Primarul staţiunii vâlcene Băile Olăneşti, Sorin Vasilache, are drept obiectiv în noul mandat obţinerea finanţărilor pentru proiectele care vizează îmbunătăţirea infrastructurii turistice în localitate, lucru care, în opinia sa, ar atrage foarte mulţi turişti, deoarece oraşul Băile Olăneşti are acum toate atuurile unei staţiuni competitive. Primarul nou ales afirmă că este nevoie să se pună accent în continuare pe modernizare şi dezvoltare. Care este strategia de dezvoltare economică a oraşului, ce proiecte prioritare vor fi derulate în prima parte a mandatului şi ce aşteptări are de la noua conducere a Consiliului Judeţean, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact Real: Cu ce gânduri porniţi în noul mandat?
Sorin Vasilache: Cu optimism în ceea ce priveşte obţinerea finanţărilor pentru proiectele care sunt absolut necesare pentru Olăneşti şi anume îmbunătăţirea infrastructurii turistice, modernizarea Parcului Central, Parcului Unirii (parcul din zona Hotelului Parâng) şi parcul din zona Poştei, care au rămas nemodernizate în urma celor două proiecte care s-au finalizat. Proiectele pentru aceste parcuri vor fi depuse în vederea finanţării cu fonduri europene. Parcul Unirii a fost modernizat în anul 2007 printr-un proiect cu fonduri PHARE dar, cu toate acestea, el va intra într-un nou proces de renovare şi înnoire, bazat pe realităţile prezentului. Tot în acest mandat avem în plan amenajarea unei zone de agrement cu un teren de sport şi parcuri pentru recreere, altfel spus la Olăneşti se va construi un complex de agrement. Proiectul va cuprinde realizarea de alei pietonale, piste pentru biciclete, crearea de noi trotuare, amenajarea spaţiilor verzi, modelarea terenului, crearea de facilităţi pentru recreere pe terenul amenajat, zone speciale pentru sport, locuri de joacă pentru copii, dotare cu mobilier urban, modernizarea străzilor de lângă terenurile supuse intervenţiilor şi, de asemenea, amenajarea unui teren de sport de dimensiuni mari, cu gazon natural, pretabil pentru desfăşurarea activităţilor sportive. Valoarea proiectului este de 5 milioane de euro.
Impact Real: Aţi identificat suficiente posibilităţi de finanţare europeană, astfel încât oraşul să nu fie defavorizat din acest punct de vedere?
Sorin Vasilache: Problema va fi aceea a sumei existente pentru finanţare, şi asta pentru că, în cadrul fiecărei axe de finanţare există o anumită sumă, şi se merge pe principul „primul venit, primul servit”. Noi vom face documentaţia, care este aprobată ca fiind eligibilă şi abia atunci putem spune că suntem încadraţi în limita sumei. Nu sunt bani foarte mulţi pentru turism şi staţiuni, ideea este că trebuie să ne mişcăm repede.
Impact Real: Ce proiecte prioritare vor fi derulate, în prima parte a mandatului?
Sorin Vasilache: Construirea unei grădiniţe cu program prelungit la Olăneşti este un proiect important pentru mine. Proiectul cuprinde două săli de grupă, cabinete medicale şi o sală de mese. În prezent, la Băile Olăneşti funcţionează 6 structuri şcolare şi grădiniţa cu program prelungit din oraş. Din păcate, clădirea grădiniţei a fost retrocedată proprietarilor, iar în acest moment plătim chirie pentru această locaţie. Noi am avut un proiect pentru construirea unei grădiniţe cu patru săli de clasă, pentru care se întocmise proiectul tehnic, avizele, autorizaţia şi certificatul de urbanism, dar situaţia s-a tergiversat de ani buni. Copiii au condiţii în această clădire, dar nemulţumirea mea este că, nu ştiu exact din ce motive, s-a amânat prea mult timp alocarea de fonduri pentru construcţia acestor grădiniţe. Trebuie să aştept patru ani să mi se spună că s-au construit cele cu două săli de grupă şi că urmează cele cu trei, după care mai trebuie să aşteptăm alţi cinci ani. Copiii au condiţii bune acolo, dar nu este ceea ce ne dorim. Avem nevoie de condiţii moderne, de spaţii nou construite, aerisite, curate, de unităţi sanitare moderne, de săli unde să se poată desfăşura activitatea, dotate cu aparatură de ultimă generaţie. Ne dorim şi noi, ca toată lumea, de altfel, condiţii europene pentru copiii noştri. Terenul pentru construirea noii grădiniţe va fi în incinta Liceului Tehnologic „Iustinian Marina”. Un alt proiect important este reabilitarea termică a celor zece blocurilor, pentru care vom primi finanţare. Am strâns deja semnături de la proprietari, sunt înfiinţate trei asociaţii şi ţinem legătura cu administratorii şi preşedinţii de bloc, în vederea obţinerii semnăturilor şi a unei cote de cofinanţare pe care trebuie să o avem atunci când proiectul va fi eligibil. Un alt proiect este asfaltarea drumului de legătură cu comuna Muereasca, prin strada Glodeanu. Din cei 2000 de metri, pe o porţiune de drum de 600 de metri se lucrează la reţeaua de apă şi canalizare. În prezent s-a finalizat lucrarea pe o porţiune de 300 de metri şi urmează ceilalţi 300 de metri, pentru conectarea la reţeaua localităţii. Am depus documentaţia proiectului pentru asfaltarea drumului cu fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, de la Ministerul Dezvoltării, după care vom organiza licitaţia investiţiei. Tot prin acest program se asfaltează străzile Faţa Dealului şi Cumpăna, din satul Cheia.
