Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Scolile au fost reabilitate

scoalaPoate singurul capitol investiţional la care administraţia locală stă „bine” este cel al infrastructurii educaţionale. Primarul susţine că a avut în vedere igienizarea în permanenţă a acestor unităţi de învăţământ: „Avem două şcoli mari la Genuneni şi la Frânceşti. Întotdeauna le-am asigurat bani, eşalonat, în funcţie de necesităţi. Anul acesta am reuşit să schimbăm acoperişul la şcoala de la Genuneni, o investiţie de câteva sute de milioane şi totodată am făcut igienizări. Am mai pus geamuri termopan la o şcoală de la Genuneni, la o alta, de la Coşani. Condiţiile sunt foarte bune. Avem peste 600 de elevi care învaţă în unităţile de învăţământ din localitate. Unde există scoală, există şi grădiniţe”, a mai spus social-democratul.
Canalizarea, un proiect aproape imposibil
Canalizarea nu reprezintă o prioritate pentru administraţia locală. Motivele sunt exemplificate de către primarul Troculescu prin faptul că nu toate gospodăriile sunt la acelaşi nivel, iar un eventual proiect ar fi mult prea costisitor: „Canalizarea cred că este un proiect greu de realizat. Necesară ar fi, dar oamenii nu sunt disperaţi, poate şi din cauza faptului că multe gospodării se află sub nivelul drumului. Dacă sunt case cu doi metri sub nivelul drumului ce canalizare să le fac eu? Va fi nevoie de pompe în mod clar, şi ar fi foarte costisitor. Trebuie să fie un nivel în toată zona, şi abia apoi se vor duce nişte pompe speciale şi nişte limitatori, care vor reacţiona în momentul în care se va umple canalizarea”, a povestit primarul social-democrat.
Totuşi, gospodarul şef susţine că a realizat un studiu de fezabilitate şi că speră ca şi acest proiect să devină într-o zi realitate, însă prioritare sunt alimentarea cu apă şi drumurile: „Avem studiul de fezabilitate făcut şi este prevăzut cu toate aceste pompe, limitatoare şi staţii de epurare. Este un proiect foarte costisitor şi care prevede canalizare în toată comuna. Este un proiect care depăşeşte valoarea celui de apă, de 74 de miliarde de lei vechi şi pe care îl vom pune în aplicare după ce vom introduce alimentarea cu apă sau în funcţie de programele care se vor mai ivi. Deocamdată, important este că îl avem şi îl vom depune atunci când se va ivi ocazia.

Trei medici au grijă de pacienţii din Frânceşti
În comuna Frânceşti există un singur dispensar situat la centru, unde îşi desfăşoară activitatea trei medici. Totodată, cele trei cadre medicale merg săptămânal şi la punctele sanitare amenajate la Dezrobiţi şi Genuneni. În curând, în comuna Frânceşti va funcţiona şi un cabinet stomatologic: „Avem un singur dispensar medical, avem trei medici cu puncte sanitare în Genuneni şi la Dezrobiţi, care vin o dată pe săptămână la aceste puncte. Fiecare medic are pacienţii lui. Aceşti medici plătesc o chirie modică şi ne-a rămas cabinetul stomatologic liber, dar săptămâna viitoare vom închiria şi acest spaţiu, unui medic stomatolog care vrea să îşi desfăşoare activitatea acolo”, a concluzionat primarul.
Căminul cultural de la Genuneni necesită reabilitare
Chiar dacă este o comună mare, Franceştiul nu are decât două cămine culturale, unul la Genuneni, iar celălalt la Frânceşti. Cel de la Genuneni este descris de primar că fiind o clădire impunătoare, dar care necesită reabilitare şi igienizare interioară. Primarul susţine că anul acesta va amenaja grupuri sanitare în interior, va schimba acoperişul şi îl va împrejmui cu un gard nou-nouţ: „Anul acesta vreau să reabilitez căminul de la Genuneni, deoarece am în cont 70.000 de lei să facem un gard împrejmuitor frumos şi vreau să o iau de sus în jos, să fac mai întâi şarpanta, deoarece plouă în unele locuri. Construcţia clădirii este veche şi are cel puţin 800 de metri pătraţi. Clădirea necesită o igienizare în interior şi o uşoară reabilitare la exterior, chiar şi mobilier nou. În bugetul de anul acesta am cuprins amenajarea unor grupuri sanitare în interior, dar vrem să punem la punct igienizarea şi acoperişul”, a conchis primarul. Clădirea ar trebui să fie gata până la cea de-a patra ediţie a zilei comunei, care va avea loc la sfârşitul lunii septembrie.
