Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Stefan Prala: „Sunt parlamentari care si-au construit imaginea pe munca primarilor”

Ştefan Prală, candidatul ARD în Colegiul Drăgăşani pentru un fotoliu de deputat în Parlamentul României, susţine că implicarea parlamentarilor vâlceni este una minimală şi că ARD-ul vine cu oameni noi, capabili să reprezinte interesele cetăţenilor. Ce strategie va adopta pentru a dobândi funcţia mult-dorită, dar şi care sunt calităţile care-l diferenţiază de principalul său contracandidat aflăm în interviul de mai jos.

Impact real: Nici nu a început bine campania electorală şi aţi străbătut deja multe localităţi la pas. Care sunt cele mai mari nemulţumiri ale localnicilor din zona Drăgăşani?
Ştefan Prală: La miile de cetăţeni cu care am vorbit şi la miile de kilometri pe care i-am străbătut în judeţul Vâlcea am găsit, în primul rând, multă sărăcie, lipsă de speranţă pentru mai bine, deznădejde în sufletul oamenilor faţă de cei care îi reprezintă, şi mă refer aici la Parlamentul României, grijă faţă de copiii lor care nu au un loc de muncă şi, nu în ultimul rând, chiar de viaţa lor, deoarece nu şi-o pot menţine sau prelungi din cauza lipsei de resurse financiare pentru a-şi trata suferinţele.

Impact real: Cum apreciaţi implicarea în problemele comunităţii a parlamentarilor de Vâlcea, din ultimii ani?
Ştefan Prală: Să spun zero aş greşi, pentru că nu este doar atât. Este mai mult decât zero, este mai rău decât nimic. Dacă nu făceau nimic, clar era o problemă, dar ei au făcut mult mai mult rău, le-au promis prea multe oamenilor, i-au deznădăjduit, i-au înşelat, iar acest lucru este într-adevăr o problemă. Sunt parlamentari care şi-au construit imaginea pe munca primarilor, pe proiectele primarilor, iar aceştia, când au nevoie de sprijin sau de lobby, se duc după ei la Bucureşti şi nu îi mai găsesc. Sunt foarte ocupaţi, poate sunt obosiţi că seara nu se ştie la ce chefuri au fost sau cine ştie la ce activităţi mondene au participat şi nu mai au timp de oamenii care chiar doresc să-şi dezvolte localităţile sau comunităţile din care chiar ei, parlamentarii, şi-au însuşit voturile, pentru a se lăfăi în viaţa de lux de la Bucureşti.

Impact real: Ce este mai tragic pentru un parlamentar, să nu vrea sau să nu poată?
Ştefan Prală: Un om care a ajuns în Parlamentul României sunt convins că doar nu vrea, dar poate. Nu există un parlamentar care să nu poată să facă ceva. Există, în schimb, multă indiferenţă. Acel parlamentar care nu poate, nu poate!, dar, când vezi că pentru el a acumulat sute de miliarde sau şi-a însumat bogăţii incomensurabile, cum să-l crezi că nu poate? Poate, dar nu pentru ce a fost el trimis în Parlament, poate doar pentru el. Ce înseamnă acest lucru? Că nu vrea să facă decât pentru el, nu pentru oameni.

Impact real: Toţi spun că îşi doresc să fie în mijlocul oamenilor, să le reprezinte interesele, dar  îşi amintesc de votanţi doar în campania electorală. De ce v-ar crede lumea pe dumneavoastră?
Ştefan Prală: În primul rând, oamenii care te cunosc pe tine, ca om, ştiu ce ai făcut în viaţă, unde ai lucrat, pe cine ai ajutat şi atunci te recomandă faptele tale. Nu trebuie neapărat să faci ceva undeva sau pentru cineva anume: important este să fi făcut ceva, indiferent în ce zonă, oriunde în ţara asta, oriunde în judeţul acesta. Dacă ai făcut ceva, dacă te-ai ţinut de cuvânt şi ai fost om serios, înseamnă că poţi să faci şi aici. Seriozitatea este o calitate care, dacă o ai, este importantă, indiferent de domeniul sau locul în care doreşti să întreprinzi ceva. Oamenii te simt prin modul cum îi priveşti, cum le strângi mâna, cum le vorbeşti şi, mai mult decât atât, ei se interesează de tine. Am încercat să stau de vorbă, şi chiar am avut şi discuţii de genul acesta, cu unele persoane vârstnice care, aflând că m-am născut în Suteşti, au promis că se vor interesa de mine, să vadă ce fel de persoană sunt. În concluzie, oamenii se interesează de tine, iar când află lucruri bune, ai toate şansele să fii ales. Când oamenii află lucruri rele sau când ştiu despre tine că i-ai înşelat, i-ai minţit nu o dată, ci de mai multe ori, nu poţi să te bazezi pe faptul că eşti un profesionist în a înşela şi a amăgi lumea. Nu ştiu câţi mai cred că pot păcăli oamenii dintre aceia care până acum nu au făcut nimic pentru ei. Partidele politice şi-au ascuns nonvalorile sub masca listelor de partid care au candidat până în 2008.

