Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Slatioara, dezvoltare cu fonduri europene

primarieDin anul 2008, de când a câştigat pentru prima dată Primăria comunei Slătioara, Cristian Sorin Romcescu s-a remarcat prin faptul că a venit cu o viziune tânără, dornic să acceseze fonduri europene, şi în felul acesta a reuşit, într-un termen scurt, să dea o nouă faţă localităţii. Alesul PSD a reuşit într-un singur mandat numeroase proiecte, astfel se justifică aprecierea ca fiind „unul dintre cei mai activi primari din judeţ”, după doar cinci ani la primărie. Romcescu îşi doreşte ca localnicii să beneficieze de toate condiţiile necesare, iar pentru acest lucru va depune, începând cu anul 2014, numeroase proiecte pentru accesarea de noi fonduri europene. Prim-gospodarul din Slătioara are precedent în acest sens, fiind unul dintre puţinii primari din judeţ care au reuşit să acceseze şi să implementeze un proiect de 2,5 milioane de euro pe Măsura 3.2.2. Primarul spune că are mai multe proiecte pentru diverse obiective care să ajute modernizarea localităţii şi pe care le va scoate şi depune, în funcţie de programele care vor apărea în perioada exerciţiului bugetar 2014-2020.
Chiar dacă partidul din care face parte a fost în opoziţie în ultimii patru ani, Romcescu nu a disperat şi nici nu a stat cu mâna întinsă la Guvern. Tot ceea ce a realizat în comuna pe care o conduce s-a datorat echipei din primărie, fără de care obiectivele propuse nu ar fi putut lua contur, dar şi datorită sprijinului financiar primit de la Consiliul Judeţean: „Toate aceste reuşite au fost posibile prin efort financiar local, conjugat cu sprijin din partea Consiliului Judeţean Vâlcea, dar mai ales prin atragerea de fonduri europene, prin accesarea unor proiecte. Acest lucru a fost posibil doar printr-o concentrare de efort în această direcţie a mea, în calitate de primar, a unor funcţionari publici din partea Primăriei şi a Consiliului Local. Munca în echipă a dat rezultate bune la nivelul administraţiei locale.”, a precizat primarul Sorin Romcescu.
Viceprimar în perioada 2004-2008, primarul Romcescu susţine că îşi cunoaşte comuna „ca-n palmă” şi a ştiut mereu care sunt necesităţile oamenilor. De când a venit în funcţie şi-a concentrat atenţia pe infrastructura rutieră, deoarece drumurile necesită cei mai mulţi bani.
Investiţie de 2,5 milioane de euro
•    Proiectul a fost implementat şi cuprinde cinci obiective importante: canalizare pe o distanţă de 20,5 kilometri, construirea unui cămin de bătrâni cu o capacitate de opt locuri, extinderea alimentării cu apă pe doi kilometri, o scenă mobilă şi reabilitarea unor drumuri de interes local pe o distanţă de 6,3 kilometri.
Proiectul integrat pe Măsura 3.2.2, în valoare de 2,5 milioane de euro, reprezintă una dintre marile realizări ale primarului din Slătioara. „Am alergat foarte mult pentru acest proiect. Practic, îl visam şi noaptea şi vă spun sincer că nu a fost vorba de 20-30 de pagini, ci de vreo câteva sute. În plus, pot să vă spun, cu mâna pe inimă, că nu am apelat la politicieni. M-am bazat doar pe specialişti, care să mă îndrume să întocmesc proiectul cât mai bine, pentru a fi sigur că va primi finanţare. Dacă ai un proiect bun, nimeni nu are ce să-ţi facă. Poţi să apelezi la orice politician: dacă nu ai documentele în regulă, nimeni nu te poate ajuta. Eu am gândit astfel încât proiectul să nu aibă nici o greşeală şi iată că, până la urmă, a primit finanţare. Am avut o echipă de specialişti cu care am colaborat foarte bine. Numai aşa am reuşit să adun 85 de puncte. Proiectul meu s-a clasat al unsprezecelea pe ţară şi a fost pe primul loc în Vâlcea.”, a declarat Romcescu.
Proiectul cuprinde cinci obiective importante. Primul obiectiv îl reprezintă introducerea canalizării pe o lungime de 20,5 kilometri. Un altul vizează construirea unui cămin de bătrâni ultramodern în satul Milostea. „Construcţia a fost finalizată şi urmează să găsim o variantă în vederea funcţionării acestui cămin de bătrâni. Proiectul mai cuprinde extinderea alimentării cu apă pe o lungime de doi kilometri, care a fost finalizată, achiziţionarea unei scene mobile pentru organizarea unor festivaluri cu specific local, precum şi reabilitarea şi modernizarea unor drumuri de interes local, pe o lungime de 6,3 kilometri. Proiectul a fost finalizat iar noi, cetăţenii comunei Slătioara, ne putem bucura de utilitatea lui.”, a declarat primarul Romcescu.
Proiect inedit: montarea de panouri fotovoltaice pe o suprafaţă de 40 de hectare

Un proiect benefic şi de viitor pentru comunitatea din Slătioara este cel privind montarea de panouri fotovoltaice. Deocamdată, el este doar la stadiul de discuţii, fiind unul dintre cele mai importante proiecte din zonă care poate demara. Un astfel de proiect pe o suprafaţă de 40 de hectare nu există, deocamdată, în ţară. „Suntem în discuţii cu firma respectivă. În această afacere, noi venim cu terenul. Pentru început, vom face PUZ-ul zonei respective şi studiile de fezabilitate. Este posibil ca firma să-şi deschidă sediul social pe teritoriul localităţii noastre, iar acest aspect ne-a făcut să devenim încrezători. Am sentimentul că proiectul se va realiza, iar noi suntem direct interesaţi să devină posibil. Pentru bugetul local, investiţia este o sursă importantă de venituri.”, a mai precizat primarul localităţii Slătioara.

Fondurile europene, singura şansă de dezvoltare rapidă
Perioada critică din ultimii ani l-a ambiţionat pe primarul Romcescu să nu stea cu mâna întinsă pe la diferite instituţii şi să acceseze cât mai multe fonduri europene. Este adevărat că mai are obiective în derulare, inclusiv pe Ordonanţa 28, însă banii de la Guvern vin greu, iar un proiect poate să se deruleze în felul acesta pe o perioadă de mai mulţi ani. Pentru a evita o blocare a proiectelor pe care şi le-a propus pentru dezvoltarea localităţii, Romcescu susţine că va atrage cât mai multe fonduri europene, aceasta fiind singura şansă de dezvoltare rapidă a localităţilor rurale: „Atragerea fondurilor europene este singura modalitate de dezvoltare a comunelor. Mulţi primari nu înţeleg acest lucru. Au fost aceşti bani şi sunt în continuare, iar dacă nu se atrag fonduri europene, este cea mai mare greşeală pe care o poate face un primar. Eu am avut obiectivul acesta de la început în minte, m-am axat pe acest lucru şi asta voi face şi în continuare.”, a precizat Romcescu.
Pentru acest lucru, primarul de la Slătioara recunoaşte că s-a bazat pe o echipă de profesionişti pe care o are în Primărie: „Ne-am mişcat destul de bine în această perioadă critică. Am reuşit să ne zbatem cu folos şi să depăşim momentele grele, dar tot timpul am fost într-o continuă mişcare, pentru ca proiectele pe care le-am gândit să primească finanţare şi să fie puse în aplicare.”, spune Romcescu.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.