Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Scolile, in atentia primarului

scoalaAflat la cel de-al doilea mandat de primar al localităţii Lungeşti, Tiberiu Costea şi-a propus să modernizeze şcolile din localitate cu ajutorul alocărilor de fondurilor de la Ministerul Dezvoltării şi prin accesarea fondurilor europene.
Administraţia locală este decisă să investească sume importante de bani în infrastructura educaţională. Primarul a declarat că prioritare pentru acest mandat sunt mai multe investiţii necesare comunităţii pe care o conduce. O parte din aceste fonduri au fost asigurate de la bugetul local şi de la Ministerul Dezvoltării, iar diferenţa din sume nerambursabile obţinute de la Comunitatea Europeană.
„În primul rând, vom moderniza şcoala din satul Fumureni. S-a finalizat licitaţia, iar în cel mai scurt timp aştept să vină constructorul pentru a începe lucrarea. Proiectul are finanţare de la Ministerul Dezvoltării. Şcoala s-a construit în anii 1838 şi este singura, dintre cele trei, pe care trebuie să o ţinem neapărat în picioare. În ea vor frecventa cursurile în noul an şcolar 20 de copii de grădiniţă şi peste 20 de elevi în clasele I – IV. Valoarea proiectului este de 500 de mii lei şi va cuprinde lucrări de consolidare, izolare termică, montare a unei centrale termice, parchet, construirea unui grup sanitar, branşarea clădirii la utilităţi”, spune primarul Costea.

O singură şcoală nu are autorizaţie

Şcolile din centrul localităţii au autorizaţie de funcţionare. Singura şcoală cu probleme este cea din satul Fumureni, dar primarul afirmă că, în cel mai scurt timp, va avea şi acea şcoală autorizaţia necesară funcţionării. „Şcoala din centrul localităţii a fost terminată în anul 2013, tot printr-un proiect cu finanţare europeană. Investiţia a fost iniţiată în timpul mandatelor celor doi primari dinaintea mea, dar proiectul s-a împotmolit pe parcurs şi l-am finalizat eu. Pentru cealaltă locaţie, Şcoala Gimnazială din centrul localităţii vreau să fac o lucrare de excepţie, cu toate dotările necesare pentru activitatea didactică şi pedagogică. Imobilul va avea centrală, izolare termică, gresie, parchet, table electronice, grupuri sanitare corespunzătoare, mobilier şi geamuri termopan. Este tot un proiect cu finalizare în acest mandat. Pentru şcoala din satul Fumureni s-a finalizat licitaţia, iar în cel mai scurt timp aşteptăm să vină constructorul care se va apuca de lucrare. Proiectul are finanţare de la Ministerul Dezvoltării. Şcoala s-a construit în anii 1838, fiind singura dintre cele trei sate pe care trebuie să o ţin neapărat în picioare. Aici vor frecventa cursurile noului an şcolar 20 de copii de grădiniţă şi peste 20 de elevi în clasele I – IV. Valoarea proiectului este de 500.000 de lei şi va cuprinde lucrări de consolidare, izolare termică, montare a unei centrale termice, parchet, construirea unui grup sanitar, branşarea clădirii la utilităţi. Şcolile din centru au autorizaţie de funcţionare şi, în cel mai scurt timp, vom avea şi pentru cea de la Fumureni”, afirmă primarul.
Grădiniţa cu program prelungit, un proiect prioritar

Primarul intenţionează să construiască în localitate şi o grădiniţă cu program prelungit.
El a explicat că unul dintre motivele care au stat la baza acestei iniţiative este acela de a veni în sprijinul mămicilor. Totodată, principalul motiv al deciziei de a înfiinţa grădiniţa cu program prelungit la Lungeşti este acela că mulţi părinţi din zonă îşi doresc o astfel de grădiniţă: „Este un proiect pe cât de ambiţios, pe atât de necesar. Nu vorbim despre o grădiniţă oarecare, ci despre una cu program prelungit. Este un proiect drag sufletului meu. În prezent avem 90 de copii la grădiniţă, ceea ce înseamnă cel puţin trei grupe. „Nu vorbim despre o grădiniţă oarecare, ci de una cu program prelungit, de la 7.00 dimineaţa la 18.00 seara, o grădiniţă modernă, prevăzută cu dormitoare şi spaţiu de joacă generos. Această grădiniţă, în viziunea mea, va avea toate condiţiile pentru servirea mesei, dar şi dotările corespunzătoare unui spaţiu de relaxare. Îmi doresc să dezvoltăm în comuna noastră un centru şcolar modern, astfel încât părinţii să îşi poată lăsa copiii aici cu încredere”, a mai declarat primarul comunei. Construcţia grădiniţei este prevăzută să fie efectuată în cadrul unui proiect finanţat din bani europeni.

Singura localitate din judeţ care a accesat fonduri pentru împădurirea terenurilor degradate

Pentru prevenirea eroziunii şi degradării solului, primarul din Lungeşti a accesat fonduri, menite să readucă terenurile respective la starea normală, prin împădurire.
Considerând că trebuie să întreprindă de urgenţă măsuri specifice pentru a stopa fenomenul, proiectul primarului din Lungesti este singurul din judeţ care a atras fonduri în vederea împăduririi terenurilor supuse eroziunii şi degradării: „Am împădurit întreaga suprafaţă de 30 de hectare cu salcâmi şi alte specii, în total s-au plantat peste 120 de mii de puieţi, dar seceta ne-a creat probleme. Ne-am trezit la timp şi aveam documentaţia deja realizată. Am trimis imediat o comisie la faţa locului, după care situaţia a fost transmisă la Bucureşti. Valoarea proiectului a fost de 18 miliarde de lei. Lungeştiul a fost singura localitatea din judeţ care a accesat fonduri pentru împădurire, deoarece terenurile erau supuse eroziunii şi degradării. Dorim acum iniţierea altui proiect, pentru că mai avem o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare pe care vreau neapărat să o împădurim, în funcţie de fondurile disponibile de la Agenţia Fonului de Mediu.

 

Drumul Lungeşti – Şuşani arată ca după bombardament

Drumul judeţean care traversează comuna Lungeşti, spre localitatea Şuşani arată în continuare ca după bombardament. Primarul Costea afirmă că urmează să facă demersuri la noua conducere a judeţului pentru reabilitarea acestui tronson de drum, afirmând că administraţia judeţului a încercat să scape de responsabilitatea modernizării, prin declasarea unui tronson din acest traseu în drum comunal. „Drumul judeţean care traversează localitatea este distrus, dar nu din cauza lucrărilor pe care noi le-am făcut cu ocazia introducerii sistemului de apă şi canalizare. Eu insist de fiecare dată pentru reabilitarea acestui drum, dar autorităţile judeţene au scăpat de el, atunci când l-au declasat în drum comunal. Acest drum judeţean care trece prin comuna noastră face legătura cu localitatea Şuşani. După ce un tronson din acest drum a devenit drum comunal, primarul din Şuşani a încercat să-l reabiliteze punând câteva maşini de piatră, pe care le-a întins cu autogrederul. Când acest tronson de drum având o lungime de 2,5 kilometri era drum judeţean reprezenta ruşinea judeţului. Cred că şi din această cauză s-a insistat pentru declasarea lui în drum comunal, pentru a ne împiedica să mai facem presiuni din partea comunităţii la conducerea judeţului, în vederea identificării surselor de finanţare”, afirmă primarul Costea.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.