Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Sediu nou pentru Primaria Malaia

Printre cele mai importante lucrări finalizate, în ultima perioadă, în comuna vâlceană Malaia se numără şi sediul primăriei din localitate, care a fost modernizat în întregime. Extinderea sediului vechi, dar şi reabilitarea şi modernizarea fostului spaţiu s-au făcut în aşa fel încât să fie incluse birouri şi grupuri sanitare, dar şi prin montarea şi darea în folosinţă a unei instalaţii pentru încălzirea centrală la sediul primăriei reabilitate. „În 2010 au începu lucrările, şi până în aprilie 2011 am făcut inaugurarea. O parte din finanţare a fost de la bugetul local, iar alta de la Consiliul Judeţean, cam jumătate. Am avut noi un miliard de la bugetul local, un miliard transfer de la pârtia de schi la care începusem să facem noi lucrările, sunt aproximativ 3 miliarde în total, din care jumătate am acoperit noi, iar jumătate Consiliul Judeţean.”, spune primarul localităţii, Sergiu Bogdan. A fost reabilitat, de asemenea, spaţiul în care funcţionează Căminul cultural din satul Sălişte şi unde este amplasat şi dispensarul medical. Pentru reabilitarea Căminului cultural din Sălişte s-au investit 1,2 miliarde de lei vechi, din care 500 de milioane au provenit de la Consiliul Judeţean, iar diferenţa a fost suportată din bugetul local.


Investiţii importante în infrastructură

Cele mai importante investiţii în infrastructura localităţii s-au făcut pentru construirea podului peste râul Lotru, în zona Şcolii Malaia (punctual Decindea), construirea podului peste Latoriţa, din zona Uzinei Ciunget (punctual Vătăşel), terminarea lucrărilor la podul din satul Sălişte şi la cel din satul Malaia (punctual Stadion), dar şi recepţionarea celor patru poduri, în octombrie 2010, care au fost finanţate de Guvernul României prin Ordonanţa de Guvern 7/2007. S-au acordat, de asemenea, 10.000 de lei pentru refacerea picturii la biserica din Sălişte şi 5000 de lei pentru reparaţii la biserica din satul Ciunget. Totodată, s-a construit o staţie de autobuz nouă în satul Malaia, s-au montat indicatoare moderne la intrarea şi ieşirea din comună, a fost reparat şi Monumental eroilor din satul Malaia, de la care începuseră să de dezlipească plăcile de marmură. A fost construit un trotuar pe o distanţă de aproximativ 100 de metri, lângă Şcoala Malaia, pentru a securiza, în primul rând, deplasarea elevilor către şi de la şcoală. În plus, s-a asfaltat strada Podul Şipotului de la DN 7A până la sediul primăriei, zonă care deserveşte poşta, căminul cultural, grădiniţa, dispensarul, brutăria şi primăria, dar asfaltări s-au mai făcut şi pe porţiuni din străzile Brătieni, Bisericii, Rudăreasa, dar s-a reparat în fiecare primăvară şi drumul judeţean Gura Latoriţei – Ciunget. Toate aceste lucrări finalizate au fost şi achitate, iar ca urmare a construirii podurilor în satul Malaia s-au amenajat şi drumurile de acces aferente. Au fost reparate drumuri forestiere (Rudăreasa şi Păiş), care au fost calamitate în urma inundaţiilor din anul 2007, care fac legătura cu păşunile persoanelor care deţin proprietăţi în zonele respective, dar au şi fost pietruite porţiuni din mai multe străzi: Brădet, Mocirle, Valea Satului, Morii, Pârâul Pleşeneştilor, Rudăreasa. Tot în această perioadă au fost montate 50 de lămpi pentru iluminat public în satele Sălişte, Malaia şi Ciunget şi au fost înlocuite becurile arse de pe străzi. În ultima perioadă, au fost reabilitate străzile Uzinei şi Pârâul Pleşeneştilor, din Malaia, iar proiectul pentru reabilitarea străzii Rudăreasa este în pregătire, fiind depus pe programul „10.000 de kilometri”, licitaţia fiind deja adjudecată. Drumul este momentan greu practicabil din cauza faptului că este folosit intens de maşinile şi troliile care cară lemne din respectivul sector forestier. Valoarea lucrării este de 3,5 milioane.

