Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Sorin Ghita: „Ruptura USL l-ar face pe Crin Antonescu sa piarda alegerile”

primar2Primarul Sorin Ghiţă se află în fruntea localităţii Vlădeşti încă din anul 2006. În opinia social-democratului, ceea ce îi mai lipseşte Vlădeştiului ţine de schimbarea mentalităţii cetăţeanului şi de conştientizarea că modernizarea unei localităţi trebuie să fie legată de educaţia fiecărui localnic. În privinţa guvernării USL, Ghiţă are încredere că, din anul 2014, lucrurile vor intra pe un făgaş normal şi că dezvoltarea localităţilor va putea fi posibilă prin accesarea cât mai multor fonduri europene în exerciţiul bugetar 2014-2020.

Impact real: Nu aţi găsit înţelegere pentru a reabilita vechea locaţie a dispensarului uman?
Sorin Ghiţă: Chiar şi reabilitată, nu avea spaţiul necesar şi, în plus, clădirea a fost revendicată de foştii proprietari. Noua locaţie unde va funcţiona dispensarul medical este bine poziţionată, spaţioasă.

Impact real: Sunteţi mulţumit de felul cum a fost finalizat proiectul privind modernizarea bazei sportive?
Sorin Ghiţă: Da, cetăţenii din localitate deja au început să participe în număr mare la meciuri, sunt în jur de 50-60 de copii care se antrenează săptămânal, avem trei echipe de juniori, foştii jucători şi destui oameni din localitate, ce au peste 40 de ani, care organizează meciuri de două ori pe lună plus antrenamente. Şi echipa-fanion a localităţii joacă cu plăcere fiecare meci. Dacă, la început, aveam 20-30 de spectatori, numărul acestora a început să crească, astfel încât avem acum peste 200 de spectatori la fiecare meci.

Impact real: Ce destinaţie i-aţi dat şcolii vechi?
Sorin Ghiţă: Acum se numeşte corpul B al şcolii şi o modernizăm cu bani de la Banca Mondială. În aproximativ două luni va fi finalizată, spaţiile sunt mari şi generoase, astfel încât copiii Vlădeştiului vor avea posibilitatea să aleagă să-şi petreacă timpul liber în aceste ateliere de lucru. De exemplu, unii vor învăţa şah, alţii arta fotografică, dansul sau informatica. Sunt patru săli mari unde vom organiza după terminarea cursurilor şi la sfârşit de săptămână cercuri pentru copii, iar destinaţia va fi tot în domeniul educaţiei şi instruirii elevilor. Proiectul a avut o valoare de 9 miliarde de lei vechi, iar constructorul şi-a propus să finalizeze lucrarea până la sfârşitul anului. Investiţia se desfăşoară sub îndrumarea Ministerului Educaţiei şi nu sunt probleme în privinţa derulării proiectului.

Impact real: Au fost stabilizate alunecările de teren din zonă?
Sorin Ghiţă: Zona a fost stabilizată, dar, după ce drumul a fost rupt, am găsit o altă soluţie: am ocolit zona, în sensul că am făcut o rută ocolitoare pe aproximativ un kilometru. Este vorba despre drumul pe care am reuşit să îl asfaltăm în totalitate. Am avut o porţiune de un kilometru care a ocolit acea zonă cu alunecarea de teren şi, în momentul de faţă, alunecările de teren nu mai afectează drumul. Au afectat la momentul respectiv două-trei locuinţe, care au fost părăsite. Guvernul ne-a aprobat pentru situaţii de urgenţă o valoare de patru miliarde, pentru a face acel drum ocolitor. Între timp, am făcut şi pe HG 577 încă trei kilometri de asfalt; doi deja existau şi cu cel făcut pe situaţii de urgenţă am însumat şase kilometri de drum asfaltat.

Impact real: Fondurile europene pentru exerciţiul bugetar 2014-2020 vor fi destinate într-o mare măsură relansării agriculturii. Există o astfel de perspectivă şi la Vlădeşti?
Sorin Ghiţă: Am transmis oamenilor acest lucru: începând cu 2015-2020 sunt destul de mulţi bani pe care România poate să îi acceseze şi dacă până în momentul actual administraţia locală a ştiut să acceseze fonduri europene, ne propunem ca, în următoarea perioadă, să acceseze şi cetăţenii, astfel încât rata de absorbţie a fondurilor să crească pe localitate şi, prin contribuţia cetăţenilor, să se aducă avantaje economice localităţii.

Impact real: Există persoane care au accesat proiecte europene în localitate?
Sorin Ghiţă: Da, sunt câteva, este vorba de mai multe de proiecte turistice, dar nu sunt suficiente şi sperăm că, din 2014, să-i îndrumăm mult mai bine şi să acceseze într-un ritm susţinut aceste fonduri.

