Primarul localităţii Slătioara, Sorin Romcescu a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact Real despre proiectele pe care le va implementa în acest an în localitate. În ce stadiu este proiectul în vederea introducerii gazului metan, cu ce concluzii a venit de la reuniunea eşarfelor tricolore anul acesta şi dacă administrarea sistemului de apă şi canalizare reprezintă o corvoadă pentru primărie, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Cu ce concluzii aţi venit de la reuniunea eşarfelor tricolore, anul acesta?
Sorin Romcescu: Pe lângă multe alte subiecte au fost discuţii şi despre bugetele primăriilor, fiindcă excedentul din 2016 a fost o mare problemă pentru multe administraţii locale. În acest sens, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a promis că va face în cel mai scurt timp o rectificare de buget, astfel încât nici o primărie să nu aibă mai puţini bani faţă de bugetul din 2017. În prezent le este destul de dificil primăriilor care nu au avut bani de funcţionare, pentru că excedentul s-a datorat alocărilor de fonduri pentru situaţii de urgenţă sau pentru proiecte europene sau guvernamentale de la finalul anului. În situaţia aceasta, normal era să se diferenţieze excedentul primăriei de celelalte fonduri. Noi suntem un caz fericit, nu ne-a prins cu excedent, am avut la fondul de garantare un avans de 1,1 miliarde de lei care nu a afectat bugetul de anul acesta. Prin urmare, anul 2018 va fi un an fără probleme pentru administraţia locală din Slătioara.
Impact real: Care sunt propunerile în cursa pentru şefia ACoR Vâlcea?
Sorin Romcescu: Din ce-am discutat cu actualul preşedintele interimar vor fi alegeri pentru preşedinţia ACoR la finele acestei luni. O astfel de funcţie implică obligaţii pe care un preşedinte trebuie să le aibă, dacă vrea să ajute comunitatea, în primul rând cu informaţii. Daniel Băluţă este o propunere cu care eu am venit, fiind un primat tânăr, energic, serios, comunicativ şi cu dorinţă de muncă. În acelaşi timp şi-a exprimat dorinţa şi colega noastră din Şuşani, Carmen Stănescu.
Impact real: Anul 2018 a adus taxe şi impozite mai mari în localitate?
Sorin Romcescu: A fost o problemă pe care şi noi am luat-o în calcul, dar nu le-am majorat. M-am gândit că avem nevoie de bani pentru cofinanţarea proiectelor, dar sunt de principiul că ar trebui să colectăm taxe şi impozite într-un procent de 90% . Altfel riscăm să avem un procent mic deoarece pensiile sunt mici, iar oamenii apreciază şi ultimul bănuţ. Mai mult, prin noua formulă a impozitării, pe care social-democraţii au pus-o în practică, cetăţenii au plătit chiar mai puţin faţă de anul trecut.
Impact real: Slătioara va fi racordată la reţeaua de gaze naturale, în noul proiect propus zonei Horezu?
Sorin Romcescu: În prezent proiectul este doar la nivel de discuţie. Cei zece primari ale căror localităţi vor beneficia de conducta de gaze sunt prezenţi de fiecare dată la toate întâlnirile care au loc pe această temă. Dacă acest proiect se va executa, va fi cea mai mare realizare a întregii zone, o oportunitate care nu trebuie ratată. Important este ca firma care a venit cu propunerea să dea dovadă de seriozitate. Proiectul este fantastic, pot spune, fiindcă investiţia include şi branşarea gospodăriilor la reţea, iar cetăţenilor, din discuţiile pe care le-am purtat cu ei, nu le vine să creadă. Eu pot spune că acest proiecte este posibil, are susţinerea noastră, mai rămâne, repet, ca firma care a venit cu propunerea să dea dovadă de seriozitate, acesta este adevărul. Chiar dacă suntem aproape de Berbeşti, ne este din ce în ce mai greu să ne aprovizionăm iarna cu combustibil, iar metrul cub de lemn pentru foc este din ce în ce mai scump.
Impact real: Ce reprezintă administrarea sistemului de apă şi canalizare pentru o primărie?
