Pentru conducerea administraţiei locale din Tetoiu proiectele care au prioritate sunt: apa, canalizarea, drumurile, iar şcolile au prioritate zero. Primarul spune că are nevoie de bani pentru modernizarea locaţiilor, în aşa fel încât şi copiii din Tetoiu să se poată bucura de o locaţii cu dotări, accesorii şi grupuri sanitare în interior. De altfel, acestea sunt condiţiile normale pe care orice unitate de învăţământ ar trebui să le ofere: „Referitor la proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării pentru modernizarea şcolilor avem prinse pentru anvelopare două şcoli, inclusiv şcoala din satul Ţepeşti care este şcoala de centru. Pentru acest obiectiv am făcut un proiect pentru izolare termică. În curtea şcolii sunt două locaţii: şcoala nouă, dar şi corpul vechii şcoli. În localul nou sunt amenajate sălile de clasă şi grădiniţa, iar în clădirea veche sunt laboratoarele şi o sală de sport. Pentru că acest local vechi este o paragină, am solicitat fonduri”, a declarat primarul.
Lavoar improvizat în lighean şi toaletă în spatele curţii
În localitate, pe lângă şcoala din centru mai funcţionează o singură şcoală şi cinci grădiniţe. Primarul spune că pentru două locaţii a întocmit un proiect pe care l-am depus la Ministerul Dezvoltării, în vederea finanţării lucrărilor de construire a grupurilor sanitare interioare şi pentru racordarea locaţiilor la reţeaua de apă curentă:
„Pentru grădiniţa din satul Băroiu avem deja încheiat un contractul de finanţare în care am prevăzut construirea unui grup sanitar în interior, valoarea investiţiei fiind de 1,2 miliarde. Eu sunt cadru didactic şi sunt nemulţumit că grădiniţa are grup sanitar în curte, iar copiii vin cu sticla de apă de acasă. Mai este un lavoar cu robinet unde în fiecare dimineaţă se pune apă cu găleata. Pentru grădiniţa din satul Nenciuleşti avem de asemenea un proiect depus acum, o dată cu cele treisprezece proiecte la Ministerul Dezvoltării, pentru care avem nevoie de finanţare deoarece şi aici grupul sanitar este construit la aproximativ 50 de metri de sala de casă şi este foarte greu pentru micuţi, deoarece cea mai lungă perioadă din anul şcolar este iarna şi, când sunt ploi sau zăpadă, aceşti copii de trei ani sunt nevoiţi să parcurgă 50 de metri prin zăpadă ca să meargă la grupul sanitar din curte. Este inuman”, declară primarul Lucian Antonie.
Lucian Antonie: „Proiectele au nevoie de finanţare, indiferent de culoarea partidului din care face parte primarul”
La Tetoiu este nevoie urgentă de finanţarea proiectelor în vederea modernizării unităţilor de învăţământ. Primarul spune că actualul Guvern are în program modernizarea satului românesc, contribuind la concretizarea pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate din mediul rural din domeniile: sănătate, educaţie, apă, canalizare, dar şi asfalt pe drumuri. Administratorul localităţii Tetoiu speră ca toate proiectele depuse să aibă finanţare: „Am înţeles că acest Guvern are proiecte pentru modernizarea şcolilor trecute la priorităţi. Doamna Sevil Shhaideh trebuie să înţeleagă că aceste proiecte sunt necesare şi au nevoie de finanţare indiferent de culoarea partidului din care face parte primarul. Să se gândească la faptul că şi copiii din Tetoiu au nevoie de condiţii în şcoli, şi noi vrem apă, canalizare şi asfalt pe drumuri. Pentru amândouă şcolile am depus proiectul încă de anul trecut dar a fost finanţată doar cea din satul Băroiu, pentru că nu avea autorizaţie de funcţionare. Locaţia din satul Nenciuleşti de cinci ani are autorizaţie de funcţionare, dar nu ştiu cum i s-a dat. Proiectul pentru construirea grupurilor sanitare de la grădiniţa din satul Băroiu are finanţare, iar lucrările vor începe după aprobarea bugetului local, obţinerea aprobărilor şi finalizarea procedurilor de licitaţie”, a mai spus primarul.
Modernizarea iluminatul public duce la diminuarea cheltuielilor
Primarul a mai declarat că, pe lângă proiectele de extindere a reţelei de apă, canalizare, modernizarea drumurilor, şcolilor şi a pieţei a depus şi un proiect pentru care speră să primească finanţare, în vederea modernizării iluminatului public: „Tot pe O.G. 28 avem depus un proiect pentru reabilitarea şi eficientizarea sistemului de iluminat public stradal. Acest proiect înseamnă iluminat public cu leduri, care va scădea la jumătate consumul de curent electric, având aproximativ 400 de lămpi. Valoarea proiectului este de aproximativ 2 miliarde de lei. Nu este o sumă foarte, dar este o necesitate pentru comunitate, deoarece în felul acesta va scădea infracţionalitatea”, spune primarul. Lucian Antonie afirmă că modernizarea iluminatului public este necesară, deoarece vechea instalaţie este depăşită şi neconformă. Prin acest proiect, de modernizare a iluminatului stradal ar urmă să fie înlocuite becurile normale cu leduri, mai avantajoase din punct de vedere al consumului, dar şi al duratei de viaţă. Dacă, pentru actuala reţea facturile la energie sunt destul de ridicate, după ce se va face modernizarea preţul acestora ar scădea până la jumătate valoarea facturii, potrivit studiului de fezabilitate: „Ne dorim acest proiect, în primul rând atât pentru a mai micşora cheltuiala, cât şi pentru o mai bună vizibilitate rutieră pentru cei care circula pe timpul nopţii”, a mai declarat primarul.
Problema drumurilor ar putea fi rezolvată în totalitate
Problema drumurilor şi podurilor reabilitate este cea mai importantă, la ora actuală, pentru administraţia locală. Primarul localităţii speră să i se finanţeze proiectul depus în vederea modernizării drumurilor. „Avem un proiect special întocmit în acest sens şi depus încă din 2013, dar care este nefinanţat. Noi am început această lucrare cu bani alocaţi din bugetul local, dar acele proiecte au acum prioritate zero. În acest proiect prinsesem construirea a două poduri şi asfaltarea a 4,5 kilometri de drum. Sunt convins că acest proiect va prinde viaţă anul acesta. Are valoarea de 40 de miliarde şi se referă la un pod din satul Nenciuleşti, pe care l-a luat apele în 2014. Al doilea pod pe care trebuie să îl reparăm este în satul Popeşti, peste pârăul Şasa, care a fost luat în calcul de Guvern alocându-ne bani pentru situaţii de urgenţă. La acest pod se lucrează în prezent. În afară de acest proiect de asfaltare mai avem unul pentru modernizarea drumurilor de interes local pe o lungime de 11 kilometri, care cuprinde drumurile de legătură între sate. Cu acest proiect am putea rezolva problema infrastructurii în procent de 100%, iar drumurile de pământ vor rămâne doar cele de tarla care, însumate, ajung la o lungime de peste 20 de kilometri. Vom încerca să găsim şi pentru aceste obiective finanţare. În concluzie, nu prea avem drumuri de pământ. Tot cu bani alocaţi prin O.G. 28, în prezent se construieşte podul care face legătura între Ţepeşti şi satul Măneasa, un proiect pentru care cinci ani m-am judecat cu constructorul”, afirmă primarul Antonie.