Localitatea Voineasa are, din iunie 2012, un primar liberal, în persoana lui Gheorghe Stanciu. Profesor până acum, actualul primar Stanciu a ocupat şi funcţia de inspector-şef adjunct al Inspectoratului Şcolar Vâlcea, perioadă în care a ajutat foarte mult învăţământul din localitate. Astăzi, ocupă funcţia de primar al localităţii, pe care nu şi-o mai doreşte, însă, începând cu anul 2016.
Comuna Voineasa, de la extaz la agonie
Fosta „perlă” a turismului românesc, staţiunea Voineasa se degradează de la an la an. Voineasa a apărut pe harta turistică în anul 1975, din dorinţa lui Ceauşescu de a le oferi minerilor din Petroşani un paradis al relaxării, după munca grea din subteran. Astăzi, imaginea staţiunii este dezolantă. Vilele neatinse de douăzeci de ani mai au puţin şi se dărâmă. Dacă, până în 1990, „oameni ai muncii” petreceau aici concedii de neuitat, astăzi, hotelurile şi vilele sunt părăsite, iar zona, deşi frumoasă, este vitregită de turişti.
Staţiunea este într-un proces treptat de degradare voit, multe dintre hotelurile şi vilele de aici, aflate în patrimoniul a patru mari sindicate din România, fiind nefuncţionale, iar puţinele locuri de cazare existente în staţiune sunt în câteva pensiuni private.
Turiştii care ajung în staţiune se pot bucura de climatul montan tonic şi de aerul curat ozonificat, prin vizitarea obiectivelor turistice ale zonei. Din staţiunea Voineasa pornesc diverse trasee turistice către Cataractele Lotrului, formaţiuni stâncoase, rezultate prin eroziune, către Hidrocentrala Ciunget sau către Lacul Vidra, lac de acumulare de pe Râul Lotru, situat la cea mai mare altitudine în comparaţie cu celelalte existente în ţară. Alte atracţii turistice din zonă sunt şi Cheile Latoriţei, situate în sud-vestul localităţii Voineasa, cu peisaje unice şi mai multe lacuri şi cascade: Cascada Apa Spânzurată, Cascada Moara Dracilor, Piatra Feţii şi lacurile Petrimanu, Galbenu, Iezerul, Latoriţei şi Violeta.
Celor pasionaţi de pescuit sportiv le stau la dispoziţie lacurile Brădişor şi Mălaia, situate la 12 kilometri la nord-est de Voineasa. O altă atracţie turistică a acestei zone demnă de vizitat este Peştera Laptelui, aflată pe Valea Rudăresei, ale căror relicve fosile sunt expuse în Muzeul Naţional de Istorie al judeţului Vâlcea.
În localitate nu lipsesc utilităţile
Comuna Voineasa a reuşit o dezvoltare în ceea ce priveşte utilităţile încă de pe vremea lui Ceauşescu. Apa curentă în staţiune există de mai bine de 40 de ani, iar canalizarea, pe alocuri, necesită doar o extindere şi o mică reabilitare. Sistemul de apă şi canalizare a fost predat operatorului regional Apavil: „Apă avem în proporţie de 99%, doar câteva gospodării nu au. Am predat sistemul de alimentare cu apă şi canalizarea Apavilului. Avem canalizare la blocuri şi în satul Amărăşti, 60%. Şi canalizarea a fost depusă pe acest program, de dezvoltare locală, şi, probabil, va mai aştepta, deoarece Guvernul Ponta şi-a propus să finalizeze mai întâi lucrările deja începute, şi sunt destule. Pentru Apavil nu prea este rentabilă preluarea acestui sistem, deoarece la Voineasa plouă mult, şi oamenii nu-şi udă grădinile ca în zona de sud a judeţului, iar populaţia este redusă. M-aş bucura ca, din fondurile pe care le vor obţine ei, să-mi schimbe sistemul de alimentare cu apă, care este vechi de 40 de ani, pe ţevi.”, ne-a informat primarul localităţii, Gheorghe Stanciu.
