Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Şcoala din centrul comunei şi dispensarul, în curs de modernizare

În comuna Frânceşti vor începe în această perioadă lucrările pentru modernizarea unor obiective importante pentru comunitate. Administraţia locală a licitat  proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare, modernizare şi extindere a Şcolii cu clasele I-VIII din comuna Frânceşti. Lucrarea a fost evaluată la peste 1,32 milioane de lei noi. Şcoala respectivă este amplasată în zona centrală a comunei. Clădirea Şcolii cu clasele I-VIII existentă în amplasamentul curent a fost construită în urmă cu aproximativ 42 de ani, în anul 1975, cu regim de înălţime parter, şi în prezent este suprapopulată, având prea puţine spaţii disponibile pentru numărul de elevi care frecventează unitatea de învăţământ. Lucrările care vor începe în scurt timp vizează atât reabilitarea clădirii, dar şi dotarea acesteia. Acoperişul va fi şi el reabilitat, iar din studiul geotehnic care a precedat lucrarea reiese faptul că betoanele în fundaţii şi elevaţii sunt în stare bună. Clădirea are hidroizolaţie bună, dar partea de tencuială şi elevaţii degradate se va reface. De asemenea, fundaţia este în stare bună, nu se justifică intervenţia la fundaţii dacă nu se adaugă încărcări suplimentare. Există, însă, o zonă unde se observă umiditate în zidărie. Este necesară sistematizarea terenului cu execuţia unui şanţ din beton larg deschis care să oprească apele de a se scurge spre zid. Nu se observă fisuri în zidărie, elevaţii şi fundaţii. Stabilitatea terenului este bună, deşi amplasamentul este atacat de apele de suprafaţă la ploi. Pentru reabilitarea, modernizarea şi extinderea clădirii cu un grup sanitar amplasat la vinciul clădirii pe partea din spre vest se impune revizuirea învelitorii; a conductelor de apă si canalizare; refacerea tencuielilor şi chiar trotuare  noi, întrucât cele existente sunt parţial deteriorate. Construcţia care se execută lângă şcoală pentru grupul sanitar va fi fundată la aceeaşi adâncimea ca si clădirea actuală. Consultanţii au mai stabilit că este necesară sistematizarea terenului din jurul clădirii pentru îndepărtarea apelor provenite din precipitaţii sau alte surse. Este necesar ca imediat după finisarea săpăturilor (dacă se execută pe şantier) să se treacă la execuţia elementelor constructive prevăzute în proiect.

„Prin realizarea aceste investiţii ne dorim asigurarea condiţiilor pentru dezvoltarea activităţilor educative în comuna Frânceşti. Dezvoltarea şi promovarea activităţilor educative şi culturale sunt imperative actuale pentru  comună, care trebuie să aibă capacitatea să răspundă cerinţelor impuse de Uniunea Europeană. Este importantă, de asemenea, îmbunătăţirea stării de sănătate a elevilor şi creşterea frecvenţei şi participarea copiilor şi tinerilor la sistemele de educaţie, în folosul locuitorilor din mediul rural. Investiţia se va executa în aproximativ 12 luni. Toate şcolile din localitatea Frânceşti arată jalnic, şi avem trei şcoli cu clasele I-VIII pentru care niciodată nu s-a făcut o reparaţie consistenţă, tot timpul s-au făcut doar cârpeli. S-au montat acum centrale termice în două locaţii, s-a schimbat acoperişul şi tâmplăria la aproximativ toate locaţiile, dar stăm prost la capitolul dotare cu materiale didactice şi grupuri sanitare în incintă. Anul trecut am reuşit la una dintre şcoli să construim un grup sanitar în incintă. Ne-au mai rămas două locaţii, una este prinsă prin O.G. 28, unde ne dorim şi construirea unui grup sanitar în interior, în satul Frănceşti, şi mai rămâne şcoala al cărei proiect îl vom depune prin POR, în satul Dezdrobiţi”, afirmă primarul localităţii, Daniel Paraschiv.

 

Reabilitarea dispensarului costă mai mult de 4 miliarde

Conducerea primăriei va pune accent în perioada următoare şi pe modernizarea dispensarului uman, o lucrare în valoare de peste 460.000 de lei. Clădirea dispensarului a fost construită în anul 1980, având încă de atunci destinaţia de dispensar uman. Categoria clădirii este de clădire pentru sănătate.

În acest caz, lucrările propuse de conducerea administraţiei locale cuprind în principal reabilitarea termică a construcţiei, înlocuirea învelitorii de tablă existente, inclusiv a jgheaburilor şi burlanelor; refacerea trotuarului de gardă; lucrări de reparaţii interioare şi exterioare, dar şi extinderea pe orizontală a clădirii, în scopul realizării unei camere pentru centrala termică.

