Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Sabin Cupareanu: „Partidul din care faci parte conteaza enorm in administratia locala”

Primarul localităţii Diculeşti, social-democratul Sabin Cupăreanu, se află în fruntea administraţiei locale încă de la înfiinţarea comunei, din 2004, având în palmares patru mandate de primar şi două de viceprimar. Cât de greu este să fii primar la ţară, dar şi ce îşi doreşte să realizeze în acest mandat pentru comună, aflăm în interviul de mai jos.

Impact real: Cât din experienţa anterioară v-a ajutat în funcţia de primar?
Sabin Cupăreanu: În primul rând, ca primar contează să fii popular. Trebuie să atragi populaţia, să atragi fonduri şi să devii astfel apropiat şi de şefi, şi de subalterni. Dacă aceştia văd că te descurci, vei fi tot timpul apreciat. Trebuie să ştii să te cobori la nivelul celor cu care lucrezi, să-i tratezi la fel, să nu îi priveşti de sus. Am ştiut să mă modelez în funcţie de oamenii cu care am intrat în contact. Există momente în care sunt mai impulsiv, dar, de cele mai multe ori, încerc să-mi păstrez calmul, deoarece sunt conştient că lucrurile se rezolvă mai bine atunci când gândeşti în linişte. De mic mi-a plăcut să conduc, pot spune că mi-a plăcut să ţin discursuri, am fost un bun orator.

Impact real: Este greu să fiţi primar la ţară? Ce calităţi trebuie să aibă un primar pentru a fi pe placul cetăţenilor în mediul rural?
Sabin Cupăreanu: Nu este diferenţă între un primar de oraş şi unul de la ţară, poate numai de mentalitate. În ceea ce priveşte programul de lucru, pot spune că este cel puţin la fel de dificil, şi noi, cei din mediul rural, avem un program de audienţe care trebuie respectat şi ne zbatem pentru a accesa diferite fonduri europene, cu care să le asigurăm oamenilor tot ce au nevoie. Chiar pot afirma că este mai dificil, deoarece oamenii au de multe ori concepţii învechite, iar aici, în mediul rural, populaţia este îmbătrânită şi este mai greu de discutat cu bătrânii. Cel mai dificil este faptul că evoluţia în acest caz este îngreunată. În general, pe oamenii din Diculeşti am încercat să-i dau după mine, mă cunosc foarte bine, aşa cum îi cunosc şi eu pe dânşii, astfel că tot timpul ne-am tratat cu respect reciproc. Cel mai greu de rezolvat în mediul rural este problema fondului funciar.

Impact real: Care este situaţia comunei în privinţa retrocedărilor de teren?
Sabin Cupăreanu: Prin faptul că am lucrat în agricultură, mi-a plăcut să împart pământul la oameni atunci când a fost momentul, după registrul agricol, după actele pe care le deţineau sau după declaraţii de martori, şi cât de cât am rezolvat situaţia. M-am zbătut în perioada în care am fost viceprimar şi, din acest motiv, îmi este mult mai uşor acum. Eu, fiind şi inginer agronom, am încercat pe cât posibil să rezolv acest aspect. Chiar dacă avem persoană angajată pentru problemele de fond funciar, mulţi oameni vin mai întâi la mine, să le rezolv eu problemele.

Impact real: De ce nu aţi plecat de la sat la oraş?
Sabin Cupăreanu: Într-adevăr, am avut posibilitatea să plec la oraş, dar nu mi-a plăcut niciodată aglomeraţia şi, în plus, nu îmi place să stau la apartament. Am un apartament la Craiova, iar soţia mea locuieşte mai mult acolo, fiind director adjunct la o bancă. Îmi place să merg în week-end, dar nu mi-ar plăcea să trăiesc acolo. Simt că viaţa mea este aici, în comuna Diculeşti. Aici mă simt cel mai bine şi aici vreau să trăiesc. Şi băiatul meu, Armand, m-a moştenit în ceea ce priveşte plăcerea de a locui în comuna Diculeşti. A făcut trei facultăţi, dar nici lui nu-i place la oraş.

Impact real: Vă reproşaţi ceva, în anii de mandat pe care i-aţi avut ca primar?
Sabin Cupăreanu: Nu pot spune că îmi reproşez prea multe, dar, în schimb, pot afirma că am un regret: faptul că nu am reuşit să accesez proiectul pe Măsura 3.2.2. a fost un mare dezavantaj pentru mine. Dacă reuşeam, atunci nu mai eram nevoit să cheltuiesc bani din bugetul local pentru asfaltări şi să aştept până în perioada aceasta fără apă şi canalizare în comună, dar aceasta a fost situaţia, am avut ghinion şi a trebuit să le depunem separat.

Impact real: Cât contează partidul din partea căruia vine candidatul, în alegerea pe care o face electoratul?
Sabin Cupăreanu: Contează foarte mult. De exemplu, eu, dacă eram primar PDL, eram departe acum, reuşeam mult mai multe pentru comunitate, partidul te ajută foarte mult, el te promovează în funcţie, datorită puterii partidului vin ulterior şi fondurile. Dacă eşti primar independent, cu greu eşti băgat în seamă.

