Fostul primar al Râmnicului, Romeo Rădulescu, este candidat ARD pentru Colegiul Râmnicu Vâlcea Nord la Camera Deputaţilor. Chiar dacă „dreapta” românească este pe un trend descrescător, Romeo Rădulescu este de părere că dorinţa sa de a face ceva pentru oamenii din colegiul unde candidează îi va motiva pe vâlceni şi îi va determina să îl voteze pentru a le reprezenta interesele în Parlament. „Noi ne-am propus să obţinem două posturi de deputaţi şi unul de senator. Până la urmă, acestea sunt nişte pronosticuri pe care noi le dăm. Nu mai este mult, mai este o lună până răsturnăm urna. Atunci o să vedem câţi deputaţi şi câţi senatori vom obţine. Toţi candidaţii noştri au aceleaşi şanse. Depinde de fiecare cât munceşte, ce vrea să facă şi cum vrea să facă. Şi cei care au venit din alte judeţe pot să beneficieze de un val de simpatie, fiindcă n-au făcut politică, aşa cum este cazul lui Laurenţiu Baranga, sau au făcut politică, aşa cum este cazul lui Aurelian Pavelescu. Votul este imprevizibil, totul depinde de starea oraşului, la vremea respectivă.”, este de părere fostul primar, Romeo Rădulescu.
Impact real: De ce aţi ales să candidaţi la Camera Deputaţilor?
Romeo Rădulescu: Pentru că aveam suficiente condiţii ca să candidez. Nu candidezi, înseamnă că nu exişti! Am învăţat multe în aceşti opt ani de administraţie şi pot să fac ceva pentru acest judeţ.
Impact real: De ce Colegiul Râmnicu Vâlcea-Nord? Este acesta mai uşor?
Romeo Rădulescu: Pentru că acolo m-am născut, acolo mi-am petrecut copilăria, acolo am făcut şcoala, astfel că era normal să candidez în acest colegiu. M-am mutat în Ostroveni în anul 2003, şi atunci am decis să candidez pe Colegiul de Nord. Este însă un colegiu greu, în care USL a avut scor bun. Aici nu este vorba neapărat de numele candidatului USL, ci de alianţa aceasta. După toate probabilităţile, acest colegiu nu se va închide, însă.
Impact real: Aţi identificat principalele probleme în colegiul pe care doriţi să-l reprezentaţi în Parlament?
Romeo Rădulescu: Problemele sunt de administraţie locală. Din punctul meu de vedere, aici trebuie gândit global, nu strict pe un colegiu sau altul. Oltchimul reprezintă una dintre probleme. A doua problemă este legată strict de locurile de muncă, deci trebuie să ne gândim şi la o zonă turistică, zonă care a fost lăsată în paragină în acest moment. Primăria nu se mai ocupă de promovarea turistică, iar Consiliul Judeţean, nici atât. Eu consider că atât judeţul, cât şi municipiul pot fi promovate ca zone turistice, pentru crearea de locuri de muncă, pentru tot ceea ce înseamnă companiile care funcţionează în această zonă. Lucrurile se pot pune cap la cap. A treia temă principală este legată strict de sănătate. În campania de la locale, eu am vorbit despre spitalul municipal. Aveam de gând să continuu acest spital. În acest moment, totul pleacă de la serviciile spitaliceşti, care sunt de slabă calitate la Râmnicu Vâlcea. Din calitatea de parlamentar poţi să te ocupi să faci ceva. Fie că poţi să intri pe finanţare europeană, să dezvolţi ceva, fie că poţi găsi soluţii, dar, în acest moment, sistemul de sănătate nu este bine pus la punct, aşa cum ar trebui.
La fel, trebuie să avem în vedere partea de învăţământ. Anul trecut, venisem cu o idee foarte clară, pentru dezvoltarea şcolilor de meserii şi a tuturor unităţilor şcolare. În acest moment, cererea este foarte mică pentru meserii, dar este foarte mare pentru Liceul de Arte. Acesta nu are un spaţiu adecvat. Trebuie finalizate lucrările la General Magheru. Acolo au venit nişte bani guvernamentali care s-au sistat. Nici un parlamentar actual nu se zbate să luăm diferenţa de bani de la Guvern, ca să finalizăm investiţiile.
Impact real: Care credeţi că sunt şansele pe care le aveţi, comparativ cu cele pe care le aveaţi la alegerile locale. S-a schimbat ceva, în aceste luni?