 

Din ce în ce mai puţini copii învaţă în localitate

Prăbuşirea demografică de după revoluţie a lovit în plin şi satele localităţii Frânceşti: „Cândva, în Frânceşti erau 1700 de copii, dar astăzi în localitate mai sunt  numai 500 de copii”, spune primarul Daniel Paraschiv.

Tinerii care s-au născut aici au plecat din sat: unii au mers la şcoală în oraşe, alţii părăsesc localitatea, în încercarea de a-şi găsi un loc de muncă mai bine plătit, sau au luat calea străinătăţii. În localitate sunt case părăsite care stau să se prăbuşească, ostenite sub povara pustietăţii. Spectrul îmbătrânirii populaţiei este alarmant, numărul copiilor scade anual, în mod constant: „Mirajul străinătăţii i-a lovit din păcate şi pe tinerii noştri din Frânceşti, chiar dacă în localitate există locuri de muncă. Cu toate acestea, mulţi au ales să pună lacătul pe porţi fiindcă salariile sunt mici, iar traiul este din ce în ce mai greu. Sărăcia din ţară se datorează şi faptului că nu a existat o strategie de dezvoltare a satelor. Dar, cui îi pasă, atâta timp cât în programele de finanţare una dintre condiţiile impuse este ca aşezarea respectivă să aibă un anumit număr de populaţie, altfel nu primeşti fonduri? Aceste condiţii draconice pentru absorbţia fondurilor nu fac decât să-i determine pe tineri să-şi abandoneze rădăcinile şi părinţii”, a subliniat primarul. În urma lor rămân satele distruse, considerate un fel de obstacole în calea civilizaţiei. Creşterea standardului de viaţă la sate prin acces la canalizare, gaze, apă potabilă, drumuri asfaltate, rămâne în continuare un vis”, spune primarul. În general, tinerii plecaţi nu se mai întorc în satul natal, iar declinul demografic se vede cu ochiul liber”, a punctat primarul din Frânceşti.

 

Localnicii vor asfaltarea drumurilor locale

La Frânceşti există în derulare proiectul de alimentare cu apă în şapte sate. Primarul spune că lucrările sunt executate în procent de 90%. În zona respectivă nu s-a introdus canalizarea fiindcă localitate este prinsă în master planul judeţului: „Proiectul de canalizare o să înceapă la „Paştele Cailor”, probabil. În situaţia asta noi nu o să mai putem sta cu drumurile praf, să mergem prin noroaie încălţaţi cu cizme de cauciuc şi să trăim cu speranţa că într-o zi va veni cineva şi va introduce conducta de canalizare. Chiar dacă nu exista conductă de apă tot aş fi început lucrările de asfaltare, chiar dacă ulterior eram obligat să tai asfaltul, luăm în calcul şi acest aspect. Vin la primărie oamenii şi mă întreabă când torn asfalt pe drum, s-au săturat, nu vor sa audă că se va turna asfalt după ce se va introduce conducta de apă şi canalizare, Oamenii vor să nu mai meargă până acasă pe un drum cu noroiul până la gleznă. În această situaţie, nu ştiu ce sa le mai spun, fiindcă nici noi nu ştim când se va introduce reţeaua de canalizare în localitate. Prin urmare, o să continuăm lucrările de asfaltare pe drumurile de interes local, şi nu o să mai aşteptăm nici o canalizare. Aşadar, atunci când vor face lucrările vor avea obligaţia să îmi aducă drumurile la starea iniţială. Faptul că în Frânceşti şi în multe alte localităţi azi sunt drumurile neasfaltate este o problemă a Guvernului fiindcă nu a avut o strategie de dezvoltare a satelor. Ajunşi la capătul răbdărilor, oamenii nu mai vor să meargă prin noroaie, vor asfalt şi asta voi face cu tot riscul. Dacă timp de 28 de ani nu s-a introdus apa şi canalizarea, oamenii având doar promisiuni în fiecare campanie, şi-au cam rezolvat problema în mare parte, şi-au făcut fântâni şi şi-au montat fose septice. O altă aberaţie a fost faptul că, localităţile înscrise în master planul judeţului nu au mai avut voie să acceseze fonduri guvernamentale în vederea demarării proiectelor de reţea de apă şi canalizare, iar varianta de a ieşi din ADI Apa Vâlcea, este o procedură destul de complicată şi riscam să nu prindem finanţare din cauza acesta” a mai declarat primarul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.