Sunteţi aici: Pagina principală // Politică

Senatorul PSD Coca, unul dintre cei mai activi parlamentari

Laurenţiu Coca s-a născut pe 19 octombrie 1960, este vâlcean get-beget şi familist convins. Viaţa omului Laurenţiu Coca s-a împărţit între mină, sport şi politică. În 1987, Laurenţiu Coca a absolvit Facultatea de Mine, la Institutul de Mine Petroşani, apoi a urmat cursurile Şcolii Naţionale de Antrenori din cadrul I.E.F.S. Bucureşti, pe care a terminat-o în 1990. Deoarece nu a vrut să fie spectator al activităţii politice, a absolvit şi Facultatea de Ştiinţe Politice-Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, din cadrul Universităţii Lucian Blaga – Sibiu. Sportiv de performanţă, Laurenţiu Coca a activat în Divizia A, fiind component al echipei Chimia Râmnicu Vâlcea, dar şi al formaţiei Jiul Petroşani. Inginer minier, Coca a practicat această meserie în perioada 1987-1996 la I. M. Moldova Nouă, dar şi la Întreprinderea Minieră Berbeşti. În politică a intrat în 1990, ca membru FSN, iar în prezent ocupă funcţia de vicepreşedinte al PSD Vâlcea.
În 2008, meritele din domeniul politic i-au fost răsplătite cu un mandat de senator în Parlamentul României. În acest an, candidează pentru un nou mandat de parlamentar sub sigla USL. Cu siguranţă, pe 9 decembrie, electoratul din Colegiul Drăgăşani-Bălceşti îi va da girul exercitării celui de-al doilea mandat, ca dovadă a activităţii intense pe care senatorul a avut-o anterior.

