Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Spitalul Judetean vrea imprumut anticriza

Datoriile în continuă creştere ale unităţilor medicale vâlcene a determinat conducerea unora dintre ele să apeleze la varianta de a solicita împrumuturi bancare pentru acoperirea găurilor. În unele cazuri, Casa de Asigurări de Sănătate a decontat doar cheltuielile prevăzute în contractul cadru, iar majoritatea furnizorilor au rămas neplătiţi.

Medicamente plătite cu credit

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, Georgeta Sălişte, speră să achite anul acesta medicamentele şi materialele sanitare comandate în 2009, dintr-un credit de angajament. Datoriile spitalului către furnizorii de medicamente sunt de 3,4 milioane de lei. Unitatea ar mai avea de încasat de la Casa de Asigurări de Sănătate 160 de miliarde de lei vechi. „Avem servicii realizate, dar nedecontate de Casă. Aşteptăm să ni se deconteze şi acestea după primirea bugetului. S-a reuşit achiziţionarea de medicamente şi materiale sanitare în baza unui credit de angajament de la Guvern, obţinut în 2009, cu plata în 2010. Cum vom primi banii, vom achita şi furnizorii.”, a precizat Sălişte. Anul trecut, peste 30.000 de persoane au fost internate la SJU Vâlcea. Spitalul Judeţean de Urgenţă se confruntă şi cu un deficit de personal, anul trecut, 30 de cadre medicale pensionându-se, fără a se realiza încadrarea altora pe posturile vacante. Maternitatea Vâlcea are, de asemenea, datorii de peste 300.000 de lei. Medicii de la Spitalul de Obstetrică – Ginecologie din Râmnicu Vâlcea se descurcă din ce în ce mai greu, datoriile însumând aproximativ 33 de miliarde de lei vechi. Directorul medical, Marcel Tomescu, spune că şi unitatea respectivă se confruntă cu lipsa de materiale sanitare. „Avem nevoie de soluţii perfuzabile, anticoagulante, material moale (feşe, tifon) şi altele. Facem chetă să strângem bani pentru aceste medicamente şi materiale sanitare. În cazul în care pacientele au o situaţie materială cât de cât bună, trimitem membrii familiei să cumpere cele necesare, dar sunt multe cazuri în care nu au bani. Atunci, noi facem eforturi pentru a le ajuta. Consumăm foarte multe medicamente şi materiale sanitare, deoarece 80 la sută dintre solicitări sunt urgenţe.”, a spus acesta. Tot mai mulţi directori ai unităţilor sanitare din judeţ cred că trecerea spitalelor pe care le conduc în subordinea administraţiilor publice este cea mai bună soluţie. Majoritatea se plâng că nu au suficienţi bani pentru a asigura plata utilităţilor şi că mereu ajung cu mâna întinsă la CAS sau Consiliul Judeţean. „Este greu, mai ales pentru oraşele mici, care nu prea au bani. Mi se pare normal ca noi, cei din Horezu, de exemplu, care asigurăm servicii pentru 20 de localităţi, să fim ajutaţi de comunele care beneficiază de serviciile noastre medicale.”, a declarat Ovidiu Onac, directorul Spitalului Horezu.

Spitalul de Urgenţă ajunge în ograda Consiliului Judeţean

Autorităţile judeţene sunt, de asemenea, îngrijorate din cauza faptului că, în vara acestui an, Consiliul Judeţean Vâlcea trebuie să preia Spitalul Judeţean de Urgenţă, deşi acesta înregistrează datorii de 3,4 milioane de lei numai către furnizorii de medicamente. Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, s-a declarat îngrijorat de actuala situaţie, având în vedere că bugetul pentru anul 2010 este destul de mic. „Trebuie să vedem cum ne vom descurca, pentru că bugetul nu ne permite prea multe. Noi am obţinut şi o finanţare, de aproape 19 milioane de euro, pentru reabilitarea spitalului şi am încercat să găsim soluţii pentru a nu diminua numărul de paturi.”, a precizat şi Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. Conform descentralizării, spitalele judeţene vor fi preluate de consiliile judeţene, iar cele municipale de primării. În acest context, Spitalul Judeţean de Urgenţă va reveni, din vara acestui an, Consiliului Judeţean Vâlcea. Descentralizarea ar însemna şi reducerea numărului de paturi sub 500.

Stele pentru spitale

Reabilitarea Spitalului de Urgenţă necesită 81 de milioane de lei, fondurile provenind de la Uniunea Europeană. Conform unui ordin ministerial, toate unităţile medicale de urgenţă vor primi o clasificare, ca şi hotelurile, în funcţie de condiţii, dar şi de dotare şi gradul de urgenţe pe care le poate rezolva fiecare spital în parte. Şi după trecerea în administrarea autorităţilor locale, spitalele vâlcene vor primi finanţări de la Fondul Naţional al Asigurărilor de Sănătate, în funcţie de categoria în care se încadrează fiecare unitate medicală.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.