Puterea şi opoziţia colaborează foarte bine la Malaia

Malaia este una dintre puţinele comune din judeţ unde, indiferent de alianţele făcute la nivel judeţean sau naţional, pentru primarul şi viceprimarul în funcţie contează mai mult conlucrarea pentru binele localităţii. În acest sens, a existat, în ultimii ani, o colaborare foarte bună la nivelul conducerii administraţiei locale, pentru depunerea şi susţinerea proiectelor.

„Proiectul pentru apă şi canalizare pentru Sălişte şi Ciunget este depus. Nu se aprobă investiţia doar pentru canalizare. Când s-a susţinut proiectul, proiectantul nostru a mers pe preţurile standard, dar, ca să obţii un punctaj pe care îl impun ei acolo, totul rămâne şi la latitudinea factorului politic. S-au pus în discuţie să ajungă totalul sumei care era alocată, li s-a impus unor comune să renunţe, pentru că aveau sume prea mari de plătit şi ne-au invitat pe toţi care am depus proiectul să nu depăşim 70 de miliarde, pentru că se depăşea repartiţia care era pentru întregul judeţ Vâlcea. Dacă nu accesăm fondurile acelea, la anul trebuie să facem captarea din Şasa.”, spune primarul localităţii, social-democratul Sergiu Bogdan. Primarul are şi susţinere din partea PDL, dat fiind că viceprimarul localităţii, Gheorghe Vangu, este reprezentantul acestui partid şi care a făcut eforturi pentru a sprijini realizarea proiectelor locale. „Noi, pentru toate contractele pe care le aveam cu Guvernul, am primit finanţare 100%. Ne-au ajutat, singurele sume pe care le mai avem de recuperat sunt 27 de milioane pentru poduri, dar prin Hotărâre de Guvern, tot ce a fost sub 50 de milioane nu s-au mai dat. Am fost împreună cu primarul la Secretariatul General al Guvernului, am stat şi am făcut anticameră, pentru că noi reprezentăm o comunitate, nu o persoană.  Problemele au apărut cu lucrările suplimentare la poduri şi i-am promis domnului preşedinte Cîlea că o rezolvăm noi. Am fost şi la consilierul primului-ministru Emil Boc de două ori, au venit şi pe teren şi au verificat dacă lucrările suplimentare se regăsesc pe teren, dacă nu sunt doar pe hârtie, şi acum aşteptăm să vedem ce se întâmplă.”, spune viceprimarul Vangu. În campania electorală viitoare, nici primarul şi nici viceprimarul nu plănuiesc atacuri sub centură, lucru pe care actualul viceprimar nu l-a practicat, de altfel, nici în campania trecută. „Mi-am luat un angajament pe care l-am respectat, chiar dacă s-a mai vorbit pe la spate. Pe mine nu mă mai încântă să fiu primar, din 2001 nu am avut concediu, dar acum am văzut ce bine este să fii liber. Am ajuns la concluzia că nu este nici o afacere primăria.”, afirmă viceprimarul PDL.

Apa şi canalizarea, probleme greu de rezolvat

În privinţa utilităţilor, problema care îi preocupă cel mai mult în această perioadă pe primarul şi viceprimarul de la Malaia constă în refacerea în întregime a captării de apă din satul Malaia, punctual „Valea satului”, dar s-au efectuat şi reparaţii la captarea din punctul „Valea Grotului” (Brădet), din satul Malaia. S-a extins, de asemenea, reţeaua de alimentare cu apă în punctul Izvor, sat Malaia, şi reţeaua de apă peste râul Lotru, în punctul Şcoală, cu trecere în punctul Decindea, lucrare dificilă, care s-a realizat cu subtraversarea asfaltului  pe DN7 A şi apoi introducerea conductei pin podul construit. A fost organizată, de asemenea, sărbătoarea locală „Zilele Mălăii”, începând cu anul 2009, în prima sâmbătă şi duminică din luna septembrie, s-au organizat hore şi baluri în perioada sărbătorilor de iarnă, dar şi susţinerea concursului sportiv „Lovişteana”, organizat la Şcoala Malaia. „Încercăm ca, în perioada următoare, să mai găsim o sursă de apă, pentru ca, pe viitor, locuitorii să nu mai aibă probleme din acest punct de vedere. Pentru reţeaua de apă de la Ciunget am primit deja 200 de milioane de lei vechi, însă ne-ar fi necesară o sumă de patru ori mai mare. Fondurile ar trebui să ne fie alocate pe Legea 577, dar banii vin foarte greu.”, a precizat Sergiu Bogdan. Până acum, cam 60% din sat bea apă din captări proprii.

