Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Stimulentele salariale de la Ramnic si Bujoreni, atacate de prefect in instanta

Prefectul de Vâlcea, Petre Ungureanu, a atacat în contencios administrativ Hotărârile nr. 117 şi 123/30.04.2010, adoptate de Consiliul Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea, considerându-le ilegale, ca urmare a verificărilor efectuate de Instituţia Prefectului în cadrul controlului de legalitate a actelor administrative. Prin Hotărârea nr. 117/30.04.2010, Consiliul Local al Râmnicului a aprobat pentru perioada 01.04.2010-31.12.2010 acordarea unor stimulente salariale lunare pentru funcţiile publice din cadrul aparatului de specialitate al primarului şi din cadrul Direcţiei de Protecţie Socială, iar Hotărârea nr. 123/30.04.2010 priveşte aprobarea Contractului Colectiv de Muncă şi a Acordului Colectiv.

Forţat să îşi atace colegii în instanţă

Dacă, până acum, acţiunile prefectului de Vâlcea numai apolitice nu au fost, favorizând în mod vădit puterea, de data aceasta, Ungureanu nu a avut altă şansă decât să îşi atace colegul, pe Romeo Rădulescu, la cererea reprezentanţilor Guvernului. Prefectul s-a adresat instanţei de contencios administrativ, solicitând constatarea nelegalităţii şi anularea celor două acte administrative după ce, prin procedură prealabilă, a solicitat Consiliului Local al Râmnicului revocarea hotărârilor în cauză, dar primarul Romeo Rădulescu a menţinut prevederile respectivelor acte prin HCL nr. 184 şi 185/2010. Prefectul a atacat, de asemenea, în contencios administrativ Dispoziţia nr. 3347/11.05.2010, cu privire la stabilirea nominală a suplimentelor salariale acordate prin HCL nr.117/2010, solicitând anularea acesteia. „Potrivit prevederilor Legii 544/2004 privind contenciosul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, până la soluţionarea cauzei, actele administrative sunt suspendate de drept.”, a subliniat Silvia Carmen Constantinescu, consilier de comunicare în cadrul Prefecturii Vâlcea.

Râmnicul şi Bujoreniul, atacate la stimulente

Prefectul a atacat astfel modul cum funcţionarii din primăriile locale Bujoreni şi Râmnicu Vâlcea şi-au au aprobat în şedinţele de Consiliu Local din luna mai, respectiv aprilie, majorarea salariilor angajaţilor, pentru ca, mai apoi, măsurile de reducere luate de Guvern să readucă salariile la nivelul de dinainte. Primarul din Râmnicu Vâlcea a precizat că ar fi vorba despre un supliment raportat la schema de retribuire din Ministerul Administraţiei şi Internelor, care ar fi trebuit acordat încă din anul 2007. Primarul din Bujoreni susţine că salariile angajaţilor din subordinea sa sunt şi aşa destul de reduse, însă, în cazul în care atacarea în contencios administrativ a prefectului Petre Ungureanu va demonstra că majorarea nu este una legală, se va reveni la lefurile anterioare creşterii bugetelor salariaţilor. „Legea 330 nu a fost încă abrogată, aşa că avem tot dreptul de a ne menţine poziţia. Eu, ca primar, mă supun hotărârii luate de Consiliul Local la sfârşitul lunii mai, care acorda aceste drepturi fireşti salariaţilor administraţiei locale. Dacă în contencios administrativ se va stabili că nu avem aceste drepturi, vom fi nevoiţi să respectăm legea.”, a precizat Alexandru Roşu, primarul din Bujoreni. Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei Râmnicului susţin că nu este vorba de o majorare, ci de acordarea unui supliment salarial pentru alinierea la grila de salarii.

Suplimente pe lângă lege

Potrivit hotărârii adoptate la finele lunii mai de consilierii municipali, funcţionarii debutanţi beneficiază de un spor între 30 şi 50 de lei, şefii de departament de unul între 100 şi 150 de lei, directorii – între 150 şi 500 de lei, iar secretarul de un spor de 1.300 de lei. În total, 269 de persoane – atât din Primărie, cât şi din cadrul Direcţiei de Protecţie Socială – beneficiază până la finele anului de aceşti bani, care se vor acorda proporţional cu timpul efectiv lucrat, după cum se arată în raportul întocmit de municipalitate. Suplimentele salariale de la Primăria Râmnicului se ridică la 10 miliarde de lei vechi. S-a negociat, printre alte clauze, acordarea contravalorii alimentaţiei în valoare de 15 lei/zi pentru timpul efectiv lucrat şi decontarea contravalorii abonamentelor lunare de transport, pentru salariaţii cu domiciliul în altă parte, drepturi care nu fac parte din salarii şi nu sunt de natură salarială. Acestea se vor suporta din capitolul cheltuieli materiale şi se vor deconta.

Ungureanu: „Sunt un dobitoc, nu ştiu ce am semnat”

Supărat, nevoie mare, pe presă, după ce îi fusese pusă legea în faţă în privinţa incompatibilităţii vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Romulus Bulacu, prefectul Ungureanu, cu greu, se mai lasă convins să dea informaţii de interes public despre instituţia pe care o conduce. Abil ca de obicei, prefectul se ascunde acum sub masca… prostiei.  Recent, el a declarat că este un dobitoc pentru că nu ştie ce semnează. ,,Nu ştiu exact ce am acţionat în instanţa de contencios. Juriştii Prefecturii se ocupă de aceste acte, cred că era vorba de majorările salariale. Dar nu ştiu pe ce era, ştiu că erau trei hotărâri. Le-am atacat şi o să fiţi informaţi în timp util. Nu ştiu exact dacă era şi hotărârea CL de acordare a titlului de ,,Cetăţean de Onoare” primarului Mircia Gutău. Nu vă pot da această informaţie pentru că nu ştiu şi vă puteţi informa din altă parte, de la Biroul juridic, deoarece aici doar eu dau asemenea informaţii. Îmi pare rău, nu ştiu ce am mai semnat, am semnat ca prefectul. Sunt un dobitoc!”, afirma Ungureanu la începutul săptămânii trecute. El a atacat în final în instanţa de contencios administrativ doar două dintre cele trei hotărâri amintite, referitor la majorările salariale şi suplimentele acordate de Executivul Primăriei Râmnicului. Zilele trecute, prefectul Ungureanu a recunoscut că zilele sale în fruntea instituţiei respective este posibil să fie numărate „Pe mine m-au numit aici pentru alte criterii şi o să mă dea jos pentru alte criterii decât cele pe care le bănuiesc unii. Important e ca eu să fiu eficient, Instituţia Prefectului trebuie să coordoneze, nu trebuie să mă obosesc ducându-mă peste tot.”, spunea prefectul, care spera să termine cu mafia pădurilor până atunci. În acest caz, singurii care pot ocupa aceste funcţii sunt fostul prefect liberal Radu Renga, fostul prefect Anuţa Handolescu şi fostul subprefect Mircea Nadolu. Deputatul Samoil Vîlcu a emis şi o a doua variantă: împrumutarea unui prefect din alt judeţ, o variantă care rezolvă problema doar pe plan local.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.