Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Gheorghe Staiu: Si daca voi renaste ca Pasarea Phoenix din cenusa, peste 4 ani pot sa candidez din nou

01 prim-âarie  susaniGheorghe Staiu a fost ales primar al comunei Şuşani încă din anul 2004. Timp de trei mandate, a acumulat suficientă experienţă politică, dar, ce l-a propulsat în fruntea primăriei a fost tocmai faptul că, încă din tinereţe, a ştiut să îşi clădească propria afacere. Dacă, pe vremuri, gospodarul satului era ales primar, astăzi, dacă ai afaceri, nu mai poţi fi numit într-o astfel de funcţie. Legea nu permite ca prim-gospodarul satului să aplice lucrurile pe care le-a învăţat din propriile afaceri pentru comuna sa: „Cel care pleacă dintr-un domeniu privat şi are o afacere prosperă, va avea întotdeauna gândul să facă treabă. Paradoxal este că, pentru redresarea societăţilor cu capital de stat se caută manageri care au experienţă în privat, tocmai pentru a le scoate din noroi. Statul se contrazice singur, atunci când a interzis ca managerul unei comune să poată fi şi manager privat”, a declarat primarul din Şuşani. La începutul acestui an, Agenţia Naţionala de Integritate îl declara incompatibil pe Gheorghe Staiu, primarul comunei Şuşani, pentru că, în perioada iunie 2008 – octombrie 2014, a deţinut simultan funcţia de primar al comunei şi cea de administrator la o societate comercială: „În 2004, când am decis să candidez la funcţia de primar nu era această lege; se spunea doar că primarul nu trebuia să fie administrator unic într-o societate. Societatea mea era în nume colectiv, iar eu eram asociat cu soţia. Când mi-am depus candidatura, am întrebat verbal, nu scris, la Prefectură, dacă statutul meu în firmă îmi putea crea vreo problemă. În anul 2008 s-au adus modificări la această lege, interzicându-se ca primarii să fie şi administratori în cadrul unei societăţi. Societatea mea fiind înfiinţată din anul 1994, iar când s-a cerut de la Registrul Comerţului statutul, s-a văzut clar că eram administrator al societăţii, împreună cu soţia”, a precizat primarul Staiu.

Gheorghe Staiu: „Peste 4 ani pot să candidez din nou”

Acuzat de incompatibilitate, lui Gheorghe Staiu îi va fi foarte greu să schimbe decizia ANI, atâta timp cât inspectorii de integritate au constatat că, deşi legea nu îi dădea voie să deţină simultan funcţia de primar al comunei şi cea de administrator la societate, acest lucru s-a întâmplat. În situaţia în care va fi înfrânt în instanţă, argumentele inspectorilor de integritate fiind în defavoarea sa, primarul din Şuşani va fi nevoit să se retragă din conducerea administraţiei locale timp de 4 ani. În prezent, procesul se află la Curtea de Apel Piteşti, de unde primarul aşteptă comunicarea rezultatului. „Dacă pierd procesul, stau acasă şi înapoi nu m-aş mai uita. Faptul că sunt primar este o povară pentru familia mea. Sunt sfătuit să las lucrurile aşa cum hotărăşte legea, şi să nu mai cheltui bani cu avocaţii. Este singura funcţie de unde pot să plec cu fruntea sus: la această funcţie pot să
renunţ, dar la familie nu. A fi primar nu este o treabă prea onestă, te trezeşti de foarte multe ori înjurat, de te miri cine. Am pierdut mult, dar, cel mai important este că am pierdut dezvoltarea afacerii. Astăzi stau să se uite toţi peste gard, la mine, şi să mi se spună „baron de Şuşani”, sau să aud că toată averea pe care o am este datorită faptului că sunt la primărie. Cât am fost eu primar, treaba a funcţionat foarte bine, chiar dacă, timp de cinci ani, am avut conturile blocate. Mă gândesc foarte bine, şi este posibil să renunţ. Mi-e dor să plec cu familia în concediu şi să-mi reiau afacerea. Procesul este la Curtea de Apel şi, foarte curând, trebuie să mi se comunice rezultatul, dar, din câte am înţeles, mi-a fost respinsă contestaţia. De aici urmează Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de unde voi primi decizia finală, peste doar câteva luni. Şi, dacă voi renaşte ca Pasărea Phonix, din
cenuşă, peste patru ani pot să candidez din nou. În această perioadă pot să-mi repun afacerile pe picioare, pentru ca, după aceea, să am de unde cheltui. Niciodată nu este bune să spui „niciodată””, a spus primarul Staiu.

