Comuna Roşiile a fost una dintre cele mai puţin afectate de inundaţiile din ultimele zile, cel puţin pe hârtie, în comparaţie cu alte localităţi, unde zeci de familii au rămas fără agoniseala de o viaţă. Pentru o comună săracă, unde infrastructura nu era oricum finalizată, iar mulţi oameni trăiesc din munca în agricultură, faptul că ploile au distrus culturile şi drumurile de acces sau gospodăriile este o dramă. În comparaţie cu alţi primari care stăteau la birou în zona de sud a judeţului, fără să se ude la picioare, prim-gospodarul localităţii Roşiile, Ştefan Marinescu, s-a implicat personal în rezolvarea problemelor din cele câteva gospodării inundate.
Valoarea pagubelor provocate de ploile căzute la Roşiile: 200 mii de lei
Furia naturii n-a ocolit comuna Roşiile, una dintre cele mai oropsite localităţi rurale din judeţul Vâlcea. Ploile au măturat tot în calea lor, lăsând în urmă un adevărat dezastru. Bilanţul pagubelor include zeci de kilometri de drumuri comunale făcute una cu pământul, sute de hectare de culturi agricole aflate sub apă, fântâni afectate din cauza infiltraţiilor şi sute de oameni disperaţi. „După ce apele s-au retras, la primărie s-a format comisia care a inventariat fiecare dintre punctele pe unde natura a lovit cel mai greu. Deplasându-ne în teren, în vederea semnalării pagubelor produse ca urmare a precipitaţiilor abundente, am constatat că toate drumurile judeţene au fost inundate şi traversate de apele pluviale care s-au revărsat de pe versanţi, iar şanţurile de scurgere nu au putut prelua toată cantitatea de apă. Locuinţele cetăţenilor Monica Păuna, Aurica Uţă, Gheorghe Petre, Roman Pleşea, Emil
Pleşea, Daniel Ion Tuţă, Constantin Popescu şi Florin Niculescu au fost inundate, apa pătrunzând în case şi în beciuri. La locuinţa Monicăi Păuna s-a acţionat iniţial cu personal şi resurse materiale din cadrul Primăriei Roşiile, cu o motopompă din dotarea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, şi ulterior a sosit un echipaj al pompierilor, cu care s-a lucrat concomitent, acţiunea fiind continuată până la lichidarea efectelor inundaţiilor.”, a spus primarul din Roşiile, Ştefan Marinescu.
Toate drumurile comunale au fost distruse
Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, toate drumurile comunale au fost distruse la scurt timp după ce fuseseră balastate. Astfel, în mai puţin de o oră, toată munca şi agoniseala primarului s-au dus pe apa sâmbetei.
„Toate drumurile comunale care fuseseră reabilitate prin reprofilare, balastare şi compactare au fost distruse în proporţie de peste 80% de efectele căderii masive de apă, necesitând o rapidă intervenţie pe acestea, pentru a putea fi practicabile. Momentan, nu sunt accesibile DC 79, Roşiile – Perteşti – Grădiştea, închis din cauza ruperii drumului. Patru podeţe, respectiv în satul Cherăşti, punctul „La Ghigă”, în satul Romaneşti, punctul „La Teodorescu”, şi „La Titu Pârvu”, dar şi în satul Zgubea, în punctul „La Bilani”, au fost rupte de ape. Revenind la drumurile judeţene, DJ 676 Dozeşti – Cherăşti – Roşiile a devenit impracticabil, din cauză că tot stratul de balast sau macadam a fost luat de apă, afectând gospodăria lui Titu Stanciu, a lui Ion Tuţă şi a lui Emil Tufan. Se impune refacerea acostamentului prin balastare şi profilare cu autogrederul. În satul Zgubea, apele pârâului cu
acelaşi nume au ieşit din matcă şi au afectat gospodăria Elenei Roşianu. Se impune decolmatarea albiei pârâului Zgubea din DJ 676F, dar şi gospodăria Elenei Roşianu, până în Piersăceanca, unde albia este mai mare şi poate capta o cantitate mult mai importantă de apă şi, în acest mod, se preîntâmpină inundarea de gospodării şi terenuri agricole din amonte şi din aval de DJ 676F Roşiile – Zgubea – Grădiştea. 16 fântâni au fost inundate şi ele, apa neputând fi utilizată pentru consum. Două magazine au fost inundate, pagubele urmând a fi evaluate ulterior. Suprafeţele cultivate cu grâu şi ovăz au fost şi ele inundate, provocând căderea culturilor, iar terenurile cultivate cu porumb şi alte culturi sunt inundate pe zone care depăşesc 30 de hectare. Pe DJ 676, în punctul „Corbu”, asfaltul este deteriorat (decopertat) pe o lungime de 80 de metri liniari. Societatea de îmbunătăţiri funciare deţine pe teritoriul comunei numeroase canale de scurgere care, pe timpul căderii acestor precipitaţii, au fost deficitare în colectarea apelor pluviale. Ca măsură urgentă se impune repunerea acestora în funcţiune, prin decolmatare. Valoarea estimată a pagubelor provocate de ploile căzute în perioada 27- 29.07.2014 este de 200 de mii de lei.”, a prezentat cu amărăciune primarul localităţii Roşiile.
