Comuna Voiceşti se află la 60 de kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea şi la 7 kilometri de Drăgăşani. Din 2008, localitatea este condusă de primarul social-democrat Florian Vătafu. Acesta s-a născut în comuna Vultureşti, judeţul Olt, şi este un iubitor împătimit al fotbalului, jucând în perioada junioratului chiar la Dinamo şi FC Argeş, sport din care s-a retras din cauza unei accidentări grave. S-a căsătorit în localitatea Voiceşti şi s-a stabilit astfel în sudul judeţului Vâlcea. A intrat în politică şi, ulterior, în administraţie, iar astăzi conduce frâiele administraţiei locale din Voiceşti, după opt ani în care a ocupat funcţia de viceprimar.
De cinci ani, de când a ajuns la cârma administraţiei locale din Voiceşti, primarul Florian Vătafu a încercat să dea un suflu nou comunităţii, să aducă utilităţile şi la Voiceşti. Drumuri asfaltate, şcoli moderne, alimentarea cu apă sau baza sportivă modernă sunt doar câteva dintre obiectivele pe care primarul şi le-a însuşit în cei cinci ani. Deşi s-a aflat într-un mandat în opoziţie, primarul Vătafu a reuşit să obţină fonduri europene pentru modernizarea localităţii: „Cu toate că am fost în opoziţie, pot afirma cu tărie că Voiceştiul s-a dezvoltat mult. Primăria arată astăzi ca o instituţie adevărată. Am asfaltat kilometri întregi de drum şi am realizat toate lucrările de canalizare şi apă. Am modernizat stadionul care are inclusiv nocturnă, iar gazonul arată impecabil. Sunt lucruri pe care oamenii le văd, nu au cum să nu le observe.”, a declarat primarul.
Florian Vătafu: „Ne-am dezvoltat rapid datorită fondurilor europene”
Dragostea pentru consăteni şi ambiţia de a demonstra fosei administraţii că orice se poate realiza dacă există dorinţă şi putere de muncă l-au ajutat pe Florian Vătafu să acceseze numeroase proiecte. Experienţa acumulată în cele două mandate de viceprimar l-a ajutat foarte mult în administrarea cât mai corectă a fondurilor locale şi în realizarea unor proiecte necesare localnicilor din comuna Voiceşti: „Încă de la instalarea mea în funcţia de primar al comunei Voiceşti, poate, dat fiind şi faptul că aveam deja experienţa a două mandate de viceprimar, am ştiut din start cu ce se confruntă localitatea noastră şi care sunt doleanţele cetăţenilor de aici. Am ajuns la concluzia că singura noastră posibilitate de a ne dezvolta este accesarea fondurilor europene… Am accesat astfel din primele luni de mandat cinci proiecte.”, a afirmat primarul Vătafu. Două dintre aceste proiecte sunt obţinute din Fondul Social European, prilej cu care Vătafu a deschis o fabrică de termopan şi a creat locuri de muncă suficiente pentru a asigura venituri pentru douăzeci de familii din comuna Voiceşti. De asemenea, s-a înfiinţat un centru de formare şi dezvoltare a resurselor umane şi de facilitare a ocupării în muncă a membrilor comunităţii de rromi, prin crearea unei întreprinderi sociale. Aceste ultime două proiecte s-au derulat prin fonduri POSDRU: „În cadrul proiectului am putut elibera certificate de formare profesională pentru diverse meserii, dintre cele care sunt căutate la ora actuală, celor care nu au avut posibilitatea să obţină o calificare profesională din banii lor.”, a precizat Florian Vătafu.
Toată comuna Voiceşti beneficiază de alimentare cu apă
Proiectul care i-a dat cea mai mare bătaie de cap primarului Vătafu a fost cel de alimentare cu apă a comunei, o investiţie costisitoare, dar vitală pentru localnici. Pentru acest proiect şi pentru multe altele şi-a adus contribuţia şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, care l-a sprijinit necondiţionat în cei cinci ani de mandat cât s-a aflat în fruntea comunei Voiceşti: „Un al treilea proiect accesat a fost cel de introducere a apei curente prin Ordonanţa 7 în toată comuna Voiceşti, proiect a cărui finanţare am obţinut-o foarte greu, din cauza birocraţiei de la nivel central. Cu ajutorul preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, am scos-o până la urmă la suprafaţă.”, a mai spus primarul social-democrat.