Şuşaniul poate accesa acum fonduri europene

Conform O.G. 74/3.12.2014, privind rectificarea bugetului de stat, în conturile Primăriei Şuşani la finele anului trecut au ajuns 9.911,78 mii de lei, bani care s-au alocat pentru plata arieratelor pentru sistemul de alimentare cu apă din comună. Primăria comunei Şuşani a accesat, în urmă cu aproape 12 ani, fonduri nerambursabile SAPARD, iar în prezent era nevoită să dea înapoi banii primiţi, la care se adăugau penalităţi în valoare de 80 de miliarde de lei vechi, din cauza unor nereguli depistate pe parcursul implementării proiectului. Primarul Gheorghe Staiu nu mai întrevedea nici o soluţie pentru a scăpa de povara pe care o moştenise. Într-o oarecare măsură, acesta a fost şi motivul pentru care primarul a decis să facă pasul către PSD: „Această reţea a fost o mare problemă a localităţii, moştenită din anul 2003, cu un an înainte de a ajunge eu primar. Am fost legat de mâini şi de picioare, în toţi anii aceştia, de când sunt primar, din cauza acestei situaţii, cu SAPARD. Nimeni nu voia să ne ajute. Am făcut pasul către PSD cu condiţia să fiu ajutat, să mi se ia această povară de pe umeri. S-au ţinut de cuvânt şi m-au salvat, au ajutat localitatea noastră. Acum vom putea să accesăm şi noi fonduri europene”, ne-a declarat primarul din Şuşani, Gheorghe Staiu.

După 12 ani de la demararea proiectului, reţeaua de apă din Şuşani este aproape distrusă

Comuna Şuşani are de 12 ani propria reţea de apă, dar aceasta nu funcţionează. Pentru a ajunge apa la robinet, în fiecare gospodărie racordată la sistem, administraţia locală trebuie să întocmească un nou proiect de reabilitare a întregului sistem de apă potabilă, înainte de a-l putea pune în funcţiune. Reţeaua nu funcţionează în acest moment, deoarece puţul construit cu fonduri nerambursabile SAPARD nu poate asigura debitul necesar, la parametrii impuşi de normele tehnice prevăzute pentru fiecare gospodărie racordată. Proiectul de reabilitarea a reţelei de apă este deocamdată „în faşă” dar, mai mult ca sigur, va lua calea fondurilor europene, împreună cu proiectul de iniţiere a sistemului de canalizare: „Chiar dacă am scăpat de povara pe care am moştenit-o în urma penalităţilor la apă din partea Agenţiei SAPARD, astăzi, sistemul de apă din comună nu funcţionează, pentru că puţul existent nu asigură debitul la parametrii impuşi, astfel ca toţi cetăţenii să primească o anumită cantitate de apă şi presiune. În cadrul proiectului demarat în urmă cu 12 ani a fost prins un singur puţ, iar calculul făcut pentru consumul pe cap de locuitor în anul 2003 era altul. Pentru buna funcţionare a sistemului, apa trebuie să aibă un debit de 11 litri pe secundă, ceea ce, în prezent, nu se poate asigura. Prin puţul forat nu se puteau asigura decât 3,7 litri pe secundă. Vom întocmi un proiect, pe care îl vom depune pe fonduri europene, împreună cu cel de canalizare. Investiţia va include un puţ de forare la parametrii necesari şi extinderea reţelei de apă în cătunul Anuţeşti, pe o lungime de 1,7 kilometri. La noi instalaţia nu este pusă în funcţiune, nefiind construită în parametri ceruţi pentru înlăturarea deficienţelor şi extinderea reţelei în satul Anuţeşti. Sistemul de canalizare va fi, în prima fază, în zonele locuite şi arterele principale pe o lungime de 12 kilometri, urmând ca, după punerea în funcţiune, să facem şi extinderi ale reţelei. Una dintre condiţiile pentru a putea accesa fonduri europene este ca localitatea să facă parte din ADI Apa Vâlcea. Acum suntem membri ai ADI Apa Vâlcea şi suntem prinşi în Master Planul judeţului, deci, indiferent de situaţie, acest proiect va demara”, este de părere primarul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.