Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Sergiu Bogdan: Candidez pentru a finaliza proiectele pe care mi le-am propus

Primar Malaia bunSocial – democratul din Mălaia, Sergiu Bogdan spune că de la început a fost conştient că administraţia locala are obligaţia de a demara proiecte şi de a accesa programe pentru reabilitarea zonei, care rămăsese cu mult în urmă, la capitolul infrastructură şi utilităţi, faţă de perioada dinaintea mandatelor actualului primar. În aceste condiţii, de când comunitatea i-a acordat încrederea, Sergiu Bogdan a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a moderniza această comună şi pentru a o aduce la un nivel de trai decent pentru locuitorii săi. Primarul este convins că, în tot acest timp, a reuşit să cunoască atribuţiile pe care le are, iar proiectele pe care le-am întreprins până acum şi cele viitoare sunt făcute pentru a îmbunătăţi viaţa locuitorilor comunei Mălaia.

Impact real: În care dinte cele două mandate aţi avut cele mai multe investiţii realizate?
Sergiu Bogdan: În primul mandat am făcut cele mai multe investiţii, în senul că erau bani mai mulţi şi pe toţi îi investeam în dezvoltarea localităţii, asta până când au venit peste noi inundaţiile din 2014. Apoi, în anii care au urmat după prăpădul de atunci a trebuit să readucem localitatea la nivelul la care a fost şi să refacem stricăciunile provocate de apă. Peste opt miliarde de lei vechi a fost valoarea estimată a pagubelor de la acea dată, bani pe care i-am alocat din bugetul local. Din partea statului, pe Situaţii de Urgenţă, în urma calamităţilor nu am primit până acum decât promisiuni. Atunci a fost lovitura cea mai grea, şi atunci a trebuit să stagnez toate investiţiile pe care le aveam în plan, pentru a rezolva această situaţie urgentă.

Impact real: Primăria Mălaia face parte din Grupul de Acţiune Local „Casta Traiana”. Ce proiecte aţi reuşit să accesaţi, prin acest GAL?
Sergiu Bogdan: Am reuşit reabilitarea căminului cultural în satul Sălişte, iar pentru căminul de la Mălaia am accesat mobilierul, sistemul de sonorizare şi zece perechi de costume populare. Tot în această perioadă au fost achiziţionate pentru primărie un buldoexcavator şi un UTV pentru stingerea incendiilor şi deszăpezire, dar şi cortine la ambele cămine culturale din satele Sălişte şi Mălaia.

Impact real: Câte şcoli mai funcţionează în prezent, la Mălaia?
Sergiu Bogdan: O singură şcoală, dar şi grădiniţe, în toate cele trei sate. Toate locaţiile sunt reabilitate şi modernizate; trebuie doar întreţinute şi făcută igienizarea. La bibliotecă există inclusiv biblionet.

Impact real: În general, la capitolul infrastructură, care este situaţia în comună?
Sergiu Bogdan: La Mălaia, 70% din totalul uliţelor sunt asfaltate. Trebuie acum întreţinute, dar restul sunt pietruite cu macadam sau balastru, nu avem drumuri pe care să intri în noroi până la genunchi. Avem un proiect de asfaltare pe o lungime de 3,5 kilometri, în satul Ciunget, pentru care încercăm să găsim finanţare şi mai sunt prelungirile de drumuri pe câte 500 de metri lungime, iar în satul Sălişte ar mai fi de asfaltat aproximativ un kilometru. În total, pe întreaga localitate, ar mai fi de asfaltat aproximativ 7 kilometri de drumuri comunale.

Impact real: În anul 2008, când aţi prelat funcţia de primar, administraţia locală a „moştenit” datorii destul de mari de la fosta conducere. Aţi reuşit să le achitaţi?
Sergiu Bogdan: Am preluat acum opt ani această primărie cu o gaură de 20 de miliarde de lei vechi şi toţi banii i-am plătit din bugetul local. O parte din această datorie, în jur de 5 miliarde de lei vechi, a constat din plăţi imediate de la furnizori pentru facturi neachitate. Numai la CEZ am avut un miliard datorie, fapt pentru care, la nici o săptămână de la investirea mea în funcţia de primar, au tăiat curentul electric în localitate. Multe dintre datorii nu era justificate, şi pentru achitarea lor am tras până în 2014. Cea mai mare sumă, de 14 miliarde de lei vechi a fost împrumutul luat de la BRD pentru înfiinţarea sistemului de apă, împrumut pe care l-am plătit cu dobândă până în 2014. Când am fost ales eu primar, plăteam 200 de milioane de lei vechi lunar, rată la BRD, din bugetul local.

Impact real: Aveţi în plan să creşteţi potenţialul turistic al localităţii?
Sergiu Bogdan: Avem un proiect prin care ne propusesem să transformăm unul dintre satele componente, Ciunget într-un sat turistic, şi asta pentru că Mălaia are potenţial, mai ales că în zonă sunt destul de multe pensiuni. Noi avem în lucru asfaltarea străzii Rudăreasca pe o lungime de 3,2 kilometri, care ajunge spre Pietrele Albe şi Peştera Laptelui. Tot la Ciunget se află şi o biserică de lemn, de la începutul secolului al XIX-lea, de unde continuă drumul spre lacurile Petrimanu şi Galbenu. În cazul în care satele Ciunget şi Mălaia ar deveni sate de vacanţă, acest lucru ar contribui, în opinia mea, la declararea zonei ca staţiune agroturistică. În anii următori, noi, ca administraţie locală, intenţionăm să demarăm proiecte pentru realizarea unor pârtii de schi pe culmile Zmeuret şi Fratoşteanu. În ultimii zece ani, pe Valea Lotrului s-au construit 40 de pensiuni.

