Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Sistemul sanitar valcean, in deriva din cauza banilor

Maternitatea_Rm ValceaSistemul sanitar vâlcean este aproape de colaps. Cele mai afectate sunt Maternitatea din Râmnicu Vâlcea, care nu mai are un medicament indispensabil naşterilor – Oxitocinul, iar de la 1 noiembrie nu mai beneficiază nici de alimente pentru paciente, dar şi Ambulanţa Vâlcea care, din cauza subfinanţării, nu are bani suficienţi pentru plata salariilor propriilor angajaţi.

Pericol pentru gravide

Subiectul principal discutat în cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Vâlcea, de săptămâna trecută, a fost sistemul sanitar vâlcean. Pentru a scoate din colaps sistemul de sănătate din judeţul Vâlcea, Maria Costea, liderul sindicatului Sanitas, a declarat că ar fi nevoie de peste 40 de milioane de lei, incluzând aici datoriile spitalelor – plăţi către furnizorii de utilităţi, de medicamente, de alimente, salariile personalului însemnând prime, tichete de masă, sporuri şi, nu în ultimul rând, investiţii în reabilitări şi logistică. Soarta Maternităţii din Râmnicu Vâlcea este incertă. Instituţia sanitară nu mai are un medicament indispensabil pentru naştere şi nici alimente pentru paciente. Oxitocinul, medicamentul indispensabil naşterilor, nu se mai găseşte în România, deoarece singurul producător din ţară are probleme financiare.
În lipsa Oxitocinului, există riscul apariţiei unor complicaţii, care pot duce la decesul mamei, iar medicamentul nu are înlocuitor. Medicii ginecologi încearcă, momentan, să-l împrumute de la alte spitale din ţară, iar acolo unde se mai găseşte încă, în farmacii, medicii şi pacientele îl cumpără cu banii lor. Oxitocinul este necesar pentru inducerea şi menţinerea travaliului, când sarcina implică riscuri majore pentru mamă şi copil, pentru controlul hemoragiilor după naştere, dar şi în operaţia cezariană. Blocajul financiar în care se află Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Vâlcea de mai bine de opt luni face ca medicii şi pacientele să nu sufere doar din cauza lipsei medicamentelor, ci urmează ca pacientelor să nu li se mai poată asigura nici hrana. Spitalul de Obstetrică-Ginecologie a acumulat până în prezent datorii de 32 de miliarde de lei vechi, din care cinci miliarde numai către societatea care furniza până acum alimente la Maternitate. În pofida acestor probleme, zilnic, se fac 20 – 25 de internări, 5 intervenţii chirurgicale dificile şi alte circa 20 de operaţii obişnuite, plus consultaţii.

DSP Vâlcea refuză să treacă Maternitatea la Spitalul Judeţean

Conducerea unităţii spitaliceşti nu a venit până la ora actuală cu o propunere de reorganizare a spitalului, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea (DSP), care au fost acuzaţi de conducerea Maternităţii Vâlcea, în repetate rânduri, de împiedicare a rezolvării problemelor spitalului. „Războiul” între cele două unităţi durează de mai bine de opt luni. Chiar dacă reprezentanţii Maternităţii susţin că singura soluţie ar fi ca Spitalul Judeţean Vâlcea să preia şi această unitate, conducerea DSP Vâlcea spune că acest lucru ar implica desfiinţarea Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Vâlcea şi reorganizarea Spitalului Judeţean, lucruri deloc simple. „Transformarea spitalului trebuie să parcurgă un anumit cadru legal, respectiv înfiinţarea-desfiinţarea unui spital se face prin ordin al Ministerului Sănătăţii, în urma unei Hotărâri de Guvern. Pentru a ajunge la emiterea unui ordin, trebuie să avem o notă de fundamentare elaborată conform HG 1361/2006. Această notă se transmite DSP, care o analizează din punct de vedere al respectării legalităţii privind numărul de paturi, de specialişti, nomenclatorul de personal. Abia apoi se transmite Ministerului Sănătăţii pentru analiză şi adoptare.”, a explicat Luminiţa Apostolescu, directorul DSP Vâlcea. Aceasta susţine că, în ciuda numeroaselor adrese trimise către conducerea Maternităţi Vâlcea, până la ora actuală, nu s-a primit o notă de  fundamentare clară pentru restructurarea Maternităţii. „Deşi am trimis tot cadrul legal în a pune în practică o restructurare, nu am primit nimic clar în acest sens. Nu se precizează concret cum se restructurează această unitate.”, mai spune Luminiţa Apostolescu. Pe de altă parte, conducerea Maternităţii Vâlcea susţine că nu poate face acest lucru, respectiv un amplu proces de restructurare, întrucât nu are specialiştii necesari. „Îmi pare rău că cei de la DSP Vâlcea nu acceptă soluţia propusă de noi, iar în ceea ce priveşte reorganizarea Maternităţii, trebuie să spun că este foarte greu de făcut, pentru că nu am specialişti, pe când cei de la DSP au aceşti oameni.”, a explicat, la rândul său, Marian Stoica, directorul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Vâlcea. În timp ce acesta susţine că nu are specialişti, Luminiţa Apostolescu îl contrazice şi susţine că orice unitate prevede în organigramă şi aceşti specialişti, însă directorul Stoica refuză să restructureze Maternitatea, chiar dacă serviciile acesteia nu mai sunt la fel ca şi cele din anii trecuţi. În replică, managerul Maternităţii Vâlcea susţine că i s-a impus restructurarea unităţii pe care o conduce, lucru negat de reprezentanta DSP. „Nu le-am impus nimic, doar le-am recomandat ce ar putea să facă pentru a ieşi cumva la liman din situaţia în care se află. Nu le-am impus, pentru că nici legea nu ne permite acest lucru. Ei sunt cei care decid asupra viitorului acelei unităţi. Legal, orice soluţie se află doar în mâna spitalului, prin colegiul-director şi manager.”, a mai explicat Apostolescu.

