Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Sala de cinematograf cu proiectie 3D ar trebui sa fie gata de Paste

Lucrările de modernizare a Casei de Cultură „Dinu Săraru” din Slătioara au intrat în linie dreaptă. Investiţia se derulează prin Compania Naţională de Investiţii şi prevede reabilitarea instituţiei, adică schimbarea acoperişului, reabilitarea interioară, inclusiv montarea unei centrale termice. Administraţia condusă de Sorin Romcescu a depus un proiect prin GAL, care prevede şi dotarea casei de cultură, aici incluzând şi achiziţionarea unei instalaţii moderne de sonorizare şi mobilier. Termenul de finalizare a lucrărilor va fi în primăvara acestui an: „Casa de Cultură va fi dotată un cinematograf 3D. Termenul de finalizare al lucrărilor trebuie să fie înainte de Paşti, însă au intervenit modificări din partea ISU şi am refăcut documentaţia pentru sala de spectacole. Tot prin O.G. 28 vom întocmi documentaţia pentru construirea din temelii a unui dispensar nou. În acest timp căutăm stabilirea locaţiei. Încerc ca. în aceste treizeci de zile. să întocmim documentaţia necesară”, mai spune primarul.

 

Centrul Civic din Slătioara, pregătit pentru modernizare

 

Slătioara a beneficiat de patru proiecte cu finanţare europeană prin Grupul de Acţiune Locală din care face parte. S-au realizat două terenuri sintetice de sport, modernizarea căminului cultural, amenajarea unei zone de agrement pentru copii şi achiziţionarea unui buldoexcavator. În funcţie de noile alocări de fonduri prin GAL, primarul afirmă că va direcţiona fondurile spre modernizarea centrului civic, inclusiv în satul Milostea, cu trotuare, alei pietonale, flori de o parte şi de alta a drumului judeţean, mobilier stradal, lampadare şi bănci. Tot cu fonduri europene se va amenaja în fiecare sat câte un spaţiu de agrement pentru copii. Pentru că primarul este un iubitor al sportului, o parte dintre aceste fonduri europene se vor direcţiona spre construirea altor două terenuri de sintetice de sport, în satele Rugetul şi Goruneşti: „Nu-mi place când un primar spune că îşi doreşte să facă o anumită investiţie, iar pe parcurs, din anumite motive, independente de voinţa sa, nu o mai poate duce la îndeplinire. Acestea sunt investiţii trecute pe tapet şi care, indiferent de situaţie, se vor materializa. În prima fază sunt propuse pentru finanţare cu bani europeni, prin GAL”, afirmă primarul. Tot cu bani europeni se va face dotarea Casei de Cultură cu aparatură, sistem de sonorizare, supraveghere video, dotarea cu calculatoare, birouri şi mobilier pentru sala de festivităţi: „Vreau să-i dau o utilitate permanentă acestui imobil, iar viaţa culturală din Slătioara să se reîntoarcă la starea ei normală. Pentru acest lucru, în prima fază am dotat căminul cultural cu costume populare pentru copiii din Slătioara, şi asta pentru că vreau să reînfiinţăm ansamblul de jocuri populare al localităţii. Vom avea în Slătioara o Casă de Cultură cum nu prea vedem în judeţ. Acestea sunt proiecte mici, prinse pentru această perioadă”, a mai spus primarul.

 

Sorin Romcescu: „Cer parlamentarilor de Vâlcea să facă ceva, în vederea funcţionării căminelor de bătrâni”

 

Fiecare Guvern a iniţiat şi a modificat legi ca să existe, iar bătrânii nu au fost o prioritate pentru politicieni. De fiecare dată li s-au oferit doar făgăduieli care sunt contrazise de realitate, pentru că statul nu avut niciodată o strategie pentru ei. Nu există servicii de îngrijire la domiciliu, iar acolo unde existau s-au închis, pentru că Ministerul Muncii nu le mai finanţează. Mai mult, căminele de bătrâni, obiective care au fost cândva introduse în proiectele europene pentru rezolvarea infrastructurii stau acum cu lacătele pe uşă pentru că, acelaşi minister ezită să îşi asume responsabilitatea sustenabilităţii. În aceeaşi situaţie este şi Primăria Slătioara, care nu are bani pentru susţinerea stabilimentului pentru persoane vârstnice, iar statul îi întoarce spatele atunci când vine vorba despre asigurarea funcţionării căminului construit dintr-o „obligaţie” creată de un sistem defectuos.