Impact real: Veţi candida împotriva unui deputat care de trei mandate încoace s-a menţinut în funcţie. Prin ce vă diferenţiaţi de principalul contracandidat al USL?
Ştefan Prală: Eu vin cu sinceritate şi prezint o stare de normalitate a lucrurilor, în contrapartida minciunilor frumoase pe care eu o să le condamn tot timpul. Nu suport minciuna, este cel mai urât lucru şi dăunează tuturor.

Impact real: USL şi-a propus câştigarea tuturor colegiilor din judeţ. Ce părere aveţi, este realist acest deziderat?
Ştefan Prală: Am văzut cât de mult au greşit în această perioadă, cât rău au făcut şi încă mai fac în rândul românilor care nu numai că duc responsabilitatea vieţii lor, dar şi o duc şi pe cea a copiilor la care nu se gândeşte politicianul acesta mincinos, care continuă să promită şi să înşele. Eu cred că vor reuşi să păcălească pentru că, pe lângă măiestria vorbelor sau a minciunilor, au un sistem de represiune bine pus la punct şi l-am simţit la micii oameni de afaceri, la micii întreprinzători. Am văzut în ei teama de a se manifesta şi de a-şi spune gândurile şi aprecierile pe care le au la adresa unui candidat sau la adresa unui atribut politic. Cei care încă mai au ceva de făcut sunt timoraţi, iar ceilalţi, care nu mai fac nimic pentru că nu li se mai oferă şansa de a face ceva, sunt amăgiţi cu tot felul de poezii sforăitoare, bazate pe tot felul de argumente. Se bazează pe încercările de a atinge partea sensibilă care se găseşte în fiecare om, dar care, în esenţă, nu reprezintă decât vorbe.

Impact real: Aţi mai candidat şi în 2008, pe Colegiul senatorial Horezu-Brezoi, când aţi fost pe punctul de a-i sufla locul actualului primar al Râmnicului, Emilian Frâncu. Ce aţi avut de învăţat din acea experienţă?
Ştefan Prală: Am văzut atunci ce văd şi acum: că trădările sunt la tot pasul, că minciuna a adus voturi şi a făcut mult rău. Cu toate acestea, eu nu pot să mint. Eu vreau altceva, vreau sănătate în clasa politică şi, din acest motiv, nu voi folosi aceleaşi arme nepermise pe care contracandidaţii mei le folosesc. Nu folosesc arme neconvenţionale, indiferent cât de eficiente am constatat că sunt din campania trecută. Sunt un om politic cu experienţă în campaniile anterioare şi, implicându-mă, am dovedit că sunt mult mai eficient atunci când mă bat pentru altcineva. Când lupţi pentru tine este mai greu.

Impact real: Care ar fi prima iniţiativă legislativă pe care aţi înainta-o în Parlament, dacă aţi fi ales?
Ştefan Prală: M-am gândit, dar nu o să fac ce îmi doresc eu, ci ceea ce vor cetăţenii. Mă voi consulta cu ei, iar de ideile lor mă voi preocupa să le susţin mai departe în Parlament. Cred că nu eu trebuie să construiesc pentru ei, ci împreună trebuie să construim. Nu vreau să construiesc ceva de care ei nu au nevoie. Eu nu le dictez calea pe care să meargă, ci le ascult nevoia şi caut, folosindu-mă de experienţa acumulată şi de relaţia cu asociaţiile profesionale cu care o să intru în dialog, să construiesc proiectul legislativ despre care vorbim împreună cu cetăţenii care au idei. Cunoaştem cu toţii problemele lor, dar, prin faptul că nu există o comunicare cu cetăţeanul, s-ar putea să fie o părere deformată despre realitatea pe care o trăieşte omul de rând. Într-un cuvânt, cred că soluţia de a alunga sărăcia este necesară, iar posibilităţi sunt, deoarece în Colegiul Drăgăşani există potenţial din toate punctele de vedere.

Impact real: Cum vedeţi evoluţia colaborării în cadrul ARD, după alegerile parlamentare?
Ştefan Prală: Consider că sunt elemente de forţe politice credibile şi trebuie să construim cu toţii, pentru că este nevoie pe eşichierul politic şi de dreapta, deoarece astăzi se doreşte a fi numai stânga. Judeţul Vâlcea este de stânga, este roşu, dar merge din rău în mai rău. Mă întreb de ce nu vor oamenii şi altceva? Cred că aceste mici forţe politice vor structura o altă alternativă şi cred că vor reuşi să formeze un pol real de dreapta, nu doar o utopie de dreapta.

Impact real: Poate fi realizabil obiectivul ARD, de a obţine trei parlamentari, în condiţiile în care USL este, în continuare, pe un trend ascendent?
Ştefan Prală: USL nu prea mai este pe val, pentru că a adus multă dezamăgire. Oamenii au avut speranţă, dar astăzi trăiesc mai rău, plătesc totul mai scump, poate că au puţin mai mulţi bani în buzunar, dar cu o valoare mai mică. Important este ce poţi să faci cu banii pe care îi ai şi nu doar suma propriu-zisă. Viaţa este din ce în ce mai scumpă şi mai grea.

Impact real: Ce părere aveţi despre PP-DD? Reprezintă un pericol la aceste alegeri, din 9 decembrie?
Ştefan Prală: Nu pot să comentez despre cineva sau ceva care pentru mine nu reprezintă în nimic politică.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.