Impact real: Ce vă puteţi reproşa, după cele două mandate de primar?
Sergiu Bogdan: Au fost proiecte care, independent de voinţa mea, nu s-au putut concretiza, şi spun asta pentru că îmi pare rău că nu am reuşit să demarez mult mai repede proiectul pentru regularizarea torenţilor. Poate, dacă făceam câte puţin în fiecare an, acum acest proiect era finalizat, dar, de fiecare dată, ni se spunea că nu avem voie să investim în acest obiectiv, pentru că torenţii nu sunt în administrarea noastră. Din punctul meu de vedere, aceste canale de colectare a torenţilor sunt un pericol şi trebuiau făcute înaintea tuturor investiţiilor.

Impact real: Cum decurg demersurile de revendicare a administrării golurilor alpine?
Sergiu Bogdan: Referitor la lupta în instanţă pentru golurile alpine nu voi renunţa. Am câştigat cele 1000 de hectare şi mai sunt 1500 de hectare pentru care ne judecăm. Golurile Puru, Petrimau şi Cocora sunt deţinute de comuna Vaideeni în mod nelegal, dar mă plimbă prin instanţă, şi spun asta pentru că acest proces ar fi trebuit să se încheie din două înfăţişări. În lege scrie că păşunile, golurile alpine şi islazurile sunt proprietăţi ale statului şi trec în administrarea localităţii de pe raza administrativă a Consiliului Local care administrează terenul.

Impact real: În ce măsură vă bazaţi pe voturile care vin pe linie politică, din partea comunităţii?
Sergiu Bogdan: Comunitatea nu se bazează pe alegerea unui primar pentru culoarea politică. Se ştie că, pentru administrarea comunei nu contează partidul din care eu fac parte. Comunitatea pune în balanţă fiecare an din fiecare mandat, ceea ce înseamnă că trebuie făcuţi paşi înainte în procesul de dezvoltare şi modernizare.

Impact real: La ce fel de campanie electorală trebuie să ne aşteptăm, la Mălaia?
Sergiu Bogdan: Din punctul meu de vedere îmi doresc să fie o campanie bazată pe bunul simţ şi omenie. Pe asta mizez, pentru că sunt omul care nu face atacuri nefondate. Nu accept, în schimb, să fiu criticat de oameni care nu au făcut nimic în viaţa lor.

Impact real: Ce proiecte vom regăsi, în programul dumneavoastră de viitor?
Sergiu Bogdan: Un proiect pe care mi-l doresc realizat este regularizarea canalelor de scurgere a torenţilor. Apoi, ne dorim modernizarea iluminatului public în cele trei sate ale comunei Mălaia, care presupune înlocuirea becurilor cu lămpi economice cu leduri. Pentru noul mandat, în satul Ciunget am prevăzut un miliard de lei pentru extinderea alimentării cu apă pe o lungime de doi kilometri şi refacerea instalaţiei de captare şi distribuţie a apei potabile, în satul Sălişte. Îmi mai doresc şi construirea trotuarelor pe marginea drumului naţional DN 7A, în satele Sălişte şi Mălaia, şi asta în principal de la şcoala din Mălaia către Brezoi, pe o lungime de 500 de metri, deoarece este important ca elevii să fie protejaţi de eventualele accidente.

Impact real: Cum vedeţi viitorul sistemului de alimentare cu apă?
Sergiu Bogdan: În urma discuţiilor purtate la nivel judeţean, prin master planul judeţului, suntem prinşi prin ADI Apa Vâlcea într-un proiect cu fonduri europene, pentru reţeaua de apă şi canalizare, în care sunt incluse satele Ciunget, Voineasa şi Mălaia, legate într-o singură reţea, care va face legătura cu staţia de la Brezoi. La Sălişte nu este nevoie să înfiinţăm o reţea, pentru că sistemul este din 1970, fiind făcut de TCH, iar acolo reţeaua de apă trebuie doar îmbunătăţită. Canalizare nu avem, dar fiecare gospodărie are în dotare fosă septică. Datorită reliefului, nu s-a concretizat un sistem iniţiat doar pentru Mălaia, oricât ne-am străduit noi, dar, o dată ce va fi iniţiată această magistrală prin master planul judeţului, avem certitudinea că un asemenea sistem se va realiza. Avem mai multe izvoare pe raza localităţii, iar apa vine prin cădere. La noi, localnicii nu au fost obişnuiţi să plătească apa, şi mi-aş dori ca lucrurile să rămână aşa. Nu ştim cât vom putea susţine acest lucru, dar cred că suntem singura localitate din România care are apă gratis.

Impact real: Care sunt problemele majore pe care nu le puteţi soluţiona, din motive independente de dorinţa dumneavoastră?
Sergiu Bogdan: Drumul judeţean care străbate localitatea Mălaia, de la Gura Latoriţei nu-l poate face nimeni, pentru că este rupt din anul 2014 şi nu s-a apropiat nici un reprezentant de la Consiliul Judeţean, să vadă situaţia. Doar după ce am intervenit la fosta conducere a Consiliului Judeţean şi am forţat puţin nota s-au mai reparat cât de cât rupturile, atât cât să se poată circula, dar, de atunci, aşa au rămas. Drumul s-a rupt în urma inundaţiilor din 2014 în cinci locuri, fiecare pe lungimea de câte 30 de metri. La ultima discuţie pe care am purtat-o cu reprezentanţii Consiliului Judeţean, ne-au promis că vin să plombeze gropile de pe drumul judeţean.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.