Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Scolile au fost reabilitate la Diculesti

O importanţă aparte a acordat administraţia locală din Diculeşti celor două şcoli şi grădiniţe, din satele Băbeni-Olteţu şi Budeşti, care au fost renovate, dotate cu centrale pentru încălzit, izolate termic, au fost introduse calculatoare şi legate la reţeaua internet.
Cupăreanu este de părere că elevii trebuie să beneficieze de aceste facilităţi, pentru a nu fi nevoiţi să meargă la oraş să studieze: „Am avut în vedere modernizarea tuturor şcolilor şi a grădiniţelor din comună şi dotarea acestora cu mobilier şi centrale termice. Cred că este absolut necesar ca atât elevii, dar şi copiii să aibă toate condiţiile necesare desfăşurării normale a activităţii de învăţământ. Încă de când am venit în funcţie, am avut în vedere reabilitarea şcolilor şi o să le am în vedere şi în acest mandat.”, a adăugat primarul. Totodată, prin grija Primăriei şi a Consiliului Judeţean Vâlcea, şcolile din localitate beneficiază pentru transportul zilnic al elevilor de două microbuze. Grădiniţele din localitate au fost amenajate cu spaţii moderne de joacă pentru copii. La Şcoala Generală Budeşti funcţionează un Telecentru dotat cu trei calculatoare legate la reţeaua internet.
Cămin cultural modern în comună
Căminul cultural din localitate a fost modernizat din temelii, a fost izolat termic şi dotat cu centrală pentru încălzit, iar spaţiul a fost extins, astfel încât în incinta acestuia să poată avea loc diverse manifestări culturale sau tradiţionale, ca nunţi, botezuri etc.
Comuna Diculeşti are teren sintetic cu nocturnă
Primarul Cupăreanu a avut în vedere în permanenţă şi activitatea sportivă din localitate. În anul 2008, s-au pus bazele unei baze sportive moderne, dotată cu instalaţie de nocturnă. Terenul de minifotbal este prevăzut cu gazon artificial. În apropierea zonei sportive au fost puse bazele „Parcului Tineretului”, în care se află amplasat Monumentul Eroilor Diculeşteni şi o fântână arteziană. În acest frumos parc, primăria a plantat numeroase specii de plante şi arbuşti florali, ceea ce dă un farmec aparte acestui loc.
Fotbalul, o pasiune de familie
Chiar dacă pe teritoriul său nu există momentan vreo formaţie înscrisă în competiţia organizată în cadrul AJF Vâlcea, comuna Diculeşti deţine o bază sportivă foarte bună, cu un teren care a fost omologat chiar şi la nivelul Ligii a IV-a. Aşa cum se ştie, în sezonul recent încheiat, două formaţii din sud-vestul judeţului au fost găzduite temporar la Diculeşti. Astfel, preţ de câteva etape bune, localnicii comunei au avut prilejul de a vedea în Diculeşti meciuri din fotbalului vâlcean, în perioada în care formaţiile Viitorul Valea Mare şi Olteţul Zătreni îşi disputau jocurile „de acasă” la Diculeşti. Locuitorii iubesc sportul, mai exact fotbalul, primarul Sabin Cupăreanu declarând că în comuna pe care o manageriază este dorită prezenţa unei echipe proprii. În acest sens, acesta ne-a mărturisit: „Noi nu am avut echipă din cauza posibilităţilor financiare. Este nevoie şi de sponsori puternici, iar la noi nu au fost. Desigur, mi-aş dori ca şi în comuna noastră să existe o echipă de fotbal proprie. În trecut, am susţinut echipa de fotbal din localitate atât cu bani din bugetul local, dar cei mai mulţi îi aduceam de acasă. Era o pasiune a mea, dar acum trecem printr-o perioadă mai critică din punct de vedere financiar. Băiatul meu, Armand, s-a implicat în formarea echipei Unirea Laloşu, care îşi dispută jocurile de pe teren propriu la noi în comună. Această echipă se menţine lider de la începutul campionatului. Cu ajutorul ei, locuitorii din Diculeşti vor putea vedea la fiecare sfârşit de săptămâna jocuri de fotbal aici, în localitate.”, a precizat primarul Sabin Cupăreanu.

