Timp de cinci ani de la închiderea spitalului din Bălceşti, primarul Ion Curelaru a făcut numeroase demersuri la Ministerul Sănătăţii, cerând reluarea activităţii instituţiei medicale din oraş, dar argumentele au rămas fără răspuns. Oamenii din zonă nu au, în multe cazuri, resursele financiare necesare pentru a se deplasa la cele mai apropiate spitale, aflate la distanţe de peste 60 -100 de kilometri, pentru un tratament în regim spitalicesc sau diagnosticarea afecţiunilor, dar acest lucru nu i-a convins până în prezent pe reprezentaţii ministerului. „În ultima perioadă, am făcut nenumărate demersuri pentru a reînfiinţa spitalul sau a pune pe picioare în acea locaţie un centru multifuncţional de primiri urgenţe cu internări, care să vină în ajutorul cetăţeanului. În toţi aceşti ani m-am luptat, însă, cu „morile de vânt”, deoarece nimeni nu ia în seamă faptul că în această zonă este necesară reînfiinţarea unităţii spitaliceşti. În situaţii de urgenţă nu ai unde să faci o injecţie sau o perfuzie. Orice caz, indiferent de complexitatea lui, se poate rezolva doar dacă pacientul merge la Drăgăşani, Vâlcea sau Craiova. Eu pot demonstra că, o dată cu închiderea spitalului cheltuielile nu s-au micşorat, ci din contră, au crescut, cu transportul şi întreţinerea ambulanţelor. Cazurile în care bieţii oameni sunt puşi în situaţii extreme cresc şi ele, de la o zi la alta. Populaţia este destul de îmbătrânită în zonă şi, de multe ori, în urma solicitării ambulanţei, oamenii refuză să se deplaseze la spital, mulţumindu-se doar cu primul ajutor, acordat de ambulanţieri”, a precizat primarul oraşului Bălceşti, Ion Curelaru.
Parcul industrial, un proiect la stadiul de vis
Un rol extrem de important pentru promovarea şi dezvoltarea locală şi pentru crearea de noi locuri de muncă pentru comunităţile din Drăgăşani şi Bălceşti reprezintă finalizarea parcului industrial. Considerat încă din faşă un mare avantaj pentru autorităţile locale,
prin faptul că urma să permită aplicarea unor soluţii creative în desfăşurarea activităţilor economice şi de producţie, toate avându-i ca destinatari finali pe cetăţenii din zona de sud a judeţului, acum investiţia este la stadiul de vis, pentru că finanţarea din partea Consiliului Judeţean se face în paşi de melc. Primarul Ion Curelaru aşteaptă cu sufletul la gură investitori care să dezvolte afaceri în zona parcul industrial, dar finalizarea investiţiilor se lasă prea mult timp aşteptată, pentru că alocările de fonduri de la Consiliul Judeţean spre zona de sud a judeţului bat pasul pe loc: „De mai bine de patru ani am început acest proiect, în colaborare cu municipiul Drăgăşani, fiecare dintre noi având un procent de 25%, în timp ce Consiliul Judeţean avea 50%. Până în prezent s-a montat staţia de curent, am introdus documentaţia pentru introducerea sistemului de apă şi canalizare în zona parcului până la limită, şi suntem în faza de depunere a documentaţiei pentru introducerea de gaze. O dată finalizat, acest parc va crea noi locuri de muncă şi se vor valorificarea resurse locale, doar că nu se ştie când îl vom putea termina, în acest ritm. Viitorul este sumbru”, a mai declarat primarul social-democrat din Bălceşti.
