Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Stiri pe scurt din Perisani

Caminul cultural, un punct slab
După spusele primarului Sandu, Perişaniul nu a avut până acum un cămin cultural în adevăratul sens al cuvântului. Ghinionul şi slaba administrare de către predecesorii săi i-au pus beţe în roate şi nu a reuşit să obţină până acum finanţarea de care avea nevoie pentru reabilitarea căminului cultural: „Căminul din centru este unul dintre punctele mele slabe, ca primar, deoarece nu am reuşit să-l reabilitez nici până astăzi, nu pentru că nu am vrut, dar nu am avut posibilitatea financiară. Conjunctura a fost de aşa natură încât, în momentul în care s-au promovat proiectele tipizate, printr-un program iniţiat de Ministerul Agriculturii, în 2008, termenul fiind foarte scurt, atunci când mi s-a cerut să depunem proiectele pentru locaţii de cămine culturale cu minim 500 de metri pătraţi, m-am trezit că, pe domeniul public, foştii noştri înaintaşi primari, în loc să treacă suprafeţele reale ale tuturor obiectivelor le-au trecut „la ochi”, estimativ şi, în loc să am 500 de metri pătraţi disponibili pentru construcţie, am avut doar 400 de metri pătraţi în domeniul public, când de fapt existau 1.200 de metri pătraţi. Nu numai aici am avut probleme, am probleme şi astăzi. Un alt cămin cultural care nu funcţiona în acest scop, considerat doar un loc de cultură, a fost cel din satul Mlăceni, care funcţiona chiar sub clădirea şcolii de acolo, undeva la demisol. Acesta a fost modernizat, reabilitat în condiţii foarte bune, primind astfel şi conotaţia de cămin cultural. Am mai cumpărat un spaţiu, al unui fost magazin al cooperaţiei, pe care l-am reabilitat şi l-am amenajat sub formă de cămin cultural şi care funcţionează foarte bine. În momentul de faţă avem trei cămine culturale. Căminul din centrul comunei va fi demolat parţial în acest an şi reconstruit: există deja un proiect în acest sens. Am primit promisiunea de finanţare de un miliard de lei vechi de la Consiliul Judeţean.”, a afirmat Ion Sandu.

Toate şcolile au fost reabilitate

În şcolile din comuna Perişani învaţă aproximativ 400 de elevi, un număr foarte mare raportat la numărul de locuitori. În acest sens, primarul Sandu a făcut toate demersurile necesare pentru ca şcolile să funcţioneze corespunzător. Potrivit acestuia, comuna Perişani are patru şcoli, dintre care doar una nu mai funcţionează la capacitate maximă: „Prin hotărârea mea şi a Consiliului Local, am decis că nu mai are rost să cheltuim banii degeaba şi am comasat o şcoală de la centru. Aceasta se află lângă baza sportivă şi funcţionează cu aproape jumătate dintre elevii din comună. În comuna Perişani se află 400 de şcolari şi preşcolari, un număr deosebit de mare raportat la populaţia localităţii, de 2.222 de persoane. La toate şcolile din comună, în perioada 2008-2010, s-au făcut lucrări de reabilitare şi modernizare, mai exact, refacerea clădirii pe exterior, dar şi în interior, respectiv amplasarea unui nou parchet din lemn masiv. Am reuşit să construim grupuri sanitare încorporate, cu apă curentă, am introdus centrale termice, avem laboratoare de informatică cu 15-20 de calculatoare de ultimă generaţie şi internet. Avem centru de informare, bibliotecă şi biblionet. Am achiziţionat mobilier nou acum trei ani, din lemn stratificat, care poate avea o durabilitate destul de mare. La fiecare şcoală există canalizare, cu fosă septică separată.”, a adăugat primarul Sandu.

Dispensarul, mutat de medicul uman pe proprietate privată
Potrivit primarului din Perişani, dispensarul comunal din localitate nu arată bine. Sediul dispensarului a fost promovat de două ori prin programul „Împreună pentru fiecare”, dar nu a primit finanţare, fiind cotat ca un proiect „scump”: „Am avut un proiect foarte bun, dar a fost respins pentru că ne-am permis să mergem pe suma maximă prevăzută de proiect, 50.000 de lei. Nu era o sumă foarte mare, dar, în ideea de a finanţa cât mai multe proiecte, le-au aprobat numai pe acelea care aveau prevăzute sume modice. Am fost astfel eliminaţi din proiect şi reportaţi spre o altă finanţare. Nu arăta foarte rău locaţia respectivă, dar medicul nostru uman şi-a mutat toată aparatura undeva lângă dispensar, pe proprietatea lui, şi a făcut acolo un cabinet privat. Unde a existat dispensarul am introdus cablu tv, iar într-o altă parte funcţionează cabinetul stomatologic”. Primarul Sandu şi-ar dori ca partea de nord a judeţului Vâlcea să fie mai bine acoperită din punct de vedere sanitar, dar acest lucru nu se întâmplă în acest moment. Localnicii din Perişani care au nevoie de asistenţă medicală trebuie să meargă la spitalele din Brezoi sau Râmnicu Vâlcea, în condiţiile în care unitatea sanitară de la Brezoi abia a scăpat de la închidere. În rest, pentru urgenţele medicale, ambulanţa ajunge destul de greu la Perişani. Ion Sandu afirmă însă că nu au fost cazuri în care să moară localnici din cauza lipsei de asistenţă medicală.
Târg săptămânal la Perişani
Ion Sandu demonstrează prin demersurile pe care le face că doreşte cu orice preţ să vină în sprijinul cetăţenilor, pentru a le asigura traiul decent în interiorul comunei din care provine. În acest sens, Ion Sandu a pus bazele unui târg săptămânal, singurul din mediul rural din nordul judeţului: „Am promovat un târg săptămânal, singurul din nordul judeţului în mediu rural. Nu cred că din Vâlcea şi până la Câineni mai există localitate care are un târg săptămânal. În ziua de duminică aducem în centrul lui agenţi economici care distribuie cereale, obiecte electrocasnice, fructe şi legume. Vin persoane din comunele vecine: Racoviţa, Titeşti, Boişoara şi fac aprovizionarea cu materiale şi produse din acest târg.”.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.