Comuna Frânceşti are trei echipe de fotbal
•    Toate echipele sunt susţinute cu bani de la bugetul local
Un domeniu cu care comuna Frânceşti se poate lăuda este cel al sportului. În momentul de faţă, comuna Frânceşti nu are o bază sportivă modernă, dar are trei terenuri de fotbal amenajate, unde echipele din localitate îşi dispută jocurile de „acasă”, în cadrul competiţiei organizată de AJF Vâlcea. Astfel, chiar în faţa primăriei se află un stadion unde echipa „Victoria Frânceşti” îşi dispută jocurile disputate într-o competiţie de Liga a IV-a. La Genuneni, lângă şcoală, există o altă bază sportivă unde joacă echipa Sportul Genuneni, înscrisă la Liga a V-a. Pe terenul de la Surupate, în fiecare duminică, „Unirea Surupatele” adună zeci de localnici iubitori ai fotbalului să-şi susţină echipa favorită. Întrebat dacă există posibilitatea accesării unui proiect de modernizare a unei baze sportive deja existente în localitate, primarul ne-a explicat că situaţia este una delicată, pentru că în domeniul public nu există un astfel de teren disponibil, iar cele trei terenuri deja existente sunt retrocedate de foştii proprietari: „Normal că ne-am dori o bază sportivă modernă în localitate, dar acest lucru nu este deloc uşor. De exemplu, acest teren, din faţa primăriei este retrocedat foştilor proprietari, dar, prin bunăvoinţa lor, ne lasă să-l folosim în continuare, chiar dacă nu vor să ni-l vândă. Cum nu este în domeniul public, nu putem face nici un fel de investiţie pe el. Am amenajat vestiare acolo, dar nu avem posibilitatea construirii unei tribune. Terenul de la Genuneni este mult prea mic pentru a face o bază modernă. Singura şansă ne rămâne la Surupate, însă şi acolo a fost retrocedat terenul. Sperăm că vom găsi însă o variantă în viitor pentru a amenaja ceva frumos acolo”, a mai spus social-democratul.
Ion Troculescu: „Lucrurile nu merg bine de la nivel central”’
Social-democratul Troculescu susţine că ultimele guvernări care s-au perindat din anul ’89 şi până în prezent au contribuit puţin câte puţin la decăderea României şi că este greu ca, într-un timp relativ scurt să poţi da o nouă faţă localităţii şi să implementezi proiecte mari: „Problema pleacă de la nivel central. Acolo se acţionează defectuos, iar comunităţile sunt principalele care suferă. Eu sper să îmi văd acest vis împlinit, cel al alimentării cu apă, deoarece nu voi pleca de la primărie până când nu vom avea apă curentă în toată comuna şi vreau să rezolv problema în acest mandat. Chiar şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea mi-a spus că nu mai rămâne preşedinte dacă nu mă ajută să băgăm apa la Frânceşti”, a mai adăugat Troculescu.
 Proiectul Podului de la Mănăileşti, abandonat de firma constructoare
Podul care urma să fie construit la Mănăileşti a înghiţit până acum aproximativ 8 miliarde de lei vechi, bani din bugetul local. Contractul de finanţare a fost semnat de fostul primar şi pus în practică de actualul primar Troculescu, începând cu anul 2011. Între timp, după ce s-au efectuat o treime dintre lucrări, firma spaniolă care a câştigat licitaţia a abandonat lucrarea, pe motiv că nu mai are putere financiară să reziste pe piaţă. Astfel lucrarea a rămas în aer, iar primarul Troculescu încearcă să găsească soluţii pentru continuarea investiţiei: „Lucrarea este realizată cam o treime, iar firma care a câştigat pe vremea fostului primar nu mai are putere financiară, au sistat lucrarea, şi-au luat utilajele şi au plecat. În contract era specificat că în zece luni termină lucrarea, dar au trecut 14 luni, plus alte cinci luni. Au plecat după ce au făcut greul, au forat, au făcut pilele, culeele, au realizat aproximativ o treime din lucrare. Şi construcţia acestui pod a fost începută tot din bugetul local. Eu mai aveam să le dau 45.000 de lei”, a mai spus primarul.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.