În urmă cu zece ani, proiectul de montare a staţiei de reciclare a deşeurilor menajere de la Roeşti era pomenit ca fiind una dintre investiţiile iminente care se vor realiza în judeţ cu sprijinul Consiliului Judeţean, şi care va aduce venituri consistente economiei vâlcene. Astăzi, proiectul nici măcar nu mai este pomenit la Consiliul Judeţean Vâlcea, care se erija atunci în promotor al său. Finanţarea proiectului trebuia asigurată de Ministerul Mediului, din fonduri europene. Acum, investiţia conform proiectului trebuia să fie în plin proces de construcţie, în satul Cuieni, Punct Olteanca, la trei kilometri de locuinţele săteşti, pe o suprafaţă de 22 de hectare, dar nimeni nu îşi mai aduce aminte de asta, iar autorităţile locale dau neputincioase din umeri. În 2007, proiectul iniţiat în urma măsurilor impuse de Uniunea Europeană a fost primit cu surle şi trâmbiţe de autorităţile judeţene, dar, la scurt timp, s-a dovedit că era o problemă cu privire la contractul de lucrări, deoarece proiectantul pus la dispoziţie de Ministerul Mediului nu finalizase documentaţia corespunzător. „Din 2007 aştept acest proiect cu sufletul la gură. La un moment dat am înţeles că nu au făcut documentaţia bine. Necazul este că am semnat şi contactul de finanţare şi, cu toate acestea, lucrarea nu a început nici până astăzi. La un moment dat le-am spus celor de la Consiliul Judeţean că renunţ şi mai bine plantez puieţi de salcâm acolo, fiind fondul primăriei, încât măcar să îmi produc lemnele de iarnă pentru două şcoli. La un moment dat Consiliul Judeţean ne-a transmis că s-a refinanţat investiţia pentru perioada 2015-2020. Nu cunosc motivele, nu mai am nici o informaţie, dar se bate pasul pe loc în cel mai josnic mod. Cât eu am fost plecat la spital am înţeles că a trecut domnul preşedinte Constantin Rădulescu să vadă locaţia. Ne-am dorit acest sistem de colectare şi sortare a acestor deşeuri menajare, în ideea de a găsi soluţii în vederea rezolvării problemei deşeurilor din judeţ”, a declarat primarul Drăghici.
Cele 100 de locuri de muncă noi nu se vor mai crea
O dată cu deschiderea acestui depozit ecologic s-ar fi putut crea peste 100 de noi locuri de muncă în cadrul serviciilor de sortare, compactare şi depozitare a resturilor menajere şi, în plus, staţia putea constitui o sursă sigură de venit pentru bugetul local. Cu toate acestea, social-democratul Gheorghe Drăghici, primarul localităţii Roeşti este dezamăgit de situaţie şi spune că nu mai are nici o speranţă că, în localitatea sa, va mai fi amenajată „fabrica de energie”, adică cea mai mare staţie ecologică de reciclare a resturilor menajere din Oltenia: „Când s-a implementat acest proiect am fost foarte bucuros deoarece, pe lângă faptul că se colectau gunoaiele, se creau şi locuri de muncă. Administraţia locală Roeşti a făcut un parteneriat cu Consiliul Judeţean Vâlcea în vederea promovării acestui proiect, în ideea că această staţie de reciclare a deşeurilor menajere va fi deservită de o societate comercială care să fie în administrarea Consiliului Local al comunei Roeşti, iar personalul să fie angajat din comunitate, cu scopul ca aceste salarii, impozitele pe salarii, dar şi redevenţa să rămână în localitate. M-am gândit şi la locurile de muncă, dar şi la veniturile comunităţii. După zece ani, toate speranţele mele s-au dus „pe apa Sâmbetei”, afirmă social-democratul Gheorghe Drăghici, primarul localităţii Roeşti.