Impact real: Mulţi primari spun că HG 577 a fost o măsură greoaie şi care, în acelaşi timp, i-a determinat pe aceştia să efectueze lucrări fără a fi siguri de finanţare. Care este opinia dumneavoastră cu privire la acest subiect?
Sorin Ghiţă: Hotărârea de Guvern 577 a fost o măsură de care mulţi primari au beneficiat din plin, chiar şi sub forma aceasta. Au discutat cu constructorul, acesta a riscat şi a executat lucrări, au obţinut şi bani, dar pe mulţi chiar i-a întins la maximum şi poate din această cauză multe firme au dat faliment. Nu cred că este o măsură bună, şi sper că Ordonanţa 28, faza a doua, pentru proiecte noi, nu se va mai derula în felul acesta. Cred că se va merge pe varianta de a începe proiectul numai în situaţia în care ai bani să-l finalizezi. Câţi bani ai, atâta lucrezi. Eu consider că aceasta este soluţia cea mai bună şi, în felul acesta, se evită şi arieratele, şi nu ne mai hazardăm să facem decât proiecte absolut necesare, le prioritizăm cumva şi nu ne mai apucăm să facem parcuri în mijlocul pădurii, ca în anii precedenţi, sau piscine în zone nepopulate.

Impact real: Cum vi se pare că s-au mişcat guvernanţii USL, de când au preluat puterea?
Sorin Ghiţă: Răutăţile celor care au condus ani buni ţara şi care au uitat că problemele pe care ei acum le invocă şi le comentează ca pe nişte probleme noi, de fapt, sunt vechi, nu îşi au rostul. Combinatul era într-o stare de datorie maximă şi aceasta s-a acumulat în ultimii zece ani, problema Roşia Montană se discută de 13-14 ani şi nu s-a rezolvat, Poşta Română producea pagube imense, Hidroelectrica, la fel, evaziunea din vămi există de ani buni. Toate lucrurile rele nu au început în acest an, într-un fel, Guvernul a fost nevoit să ţină cont de tot ce a fost rău până acum. Atunci când munceşti, vezi cât de greu este să rezolvi problemele. De pe margine, toate sunt uşoare, dar realitatea este alta. A fost nevoie să se recupereze salariile bugetarilor, deoarece aceste fonduri, tăiate de la bugetari, au fost folosite pentru nişte investiţii care, în cele mai multe cazuri, nu au fost tocmai reuşite. Guvernului i-a fost greu anul acesta să facă investiţii, recuperând din urmă atât de multe lucruri. Poate sunt şi abordări uneori mai timide, nu putem spune că au fost luate în totalitate cele mai bune soluţii, dar situaţia a fost greu de stăpânit şi de rezolvat. Cred că, totuşi, Guvernul se va descurca până la urmă şi, începând cu 2014, nu va mai avea nici o scuză în a se apuca şi de investiţii şi de a crea noi locuri de muncă.

Impact real: Credeţi că USL va rezista până la alegerile prezidenţiale?
Sorin Ghiţă: Ceea ce este dificil este această neînţelegere între cele două partide, care este cumva firească: fiecare ar vrea să-şi atribuie meritele atunci când se realizează câte ceva, să atragă de partea sa cât mai mulţi electori. Din acest motiv, disputa este de înţeles. Părerea mea este că, totuşi, USL-ul nu se va rupe şi că varianta cu Ponta prim-ministru şi Antonescu – preşedinte va veni până în 2016.

Impact real: Şansele lui Crin Antonescu de a fi candidatul USL la prezidenţiale scad pe zi ce trece…
Sorin Ghiţă: Dacă Antonescu înţelege că trebuie să rămână în interiorul USL, lângă PSD, şi să se ţină de cuvânt ambele partide, şansele lui sunt aceleaşi. În momentul în care există probleme în Uniune, atunci este normal ca şansele să scadă. Ruptura USL ar duce inevitabil la pierderea alegerilor prezidenţiale de către Crin Antonescu şi câştigarea acestora de un alt candidat. Cât timp sunt uniţi, şansele lui Crin Antonescu sunt mari.

Impact real: Majoritatea comunelor sunt deficitare la infrastructura rutieră. Care este situaţia în Vlădeşti?
Sorin Ghiţă: Nu mai avem drumuri comunale neasfaltate. Mai sunt câteva drumuri de interes local scurte, de până la un kilometru fiecare, toate însumând nu mai mult de trei kilometri, şi pe acestea mi-am propus ca anul viitor să le modernizez.

Impact real: Ce i-ar mai trebui Vlădeştiului pentru a oferi condiţii optime de trai locuitorilor săi?
Sorin Ghiţă: Dacă toate lucrurile se vor întâmpla aşa cum s-au derulat în ultimii şase ani, voi putea spune că această localitate are tot ce îi trebuie. Mai rămâne o problemă de educaţie a oamenilor, pentru ca tot ce a fost făcut nu să fie recunoscut, ci respectat, comuna să fie frumoasă şi curată. Aici vreau să ajung, să fie o localitate nu numai cu infrastructura rezolvată, ci şi menţinută în stare de funcţionare, şi frumuseţea, ordinea şi curăţenia să fie la ele acasă.

Impact real: Apropierea de oraş a schimbat mentalitatea oamenilor? Se consideră aceştia orăşeni, în adevăratul sens al cuvântului?
Sorin Ghiţă: Apropierea de oraş face ca oamenii localităţii să nu aprecieze lucrurile bune aşa cum ar trebui prea repede, iar acest lucru mă obligă să-i îndrum spre educaţie, instruire, ordine şi curăţenie. Cetăţenii, când le convine să spună că sunt ţărani, spun că sunt de la ţară, iar când nu, spun că sunt aproape de oraş şi că sunt orăşeni, dar, în realitate, ei nu sunt nici una, nici cealaltă. Este mult mai dificil să conduci nişte oameni care, de multe ori, năzuiesc spre lucruri altfel decât cum ar trebui să fie.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.