Corectarea torenţilor, o problemă de viitor

Printre proiectele de viitor care trebuie rezolvate urgent în localitate se numără şi corectarea torenţilor. Până acum, canalele de regularizare care străbat comuna Malaia au aparţinut Romsilva, dar trebuie ca aceştia să fie trecuţi în domeniul public al primăriei, pentru a putea fi corectaţi, pentru stoparea alunecărilor de teren. Atunci când plouă mai tare, este un veşnic pericol de inundaţii la Malaia. Colectoarele de apă nu fac faţă, torenţii rup drumurile comunale, iar comuna intră în izolare de lumea civilizată, aşa cum s-a întâmplat în 2004 şi 2006. Repararea lor prevede o investiţie majoră, probabil, pe fondurile Ministerului Mediului, numai că nu se poate apuca nimeni de lucrare, din moment ce administraţia publică locală este în proces cu Romsilva, pentru terenuri. Colectoarele sunt pe terenurile Regiei Naţionale a Pădurilor, iar primăria s-a luptat în instanţă să le preia câţiva ani buni. Extinderea reţelei de joasă tensiune în zonele intravilane, conform noului plan urbanistic general, este o altă prioritate pentru administraţia locală.

Trei firme vor să investească în microhidrocentrale

La Malaia urmează să se construiască, în perioada următoare, mai multe microhidrocentrale, trei firme fiind interesate de astfel de investiţii. „Vor apărea la noi câteva microhidrocentrale. Avem deja aprobate patru pe Păscoaia, în total fiind opt. Sunt vreo trei firme care vor să construiască. Prin microhidrocentrale se creează nişte locuri de muncă şi creşte şi potenţialul energetic al localităţii. Mai sunt tentative de parcuri eoliene şi din partea unor firme străine, dar şi de la unele româneşti. Au mai scris unii că vreau să fac sanatoriu TBC la Malaia, dar nu este sanatoriu, ci un complex de recuperare şi este privat, nu este gestionat de primărie. Terenul este cumpărat şi oricum este una dintre cele mai mari investiţii din zonă, care ajunge la 4 – 5 milioane de euro. Are prevăzute terenuri de sport, de tenis, piscine şi restaurante. Probabil că nu anul viitor, dar în 2013 va fi dat în funcţiune, cu siguranţă. Este una dintre investiţiile mari din localitate, de 4 – 5 milioane de euro, făcută de o persoană privată. Banii sunt ai lui, nu a accesat nici un fond, spune că nu are nevoie de împrumut.”, spune primarul Bogdan. Primăria Malaia a depus, încă din 2010, un proiect pe energie verde, care se află în plin proces de evaluare la Ministerul Mediului, iar Sergiu Bogdan are încredere că va reuşi, până la urmă, să obţină finanţare. În afara instituţiilor pe care vrea să le racordeze la sistemul de energie regenerabilă (şcoli, sediul primăriei), alesul local din Malaia şi-a propus să reducă astfel şi costurile la iluminatul public. „În acest moment, cheltuim aproximativ un miliard de lei vechi pe an pentru plata iluminatului public. Dacă am primi finanţarea pentru proiectul pe energie verde şi am reuşi să-l punem în aplicare la Malaia, atunci, cheltuielile s-ar reduce cu mai mult de jumătate.”, a afirmat primarul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.