Pentru că i-a ajuns cuţitul la os, Gheorghe Staiu a decis ca, pentru copiii din satul Stoiculeşti să construiască o şcoală nouă, din temelii. Suma de bani necesară pentru realizarea investiţiei va fi pusă la dispoziţie din bugetul local: „Când copiii vor lua vacanţă, voi demara lucrările de construire a acestei şcoli. Voi demola şcoala veche şi voi construi din temelii o şcoală nouă. Vom cumpăra noi materialele, cu fonduri din bugetul local, iar pentru construcţie sunt sigur că voi găsi oameni în sat, care o să ne sară în ajutor. Am aşteptat suficient pentru ca proiectul pentru construirea acestei locaţii să se concretizeze”, a mai spus primarul. În noua locaţie vor învăţa peste 20 de copiii. Astăzi, aceşti copiii coboară la şcoala din centrul localităţii. Noua şcoală va avea două săli de clasă, grupuri sanitare interioare, cancelarie şi, dacă tejgheaua primăriei va permite, primarul vrea să
construiască şi o mică sală de sport. „Pe mine nu mă va speria demararea acestui proiect, şi nici valoarea, pentru că va fi o şcoală mică. Cred că, dacă vrei, poţi, trebuie doar să ai voinţă. Sunt persoana care vrea să continue procesul de învăţământ în condiţii optime şi mai am o problemă: nu sunt de acord cu comasarea şcolilor. Mi-ar plăcea dacă ar exista câte o clasă în fiecare şcoală, dar şcoala aceea ar funcţiona, nu să funcţioneze cu clase simultan. Consider că această metodă nu este eficientă. Nici un copil nu poate fi atent, în situaţia în care într-o clasă sunt copii din clase diferite. Nu sunt de acord cu simultanul şi chiar m-am opus, pentru că mi se pare o mare prostie”, a subliniat primarul.
Şcoala din conteiner, soluţie provizorie
În toamna anului trecut, autorităţile locale au interzis cursurile în vechea clădire a şcolii, construită în urmă cu peste 60 de ani, din cauza pericolului de prăbuşire a tavanelor şi a pereţilor interiori. Astfel, s-a luat decizia ca şcoala, atât de necesară copiilor din satul Stoiculeşti, să fie închisă. Pus între „ciocan şi nicovală”, primarul Gheorghe Staiu a decis ca elevii mai mari să fie transportaţi la şcoala din centru, iar pentru preşcolarii din sat, ca să evite naveta, a primit din partea Prefecturii Vâlcea un modul. În această situaţie, primarul a promis că această decizie a fost doar o soluţie provizorie, până la construirea unei noi şcoli, iar părinţii „micuţilor” din satul Stoiculeşti nu au avut de ales, singura variantă rămânând şcoala amenajată în container. Anul acesta, şcoala din container a fost, astfel, o soluţie salvatoare şi mult mai sigură, în opinia primarul, decât
să fie puşi copiii care abia au împlinit 3 ani să-şi petreacă aproape jumătate din zi pe drumuri, până la şcoala din centrul comunei.
Copiii din Şuşani, în pericol din cauza microbuzului
Decizia de eliminare a învăţământul gimnazial simultan a fost îmbrăţişată de elevi şi profesori, în opinia primarului ea producând doar efecte pozitive. Poziţia autorităţilor locale a fost importantă în luarea acestei hotărâri. Dacă, pe de o parte, eliminarea învăţământul gimnazial simultan a fost binevenită, comasarea şi transportul celor peste 200 de elevi spre cele două şcoli, cu doar un singur microbuz şcolar, ridică în fiecare zi o problemă destul de serioasă autorităţilor.
„Problema cu microbuz la Şuşani o ştie întreaga ţară. Am obosit la câte porţi am bătut, şi târziu mi-am dat seama că pe autorităţile competente în rezolvarea cazului de la Şuşani le „doare în cot”. Nimeni nu a venit să vadă în ce condiţii transport eu copiii la şcoală. Sunt primării care au câte două microbuze şi le ţin nepornite. Eu nu am nimic cu acei primari, departe de mine gândul că-i incriminez cu ceva. Cred că cel mai bine ar fi ca inspectoratul să tragă singur semnalul de alarmă”, a mai declarat primarul. În cele două şcoli mari din satele Uşurei şi Şuşani, copiii beneficiază de condiţii aproximativ ca la oraş. Problema transportului elevilor la cele două şcoli a apărut după comasarea şcolilor, datorită lipsei elevilor. Aflaţi într-o astfel de situaţie copiii din Şuşani au nevoie de un alt microbuz, deoarece distanţa este mare până la cele două şcoli de la centrul comunei. „Eu
am fost persoana care m-am opus predării sistemului simultan şi, de aceea, am fost de acord să transferăm elevii de la şcolile mici la şcolile mari. Opunându-mă acestui sistem, al predării simultane, am comasat şcolile mici, lăsând doar grădiniţele pe poziţii. În momentul de faţă avem cinci grădiniţe şi două şcoli mari. Cele două şcoli mari din localitate sunt modernizate printr-un proiect depus prin Banca Mondială, în anul 2005, sunt dotate cu apă curentă, încălzire prin centrală, au absolut toate condiţiile”, a declarat primarul Gheorghe Staiu, din Şuşani.