Fabrica de energie de la Roeşti, un vis spulberat
În toamna anului 2013, Rovana Plumb, pe atunci ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice, aflată în vizită pe meleagurile vâlcene semnează, la sediul Consiliului Judeţean Vâlcea, finanţarea proiectului în valoare de 40 de milioane de euro, având ca obiect realizarea unui depozit ecologic de deşeuri solide. Investiţia face parte din proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor solide din judeţul Vâlcea”, lansat de Consiliul Judeţean, iar banii necesari realizării staţiei puteau fi atraşi printr-un program european de mediu. Proiectul prevede mai multe contracte: trei de lucrări, două de furnizare a echipamentelor şi cinci de servicii. O parte dintre proiecte au fost lansate, unele dintre ele fiind chiar în prag de pregătire. Termenul de finalizare a proiectului iniţial a fost decembrie 2015, însă, după cum au stat lucrurile, se pare că data aceasta a fost cândva pe hârtie, iar acum nimeni nu se mai hazardează să dea vreun termen, spre dezamăgirea primarului social-democrat Gheorghe Drăghici: „Ne chinuim de zece ani să realizăm acest obiectiv. Aceste deşeuri se preconiza că ar fi trebuit să fie adunate şi depozitate într-un sistem bine pus la punct, pentru a nu afecta viaţa populaţiei. Cândva ştiam, de la conducerea Consiliul Judeţean, că se licitaseră o parte dintre proiecte, urmând să se liciteze şi partea de construcţii-montaj, dirigenţia, partea de supraveghere, închiderea celorlalte gropi, deşi este greşită ideea de a se închide înainte de a pune ceva în loc. Trebuiau să o construiască pe aceasta şi abia apoi să le închidă pe celelalte, dar aşa este în România. Nu ştiu ce şi cum fac, dar nu trebuie să pierdem banii aceştia. Dacă nici atunci când cineva ne dă bani nu suntem în stare să facem lucrările, nu înţeleg pentru ce mai stăm aici”, spune, dezamăgit, primarul.
Pe terenul depozitului de deşeuri se vor planta salcâmi
În urmă cu opt ani, prin acest proiect demarat, Vâlcea se număra printre alte 27 de judeţe unde urma să fie implementat un asemenea proiect care putea să asigure, la finalul investiţiei, o colectare a deşeurilor la nivel european. Pentru implementarea proiectului, administraţia locală din Roeşti a semnat un contract de parteneriat cu Consiliul Judeţean Vâlcea, cu ideea că această staţie de reciclare a deşeurilor menajere va fi deservită de o societate comercială care se va înfiinţa pe lângă Primăria comunei Roeşti, cu scopul ca personalul să fie angajat din zonă. Potrivit declaraţiei primarului, această convenţie prin care se stabiliseră anumite drepturi şi obligaţii reciproce între administraţia locală Roeşti şi Consiliul Judeţean Vâlcea a fost suprimată: „După alegerile locale am luat un grup de consilieri şi am fost la Consiliul Judeţean, unde am fost anunţat că, pentru că s-a modificat legislaţia, administrarea proiectului se va face de către ADI Salubrizare, iar noi, ca administraţie locală nu vom mai înfiinţa acea societate pe lângă primărie, în vederea gospodăririi. În situaţia aceasta eu nu am de gând să emit certificatul de urbanism în vederea continuării proiectului, pentru că noi nu putem rămâne spectatori la munţii de gunoaie ai judeţului, iar comunitatea din Roeşti să nu aibă nici un beneficiu. Acel teren, dar şi drumul pe care l-am amenajat, în vom planta cu salcâmi. Mai mult, zona respectivă nici până acum nu este electrificată, şi foarte târziu şi-au dat seama că era obligatorie o reţea de curent electric pentru un astfel de proiect”, a afirmat Gheorghe Drăghici.
Vâlcea ratează şansa de a deveni independentă energetic
O dată cu abandonarea proiectului care predea construirea uneia dintre cele mai importante staţii de reciclare a deşeurilor din ţară în comuna Roeşti, judeţul Vâlcea ratează şansa de a deveni independentă energetic. Potrivit primarului localităţii, Gheorghe Drăghici, staţia de deşeuri, împreună cu CET Govora ar fi putut asigura întreaga energie necesară judeţului Vâlcea, lucru care nu se va mai întâmpla. „Ca primar al acestei localităţi nu ştiu unde este proiectul sau în ce stadiu este, din câte ştiu se mai lucrează încă la variante. Părerea mea este că acest proiect nu se va realiza, deoarece nu mai este interes, aşa cum nu este interes nici pentru construcţia autostrăzilor din România, pe motiv că ne dezvoltăm şi nu vom mai fi o groapă de gunoi sau o piaţă de desfacere a Europei. Cei care conduc astfel de decizii o fac cu interes, sunt plătiţi ca noi să rămânem săraci. Au trecut 10 ani de când acest proiect a luat naştere şi, până acum, dacă era seriozitate, se afla la jumătatea vieţii lucrarea. După cum merg lucrurile, vor mai trece zece ani şi nu cred că se va apuca cineva de ea”, a declarat primarul. Gheorghe Drăghici a mai precizat că, împreună cu un grup de consilieri de la primărie a fost în Germania, unde au vizitat o astfel de staţie de reciclare a deşeurilor menajere, care producea energia electrică pentru 260 de mii de locuitori. „Noi, ca judeţ, o dată cu înfiinţarea acestei staţii, împreună cu CET, am fi independenţi din punct de vedere energetic”, a mai adăugat primarul comunei Roeşti.