Benone Lazăr, ajutor de nădejde pentru comunitate
Potrivit primarului, omul de afaceri Benone Lazăr, originar din comuna Dănicei, este fidel locului în care s-a născut şi a sărit în sprijinul comunităţii din care face parte oricând a fost necesar. Acesta este un „sponsor” la bugetul local: „Aici avem sponsori foarte puternici, Benone Lazăr care este născut şi crescut în Dănicei şi este omul care nu numai că participă la toate acţiunile primăriei, dar ne şi ajută financiar foarte mult la bugetul local. Ne-a ajutat financiar la construirea unui dispensar acum doi ani, iar cu puţin timp în urmă, într-un alt sat, Dealul Scheii, am hotărât construirea unui alt dispensar, pentru ca oamenii să nu mai vină 12 kilometri, să aibă acolo medicul de familie cu un asistent o dată pe săptămână, lucru care s-a realizat datorită domnului Lazăr, care ne-a dat materiale de zeci de milioane, la care noi am venit cu partea de construcţie. Aşa am realizat obiectivul acesta în Dealul Scheii, loc în care sunt peste 200 de familii. Domnul Lazăr este un om cu suflet mare, pe care noi ne putem sprijini.”, a adăugat primarul.
Bază sportivă modernă la Dănicei
În prezent, comuna Dănicei se poate mândri cu o bază sportivă multifuncţională, cu vestiare pentru jucători, nocturnă, tribună şi alte accesorii absolut necesare, investiţii cum rar se găsesc în localităţile rurale din România. „Este un bun exemplu despre cum se fac lucruri de mare calitate, cu investiţii financiare de bun-simţ. Este adevărat că, în zilele noastre, sunt multe probleme materiale care ne copleşesc, dar trebuie să ne arătăm vrednici şi în stare de a mai şi construi durabil, nu doar de a spune că putem face un lucru, fără a-l putea duce la bun sfârşit. Acest complex sportiv şi de agrement este o emblemă a localităţii noastre, de care trebuie să fim mândri.”, a mai precizat primarul din Dănicei. Reprezentantul PNL a specificat că valoarea totală a investiţiei este de 9,4 miliarde de lei vechi. „Partea noastră de cofinanţare pentru acest proiect a fost de 5 miliarde de lei vechi. Din această sumă am achitat deja 3,8 miliarde, ceea ce înseamnă că mai avem de dat încă 1,2 miliarde. În privinţa banilor de la Guvern, vă pot spune că aceştia ne-au fost deja alocaţi acum, că avem o bază sportivă modernă.”, afirmă Dumitru Pirneci. Primarul mai consideră că o asemenea investiţie era absolut necesară pentru tineri, care de multe ori erau nevoiţi să meargă în localităţile vecine sau la oraş pentru a se recrea jucând fotbal sau alte sporturi.
Din vară, echipa de fotbal va fi înscrisă la Liga a 5-a
Motivul pentru care şi-a dorit amenajarea unei baze sportive a fost şi pasiunea pentru sport, pentru fotbal, în special. Dumitru Pirneci intenţionează ca, din vara acestui an, să înscrie o echipă de fotbal în Campionatul Ligii a 5-a din cadrul AJF Vâlcea. În acest fel, el speră ca tinerii din comună să se mobilizeze, astfel încât, în viitorul apropiat, să poată accede într-un eşalon superior: „Am discutat cu tinerii mei din comună care au experienţă şi trăiesc cu adevărat acest sport, am şi găsit 15 persoane bune pentru echipă. Dintotdeauna mi-a plăcut fotbalul şi mi-am dorit o formaţie de fotbal în comună. Sper ca tinerii care vor juca la această echipă să reuşească, de ce nu, chiar şi o promovare viitoare la Divizia D. Am o bază sportivă nouă cu care trebuie să mă laud. Voi porni cu Liga a V-a, de aici vreau să încep.”. Primarul a mai precizat că echipa se va numi Internaţional Dănicei, întrucât, Benone Lazăr, omul de afaceri născut la Dănicei şi proprietarul societăţii Internaţional Lazăr Company, le va oferi jucătorilor atât echipamente sportive, cât şi sprijin financiar. „Această echipă am s-o clădesc cu ajutorul domnului Lazăr, am vorbit cu el. Doresc să îi mulţumesc pe această cale pentru că a fost mereu alături de noi şi ne-a sprijinit în numeroase iniţiative care au avut drept scop modernizarea şi dezvoltarea localităţii Dănicei.”, a adăugat primarul.
Centru de colectare a fructelor
Problemele cetăţenilor sunt prioritare pentru administraţia locală. În acest sens, prim-gospodarul Pirneci se gândeşte să înfiinţeze un centru de colectare a fructelor. Agricultura şi cultivarea pomilor fructiferi sunt principala ocupaţie a locuitorilor: „Dănicei este o comună în care pomii fructiferi sunt baza agriculturii, iar un centru de colectare şi prelucrare a fructelor ar fi o mare realizare. Cu această investiţie am reuşi să creştem nivelul de trai al oamenilor de aici.”, a adăugat primarul.
„Biserica din lemn trebuie reabilitată”
Primarul din Dănicei trage un semnal de alarmă în privinţa bisericii de lemn din comună. Biserica de lemn „Înălţarea Domnului” de la Valea Scheiului – comuna Dănicei, fost scoasă din cult în 1920, fiind folosită o vreme drept capelă de cimitir iar, ulterior, prin dezafectarea cimitirului din jur, a fost oarecum abandonată. În prezent, este izolată şi supusă unui proces de degradare continuă. Valoarea sa arhitecturală şi artistică a determinat mai multe tentative de strămutare, eşuate din cauza opoziţiei locuitorilor satului. Primarul localităţii susţine că biserica din lemn este într-o stare deplorabilă, deşi administraţia locală a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru remedierea situaţiei, dar este nevoie de un proiect de consolidare: „Starea bisericii este deplorabilă. Noi, ca primărie, ne-am implicat, am cumpărat sita, dar este o mare problemă: trebuie făcut un proiect de consolidare, iar pe astfel de proiecte noi nu avem specialist. Voi merge la Consiliul Judeţean, să ne recomande un specialist. Fonduri am obţine din bugetul local şi sunt sponsori care ne-ar putea ajuta.”, a precizat primarul. Pe lângă biserica din lemn, în comună mai exista încă şapte biserici, care-i deservesc pe cei aproximativ 2.100 de locuitori şi pe care primarul le-a sprijinit financiar de câte ori a fost necesar: „Mai avem încă şapte biserici pe care le-am ajutat financiar din bugetul ăsta mic, am repartizat câte 9.000 de lei la două dintre ele, m-am implicat din tot sufletul în acest sens.”, a adăugat Pirneci.
Sediul nou al primăriei… un vis
Primarul Pirneci este conştient de dificultatea construirii unei clădiri noi, care să funcţioneze ca sediu al primăriei. Cu toate acestea, nu a renunţat la ideea de a-şi duce la bun sfârşit acest „proiect de suflet”, aşa cum îl mai numeşte: „Ne mai dorim o primărie nouă, pentru care am făcut studiul de fezabilitate. În viitorul apropiat, speram să dăm drumul la lucrare, avem aprobat proiectul. Unde se află acum primăria a fost spaţiul cooperaţiei. Când am venit eu, primăria era în chirie şi am cumpărat tot parterul. Este o problemă, pentru că nu este casa noastră. Îmi doresc, şi pot spune că este proiectul meu de suflet, să avem noi spaţiul nostru, Primăria Dănicei să aibă sediul ei.”, a concluzionat primarul.