Sorin Romcescu: Administrez sistemul de apă şi canalizare de un an sub conducerea societăţii pe care am înfiinţat-o. La început mi-a fost puţin teamă, dar am reuşit sa aduc un administrator bun, care reuşeşte să gestioneze sistemul de apă şi canalizare foarte bine. Interesul este comun, chiar dacă este o societate subordonată Consiliului Local. Populaţia trebuie să aibă apă şi, în acest sens, primeşte tot ajutorul nostru. În cadrul societăţii sunt angajate 5 persoane, iar societatea a reuşit să se finanţeze. Preţul unui metru cub de apă costă 4 lei şi 1,5 lei metrul cub de canalizare, iar populaţia este mulţumită. În această iarnă nu am avut probleme. Avem 31 de kilometri de canalizare, iar sistemul de apă este în toată localitatea unde avem 1300 de beneficiari, mai puţini la canalizare. Suntem înscrişi în ADI Apa, doar cotizanţi, dar pe viitor cred că voi ieşi din asociaţie.
Impact real: În localitate există beneficiari de ajutor social?
Sorin Romcescu: În zonă sunt locuri de muncă. Doar cine nu vrea să muncească nu are un loc de muncă. În Horezu au venit noi investitori. Faurecia a venit la noi şi a angajat tineri punându-le la dispoziţie transport gratuit şi un salariu bun. Văd din partea tinerilor dorinţa de a se angaja, de a căuta un loc de muncă şi de a nu mai pleca din sat, este un început bun.
Impact real: Ce investiţii aveţi în vedere pentru acest an, din bugetul local?
Sorin Romcescu: Până acum, comunitatea din Slătioara nu a avut parte de o „zi a localităţii”, fiindcă nu am crezut că reprezintă o oportunitate, altele fiind priorităţile comunităţii. Tot timpul mi-am calculat banii din buget şi niciodată nu am putut să rup de undeva, dintr-un proiect, mai ales că fiecare necesită cofinanţare, pentru a organiza un astfel de eveniment. Acum am ajuns la nivelul de a ne putea gândi la organizarea unei zile a localităţii Slătioara. Fac această declaraţie deoarece Casa de Cultură va intra într-un program cultural, centrul localităţii se va moderniza, iar pe partea de turism, lotizările pe care le-am făcut au început să prezinte interes pentru investitori. Prin urmare, este posibil ca anul acesta să avem o astfel de zi. Nu promit, dar este luată în calcul fiindcă, pe data de 7 septembrie, anul acesta se împlinesc 510 ani de la atestarea documentară a localităţii.
Impact real: Ce înseamnă administrarea căminului de bătrâni, pentru Primăria Slătioara?
Sorin Romcescu: Sunt în discuţii la nivel de Consiliu Judeţean în vederea preluării căminului de bătrâni. Facem acest pas fiindcă nu avem posibilitatea administrării unui astfel de obiectiv în întregime, cu bani alocaţi din bugetul local. Nu se va schimba destinaţia, va rămâne în continuare cămin de bătrâni. Conducerea Consiliului Judeţean a venit în localitate, a văzut locaţia şi a rămas să facă demersurile legale în vederea preluării căminului de bătrâni.
Impact real: Care este secretul finalizării atâtor investiţii, în timp scurt?
Sorin Romcescu: Am făcut sute de drumuri la Bucureşti şi niciodată nu m-am culcat pe urechea că nu se poate. Meritele sunt şi ale echipei de la primărie, care este una foarte bună, întotdeauna m-a susţinut şi m-a completat. Pentru că nu există o şcoală în acest sens, consider că, pentru a fi un primar bun, trebuie să treci prin mai multe etape: să fii consilier local, apoi viceprimar şi abia apoi primar. Cunosc, într-adevăr, problemele zonei, am experienţă în administraţie, sunt primarul acestei localităţi şi voi rămâne primar în continuare, atâta timp cât din partea comunităţii mi se va acorda votul de încredere. Nu mi-am dezamăgit niciodată electoratul şi nu voi face acest pas. Voi rămâne primarul lor, aşa cum întreaga zonă Horezu are primari destoinici. Este o zonă care s-a dezvoltat şi asta pentru că noi, primarii, colaborăm unii cu alţii. Îmi place ceea ce fac, mă implic, moştenesc acest har, fiindcă şi mama mea a fost primarul acestei localităţi. Mai mult, în momentul în care în localitate am o lucrare, nu există zi să nu trec pentru a vedea cum stau lucrurile. Nu am studii în construcţii, tocmai de aceea ne bazăm pe specialişti, pe ingineri. Sunt economist şi, poate din această cauză nu văd lucrurile din punct de vedere tehnic aşa cum ar trebui. Dar, plăcerea de a face, de a mă implica sunt elementele cele mai importante. Dacă ai idei fixe, aparatul administrativ te lăsă să faci aşa cum vrei tu, dar rezultatele nu vor fi aceleaşi. Echipa contează foarte mult.