 

Căminul din Slătioara, închis de peste şase ani

 

De peste şase ani, locaţia din Slătioara este închisă. În această situaţie, Ministerul Muncii a găsit în urmă cu doi ani soluţia salvatoare, propunând prelungirea programului privind înfiinţarea de cămine pentru persoanele vârstnice în clădirile construite din fonduri europene, din cauză că autorităţile locale nu au bani să susţină funcţionarea lor. S-a făcut în acest sens o derogare pentru acest capitol: „Referitor la căminul de bătrâni pe care l-am construit cu bani europeni, dispoziţia de prelungire pe care ne-a dat-o statul se apropie de termenul scadent. Cred că o şansă a căminelor de a funcţiona fără să se schimbe destinaţia, şi să vină tot în beneficiul bătrânilor ar fi înfiinţarea unui Centru de Recuperare a persoanelor vârstnice. Mai mult, în situaţia în care statul vine şi pune umărul alături de noi în vederea administrării acestor cămine de bătrâni, care sunt extrem de necesare pentru fiecare localitate, garantat sunt dispus să mă alătur acestui demers. Nu mi se pare însă normal să se lase pe umerii administraţiilor locale întreaga sustenabilitate, pentru că noi nu putem să le întreţinem. Nu îndrăznesc să îmi asum o astfel de responsabilitate, răspunderea este prea mare, însă, dacă ar exista o colaborare, fie şi privată sau de stat, nici o clipă nu voi ezita. Noi am încercat să facem un parteneriat public-privat, prin care se propusese construirea unui complex, a unui parc fotovoltaic pe o suprafaţă de 40 de hectare, dar şi a sustenabilităţii căminului de bătrâni. În acea perioadă valoarea certificatelor verzi a scăzut, şi, din acel moment, ONG-ul respectiv nu a mai fost interesat de investiţie. Eu voi face o adresă către noul Guvern şi le voi cere inclusiv parlamentarilor de Vâlcea să facă ceva, în vederea soluţionării acestei probleme”.

 

 

Sistemul de apă şi canalizare nu va fi predat la Apavil

 

La Slătioara, ultima lucrare de extindere a reţelei de canalizare s-a derulat cu bani de la stat şi a fost realizată în satul Milostea. Reţeaua este deja funcţională şi sunt la această dată inclusiv branşările efectuate, urmând ca, în această perioadă, să se finalizeze ultimele lucrări de extindere a reţelei şi în satul Goruneşti. Localitatea se poate lăuda că are un preţ mic pentru furnizarea apei potabile şi a canalizării. Suma nu depăşeşte 4 lei pentru un metru cub de apă, iar la canalizare 1,5 lei, preţul reprezentând un motiv de mândrie pentru administraţia din Slătioara. Prin acest fapt, primarul Romcescu a demonstrat că există posibilitatea ca locuitorii unei comune să plătească mai puţin pentru serviciile de utilitate publică. Primarul spune că acest lucru a fost posibil datorită investiţiilor realizate, şi care sunt în administrarea directă a primăriei: „Din cauza tarifului practicat de operatorul judeţean de furnizare a apei şi canalizării, foarte mare, raportat la venituri comunităţii, niciodată nu voi preda sistemul de apă şi canal. Anul trecut am dat această hotărâre în Consiliul Local. Pentru că legea ne obligă, vom înfiinţa o societate subordonată CL, care va administra reţeaua de apă şi canalizare. În prezent avem 1400 de branşări la apă. Întregul serviciu se va transfera pe noua societate, asta pentru că noi şi înainte am avut serviciul de apă şi canalizare, şi a funcţionat foarte bine. În prezent, preţul unui metru cub de apă şi canalizare este la jumătatea tarifului practicat de Apavil. În primul rând pe mine m-a interesat ca cetăţeanul să nu plătească preţul atât de mare impus de Apavil, într-o localitate aşa cum este Slătioara, iar acest lucru mi-l asum, atâta timp cât voi fi primar, mai ales că pensiile la ţară sunt la limita subzistenţei. Acesta este singurul motiv: preţul foarte mare. Dacă era să mă gândesc la degrevarea unor sarcini ale mele, puteam să predau sistemul Apavilului, şi nu aveam bătaie de cap. Mai mult, de la început atât fiecare gospodărie, cât şi fiecare instituţie branşată este contorizată, şi nimeni nu este rău platnic”, mai afirmă primarul Romcescu.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.