Impact real: Care este cea mai arzătoare problemă pe care trebuie să o rezolvaţi în comună?
Sabin Cupăreanu: Apa: în momentul actual, suntem în stadiul de începere a lucrărilor, iar seceta din ultima perioadă a secat fântânile. Cred că aceasta este problema cea mai mare şi sunt încântat că, în curând, o voi putea rezolva.

Impact real: Cum aţi colaborat cu Consiliul Local? Aţi avut sprijinul consilierilor sau uneori v-au pus şi piedici?
Sabin Cupăreanu: Tot timpul am avut o colaborare foarte bună, chiar şi în perioada în care am fost viceprimar. Consilierii ştiu că, dacă vreau să realizez ceva în comună, o fac pentru binele cetăţenilor. Colaborăm foarte bine, este normal să mai existe şi discuţii, dar acestea, de cele mai multe ori, sunt constructive şi doar pentru binele localnicilor.

Impact real: Ştim că ocupaţia de bază în comună este agricultura. Cum percep oamenii politica aceasta agrară, a subvenţiilor cu care statul înţelege să se implice în sprijinirea lor?
Sabin Cupăreanu: Sunt mulţumiţi de subvenţia pe care o primesc. Problema principală este, în schimb, întocmirea tuturor actelor pentru primirea acestei subvenţii. Mulţi dintre aceştia sunt oameni simpli, care pricep greu. Unul dintre motive este şi deplasarea către centrele respective, iar mulţi dintre localnici sunt bătrâni.

Impact real: Privind retrospectiv, dintre cele trei mandate de primar, care a fost cel mai dificil?
Sabin Cupăreanu: Prefer să încep cu cel mai plăcut. Este vorba de mandatul 2004-2008, atunci am reuşit să realizez foarte multe în comună. Am făcut dispensarul, am extins primăria, am făcut căminul cultural. Într-adevăr, atunci nu treceam prin perioada de criză mondială, dar pot afirma cu tărie că a fost cel mai bun mandat al meu. Ulterior, nu am mai reuşit să fac prea multe, doar mici finisări la aceste obiective. Cel mai rău mandat a fost acesta, ultimul: 2008-2012. Am avut numai eşecuri, m-am şi îmbolnăvit. Am pierdut proiectul pe Măsura 3.2.2., nu am făcut mai nimic, am stat numai de proiecte. Guvernarea nu era deloc în graţiile noastre, iar problemele de la nivel naţional s-au transpus inevitabil şi în administraţia locală, s-au blocat fondurile, iar noi stăm cu proiectele în sertare şi aşteptam să ni se mai repartizeze şi nouă nişte fonduri, să mai realizăm şi noi câte ceva pentru consătenii noştri.

Impact real: Dintre cele patru campanii la care aţi participat, tot ultima a fost cea mai dificilă?
Sabin Cupăreanu: Da, ultima. Am avut contracandidaţi care s-au pretat la tot felul de tertipuri pentru a mă face să pierd funcţia de primar. Nu au reuşit deoarece oamenii mă cunosc foarte bine şi au decis să îmi dea şansa exercitării unui nou mandat, iar eu nu am de gând să-i dezamăgesc. Îmi doresc ca, până la finele acestui mandat, să realizez obiectivul principal, respectiv introducerea sistemului de apă şi canalizare, dar şi asfaltarea tuturor drumurilor de interes local din comună.

Impact real: Ce înseamnă pentru dumneavoastră funcţia pe care o aveţi? Cred că aveţi şi unele satisfacţii…
Sabin Cupăreanu: Funcţia de primar înseamnă, în primul rând, responsabilitate. În momentul în care ai ajuns la conducerea destinelor atâtor oameni, trebuie să îţi intre în cap faptul că, din acel moment, eşti ca un tată pentru atâtea suflete, iar acest lucru trebuie să te responsabilizeze într-o mare măsură. Trebuie să iei decizii fără să te gândeşti doar la binele tău, ci la bunăstarea întregii localităţi. Ca în orice gospodărie, bărbatul este capul familiei. Aşa este şi în cazul meu, eu sunt capul comunei mele. În orice problemă, oamenii vin şi îmi cer părerea. Pentru ca lucrurile să meargă bine, trebuie să existe comunicare între primar şi consătenii săi.

Impact real: V-aţi gândit să treceţi vreodată la un alt partid?
Sabin Cupăreanu: Sincer, nu m-am gândit, dar, de acum înainte, în funcţie de cum îmi merge şi în măsura în care sunt ajutat, o să includ şi varianta aceasta. Nu mi-a plăcut niciodată traseismul politic, dar, dacă văd că păşesc cu stângul înainte, atunci o să mă gândesc. Excludem PP-DD sau PDL, suntem într-un USL şi mă ţin de el. Care va fi cel mai bun dintre partide, pe acela îl voi alege şi eu. Eu sunt jumătate pesedist, jumătate liberal.


Postaţi pe: Facebook



1 comentariu la " Sabin Cupareanu: „Partidul din care faci parte conteaza enorm in administratia locala” "

  1. cat de mult mintiti domnule primar..dar de ce nu spui dumneata si cat de rau ai facut anumitor persoane din Diculesti..dumneata impreuna cu dl secretar Lupescu Ion ati dat acte false si mintiti in continuare,nu vreti sa se afle adevarul de frica ca o sa intrati dvs la belele..

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.