Baza de agrement şi odihnă nu a ieşit din calculele primarului Iordache. Acesta este de părere că imobilul uitat de lume din Ocnele Mari este o pată pe obrazul oraşului care trebuie ştearsă, dar insistă să găsească investitori pentru acest proiect. „La Ocne avem o ruină, o construcţie începută şi neterminată de acum 14 – 15 ani. Cei de la Romtrans au concesionat terenul şi au început să construiască o bază de tratament şi un hotel dar, după un an au sistat lucrările, iar 6 – 7 ani au tot plătit impozite de un miliard de lei la primărie, până când am venit eu şi am sistat tot. Mulţi m-au condamnat şi au spus că nu trebuia să opresc robinetul, dar am vrut să rup pisica în două. Ne-am tot zbătut să facem ceva, şi, până la urmă, au renunţat ei în favoarea noastră, ne-au dat chiar şi drepturile de proprietate intelectuală pe ce voiau să facă, ca să nu ne trezim cu alte probleme.
Vrem să facem o bază de tratament permanentă, ca pe vremuri. Înainte de ’89, în Ocnele Mari se făceau 30.000 de proceduri. Personal mă lupt să aduc Ocnele Mari la faima de odinioară. În aceste ultimele două decenii şi jumătate, în loc să progresăm sau măcar să stagnăm, noi am regresat. Până acum n-am reuşit să aducem staţiunea nici măcar la nivelul anilor 90. (…) M-am rugat şi de cei de la Camera de Comerţ şi Industrie, să-mi trimită şi mie un investitor. Am încercat să fac un parteneriat, dar toţi fug. Ne gândim la finisaje pentru condiţii de 3 – 4 stele, pentru care îţi trebuie minim 3 – 4 milioane de euro. Sunt protejate armăturile, totul este construit în stil sovietic, făcut să reziste. În toţi anii aceştia de stat, construcţia nu s-a degradat. Peste zece investitori am dus în zonă, dar nu s-a prins nimic. Au fost şi cei de la Salrom, şi italieni, şi americani: toţi vin, fac socoteli, trag linie şi ajung la concluzia că nu este rentabil”, mărturiseşte primarul.
Aqua Park la Ocniţa, construit cu Apavil
De curând, Primăria Ocnele Mari a câştigat procesul cu firma sa SC Alutus SA şi a intrat în posesia a 39.000 de metri pătraţi de teren. Clădirile de pe acest teren sunt executate silit de stat. „Mă refer la ştranduri, bungalouri şi cantină. Pentru partea cu terenul am obţinut o hotărâre definitivă şi irevocabilă. În urmă cu o lună am primit decizia. De aceea, la Ocniţa am vrea ca, împreună cu cei de la Apavil, să facem un Aqua Park. Este drept că nu avem apă termală, ca cei de la Călimăneşti, dar avem o resursă naturală şi mai importantă: apa sărată. Merg pe asocieri, stat – privat, fiindcă acecestea nu sunt periculoase. Mai avem încă 200 de hectare care vor intra în posesia localităţii, de la Conversmin. S-a regularizat şi cornul cavernei, aşa că totul intră pe un făgaş normal”, crede şeful administraţiei locale.
Centru de informare de peste 200.000 de euro
La Ocnele Mari, Primăria a demarat un proiect cu fonduri europene, privind înfiinţarea şi construcţia unui Centru de Informare Turistică. Petre Iordache are mari ambiţii în această privinţă, fiind convins de potenţialul imens al comunităţii pe care o administrează. Clădirea va fi construită chiar lângă sediul Primăriei, mai exact în spatele său şi va avea forma unei ciuperci uriaşe, din sticlă şi beton. O delegaţie de la Ministerul Dezvoltării a verificat pe teren amplasamentul şi proiectul, la începutul lunii august. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ un milion de lei, iar lucrările vor demara în primăvara viitoare. Şeful administraţiei locale speră ca, până la finele verii 2015, centrul să funcţioneze, perioada de execuţie din contractul de lucrări fiind de trei luni.
2% din încasările pe turism – bani pentru alte investiţii
Centrul de Informare Turistică va avea în vizor inclusiv cele 32 de pensiuni turistice înfiinţate la Ocnele Mari. „Când am venit la Primărie erau numai 3 – 4 pensiuni, iar acum sunt peste 30, ceea ce ne demonstrează atât potenţialul, dar şi interesul de care se bucură zona noastră”. Dintre acestea, jumătate sunt clasificate. Asta înseamnă că staţiunea are în jur de 150 de camere disponibile în orice moment pentru cazarea turiştilor, la care se adaugă şi particularii interesaţi să intre în acest circuit.
Prin înfiinţarea Centrului de Informare Turistică, administraţia publică locală poate obţine 2% din încasări, bani care se vor duce în puşculiţa comunităţii, pentru alte investiţii în infrastructură, utilităţi şi în alte direcţii care pot ajuta localitatea în atragerea de investiţii şi dezvoltarea staţiunii. „Avem nevoie de acest obiectiv: să ne promovăm localitatea la adevărata sa valoare”, mai precizează primarul Petre Iordache.