Dacă şi drumul judeţean se rupe, comuna poate rămâne izolată
DJ 676 A este drumul principal care străbate localitatea de la un capăt la altul, dar care, din cauza faptului că nu a fost practic reabilitat niciodată după anul 1989, dar şi a precipitaţiilor şi alunecărilor, este acum într-un stadiu avansat de degradare. În asfalt s-au formant adevărate cratere, greu de ocolit de bieţii şoferi care se încumetă să treacă prin localitate. În privinţa reabilitării acestui drum, primarul nu a stat degeaba, în nenumărate rânduri făcând adrese către organele abilitate, dar, ca de fiecare dată, autorităţile competente dau neputincioase din umeri. „Am făcut adrese către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, către Prefectură, către Regia de Drumuri şi Poduri şi către Consiliul Judeţean, cu scopul de a lua în vedere şi de a prinde această lucrare de reabilitare, deoarece este urgent să fie măcar plombat drumul, fără să mai vorbesc de covor asfaltic. Acest drum a fost doar plombat de-a lungul ultimilor ani şi aceste lucrări, la zăpadă şi la îngheţ, se deteriorează. Sunt aceleaşi gropi de ani de zile, care au fost plombate şi în anul acesta, dar, până când nu se toarnă un covor asfaltic, în fiecare anotimp, situaţia este aceeaşi.”, spune primarul Marinescu.
Bătaie de joc a autorităţilor: drum judeţean nereabilitat de 40 de ani
Pentru că şi drumurile au, în felul lor, culoare politică, dar şi interese electorale, s-a ajuns la situaţia de-a dreptul aberantă ca drumul care face legătura cu localitatea Roşiile să nu intereseze nici o autoritate publică de-a lungul ultimilor 40 de ani. Asfaltat pe vremea lui Ceauşescu, principalul drum care ajunge în comuna Roşiile a rămas într-o stare jalnică, şi, pentru că în zonă sunt destul de puţini votanţi potenţiali, oamenii sunt condamnaţi să circule şi să-şi rupă maşinile pe acest traseu. În ciuda adreselor oficiale transmise de primăria locală tuturor autorităţilor care ar fi putut face ceva în acest sens, doar „plombele” au făcut ca drumul să mai fie acum practicabil, deşi este afectat în mai multe locuri de alunecările de teren. În cazul în care alunecările înaintează, este posibil ca oamenii din localitate să rămână rupţi de restul judeţului sau să fie obligaţi să parcurgă zeci de kilometri pentru a ocoli zona cu probleme. „Drumul s-a făcut pe timpul lui Ceauşescu, în anul 1974, şi de 40 de ani nu a fost reabilitat niciodată cu adevărat. De atunci sunt aceleaşi gropi, se fac aceleaşi plombări în fiecare an şi rezultatul este acelaşi. Anul acesta, fiind un an nefericit, cu ploi multe şi abundente, nu au mai făcut faţă nici şanţurile. Tot pe drumul judeţean principal avem probleme cu şanţurile, acolo unde nu putem să intervenim. Nu vorbim de amenajarea şanţurilor din faţa gospodăriilor, ci de locurile unde nu sunt locuinţe. Aici nu avem voie să băgăm nici un utilaj, deoarece nu putem să-l decontăm din bugetul local. Dacă şi drumul judeţean se rupe, atunci ne rupem de tot de restul lumii. Nu este localitate în judeţ unde să nu fie drumurile afectate din cauza ploilor. Această ultimă ploaie a ras tot, inclusiv şanţurile şi, acolo unde nu este asfalt, a făcut prăpăd. Localitatea este traversată de pârâul Şasa, însă acesta nu mi-a făcut probleme pentru că avem podurile consolidate. Nu la fel a fost însă pe pârâiaşele limitrofe mici, unde tuburile nu fac faţă, pentru că au fost încărcate cu grohotiş. Apa a trecut peste ele, a ras piatra şi pământul, şi cu ele am avut cele mai multe probleme. Satele sunt foarte împrăştiate ca aşezământ, există uliţe, ulicioare şi din această primăvară nu se mai opreşte ploaia, lucru care agravează problemele.”, a subliniat primarul comunei Roşiile, Ştefan Marinescu.
DC 79, Roşiile – Perteşti – Grădiştea, drum de pământ, în chinurile facerii
Prin accesarea fondurilor guvernamentale, primarul a reuşit să asfalteze timp de trei ani, din cei peste 9 kilometri de drum comunal, decât 500 de metri cu covor asfaltic. Supărat că banii de la stat sunt alocaţi din ce în ce mai greu, liberalul s-a decis ca toate proiectele întocmite în vederea dezvoltării localităţii să fie depuse cu fonduri europene. „Prin această finanţare, pe Ordonanţa de Guvern 28, avem drumul comunal 79, dar stadiul lucrărilor este foarte încet. În vederea demarării acestei investiţii, anul acesta mi s-au alocat doar două miliarde de lei vechi şi nici 10% nu s-a făcut din întreg drumul. Lucrările au început încă de acum trei ani, din anul 2011, şi ne mişcăm foarte greu. Am turnat 500 de metri de asfalt, asta însemnând doar primul strat. În prezent, drumul este foarte greu accesibil, iar în cadrul proiectului sunt cuprinse inclusiv reabilitarea rigolelor, a podeţelor şi a zidurilor de sprijin.
Valoarea investiţiei este de 140 de miliarde de lei vechi, în care au fost prinşi 9,380 de kilometri, până la Grădiştea. Acum, jumătate din acest drum este în continuare de pământ.”, a explicat Ştefan Marinescu.