Romeo Rădulescu: În primul rând, toţi oamenii au sărăcit şi s-a arătat că România a sărăcit cu 36% în ultima jumătate de an. Era normal să fie aşa, atâta timp cât, în municipiu, căldura şi apa caldă s-au scumpit cu 16%, carburantul cu 7%, iar euro a crescut. Nivelul de trai a scăzut, şi eu cred că oamenii nu mai pot fi prostiţi, ca la locale.
Impact real: Veţi merge pe votul negativ?
Romeo Rădulescu: Nu, eu nu merg pe votul negativ. Eu merg pe ceva constructiv, pentru că aşa am mers întotdeauna.
Impact real: Ce puteţi spune despre şansele ARD în judeţul Vâlcea la alegerile parlamentare? Care este obiectivul pentru acestea?
Romeo Rădulescu: Noi ne-am propus să obţinem două posturi de deputaţi şi unul de senator. Până la urmă, acestea sunt nişte pronosticuri pe care noi le dăm. Nu mai este mult, mai este o lună până răsturnăm urna. Atunci o să vedem câţi deputaţi şi câţi senatori vom obţine. Toţi candidaţii noştri au aceleaşi şanse. Depinde de fiecare cât munceşte, ce vrea să facă şi cum vrea să facă. Şi cei care au venit din alte judeţe pot să beneficieze de un val de simpatie, fiindcă n-au făcut politică, aşa cum este cazul lui Laurenţiu Baranga, sau au făcut politică, aşa cum este cazul lui Aurelian Pavelescu. Totul este imprevizibil, totul depinde de starea oraşului, la vremea respectivă.
Impact real: O problemă la alegerile locale pentru Primăria Râmnicului a fost cea a sondajelor de opinie. S-au făcut numeroase sondaje, rezultatele acestora fiind oarecum departe de realitatea de la vot. Credeţi că sondajele pot da acum o predicţie mai apropiată de realitate?
Romeo Rădulescu: Nimeni nu a luat atunci în vedere prezenţa la vot. Toată lumea se aştepta la o prezenţă la vot de maximum 40%, însă a fost mult mai mare şi, atunci când prezenţa este mai mare, lucrurile se schimbă definitiv. La parlamentare, prezenţa la vot s-ar putea să fie undeva la 40%. Nu ne putem baza pe sondaje. Din acest motiv, noi nici n-am mai făcut sondaje. Ideea este să-ţi scoţi simpatizanţii la vot, să-i capacitezi prin ceea ce spui şi ceea ce vrei să faci, astfel încât să vină la vot.
Impact real: În cele mai multe sondaje, USL este creditat cu cele mai mari şanse să câştige parlamentarele. Cum vedeţi competiţia electorală?
Romeo Rădulescu: Într-adevăr, aşa este, dar oamenii nu sunt informaţi. Având în vedere faptul că Vâlcea este un fief roşu şi oamenii sunt săraci, asta este situaţia. Trebuie să munceşti mai mult, trebuie să te faci cunoscut. În primul rând, nu trebuie să candidezi cu o lună înainte de alegeri, trebuie să candidezi din a doua zi după alegeri.
Impact real: Candidaţii care s-au stabilit definitiv în săptămânile premergătoare campaniei pornesc cu o şansă mai mică la aceste alegeri?
Romeo Rădulescu: Da, pornesc cu o şansă mai mică, dar pot să muncească. Trebuie să baţi uliţă cu uliţă, să stai de vorbă cu oamenii şi să araţi că tu eşti mai bun decât ceilalţi.
Impact real: Care este profilul candidatului câştigător la parlamentare?
Romeo Rădulescu: Va câştiga candidatul care se zbate cel mai mult şi care este la locul potrivit şi la momentul potrivit. Niciodată, noi nu o să spunem că vom beneficia de voturi de la alt judeţ. Din contră, o să punem voturi la alt judeţ.
Impact real: Mai sunteţi dezamăgit de clasa politică?
Romeo Rădulescu: Da, în condiţiile în care există persoane care abia ştiu să scrie şi să citească şi sunt în Parlament, deputaţi şi senatori, este normal să fiu dezamăgit. Nu mă refer la Vâlcea. Pot să spun că în Vâlcea sunt mulţi parlamentari buni.
Impact real: Care este sloganul campaniei pentru alegerile parlamentare?
Romeo Rădulescu: Este un mesaj simplu: „În inima ta ştii ce este drept!”
Impact real: Dintre greşelile din campania de la locale, ce n-aţi mai face acum?
Romeo Rădulescu: Nu cred că se pune problema de greşeli. Am avut încredere în oameni şi voi avea şi acum, pentru că sunt un creştin, şi creştinii aşa sunt. Întotdeauna, faci ceea ce consideri că este necesar.