Şcoală modernă
Peste 100 de elevi învaţă la şcoala din centrul comunei Voineasa. Pe când ocupa funcţia de inspector-şef adjunct al Inspectoratului Şcolar Vâlcea, actualul primar a avut grijă să fie alocaţi bani suficienţi pentru reabilitarea unităţii de învăţământ, investiţie care s-a ridicat la peste 8 miliarde de lei vechi. Astăzi, copiii învaţă într-o clădire modernă: „Avem o singură şcoală cu clasele I-VIII care este reabilitată, o şcoală model. Cât am fost inspector general adjunct, am băgat în şcoala de la Voineasa peste 8,5 miliarde de lei vechi. Arăta deplorabil, ploua, pur şi simplu, în ea. Acum este o şcoală modernă, copiii au toate condiţiile pentru a-şi desfăşura procesul educaţional. Mai avem şi o grădiniţă pe care am reabilitat-o cu bani din bugetul local, i-am schimbat acoperişul şi am izolat-o termic.”, a mai declarat primarul. Când trebuie să meargă la liceu, copiii de la Voineasa aleg Râmnicul, în detrimentul liceului din oraşul Brezoi: „Copiii din Voineasa merg la liceu la Râmnicu Vâlcea, deoarece acolo au internate unde să stea. Cei de la Mălaia merg la Brezoi, pentru că, printr-o înţelegere între cele două administraţii locale, microbuzul de la Brezoi vine să ia şi elevii de la Mălaia.”, mai spune liberalul.
Proiectul turistic „Adventure Park” prinde contur
Proiectul turistic „Adventure Park” din staţiunea Voineasa, în valoare de peste 20 de milioane de lei, a primit aviz favorabil pentru finanţare europeană, iar contractul va fi semnat cel mai probabil în această vară. Investiţiile cuprinse în acest proiect vor fi realizate prin POR 2007-2013, Axa Prioritară 5. Proiectul urmăreşte realizarea unui Alpine Coaster în zona Voineasa, a unei piste pentru karturi şi trotinete, dar şi achiziţionarea a 20 de trotinete, 20 de karturi pentru copii şi 20 de karturi pentru adulţi. De asemenea, va fi amenajat un parc de aventuri, aşa cum sunt în Austria sau Elveţia, vor fi achiziţionate echipamente de protecţie, vor fi realizate tiroliene, două covoare rulante cu sistem tubing şi pârtie de schi. În cadrul proiectului se mai au în vedere construirea unei clădiri administrative, a unui depozit pentru echipamente şi introducerea utilităţilor. Valoarea totală a proiectului se ridică la 21.792.934,78 lei, contribuţia locală fiind de 11 milioane de lei: „Adventure Park este un proiect european, care se va realiza la o altitudine de 1.850 de metri. Va funcţiona şi vara, fiind o continuitate a activităţii pârtiei. Proiectul este în faza terminală, dar a fost suspendat, din cauza arieratelor la pârtie. Aceste arierate ne-au blocat şi acest proiect de dezvoltare turistică.”, ne-a mai precizat primarul Gheorghe Stanciu.
Căminul cultural, în degradare
O investiţie pe care nu a reuşit să o demareze primarul Stanciu în cei doi ani de mandat a fost renovarea căminului cultural din localitate, care nu a fost reabilitat de mai bine de 40 de ani. Anul acesta vor începe lucrările şi la acest proiect: „Am primit acel miliard de la Consiliul Judeţean pentru plata arieratelor, am dat 20.000 de lei pentru drumuri şi ceilalţi 80.000 de lei i-am păstrat pentru a începe lucrările de modernizare a căminului cultural. Acest edificiu nu a mai beneficiat de investiţii de peste 40 de ani şi de vreo 8 ani plouă în el. Am realizat un proiect de modernizare şi extindere a căminului cultural, care va avea o capacitate de 400 de persoane şi, în felul acesta, vom putea organiza şi noi evenimente. Prin extindere, vor apărea nişte camere unde vom putea face şi un mini-muzeu, bibliotecă şi alte săli destinate activităţilor culturale. Am introdus căminul în acel program, de dezvoltare locală, dar, dacă stau la mâna preşedintelui Cîlea, nici într-o sută de ani nu voi reuşi să-l reabilitez. Proiectul are o valoare de 7 miliarde de lei vechi.”, a mai adăugat primarul.