Oraşul Băile Olăneşti reprezintă o zonă de interes major pentru dezvoltarea întregului judeţ. Aici turismul balnear este bine reprezentat, puterea binefăcătoare a apelor minerale ajungând să fie cunoscută în întreaga Europă. Pentru ca oraşul – staţiune să se dezvolte armonios, localnicii i-au acordat, încă din 2012 încrederea pentru preluarea funcţiei de primar lui Sorin Vasilache. Care sunt obiectivele obţinerii finanţărilor pentru proiectele care vizează îmbunătăţirea infrastructurii turistice în localitate, lucru care, ar atrage foarte mulţi turişti, deoarece oraşul Băile Olăneşti are acum toate atuurile unei staţiuni competitive, dar şi care sunt proiecte prioritare ale administraţie locale, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Care sunt proiectele finanţate prin PNDL?
Sorin Vasilache: Din fondurile alocate prin PNDL am obţinut reabilitarea şi eficientizarea iluminatului public în oraşul Băile Olăneşti, investiţie cu o valoare de 2370 de mii de lei. Prin acest proiect se vor schimba toate lămpile din staţiune cu lămpi performante, cu led. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală am depus trei proiecte: construirea unei baze sportive în incinta Liceului Tehnologic, proiect care cuprinde un teren de dimensiuni reduse dotat cu un balon presostatic cu utilităţi, iar al doilea proiect a fost depus pentru modernizarea şi reabilitarea străzilor în oraşul Băile Olăneşti. În proiectul respectiv erau prinşi în vederea asfaltării 12 kilometri de străzi la preţul de 100 de miliarde de lei, un proiect extrem de necesar staţiunii, pentru care vom căuta în continuare surse de finanţare. Al treilea proiect care a prins finanţare vizează reabilitarea şi eficientizarea sistemului de iluminat stradal în Băile Olăneşti, zona Livadia.
Impact real: Când se va reface drumul Olăneşti – Comanca – Tisa?
Sorin Vasilache: Drumul Judeţean 656 Olăneşti – Comanca – Tisa nu a fost prins la finanţare în prima alocare de fonduri prin PNDL. În cadrul proiectului au fost prinse lucrări de modernizare a platformei drumului pe o lungime de 8,8 kilometri, construirea unor ziduri de sprijin şi construirea unor podeţe. Proiectul a fost depus şi este în lista de rezervă. În prezent drumul este necorespunzător circulaţiei din cauza calamităţilor care s-au produs în anul 2014, platforma fiind afectată pe întreaga lungime. În toată această perioadă s-a intervenit în vederea reabilitării pentru a asigura accesul, dar nu în condiţii corespunzătoare. Drumul este acum funcţional, dar pot interveni situaţii nefericite. În prezent, pe DJ 656 este în fază finală procedura de achiziţie a lucrărilor privind consolidarea podului. La pod s-a rupt balustrada în urma calamităţilor din 2014, iar acum încep lucrările la acest pod, cu bani alocaţi de la Consiliul Judeţean.
Impact real: Zonele afectate în urma calamităţilor au fost reabilitate?
Sorin Vasilache: Ni s-au alocat fonduri din rezerva Guvernului pentru situaţii de urgenţă în valoare de 13 miliarde de lei. Banii au fost direcţionaţi pentru lucrările de stabilizare a platformei străzii Iepureşti, lucrări pe care în prezent le-am finalizat în cea mai mare parte. Mai avem o altă zonă, unde o parte dintre lucrări se fac pe teren privat, însă aici avem nevoie de acordul notarial. În prezent suntem în faza de măsurare a terenului pentru suprafaţa afectată pe care o au proprietarii pentru încredinţarea acordului notarial, în vederea executării lucrărilor.
Impact real: Care este stadiul lucrărilor la reţeaua de apă şi canalizare?
