Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Sorin Romcescu: „In politica nu exista compensare”

primar2Sorin Romcescu, primarul comunei Slătioara, se află la al doilea mandat în această funcţie. Alesul PSD consideră că judeţul Vâlcea a fost vitregit de câteva mega-proiecte, prin faptul că au fost alocate fonduri prioritar pentru alte zone. În opinia primarului, acest lucru nu poate da certitudinea finanţării unor proiecte din Vâlcea, pe alte domenii. Chiar dacă, pentru localitatea sa, a reuşit să acceseze câteva proiecte europene, dezvoltarea judeţului nu se poate face decât prin planuri de anvergură, care să absoarbă cât mai multe fonduri europene. Cum priveşte descentralizarea din postura de primar, dar şi cum va proceda pentru a face rost de cofinanţări pentru viitoarele proiecte europene aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Aţi pregătit câteva proiecte pentru accesarea unor noi fonduri europene, începând cu anul 2014. Despre ce obiective este vorba?
Sorin Romcescu: Ne-am pregătit cu câteva proiecte pe care le vom depune în funcţie de programele care vor apărea. Avem asfaltări de drumuri, un cămin cultural pe care dorim să-l construim din temelii în satul Rugetu, extinderea canalizării etc. Vom vedea în ce măsură vom putea accesa cât mai multe fonduri europene.

Impact real: Şi unităţile şcolare au beneficiat de investiţii atât din fonduri europene, cât şi locale. Sunteţi mulţumit de lucrările efectuate?
Sorin Romcescu: Începând din anul 2008, am demarat reabilitarea tuturor şcolilor din localitate. Comuna Slătioara are cadre didactice specializate, astfel încât copiii au de la cine să înveţe. Avem pe raza localităţii trei şcoli şi şase grădiniţe. Toate au beneficiat de lucrări de modernizare şi întreţinere, cu bani de la bugetul local. Printr-o finanţare de la Banca Mondială, anul trecut, s-a finalizat modernizarea Şcolii cu clasele I-VIII din Slătioara. De asemenea, acum avem în derulare, tot prin Banca Mondială, construirea unei grădiniţe din temelii, un proiect de 9 milioane de euro, din fonduri de la Uniunea Europeană. Acum lucrăm la un proiect pe Măsura 3.2.2, printr-un GAL – Depresiunea Horezu, din care şi noi facem parte. Am demarat deja proiectul pentru un teren sintetic şi am identificat în acest sens două locaţii, să vedem unde ne vom orienta în final, plus un loc de joacă pentru copii, în valoare de 75.000 de euro, sumă care va fi repartizată pentru fiecare localitate în parte. Ne-am mai gândit la o staţie de sonorizare, să vedem dacă ne încadrăm în suma aceasta.

Impact real: La Liga Aleşilor Locali PSD, care a avut loc săptămâna trecută, s-a vorbit foarte mult despre descentralizare. În calitate de primar, cum vedeţi această măsură?
Sorin Romcescu: În momentul în care Guvernul îşi limitează puterea şi o dă în teritoriu, este un lucru bun. Nu trebuie să mă duc eu neapărat, ca primar, şi să umblu pe la ministere, aşa cum făceam până în prezent, pentru orice aviz de care aveam nevoie. Acum, regiunea, indiferent care va fi ea, se va ocupa de acest aspect. Consider că este mult mai directă relaţia şi nu vor merge oamenii, aşa cum se aude prin teritoriu, la regiune pentru diferite acte. Tot primăriile vor face acest lucru, dar eu, ca primar, nu mă mai duc să bat coridoarele ministerelor pe la Bucureşti. Voi merge la centrul meu regional şi, astfel, se scurtează şi drumul către primărie, centrul regional şi Consiliul Judeţean. Eu o văd că pe o măsură bună. Atât timp cât Guvernul Ponta este primul care îşi limitează puterile şi dă o parte în teritoriu, cred că e bine. Făcând parte dintr-o regiune, atunci cred că există interes să se dezvolte întreaga zonă, nu numai un anumit judeţ. Trebuie să existe o orientare strategică de ansamblu, şi dacă unul dintr-o regiune este mai nătărău, trebuie să-l ridice, să-l tragă după ei. Până acum, existând relaţia directă cu ministerele, fiecare s-a descurcat cum a putut. În viitor, şeful de regiune are interesul de a dezvolta toate localităţile din jur.