Parcul industrial ar fi atractiv în primul rând pentru societăţile din industria auto, pentru că este foarte aproape Uzinele Ford de la Craiova. Dar şi de municipiul Drăgăşani. „Avem deja discuţii cu cei care urmează să concesioneze aici terenuri. Evident că mizăm şi pe investitori din domeniul auto, fiind foarte aproape Uzinele Ford de la Craiova. Bălceştiul urmează să devină polul economic al sud-estului Vâlcii, unde populaţia se ridică la 40.000 de locuitori şi unde este o forţă de muncă destul de calificată. Sunt convins că, o dată ce parcul industrial va fi gata, mulţi tineri se vor întoarce acasă”, a afirmat primarul Curelaru. Primăria oraşul Bălceşti a elaborat în noiembrie Planul Urbanistic Zonal pentru zona Parcului Industrial, urmând ca în acest campus economic să activeze 10 investiţii. „A fost în cele din urmă elaborat PUZ-ul pe zona industrială, urmând acum să purtăm discuţii cu companiile care doresc să investească aici. Există o infrastructură în lucru, apă, canal, curent, drumuri de acces, deci orice companie care doreşte să vină aici, are din partea noastră tot sprijinul. Parcul Industrial poate permite 10 investiţii de mărime medie care pot asigura locuri de muncă pentru oraşul nostru cât şi comunele limitrofe. Dacă discutăm despre capitala agricolă a judeţului, Bălceşti, care este şi un nod rutier pe axele Craiova, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Balş, atunci avem perspective pentru acest parc. Noi am purtat discuţii cu investitori, acum urmează să le concretizăm”, declara primarul, în noiembrie 2015. Oraşul se află în sud-vestul judeţului Vâlcea, la intersecţia mai multor drumuri regionale: Craiova – Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani – Târgu Jiu şi Balş – Horezu, fiind considerat un important nod comercial, atât agricol cât şi industrial. În urmă cu doi ani a fost perimetrizat un areal în jurul oraşului pentru a deveni parc industrial, în care municipalitatea s-a angajat să realizeze un PUZ şi infrastructura de apă, canalizare şi energie electrică.
Bălceştiul, ultimul oraş de Ev Mediu
În ultimii opt ani, înfăţişarea oraşului Bălceşti s-a schimbat destul de mult, Potrivit spuselor primarului, în urmă cu opt ani, Bălceştiul era, poate, singurul oraş care nu avea reţea de apă şi canalizare. „Străzile şi trotuarele arătau ca după bombardament, iar gropile se transformaseră în adevărate poteci. Era o localitate anonimă, având statutul de oraş doar cu numele. Chiar îmi propusesem să organizez un referendum, pentru a trece din nou la statutul de comună, pentru că, prin statutul de oraş, noi am pierdut în exerciţiul financiar trecut fonduri de la Uniunea Europeană. Nu puteam accesa nici fondurile pentru localităţi rurale, oraşul având sub 10.000 de locuitori. Acest aspect a fost unul dintre piedicile puse în calea proiectelor noastre. Pe lângă toate acestea, cea mai mare nemulţumire a fost desfiinţarea spitalului, în 2011, atunci când a fost afectată cel mai mult întreaga zonă de sud a judeţului. Cu toate acestea nimeni nu ne-a sprijinit, nimeni nu s-a gândit la noi, toată lumea a fost împotriva reînfiinţării spitalului”, mai spune Ion Curelaru. Chiar şi acum, deşi primăria locală ar avea posibilitatea de a construi un bloc pentru tineri, prin ANL, nu există nici o solicitare din partea unor familii tinere, în acest sens. „Am avut în intenţie un proiect pentru construirea de noi locuinţe ANL, având şi suprafaţa identificată. Am avea posibilitatea să le facem, dar, deocamdată nu am nici o solicitare din partea tinerilor, în acest sens”, spune primarul.
Anveloparea blocurilor, imposibilă din cauza lipsei asociaţiilor
Nici anveloparea blocurilor de locuinţe din zonă nu este posibilă, deşi ar exista posibilitatea accesării de fonduri europene în acest sens, pentru că locuitorii refuză să constituie asociaţii de proprietari. „Am avut în vedere problema blocurilor şi am demarat acţiunea, cu susţinere din partea locatarilor, dar nu putem să ducem la îndeplinire acest obiectiv, deoarece la noi nu sunt înfiinţate asociaţii ale proprietarilor. Nu am reuşit să îi determinăm pe proprietari să facă asociaţie, aceasta fiind şi prima condiţie pentru a demara proiectul de anvelopare a blocurilor”, mai spune primarul.