Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Sorin Bizic: Am promis ca Babeniul va fi cu adevarat un oras european, care va oferi un mediu placut de viata si care va da tuturor posibilitati de dezvoltare

02 primar sorin bizic babaeiSorin Bîzîc spune că toate transformările prin care a trecut localitatea au impus din partea administraţiei locale o nouă strategie de dezvoltare a oraşului Băbeni, pe care îl conduce. Primarul recunoaşte faptul că a reuşit să demareze şi unele investiţii în premieră pentru Băbeni, iar faptul că acestea continuă în prezent arată că are puterea de a lucra zi de zi, în folosul cetăţeanului.  În opinia sa, indiferent că localnicii sunt români, ungureni sau rudari, cu toţii sunt cetăţeni ai Băbeniului, iar oraşul trebuie să trăiască şi se dezvoltă cu sprijinul şi prin implicarea fiecăruia. Primarul Bîzîc declară în mod ferm că este hotărât să candideze pentru încă un mandat la Primăria Băbeni, doar pentru a-şi finaliza toate investiţiile pe care le-a început.

Impact Real: Trăgând linie, după trei ani de mandat, sunteţi mulţumit de lucrurile pe care aţi reuşit să le realizaţi?
Sorin Bîzîc: Este o întrebare la care răspunsul potrivit îl pot da doar cetăţenii oraşului Băbeni. Personal, pot să afirm doar că am făcut tot ceea ce mi-a stat în putinţă, pentru a mişca lucrurile în localitate. În trei ani de mandat am reuşit să demarăm investiţii în premieră pentru Băbeni, iar faptul că acestea continuă în prezent arată că avem puterea de a lucra zi de zi, în folosul cetăţeanului.

Impact Real: În exerciţiul bugetar 2007-2013 oraşul Băbeni a fost vitregit în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene. Cum vedeţi dezvoltarea oraşului în perspectiva exerciţiului bugetar 2014-2020?
Sorin Bîzîc: În Strategia de Dezvoltare a localităţii, coroborată cu cea a judeţului au fost prinse câteva puncte extrem de importante pentru viitorul oraşului Băbeni. Astfel, am reuşit să demarăm atragerea de fonduri europene pentru lărgirea pe patru benzi a DN 64, pe întreg teritoriul oraşului Băbeni, pentru modernizarea străzilor Bistriţa şi Petrolului, de la intrarea din DN 64 şi până la ieşirea spre Frânceşti. Prioritare au devenit înfiinţarea unui complex recreativ  pentru tineri care să conţină piscine, terenuri de tenis şi un parc fitness, precum şi o bază sportivă cu tribune, vestiare, cantină, sală de mese şi sală de forţă. Pentru că în exerciţiul bugetar cu finanţări nerambursabile au fost cuprinse şi oraşele mai mici, cred că vom avea şansa să atragem cât mai multe fonduri pentru Băbeni, iar dezvoltarea va fi durabilă şi de bun augur.

Impact Real: Este Băbeniul, oraşul şantierelor, în 2015?
Sorin Bîzîc: Cu siguranţă, da. Profit de ocazie şi le cer scuze cetăţenilor din Băbeni pentru întreg disconfortul creat. Vom mai avea de suportat câteva luni acest supliciu cauzat de lucrări, însă, la final, îi asigur pe toţi că vor avea parte de cele mai bune condiţii şi vor trăi cu adevărat într-un oraş european.

Impact Real: Administraţia locală lucrează în prezent la reabilitarea infrastructurii rutiere. Când va avea oraşul Băbeni străzi moderne, şi care este stadiul lucrărilor aflate în derulare?
Sorin Bîzîc: Este o situaţie aparte, în localitatea noastră. Pentru că finanţarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a străzilor s-a suprapus cu cea pentru alimentare cu apă şi canalizare s-a creat o ruptură, iar lucrările au stagnat. Sperăm ca, până la finalul acestei toamne, să fie turnat primul strat de asfalt pe cel puţin zece străzi, iar până în primăvara anului viitor vom avea străzi la standarde europene în localitate. Ceea ce trebuie să ştie cetăţenii din Băbeni este că lucrările sunt în grafic, iar eu şi colegii mei din primărie facem tot ce ne stă în putinţă pentru ca disconfortul creat să fie de scurtă durată.

Impact Real: Care este în prezent problema stringentă cu care se confruntă locuitorii oraşului?
Sorin Bîzîc: Una dintre problemele care ne dă foarte mari bătăi de cap este cea a câinilor fără stăpân. Chiar dacă am amenajat un adăpost pentru câinii fără stăpân, a cărui capacitate este ocupată în totalitate, tot mai sunt zeci de câini pe străzi. Zi de zi primim astfel de sesizări şi, indiferent cât de mulţi am aduna, apar alţii. Sper ca, o dată cu venirea toamnei, să avem mai mult succes în ceea ce priveşte prinderea acestora. O altă problemă a localităţii este cea a colectării taxelor şi impozitelor locale, pentru că sunt foarte multe amenzi neplătite la bugetul localităţii, şi acest lucru înfrânează dezvoltarea oraşului. Uşor-uşor am reuşit să-i convingem pe oameni că doar aşa vom putea face lucruri bune pentru Băbeni.

Impact Real: Cum vedeţi oraşul, la sfârşitul acestui mandat?
Sorin Bîzîc: Aşa cum am promis băbenarilor în campania electorală din 2012. Băbeniul va fi cu adevărat un oraş european, care va atrage foarte mulţi investitori, va oferi un mediu plăcut de viaţă şi care va da tuturor posibilităţi de dezvoltare.