Impact real: Guvernul transmite semnale că nu vor exista fonduri pentru cofinanţări în urma atragerii fondurilor europene şi dă posibilitatea primarilor de a mări taxele şi impozitele cu până la 20%. Dacă ar fi să vorbim strict despre comuna Slătioara, de unde veţi lua bani pentru aceste cofinanţări, veţi recurge la mărirea taxelor şi impozitelor?
Sorin Romcescu: Nu sunt de acord cu majorarea taxelor. Cred că Guvernul ar trebui să găsească alte surse de finanţare, nu neapărat mărirea impozitelor şi a taxelor. Ţinând cont că este vorba şi de lipsa de investiţii din 2012-2013, şomajul a crescut foarte mult, oamenii îşi plătesc foarte greu actualele impozite şi taxe, deşi noi, românii, suntem buni plătitori ai dărilor către stat, dar am văzut cetăţeni care plătesc şi în mai multe tranşe un impozit pe care îl au la o casă şi un teren. Nu cred că este o soluţie bună mărirea taxelor şi a impozitelor, pentru a acoperi partea de cofinanţare. Eu cred că trebuie găsite programe care se desfăşoară fără cofinanţări sau cred că este datoria Guvernului să le asigure. Nu cred că mărirea taxelor şi impozitelor este ultima soluţie pentru a avea bani de cofinanţări.

Impact real: Vă văd foarte optimist în privinţa accesării a cât mai multor fonduri europene. V-aţi gândit totuşi la o variantă pentru posibilele cofinanţări, în cazul în care Guvernul nu va aloca bani pentru ele?
Sorin Romcescu: Măsura 3.2.2., unde cofinanţarea noastră a fost zero, singurul impediment fiind faptul că nu au ştiut cum să asigure TVA-ul, lăsându-ne pe noi să ne descurcăm cum putem, a fost cea mai bună sursă de finanţare. Şi prin Banca Mondială am venit cu cofinanţare de 9%, iar acum avem la grădiniţă 10%, cofinanţări pe care le-am putut asigura din bugetul local, nefiind valori foarte mari. La un proiect mare cred că şi din sumele alocate din impozitul pe venit sau TVA trebuie să fim foarte strânşi cu cotele pe care le avem, să prevedem fonduri pentru a le acoperi. Consiliul Judeţean trebuie să ne sprijine, iar toate acestea, coroborate, pot duce la îndeplinirea obiectivului, şi anume asigurarea părţii de cofinanţare. Dacă te zbaţi, reuşeşti!

Impact real: Guvernul Ponta a cam scos de pe lista de priorităţi proiectele mari, care ar putea duce la dezvoltarea judeţului Vâlcea, şi aici mă refer la pârtia de schi, la autostrada Sibiu-Piteşti etc. Credeţi că vor da totuşi ceva în compensare şi judeţului Vâlcea? O prioritate pentru noi ar fi salvarea Oltchim…
Sorin Romcescu: În politică nu există compensare. De exemplu, noi avem şase sate, iar unul dintre ele să spunem că a fost vitregit de investiţii şi necesită trei proiecte absolut obligatorii, pe care este normal să le faci acolo. Cu toate că ceilalţi locuitori ne-ar putea reproşa că am făcut lucrări numai în acel sat, dacă acolo au fost necesare era normal să fie aşa. La fel se întâmplă şi cu proiectele mari. Nu se va da nimic în compensare, sunt doar vorbe, în politică nu există compensaţie. Dacă vor exista oportunităţi şi pentru judeţul Vâlcea vor face, dacă nu, compensaţia nu cred că există.

Impact real: Ce proiecte aveţi depuse pe Ordonanţa 28?
Sorin Romcescu: Avem extinderea canalizării pe 7,8 kilometri, proiectul este eligibil, licitat şi aşteptăm finanţare. Are o valoare de 33 de miliarde de lei vechi. Dacă nu a fost finanţată lucrarea, cred că o putem redirecţiona pe fonduri europene, dacă vom găsi un program potrivit. Cu celelalte proiecte ne-am oprit înainte de licitaţie, tocmai pentru a le putea redirecţiona. Şi la asfaltarea drumurilor comunale avem prinşi 20 de kilometri, pe diferite tronsoane, însă, până în momentul de faţă, nu am reuşit să facem decât 2,2 kilometri, drumul Dispensarului, unde s-a turnat primul strat, şi am mai avut apoi drumul Cumpene-Cociobi, care a fost finalizat anul acesta.

Impact real: Pentru sprijinirea locaşurilor de cult din localitate aţi reuşit să faceţi ceva?
Sorin Romcescu: Chiar dacă a fost o perioadă mai puţin prielnică din punct de vedere financiar, din bugetul auster de care am avut parte, am fost şi alături de cultură, alocând bani pentru consolidarea şi restaurarea Bisericilor Sfântul Gheorghe din Slătioara, Sf. Dumitru şi Gheorghe Goruneşti, Biserica Intrarea în Biserică Vioreşti – monument istoric, Biserica Naşterii Maicii Domnului Mogeşti, Biserica Constantin şi Elena Ruget, Biserica Sf. Paraschiva Milostea, dar şi Biserica Sacoti. Aceste lucrări au fost executate prin alocarea de fonduri, dar şi cu forţă de muncă din cadrul Primăriei. Din totalul de 11 biserici, câte avem pe raza comunei, şapte au beneficiat deja de lucrări de investiţii, iar pe celelalte patru le vom avea în vedere în perioada următoare.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.