Datoriile mari îi sperie pe cei de la Spitalul Judeţean

Despre preluarea Maternităţii de către Spitalul Judeţean Vâlcea nici nu se pune problema, având în vedere că nici o unitate spitalicească nu ar prelua un spital cu datorii. Este şi motivul pe care îl invocă managerul Spitalului Judeţean Vâlcea, Georgeta Sălişte. „La ora aceasta, nu există posibilitatea comasării cu Maternitatea, întrucât aceasta însumează datorii de peste 32 de miliarde de lei vechi, iar unitatea noastră ar fi în imposibilitatea de a plăti aceste datorii.”, a explicat aceasta. Un motiv în plus invocat de managerul Georgeta Sălişte este lipsa spaţiului. „Un alt motiv este că noi nu putem muta nici una dintre secţii din clădirile Spitalului Judeţean în cele ale Maternităţii, pentru că toate specialităţile noastre sunt legate interdisciplinar între ele.”, a încheiat Sălişte. În aceste condiţii, conducerea Maternităţii este lăsată să ia singură decizia corectă privind continuarea activităţii medicale, după cum şi legea îi acordă această posibilitate. Rămâne totuşi de văzut cât de repede se va lua această decizie, având în vedere că tot mai mulţi furnizori de medicamente, alimente şi utilităţi ameninţă cu sistarea acestora.

Bani insuficienţi la Ambulanţă

Situaţia financiară la Serviciul Judeţean de Ambulanţă este şi ea jalnică, din cauza subfinanţării. „Nu ne-am putut achita toate datoriile către salariaţi. În primele trei luni ale anului, noi am avut contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în valoare de 900.000 de lei, dar cheltuielile cu salariile personalului de la ambulanţă sunt de 970.000 de lei. Era firesc, din păcate, să nu putem acorda toate drepturile băneşti, al treisprezecelea salariu pe 2008, tichete de masă, sporuri, ore suplimentare, prima de stabilitate şi alte prime. La asta se adaugă 500.000 de lei datorii către furnizori.”, a declarat Alecsandru Maiorescu. Directorul Ambulanţei spune că, până în prezent, serviciile realizate de unitatea pe care o conduce au ajuns la 12,2 milioane de lei, în timp ce CJAS a plătit doar 9,5 milioane de lei. „Rezultă aşadar deficit de 2,7 milioane de lei. Cu aceşti bani ne-am putea achita multe dintre datoriile pe care le avem, dar ni se impune să ne încadrăm în bugetul stabilit şi să nu răspundem la solicitări. E vorba de viaţa omului, până la urmă.”, a mai spus Maiorescu. Problema acută cu care se confruntă Serviciul de Ambulanţă din Vâlcea rămâne, potrivit directorului, combustibilul. „Casa Judeţeană mi-a promis 300.000 de lei. Cu aceşti bani trebuia să mă onorez faţă de Lukoil. Au zis că ni-i dau pe 22, luna asta. Pe 26 au spus că ni-i dau pe 29. Am ajuns să mă milogesc la directorii Luckoil să mă păsuiască cu termenele şi să nu îmi sisteze livrarea de combustibil. În fine, dacă ultima promisiune a celor de la CJAS se realizează, cu banii aceştia reuşim să achităm combustibilul, cauciucurile şi tichetele de masă.”, a menţionat directorul de la Ambulanţa vâlceană.