Sorin Vasilache: S-au derulat două proiecte prin Programul Naţional Sectorial de Mediu: extinderea şi reabilitarea reţelei de apă şi apă uzată, în valoare de 15 milioane de euro, derulat prin ADI Apa Vâlcea, Consiliul Judeţean, operatorul regional Apavil şi Primăria Băile Olăneşti. Proiectul a cuprins extinderea a 10 kilometri de reţea de apă şi 10 kilometri de canalizare, construirea staţiei de epurare la Păuşeşti Măglaşi, realizarea staţiei de captare de la Comanca şi modernizarea staţiei de tratare de la Răporoasa, proiect care s-a finalizat anul trecut. Cel de-al doilea proiect, „Conectare 100% a localităţii Băile Olăneşti la apă şi apa uzată” cuprinde: extinderea reţelei de alimentare cu apă pe o lungime de 4,3 kilometri şi a reţelei de canalizare pe o distanţă de 10,6 kilometri, valoarea totală fiind de 3 milioane de euro, proiect care este încă în derulare. Lucrările proiectului au fost preluate de o nou firmă şi sperăm ca, până la finele anului, investiţia să fie finalizată. La acest proiect se lucrează în prezent pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare pe străzile din localitatea Cheia şi în Olăneşti Sat, după care se vor face lucrările de a aduce străzile la stadiul iniţial. După finalizarea acestor lucrări pot spune că în procent de 90% localitatea Băile Olăneşti are reţea de apă şi canalizare. Vor mai rămâne mici porţiuni pe care le vom demara, cu fonduri alocate din bugetul local.
Impact real: Care sunt proiectele majore privind asfaltarea drumurilor?
Sorin Vasilache: Referitor la infrastructura rutieră avem în derulare un proiect privind asfaltarea prin O.G. 28 pentru străzile Pleaşa, Mura, Păcii şi Vâlcele. Proiectul este în faza finală, mai avem de turnat al doilea strat de asfalt pe străzile Pleşa, Mura şi Păcii. Proiectul a depăşit termenul de execuţie, deoarece abia s-au finalizat lucrările de introducere a reţelei de apă şi canalizare pe aceste trei străzi. Anul acest s-au executat lucrări de reabilitare a drumurilor care fac legătura cu localităţile componente. Am intervenit pe strada Gurguiata, unde avem Schitul Bradu şi 30 de familii, pe strada Tisa, unde de asemenea sunt 40 de familii, pe strada 1 Mai şi strada Pietriş. Pe toate aceste străzi s-au executat lucrări de terasare a drumurilor cu macadam sau balast, s-au făcut rigolele şi traversări, s-au şi betonat zonele pe porţiunile de drum care prezentau înclinaţie şi indiferent ce puneai, apa le aducea la vale. Alte două străzi sunt în curs de execuţie prin asfaltare, tot cu bani alocaţi din bugetul local, şi anume strada Stejarului pe o lungime de 100 de metri şi strada Pârâiaşului, pe o lungime de 200 de metri.
Impact real: Când se vor derula lucrările proiectului privind construirea unei baze sportive?
Sorin Vasilache: Cu bani europeni avem un proiect pe POR, axa 5.2. „Construirea unei baze sportive la Olăneşti”, având o suprafaţă de 1,2 hectare. Aceasta va cuprinde un teren de sport cu gazon, cu dimensiuni care să permită desfăşurarea meciurilor în campionatul judeţean şi naţional, amenajarea unui teren cu dimensiuni reduse, nocturnă şi utilităţi. De asemenea, în jurul terenurilor se va amenaja un parc cu alei, dotat cu mobilier stradal. Terenurile vor avea vestiare, tribune, astfel spus va fi o bază de agrement sportivă care va putea fi pusă la dispoziţie şi pentru echipele aflate în cantonament la Olăneşti. Proiectul a îndeplinit toate criterii în ceea ce priveşte punctajul în vederea finanţării, iar valoarea proiectului este de 2 milioane de euro.