67 de iniţiative legislative care apără drepturile şi interesele cetăţenilor
•    Laurenţiu Coca a fost preocupat, în special, de problemele şi nevoile alegătorilor din Colegiul Drăgăşani-Bălceşti
În activitatea sa parlamentară, Laurenţiu Coca s-a luptat pentru a da satisfacţie acelor cerinţe stringente care i-au fost propuse şi sugerate de cetăţenii din Circumscripţia electorală Vâlcea şi, cu prioritate, cum era firesc, de alegătorii din Colegiul nr. 1: «Este adevărat că sunt parlamentar, dar eu sunt trimis acolo de alegătorii din colegiul pe care îl reprezint, în primul rând. Din acest motiv, problemele acestora m-au preocupat în gradul cel mai înalt. Astfel, am avut iniţiative legislative care au vizat rezolvarea unor probleme de interes vâlcean, judeţean şi local. În acest scop, prin discuţii cu cetăţenii din localităţile vâlcene şi cu autorităţile de la nivelul judeţului, municipiilor, oraşelor, comunelor şi satelor, am elaborat şi propus mai multe proiecte de lege.», a punctat Laurenţiu Coca.
Senatorul PSD a venit, în mandatul său din perioada 2008-2012, cu o serie de amendamente la ordonanţele şi legile propuse sau asumate de Guvernele Boc-Ungureanu sau cu contrapropuneri de legi, care să apere şi să promoveze drepturile şi interesele cetăţenilor. Ca să exemplificăm cele exprimate mai sus, aducem ca dovezi ale contribuţiei personale a lui Laurenţiu Coca, unele chiar în colaborare cu alţi colegi parlamentari, următoarele propuneri legislative:
1. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii minelor nr. 85/2003 (L577/2009), în care senatorul Coca a propus o mai bună gestionare a resurselor naturale şi a fondului geologic naţional, precum şi atragerea unor venituri suplimentare la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi judeţului. La modificarea acestei legi, senatorul Laurenţiu Coca a revenit şi în anul 2010, cu propunerea legislativă privind completarea articolului 6 din Legea Minelor nr. 85/2003. Modificarea prevede modalitatea de acordare de despăgubiri tuturor proprietarilor de terenuri pe care se efectuează lucrări miniere. Se referă la proprietarii de terenuri de după 1990. În acelaşi sens, Coca a venit şi cu propunerea legislativă privind încadrarea în condiţii speciale a unor locuri de muncă din carierele de extracţie a lignitului, prin lucrări miniere la zi (L431/2009).
2. La Legea pensiilor, 263/2010, adoptată prin frauda Robertei Anastase şi promovată de Boc-Băsescu, Laurenţiu Coca şi colegii lui social-democraţi au militat pentru păstrarea legăturii dintre veniturile din salarii şi pensii, pentru ca vestitul punct de pensie să nu fie mai mic de 45% din salariul mediu pe economie. În acest fel, se evită degradarea puterii de cumpărare a pensiei în raport cu aceea a salariilor. Acest demers, precum şi multe altele le-a realizat împreună cu parlamentarii PSD, într-un lung şir de amendamente la Legea pensiei. Din păcate, nu a avut câştig de cauză şi, pe termen lung, pensionarii vor avea de suferit. Mai mult, nici ceea ce au prevăzut în lege nu au aplicat în anii 2011 şi 2012, adică indexarea pensiilor cu indicele de creştere a inflaţiei şi cu 50% din creşterea salariului mediu. Din nefericire, politica de austeritate, arbitrară, de dreapta a PDL s-a răsfrânt doar asupra salariaţilor, a pensionarilor şi a asistaţilor social, protejând, în schimb, clientela proprie – politică, de propagandă şi de business. Chiar şi după adoptarea Legii 263/2010, Coca a venit cu mai multe propuneri legislative, de modificare şi completare a ei. Astfel, cea mai recentă este propunerea L 207/2012, prin care social-democraţii încearcă să aducă o modificare a vârstei şi stagiului de cotizare, în sensul că femeile, dacă doresc, să poată opta pentru vârsta standard de pensionare, de 65 de ani, şi reglementarea stagiului complet de cotizare la 35 de ani pentru persoanele care se pensionează la 65 de ani.
3. Persoanele care au lucrat în condiţii grele de muncă, în terminologia actuală – condiţii deosebite şi speciale – au trecut printr-un adevărat calvar în ultimii 7-8 ani. Din acest motiv, în prima parte a anului 2012, Coca a luat iniţiativa, împreună cu alţi colegi, de a îmbunătăţi operativitatea aplicării legii în acest domeniu. De aceea, în propunerea legislativă a L 79/2012, pentru modificarea şi completarea articolului 30 din Legea 263/2010, Laurenţiu Florian Coca a prevăzut ca toate activităţile şi unităţile care au obţinut sau care vor obţine avizul pentru îndeplinirea procedurilor şi criteriilor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii speciale, conform HG 1025/2003, să fie incluse în anexa la lege, iar evaluarea şi actualizarea listelor cu astfel de locuri de muncă să se facă periodic, la doi ani, fără a necesita de fiecare dată alte prevederi legislative. Prin propunerea legislativă L 574/2011, de modificare a Legii pensiilor, Coca a urmărit o mai bună reglementare a pensiei de invaliditate, a creării condiţiilor pentru recuperarea capacităţii de muncă şi a încadrării într-un loc de muncă potrivit a persoanelor care au suferit o invaliditate.
4. Între categoriile cărora le-au fost afectate grav statutul profesional legal şi drepturile sociale au fost şi cadrele militare. Legea specială privind pensia militarilor, drept câştigat de Armata Română încă din timpul reformelor lui Alexandru Ioan Cuza, a fost abrogată, iar situaţia cadrelor militare active şi a celor în rezervă a fost reglementată alambicat printr-o o serie de ordonanţe guvernamentale şi prin noua Lege a pensiilor publice, ceea ce a creat mari nemulţumiri şi revolte, neîncheiate nici în prezent. Nu numai că le-a fost afectat dreptul la pensie, dar cadrele militare disponibilizate nu mai au dreptul nici la muncă prin cumulul pensiei cu salariul, aşa cum li s-a promis şi cum fusese reglementat în perioada marilor disponibilizări din armată, ca efect şi condiţie ale aderării la NATO. Pentru a corecta o serie de nedreptăţi în privinţa statutului cadrelor militare active şi în retragere, Coca a iniţiat mai multe propuneri legislative. Propunerea legislativă L 315/2012, elaborată prin consultarea cadrelor militare şi în rezervă şi aflată încă în lucru la Camerele Parlamentului, reglementează pe larg, în concordanţă cu statutul de membru NATO, drepturile cadrelor militare active şi în rezervă, printre care şi recunoaşterea gradului militar, ca un drept al titularului. În contextul noii Legi a pensiilor publice şi al calvarului recalculării pensiilor militare, candidatul USL pentru alegerile din 9 decembrie a.c. a iniţiat propunerea legislativă L 758/2011, prin care a precizat o modalitate operativă de identificare a veniturilor după care să se facă recalcularea, acolo unde nu se găsesc documente în arhive, precum şi termenul în care să se realizeze plata diferenţei reţinută fără temei legal din pensia cadrelor militare. În acelaşi context, Coca este coautor al mai multor iniţiative legislative, care reglementau dreptul cadrelor militare disponibilizate înainte de împlinirea vârstei de pensionare de a lucra şi de a li se recunoaşte cumulul veniturilor din pensii şi salarii.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.