Furturi de motorină

Conducerea Ambulanţei a demarat un control printre şoferii salvărilor să vadă care este situaţia reală a consumului de carburant, dar până acum nu au ajuns la nici o concluzie. Singurul lucru cert este că şoferii care au consumat mai mult carburant decât era necesar vor fi obligaţi să suporte diferenţa din salariu. Cât de fondate sunt afirmaţiile directorului Maiorescu că şoferii fură motorină rămâne să se stabilească însă, întrucât, filmările făcute la o staţie PECO, în timp ce unii şoferi, în loc să pună carburantul în maşină îl turnau în nişte canistre, au dispărut într-un con de umbră şi nimeni nu mai ştie pe unde sunt. Reprezentanţii SAJ Vâlcea afirmă însă răspicat că, indiferent dacă şoferii fură sau nu carburat, criza financiară de la Ambulanţă va rămâne, pentru că nu există fonduri suficiente pe plata angajaţilor. Reprezentanţii CJAS susţin că situaţia este cât se poate de reală, dar că ea se datorează faptului că la Ambulanţă sunt prea mulţi angajaţi pe partea tehnică, în defavoarea medicilor şi asistenţilor personali şi că nu sunt dispuşi să plătească drumurile pe care salvarea le face pentru cazurile la care sunt chemaţi dacă la acestea se prezintă doar şoferul fără un medic sau măcar un asistent. „Este ca şi cum am plăti taxiul, iar acest lucru nu este posibil. În plus, dacă se va verifica statistic, şi la Spitalul Judeţean, dar şi la Ambulanţă sunt prea mulţi angajaţi pe partea tehnică.”, spune Dorel Constantinescu, purtătorul de cuvânt la CJAS Vâlcea.

Nereguli după control

În schimb, sindicaliştii sunt supăraţi pe conducerea Ambulanţei şi au solicitat de două ori efectuarea unui control, fapt pentru care, pe data de 9 octombrie, Prefectura a emis un ordin, formându-se o echipă al cărei rol a fost acela de a verifica situaţia unităţii medicale. În perioada 10 – 15 octombrie a.c., comisia formată din reprezentanţi ai DSP Vâlcea, Finanţe şi Prefectură a luat la „purecat” Ambulanţa. Raportul emis ulterior de conducerea DSP Vâlcea atesta prezenţa unor probleme financiare majore. Deficienţele constatate vizau neîndeplinirea foilor administrative zilnice ale activităţilor derulate, neîntocmirea registrelor cu distanţele parcurse de ambulanţe şi neexecutarea unei expertize tehnice pentru consumul de combustibil…Din raport mai reiese faptul că Serviciul Judeţean de Ambulanţă a încheiat, în anul 2009, un contract pentru furnizarea de servicii medicale în valoare de 10.500.000 de lei. În luna octombrie, suma a fost suplimentată cu încă 2.470.000 de lei. La sfârşitul lunii septembrie a.c., CAS Vâlcea a decontat servicii efectuate pentru 9.280.000 de lei, deşi la acea dată, mai erau validate servicii efectuate în valoare de 2.720.000 de lei. Pentru salvarea sănătăţii vâlcene ar fi nevoie de aproximativ 60 de milioane de lei, conform prefectului de Vâlcea, Petre Ungureanu. În curând, este posibil să apară şi proteste din partea bolnavilor. Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice a anunţat deja că pe 9 noiembrie se va organiza un protest în faţa sediului Guvernului României. Din Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice fac parte opt federaţii, şi anume cea a bolnavilor de cancer, de diabet, HIV/SIDA, a celor care suferă de boli rare, de hemofilie, hepatită, scleroză multiplă şi diabet. Printre problemele semnalate de Coaliţia organizaţiilor pacienţilor cu afecţiuni cronice se numără lipsa medicamentelor în farmacii, dar şi faptul că analizele nu mai pot fi decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În prezent, în România sunt peste trei milioane de persoane care suferă de afecţiuni cronice.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.