Circuit turistic la Ocne
Administraţia publică din Ocnele Mari este interesată să creeze un circuit turistic care să cuprindă puncte atractive precum Salina Ocnele Mari, cele două ştranduri din localitate, muzeul şi altele. Primarul nu a exclus nici posibilitatea ca, în staţiunea de la graniţa cu Râmnicu Vâlcea să amenajeze într-o bună zi şi o telecabină care să ajungă şi deasupra cavernelor, cu fonduri europene.
Ideea i-a venit după ce a vizitat Grecia: „Oamenii aceia au o poveste, o legendă pentru fiecare piatră, chiar şi când nu ai ce să vezi. În comparaţie cu ei, noi avem şi ce să arătăm, şi ce să le povestim – atât fapte reale, cât şi legende. Ar merge să fac o telecabină şi să leg dealurile”, ne-a spus Iordache. „Am făcut deja drumul de centură, am asfaltat şi la salină şi gândesc un circuit în care să prind şi ştrandurile, dar şi salina”, ne-a mai spus acesta.
Cinema, discotecă şi cursuri de olărit
• 2,7 milioane de lei pentru reabilitarea unei clădiri vechi de peste jumătate de secol
Reabilitarea Casei de Cultură „Vasile Militaru” din Ocnele Mari este un alt proiect de suflet al conducerii primăriei. „Biblionetul nostru a fost primul din ţară. Este drept că avem o locaţie improprie, dar nu va mai fi aşa”, ne-a asigurat primarul Iordache. Proiectul este pe lista Companiei Naţionale de Investiţii, contribuţia administraţiei locale fiind de 10 la sută din valoare. Obiectivul presupune inclusiv dotarea cu aparatură de ultimă generaţie, instalaţii de sunet, ecran de proiecţie, sistem home cinema, aparatură de proiecţie pentru filme şi mobilier. De asemenea, spaţiul din faţa casei de cultură va fi amenajat cu băncuţe şi o fântână arteziană. „Cred că, înainte de a începe un nou proiect, ar trebui să le terminăm pe cele începute. Dacă te apuci de zece lucruri şi nu termini nici unul sau le termini prost, atunci este muncă în zadar. Cu casa de cultură avem un proiect prin Compania Naţională de Investiţii, depus în urmă cu un an şi jumătate. Suntem la stadiul geo, de izolare termică. Vorbim de o investiţie de 2,7 milioane de lei, cu care trebuie să facem modernizarea clădirii, veche din `57, în şase luni. Ne-am propus să ne apucăm de lucrări în primăvara viitoare şi sperăm ca, până la finele lui 2015, să fie gata. Am declinat responsabilitatea cu licitaţiile, ca să nu mai avem bătăi de cap. Se va reface şi cinematograful, cu o capacitate de 150 de locuri, care nu mai funcţiona de 15 – 20 de ani. Avem deja semnat un parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul”. Ei ne vor da câte un film pe săptămână, fără costuri, dar nu ne mulţumim cu atât, mai căutăm şi alte soluţii. Vrem să facem cursuri de olărit, ţesut, va dispărea şi barul. Ne-am gândit la nişte scaune pliabile, la o discotecă pentru tineri”, a declarat Petre Iordache.
Lumină stradală economică, de 300.000 de lei
Iluminatul stradal din Ocnele Mari s-a modernizat şi el, în ultima perioadă. „Când am venit eu, erau nici 100 de lămpi, iar acum avem 750, cu becuri economice de 70 de waţi. Au o lumină sexi-rozalie şi nici nu m-au costat mult. Am dat vreo 3 miliarde de lei vechi pe ele, bani de la bugetul local, pe care i-am achitat în vreo 2 ani. Şi aici am avut probleme cu interese şi preţuri umflate, dar am reuşit până la urmă să-l găsesc pe cel mai ieftin. Iluminatul ne costă lunar circa 1,5 miliarde de lei vechi. Dacă nu avem lumină câteva ore, cum s-a întâmplat azi, spre exemplu, îmi sar oamenii în cap, au uitat de întuneric”, susţine conducerea administraţiei locale din Ocnele Mari.
Primarul este şi cel mai harnic lucrător al oraşului
Deşi unii consideră incomod să lucreze alături de conducerea Primăriei Ocnele Mari, primarul localităţii nu disperă. Mai mult, ca să fie sigur că dispoziţiile şi ideile sale nu se pierd, ci sunt puse în aplicare, şi-a obligat angajaţii să vină la întâlniri întotdeauna cu o agendă de lucru – în care să-şi noteze ce au de făcut, stadiul lucrărilor şi data de execuţie. Pentru că nu are încredere că toată lumea îşi face treaba, primarul monitorizează în permanenţă ce se întâmplă, notându-şi la rândul său tot ce trebuie să se facă, cine este responsabil şi cu ce. Abia când o acţiune este finalizată o şterge de pe listă. Recunoaşte însă că, de multe ori se pierde în detalii, în sensul că rezolvă şi treburi care nu ţin de competenţele sale.
Daciana STOICA