Impact Real: Finalizaţi infrastructura localităţii, în acest mandat?
Sorin Vasilache: Obligatoriu. Vreau să finalizez un proiect care are finanţare tot de la bugetul de stat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, fiind singura oportunitate în momentul de faţă pentru modernizarea drumurilor către Tisa, Gurguiata, Pietriş sau Comanca. Dacă drumul de la Tisa va fi amenajat prin Consiliul Judeţean, mai rămân Tisa – Gurguiata, încă trei kilometri, dare şi Comanca – Pietriş şi Mosoroasa, în total 17 kilometri. După finalizarea acestor obiective vom închide infrastructura pentru localităţile componente, la care se mai adaugă asfaltarea drumurilor în Olăneşti Sat şi din Cheia. Toate aceste drumuri vor intra într-un program de modernizare după ce se va finaliza introducerea sistemului de apă şi canalizare.
Impact Real: Primăria sprijină activitatea culturală a oraşului?
Sorin Vasilache: Avem în parcul Central o bază de tratament care a fost amenajată în acest scop, dar, pentru că nu am primit şi dotările pentru ea am utilizat spaţiul pentru expoziţii de fotografie sau de carte, atunci când am avut astfel de acţiuni culturale şi vrem să gândim de asemenea amenajarea unui loc pentru studiu, manifestări culturale şi artistice. În acest sens avem cămine culturale în localitatea Cheia şi la Olăneşti Sat.
Impact Real: Ce proiecte veţi accesa prin grupul de acţiune locală?
Sorin Vasilache: În prezent suntem în faza de finalizare a strategiei de dezvoltare a Grupului de Acţiune Locală „Cheile Olăneştilor”, iar fiecare localitate a venit cu câte o strategie a ei, după care se va crea o strategie uniformă, care va viza dezvoltarea tuturor localităţilor înscrise în acest GAL. Există o sumă limită, în sensul că fiecare localitate poate lua maximum 50 de mii de euro. Noi ne vom axa în mod special către un agent privat care şi-a manifestat intenţia de a obţine finanţare prin acest GAL, iar noi vom cere achiziţionarea unui buldoexcavator sau a unui utilaj de intervenţie.
Impact Real: Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a stabilit măsuri pentru intabularea gratuită a terenurilor agricole. Cum vedeţi această măsură?
Sorin Vasilache: Ordonanţa este binevenită, iar noi trebuie să identificăm zonele. În mare parte avem făcute ridicările topografice şi vom întocmi documentaţia, în vederea intabulării. Este foarte important să ai întreaga localitate şi toate bunurile din domeniul public şi privat intabulate.
Impact Real: Ce aşteptări aveţi de la noua conducere a Consiliului Judeţean?
Sorin Vasilache: Sper, cu ajutorul noii conduceri, să se finalizeze proiectul de asfaltare a drumului judeţean 656 Olăneşti – Comanca – Tisa pe o lungime de aproximativ 9 kilometri. De asemenea, avem întocmită documentaţia pentru consolidarea unui pod distrus anul trecut în urma calamităţilor, în zona staţiei de tratare Răporoasa, pentru care aş dori ca noua conducere a Consiliului Judeţean să ne sprijine, dar şi pentru celelalte proiecte de dezvoltare economică şi socială pentru că am fost uitaţi, în ultimul timp. S-a simţit subiectivitatea vechii conduceri, în sensul că, la cofinanţarea pe care am avut-o pentru cele două proiecte accesate prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu eu am primit 20 de mii de lei, iar ceilalţi primar câte 200 de mii de lei. Cel puţin ar trebui să se analizeze şi să se ţină cont de realităţile fiecărei localităţi. Consiliul Judeţean are posibilitatea să ofere cofinanţarea pentru toate proiectele de dezvoltare economico – socială ale fiecărei localităţi, şi eu cred că se va ţine cont cu obiectivitate de fiecare localitate.
Impact Real: Care este stadiul lucrărilor la reţeaua de apă şi canalizare?
Sorin Vasilache: Lucrările trebuiau finalizate la data de 30 iunie, dar s-au făcut solicitări pentru prelungirea proiectului şi cred că, până la finele lunii octombrie se vor închide toate lucrările. Nu au mai rămas multe lucruri de pus la punct, dar suntem în urmă cu proiectul de conectare 100%.