Gheorghe Staiu: „Dacă situaţia microbuzului nu va fi rezolvată, voi interzice transportul copiilor, iar pe şcoli voi pune lacăt”
Pentru ca elevii din Şuşani să ajungă la timp la programul şcolar, primul transport se face la ora 7.00, iar ultimul la ora 8:30. Primarul a precizat că, dacă, până în toamnă, situaţia microbuzului şcolar pentru copiii din Şuşani nu va fi rezolvată, va opri transportul elevilor, iar pe şcoli va pune lacăt. La rândul lor, părinţii sunt revoltaţi şi spun că nu mai acceptă transportul zilnic al copiilor lor în microbuz, precum sardelele, în drum spre şcoală. Deşi abia pot respira în microbuzul supraaglomerat, copiii nu au încotro, nu pot merge pe picioare până la şcoală, iar părinţii nu îşi permit să îi transporte cu maşinile personale: „Avem adrese transmise la Inspectoratul Şcolar, dar toate au rămas fără răspuns. Sunt părinţi care îmi sesizează faptul că nu vor să mai trimită copiii cu autobuzul, pentru că este foarte periculos. Altădată, copiii din satul respectiv mergeau la şcoala din satul
lor, iar acum sunt nevoiţi să coboare la şcoala din centru. Din toamnă, dacă situaţia microbuzului şcolar pentru copiii din Şuşani nu va fi rezolvată, voi opri categoric transportul copiilor cu acest microbuz, iar pe şcoli voi pune lacăt”, a punctat primarul.
Şoferul microbuzului spune că, pentru a duce copiii la şcoală parcurge peste 200 de kilometri zilnic. Recunoaşte că, la fiecare transport elevii stau ca sardelele, iar acest aspect face ca transportul să fie nesigur: „Ne descurcăm foarte greu. Cu acest microbuz transport zilnic peste 200 de elevi. La fiecare cursă merg cu el încărcat la capacitate, transportând în acelaşi timp copii de 3 până la 14 ani. Eu sunt conştient de riscul la care mă expun, dar nu am ce face. Sunt un şofer cu experienţă, dar nu mă pot baza pe acest aspect, pentru că oricând mi se poate întâmpla vreo nenorocire. Poate că abia atunci organele competente vor sesiza problema noastră, doar să nu fie prea târziu”, a declarat şoferul microbuzului, Ilie Breazu.
De la Ponta pentru Staiu, zero lei
Conform ultimei rectificări bugetare făcută de Ministerul Dezvoltării, Primăriei Şuşani nu i s-au alocat fonduri, în contextul în care proiectul pentru asfaltarea drumurilor săteşti avea o vechime apreciabilă, iar criteriile de selecţie a proiectelor care au primit finanţare prin O.G. 28 au fost vechimea şi procentul de execuţie a lucrărilor. Mai exact, cu cât proiectele au fost într-un stadiu mai avansat de execuţie, cu atât valoarea primită de localitate a fost mai mare:
„Avem un proiect licitat în anul 2013, pentru modernizarea şi asfaltarea drumurilor de interes local, pe o lungime de 7,2 kilometri. Valoarea totală a proiectului este de 44 de miliarde de lei. În cei doi ani de când este în execuţie, am primit de la Ministerul Dezvoltării numai 3 miliarde de lei vechi , iar, din bugetul local am reuşit să alocăm 5 miliarde de lei vechi. Nu am înţeles pe ce s-au bazat atunci când au luat hotărârea aceasta. S-a spus că nu se vor aloca bani pentru proiectele noi, iar proiectul nostru nu mai este unul nou. Execuţia a fost într-un procent atât de mic, deoarece constructorului i-a fost frică să se încarce cu datorii. Conform legii arieratelor, pe noi, primarii, ne incriminează dacă aveam arierate mai mari de o anumită sumă, asta însemnând că am contractat o lucrare fără acoperire. Aruncând o privire peste sumele repartizate de la Ministerul Dezvoltării, putem observa că primarii liberali
au primit de două ori mai multe fonduri decât aleşii social-democraţi din acest judeţ. Eu aveam nevoie de doar 1,1 miliarde de lei să achit datoria constructorului şi să pot, astfel, continua lucrarea, turnând asfalt pe tronsonul care era pregătit. În situaţia aceasta, mai mult ca sigur această porţiune de drum pregătită de va deteriora”, a mai precizat Gheorghe Staiu, primarul comunei Şuşani.