.”, a spus primarul comunei Stoeneşti.
Asfaltări de un milion de euro cu bani europeni
Comuna Stoeneşti dispune de una dintre cele mai vaste reţele de drumuri din judeţ, care însumează peste 100 de kilometri. Potrivit afirmaţiilor primarului Gheorghe Dumbravă, doar o mică parte dintre acestea sunt asfaltate. De aceea, încă de la învestirea sa în funcţie, în vara anului trecut, s-a zbătut să obţină fonduri pentru a rezolva această problemă. În 2013, cea mai importantă investiţie care se va derula însumează 6,2 kilometri de asfalt: „Avem depus pe Măsura 3.2.2. un proiect pentru asfaltarea drumurilor comunale. Proiectul a fost postat pe SEAP, a avut loc licitaţia, iar în acest moment este în faza de contestaţie. Obiectivul cuprinde asfaltarea drumului din satul Smeurăt pe o lungime de 3,660 de kilometri, drumul Bârlogul – Băile Govora, pe 1,700 de kilometri şi Mogoşeşti-Şuia pe o lungime de 850 de metri. Proiectul este finanţat din fonduri europene şi are o valoare de 40 de miliarde de lei vechi.”, a spus primarul conservator.
Lucrările ar putea transforma comuna într-un şantier
Pe lângă proiectul de asfaltare cu fonduri europene, mai există unul în faza de evaluare a licitaţiei, care prevede introducerea alimentarii cu apă în satul Stoeneşti. În acelaşi timp, prin fonduri guvernamentale, administraţia locală din Stoeneşti a depus încă două proiecte care vizează asfaltarea a încă 2 kilometri de drum, dar şi extinderea reţelei de alimentare cu apă pentru încă 7,7 kilometri: „Avem depus la Ministerul Mediului un proiect de alimentare cu apă pentru satul Stoeneşti, pe o lungime de 6,200 de kilometri. În acest moment, proiectul este în faza de evaluare. Pe data de 8 ianuarie a avut loc licitaţia, dar, din cauza unor mici probleme, s-a întârziat desemnarea câştigătorului. În cel mai scurt timp vom afla însă şi numele firmei care se va ocupa de lucrare. Avem depuse prin HG 577/2009 două lucrări aprobate spre finanţare pentru infrastructură, însemnând asfaltarea unui drum comunal pe o lungime de 2 kilometri în satul Dobriceni, cu o valoare de 15 miliarde de lei vechi şi extinderea reţelei de alimentare cu apă potabilă pe o lungime de 7,7 kilometri, cu o valoare de 3,6 miliarde de lei vechi.”, a mai spus Dumbravă. Aceste proiecte cel mai probabil vor fi demarate în următoarea perioadă, ceea ce ar putea transforma comuna Stoeneşti într-un şantier, la propriu. În sfârşit, după 22 de ani, lucrurile încep să se mişte şi în comuna Stoeneşti, care a rămas în urmă faţă de localităţile care o înconjoară.
Doar 70 de gospodării au apă curentă
Dintre cele 13 sate pe care le cuprinde comuna Stoeneşti, apă curentă există doar pe o porţiune din satul Dobriceni. Concret, doar 70 de gospodarii sunt branşate la reţeaua de alimentare cu apă. Primarul Gheorghe Dumbravă se arată nemulţumit de ceea ce s-a realizat în comuna sa în ultimii ani. În timp ce alţi primari nu mai ştiu ce să le mai asigure localnicilor, cum este cazul comunelor Buneşti sau Bărbăteşti, în localitatea Stoeneşti, cetăţenii nu au nici măcar minimul de trai, adică apă în gospodarii, aceasta fiind şi principala problemă a celor 13 sate care alcătuiesc comuna Stoeneşti. Seceta din timpul verii este principalul inamic al localnicilor. Totuşi, alesul PC este încrezător că toate aceste probleme ale comunităţii vor lua sfârşit în perioada următoare: „Suntem într-o situaţie destul de tristă, chiar jenantă, având în vedere că suntem înconjuraţi de comune care au introdusă reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare, cu infrastructură, şcoli, grădiniţe şi cămine culturale reabilitate şi modernizate, într-un cuvânt, localităţi care se ridică la standardele europene. Eu nu cer să fac parcuri sau piscine, îmi doresc să introduc reţeaua de alimentare cu apă, iar localitatea să aibă infrastructură, aceasta este marea mea dorinţă, care trebuie să devină realitate cât mai repede posibil. Vitală pentru comunitate este apa potabilă, iar verile capricioase cu secetă fac viaţa localnicilor sub pragul admis omenirii. Eu am fost la preşedintele Ion Cîlea, care cunoaşte situaţia localităţii, şi mi-a promis tot sprijinul. Sper că toate lucrările pe care le am în acest moment le voi finaliza.”, a afirmat Gheorghe Dumbravă. Referitor la lucrarea pentru porţiunea de reţea de alimentare cu apă din satul Dobriceni, realizată în mandatul fostului primar, Unitatea Administrativ-Teritorială Stoeneşti mai are de plată în acest moment încă 4,6 miliarde de lei vechi constructorilor care au finalizat lucrarea. Primăria Stoeneşti se află în proces cu firma constructoare, deoarece actualul primar a considerat că preţul a fost foarte mare „pentru 3,5 kilometri de reţea, primăria trebuie să plătească 1.014.000 de lei vechi, o sumă foarte mare, iar acum plătesc 7,7 kilometri de reţea de alimentare cu apă, la preţul de 360.000 de lei.”, a mai adăugat Dumbravă.
1,3 miliarde de lei vechi datorie către persoanele cu dizabilităţi
Situaţia comunei este critică. În cele 13 sate nu există infrastructură, apă sau canalizare, dar primarul este dator. Datoriile au fost preluate de la fosta administraţie şi însumează lucrările la alimentare cu apă din satul Stoeneşti, mai precis cele 70 de gospodarii care beneficiază de apă curentă. Pe lângă această datorie, pentru care primăria se află într-un proces cu firma constructoare, supărarea primarului o mai reprezintă şi datoria pe care o înregistrează către persoanele cu handicap, o problemă care persistă încă de când acesta a ajuns în funcţia de primar: „În afară de această datorie, pe care am moştenit-o, mai avem la persoanele cu dizabilităţi 130.000 de lei de plătit, şi aici sunt dezamăgit, deoarece celelalte comune cu care mă învecinez au primit banii, având restanţă doar din luna decembrie, pe când eu am restanţă inclusiv din lunile octombrie şi noiembrie. Eu nu înţeleg cum s-au împărţit banii: poate, într-un final, voi înţelege. În localitate avem foarte mulţi cetăţeni cu dizabilităţi: sunt 60 de persoane cu indemnizaţii, plus cele de la ajutorul social şi cele cu dizabilităţi.”, a mai spus Gheorghe Dumbravă.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.