Impact Real: Se spune că Băbeniul este oraşul „celor trei naţii” (ciobani, români şi rudari – n.r.). Cum reuşiţi să-i împăcaţi, din punct de vedere investiţional şi ce aţi făcut, punctual, pentru fiecare categorie în parte?
Sorin Bîzîc: Aici este nevoie de foarte mult timp şi spaţiu pentru a exemplifica, dar voi încerca să punctez investiţiile, pentru fiecare zonă în parte. În satele Pădureţu, Români, Capu Dealului, Tătărani sau Bonciu am sprijinit reabilitarea bisericilor, au fost introduse reţele de apă potabilă în satele Capu Dealului, Pădureţu, Tătărani, Români, Bonciu, canalizare pentru satele Pădureţu şi Români, rigole, poduri, podeţe şi asfalt în satele Pădureţu, Români şi Tătărani. S-a realizat amenajarea unor parcări şi iluminatul public în zona blocurilor, locuri de joacă la şcolile din Români, Liceul George Ţărnea şi Valea Mare, reabilitarea tuturor unităţilor de învăţământ din localitate, anvelopare, schimbarea acoperişului, construcţia de garduri, schimbarea uşilor, parchet şi instalaţii electrice, amenajarea de terenuri de sport cu gazon sintetic şi nocturnă la Liceul George Ţărnea şi Şcoala
Gimnazială Valea Mare. Investiţiile care au vizat satul Valea Mare au constat în amenajarea bazei sportive a oraşului, lucru care a adus echipa de fotbal a localităţii acasă, după 5 ani de exil. Am introdus apa şi canalizarea pe toate străzile şi am realizat construcţia unei staţii de epurare modernă, care va rezolva în totalitate problema canalului de la Râioasa. S-a realizat, în plus, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere, precum şi extinderea şi întreţinerea reţelei de alimentare cu energie electrică. Satul de centru, Ungureni, a beneficiat de extinderea trotuarelor, amenajarea unui loc de joacă în parcul din faţa primăriei, alimentare cu apă şi canalizare pe toate străzile, precum şi de reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere. Români, ungureni sau rudari, toţi suntem cetăţeni ai Băbeniului, iar oraşul trăieşte şi se dezvoltă cu sprijinul şi prin implicarea fiecăruia, iar noi,
administraţia locală, trebuie să facem totul pentru ca oamenii să fie mulţumiţi şi mândri de oraşul lor.

Impact Real: Cât de tentantă mai poate fi această funcţie, în condiţiile în care salariul este destul de mic, iar DNA şi ANI sunt pe urma tuturor aleşilor locali?
Sorin Bîzîc: Doritori sunt foarte mulţi, dar, aşa cum aţi spus, primarul este cel mai expus, în acest moment. Din acest motiv este imperios necesar să ai alături o echipă de oameni capabili, care să lucreze în ritmul impus de primar. Aici, la primărie, nu putem vorbi de tentaţii, pentru că prestigiul localităţii nu trebuie pătat pentru interese personale sau pentru orgolii. Cine decide să candideze la postul de primar trebuie să fie convins că, o dată ajuns în funcţie, trebuie să treacă toate celelalte preocupări pe plan secund, şi să facă tot ce poate pentru dezvoltarea urbei.

Impact Real: Înainte să deveniţi primar eraţi foarte vizibil în lumea politică. Lucrurile s-au schimbat, între timp?
Sorin Bîzîc: Nu, eu încă sunt secretarul general al PNL Vâlcea, doar că nu mai stau toată ziua pe la partid, lucru normal, deoarece am acum alte atribuţii, ca primar. Am, însă, secretari adjuncţi acolo, care mă informează în legătură cu tot ce se întâmplă şi cu care mă văd săptămânal, la şedinţe. Din cauza problemelor administrative pe care le avem aici, în localitate, nu am mai fost atât de vizibil, dar nu am lipsit niciodată de la şedinţele de partid sau de la alte întruniri politice. Când eşti deja primar, eşti încărcat cu foarte multe probleme ale localităţii tale. În lumea politică se poartă altfel discuţiile. Ca primar îţi trebuie bani şi proiecte să rezolvi lucrurile, iar lumea politică de aici nu are de unde să-ţi dea bani ţie, în calitate de primar. În cel mai bun caz te ajută cu un specialist sau te îndrumă pe unde ai putea să mergi ca să poţi accesa un proiect. Într-un fel priveşti
lucrurile când eşti politician, şi altfel când eşti primar.

Impact Real: Şi ultima întrebare. Îşi mai doreşte Ion Bîzîc încă un mandat?
Sorin Bîzîc: Având în vedere faptul că am preluat mandatul fără a avea proiecte de anevergură sau de dezvoltare reală a oraşului, tot ceea ce am făcut până în prezent, în aceşti 3 ani de mandat este rodul muncii mele, a viceprimarului, a domnilor consilieri, a colegilor mei din primărie. De aceea, îmi doresc să termin tot ceea ce am început. De asemenea, proiecţiile noastre pentru viitor merg cel puţin până în anul 2020, aşa că este lesne de înţeles că, având alături sprijinul băbenarilor, putem dezvolta cum nu se poate mai bine oraşul. Pot afirma cu sinceritate că un mandat nu este suficient pentru a schimba cu adevărat în bine faţa unei localităţi.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.