Iluminatul nocturn funcţionează în toată comuna
Potrivit spuselor primarului Sabin Cupăreanu, pe raza localităţii, reţeaua de iluminat public a fost modernizată, aceasta fiind funcţională acum pe întreg teritoriul. Localitatea cunoaşte, în prezent, o puternică dezvoltare, se construiesc multe locuinţe dotate cu toate utilităţile.
În comună funcţionează o reţea de televiziune prin cablu, astfel că, prin intermediul acesteia, pot fi vizionate circa 50 de programe tv. Tot prin reţeaua de cablu, dar şi de telefonie a pătruns şi internetul, astfel încât se deschid orizonturi largi în universul informaţional.
De asemenea, mulţi tineri au plecat în ţările occidentale, iar cu banii dobândiţi din activităţile desfăşurate acolo fac investiţii în comună, în special în construcţii şi pentru achiziţionarea de bunuri de consum.
Agricultura, principala ocupaţie a diculeştenilor
Ocupaţiile principale, de-a lungul timpului, ale localnicilor din Diculeşti au fost cultivarea pământului, creşterea vitelor, viticultura şi pomicultura, la care se adaugă diferite meşteşuguri ca dulgheria, tâmplăria, zidăria, dogăria şi altele. Potrivit spuselor primarului localităţii, în prezent, agricultura comunei se efectuează mecanizat, de producători particulari, terenul fiind retrocedat foştilor proprietari, care l-au deţinut înainte de cooperativizarea din perioada comunistă. De asemenea, tot mai mulţi producători individuali şi-au achiziţionat o gamă vastă de utilaje agricole moderne, pe care le folosesc în interes propriu ori la alte persoane care nu deţin utilaje, dar au suprafeţe de teren arabile. Totodată, pe raza localităţii au fost înfiinţate şi societăţi agricole cu capital privat. Suprafaţa viticolă şi cea pomicolă sunt din ce în ce mai restrânse din cauza cheltuielilor mari, necesare întreţinerii unor asemenea culturi, iar ţăranii particulari nu au posibilităţi financiare de extindere şi întreţinere a acestor culturi, în condiţiile unei economii de tranziţie. Aproape fiecare gospodărie deţine o suprafaţă viticolă în care se produce vinul, folosit la consumul propriu şi parţial pentru comercializare.
Bisericile, în atenţia primarului
Primarul Sabin Cupăreanu ne-a mai spus că pe teritoriul comunei sale există patru biserici care deservesc fiecare sat în parte. Astfel, „în satul Băbeni-Olteţu există biserica având hramul Sfântul Nicolae, care iniţial a fost construită din lemn, în anul 1770, a fost renovată şi reconstruită din piatră în anul 1779, fiind pictată în anul 1812 şi, ulterior, renovată în anii 1940 şi 1969. În prezent, este declarată monument istoric. Deserveşte satele Colelia şi Băbeni-Olteţu. În satul Budeşti există biserica având hramul „Adormirii Maicii Domnului”, zidită în anul 1825 de vistiernicul Alexandru Diculescu şi restaurată în anul 1931. Este monument istoric şi deserveşte satul Budeşti. În satul Diculeşti se află biserica având hramul Sfântul Nicolae, construită din zid în anul 1913 şi reparată în anul 1968, pe locul unei alte biserici. Deserveşte satul Diculeşti. În satul Afumaţi este biserica având hramul „Intrarea în Biserică”, construită din lemn în anii 1912-1914, pe locul unei alte biserici, construită în anul 1780 şi reparată în anul 1938. Bisericile din parohia Diculeşti sunt deservite de preotul licenţiat Gheorghe Chiriţă şi de cântăreţul Paşol Dan.”, a povestit primarul. Prin grija preotului Chiriţă, în anii care au urmat Revoluţiei din Decembrie 1989, locaşele de cult au fost renovate şi vopsite, acesta fiind ajutat şi de enoriaşii parohiei, care găsesc în biserică un sprijin şi o consolare în viaţa spirituală. Şi administraţia locală a ajutat cele patru biserici, atunci când a fost necesar, cu bani din bugetul local pentru întreţinere.

Obiective în perioada 2012-2016
De departe, cel mai important obiectiv care îi stă pe suflet primarului Cupăreanu este execuţia proiectului privind alimentarea cu apă şi canalizare. Odată realizat acest obiectiv, evoluţia comunei va fi mult mai uşoară, oamenii vor beneficia de toate utilităţile unei dezvoltări rapide. Un alt obiectiv propus spre a fi realizat în următoarea perioadă vizează infrastructura rutieră şi anume reabilitarea, modernizarea şi asfaltarea drumurilor în satele Colelia, Diculeşti (cătunele Bărăcesti şi Mâţoieşti) şi Băbeni-Olteţu (cătunele Drăguleşti, Scărlăteşti şi Bârzani), dar şi modernizarea DJ 643 de la Podul Cernii şi până la limită cu localitatea Făureşti, prin aplicarea unui covor bituminos şi dalarea şanţurilor. Social-democratul Sabin Cupăreanu îşi mai doreşte şi construirea unui drum comunal, care să facă legătura cu localitatea Şuşani.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.