De asemenea, primarul Vătafu a mai depus un proiect SAPARD, pe Măsura 3.2.2., pe care îl consideră vital pentru comună. Acesta cuprinde asfaltarea tuturor drumurilor comunale şi celor vicinale, în total 7 kilometri de asfalt. „Mai avem un proiect integrat, depus pe SAPARD, Măsura 3.2.2., care este – şi o spun fără să greşesc – cel mai important pentru supravieţuirea comunei Voiceşti. Este vorba despre infrastructura comunei: asfaltarea tuturor uliţelor şi a drumurilor vicinale care, la ora actuală, sunt într-o stare deplorabilă. Este vorba de 7 kilometri de asfalt, dalare, podeţe şi canalizare pentru preluarea apelor pluviale. Bineînţeles, este vorba despre un proiect de anvergură, în care este introdus şi un after-school, unde copiii, după cursuri, pot să-şi facă temele, să mănânce sau să se odihnească până când părinţii vor putea veni de la muncă să îi ia acasă. În acest proiect este inclusă şi modernizarea căminului cultural.”, a mai adăugat primarul.
Căminul cultural are nevoie de reparaţii
Potrivit spuselor primarului, căminul cultural din localitate a mai beneficiat de lucrări de investiţii, dar este nevoie de dotare cu echipament electronic, care nu se poate realiza decât prin accesarea unor fonduri externe: „Noi am investit cât am putut în acest cămin cultural, care înainte arăta într-un hal fără de hal… Acum, am schimbat tâmplăria cu una din PVC, mobilierul este nou, am achiziţionat scaune din piele, dar investiţia de care este nevoie acolo, mai ales că vrem să îl modernizăm şi din punct de vedere electronic, nu se putea realiza decât prin accesarea unor astfel de fonduri.”, a mai specificat primarul. Investiţia a costat administraţia locală aproximativ 500 de milioane de lei vechi.
Primarul Florian Vătafu susţine că localitatea pe care o conduce a fost vitregită până în anul 2008 de utilităţile de care ar fi trebuit să dispună orice localnic. Faptul că predecesorilor săi nu le-a păsat de soarta acestor oameni l-a ambiţionat pe primarul Vătafu în accesarea cât mai multor proiecte: „Mă durea faptul că atâţia primari, câţi au venit la conducerea acestei comune, nu au făcut mai nimic pentru cetăţeanul de aici, aşa că din primul an am depus cinci proiecte şi am obţinut finanţare pentru patru.”, a mai spus primarul.
Sală de sport modernă, în viitor, la Voiceşti
Vătafu s-a pus pe treabă şi în noul mandat şi a început lucrul la întocmirea altor proiecte, printre care unul pe canalizare şi de preluare a apelor pluviale, considerând că Voiceştiul trebuie să aibă şi reţea de canalizare. De asemenea, a accesat, prin Compania Naţională de Investiţii, un proiect pentru construirea unei săli de sport acoperite, dotată, având o capacitate foarte mare, cu tribune de 500 de locuri. Primarul susţine că accesarea fondurilor europene este singura şansă de dezvoltare rapidă a comunei sale şi că va face tot posibilul să realizeze acest lucru, indiferent de domeniul disponibil: „Vom accesa în continuare fonduri europene, pentru orice se poate. Uniunea Europeană este singura noastră şansă, căci, după cum vedeţi, la ora actuală, la nivel central, guvernanţii noştri se confruntă cu probleme grave. Norocul nostru este, ce-i drept, că îl avem pe domnul Cîlea la conducerea judeţului, un om care se zbate pentru noi.”, spune Vătafu.
Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate
Singura sansa de dezvoltare la Voicesti o constituie fondurile europene
Postaţi pe: |