Primarul oraşului Brezoi, Robert Schell, este total dezamăgit de felul cum sunt tratate comunităţile locale de conducerea Guvernului, mai ales primarii consideraţi acum „în opoziţie”, iar, în ceea ce priveşte migraţia aleşilor locali, acesta consideră că iniţiativa PSD a fost un fiasco, cel puţin la Vâlcea, unde se pot schimba, cu acest prilej, majorităţile politice. Ce părere are primarul oraşului Brezoi despre tergiversarea accesării proiectelor europene, despre finanţarea selectivă a proiectelor pentru comunităţile locale, dar şi despre starea drumurilor din nordul judeţului şi faptul că elevii nu au manuale nici până la această oră aflăm în interviul de mai jos.
Impact real: Liviu Dragnea spune că România este capabilă să absoarbă în următorii şase ani fondurile alocate de Comisia Europeană, în valoare de peste 22 de miliarde de euro. De ce consideraţi că se tergiversează apariţia ghidurilor de finanţare?
Robert Schell: Pentru că România este ultima ţară care, până acum, nu a semnat contractul cu Uniunea Europeană pentru finanţarea următoare. Am înţeles că a fost respinsă documentaţia de trei ori până acum şi nu s-au înţeles pe anumite componente al programului. România nu a semnat acest contract, care presupunea finanţarea până în 2020, pe sumele care sunt menţionate de conducerea Guvernului. Liviu Dragnea este cel mai în măsură să ne răspundă de ce Polonia, Cehia sau Slovenia, care fac parte din Uniunea Europeană, deja, au implementat programul de finanţare, de ce acolo sunt proiecte care au început să funcţioneze, iar aceste ţări vor absorbi anumite sume şi în anul 2014, iar noi nu putem face acest lucru. Este bine şi în 2015, aşa suntem noi de obicei, întârziaţi. Până în prezent, nu este nici o schemă lansată, nici un fel de program, nu tragem nădejde că se vor lansa anul acesta, ci, probabil, în primăvara anului viitor. Este bine ca, până atunci, noi să ne pregătim cu aceste proiecte şi să avem strategiile localităţii pentru următorii cinci ani puse la punct. Strategia de dezvoltare a localităţii va face parte componentă din cererea de finanţare.
Impact real: În urmă cu 14 ani, Casa de cultură a fost distrusă de un incendiu de proporţii. De atunci, oraşul nu mai dispune de un spaţiu propice desfăşurării unor acţiuni artistice sau culturale. În general, spectacolele de teatru sau vernisajele au loc în sala de sport sau la primărie. De ce a întârziat atât de mult reabilitarea unei cădiri importante pentru oraş?
Robert Schell: Proiectul este depus la Compania Naţională de Investiţii. El este finanţat, avem acceptul de finanţare, dar nu a fost bugetat. Din păcate, s-au ţinut licitaţiile, noi fiind pe locul 47 pe listă, conform punctajului pe care-l obţinusem. Deja, se licitează cea de pe locul 50, dar eu nu mai sunt în licitaţie, probabil, fiindcă sunt liberal. Există un pachet de câte 20 de case de cultură scoase la licitaţie de Compania Naţională de Investiţii, dar acum le iau pe sărite, nu se mai respectă ordinea. Singura explicaţie este că sunt liberal, alta nu am.
Impact real: Ce investiţii importante pregătiţi pentru dezvoltarea turismului pe frumoasa Vale a Lotrului?
Robert Schell: Proiectul pe care îl vom depune va fi o continuare a obiectivelor noastre din turism, pe care le vom promova. Vizăm amenajarea râului Lotru de la vărsare şi până la Brădişor. În prima etapă vom face un parteneriat cu comuna Malaia, în ideea de a face o altă imagine estetică, de mediu şi de agrement. Asta înseamnă că în zona în care avem dezvoltate pensiuni vom crea mai multe lacuri cu luciu de apă, pe care să se poată amenaja debarcadere, iar turiştii să se plimbe cu barca. Aici va trebui să avem un parteneriat cu Apele Române. Legislativ, noi avem o problemă, pentru că, în general, este greu să facem astfel de investiţii care nu aparţin oraşului. Apele Române gestionează cursul râului, iar noi suntem proprietarii terenurilor din zona inundabilă. Va trebui să vedem cum armonizăm legislaţia şi juridic, să stea în picioare această chestiune. Şi specialiştii dânşilor îşi vor spune, probabil, părerea legat de proiectul nostru şi vor impune anumite condiţii, pentru ca acele amenajări pe care vrem să le construim să nu obtureze albia şi să nu creeze probleme în momentele de viitură sau de inundaţie. Tehnic, eu cred că există o soluţie pentru orice şi trebuie să dezvoltăm zona, pentru că, în felul acesta, vom lansa turismul şi ne vom lega de proiectele pe care le avem deja începute, la Proieni şi Ţurţudanu. Proiectul care cuprinde sculptarea chipului regelui Ferdinand pe Vârful Ţurţudanu era o chestiune suplimentară la un obiectiv pe care noi îl avem aprobat la Craiova, pe un program european, de amenajare a patru trasee montane şi a vârfului Turţudanu. Vârful Turţudanu presupune amenajarea unor zone de belvedere cu piatră şi lemn, iluminarea vârfului până sus, mână curentă, balustradă. Ideea a trezit multe controverse şi este într-o dezbatere publică. Nu am luat o decizie finală, pentru că sunt multe voci contra, începând de la Uniunea Artiştilor Plastici şi multe personalităţi, care aveau un cuvânt important de spus. Populaţia agreează ideea în Brezoi, dar nu întotdeauna localnicii sunt cei care decid.
Impact real: Cum decurg investiţiile demarate din fonduri guvernamentale?
Robert Schell: Mari speranţe în programele guvernamentale nu mi-am mai pus, pentru că pe OG 28 avem o serie de lucrări finanţate la începutul anului 2012, acceptate de minister, cu valori de 40 de miliarde de lei vechi, şi una de 60 de miliarde de lei vechi, dar nu am reuşit să fac din ele decât 10 sau 15%, în condiţiile în care nici acestea nu sunt decontate în totalitate. Noi primim un miliard sau două anual, iar asta înseamnă că, în 20 de ani, aceste lucrări se vor finaliza. Avem pe aceste fonduri asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 8 kilometri, din care am realizat numai 3 kilometri, şi nici aceste lucrări nu au fost plătite, şi mai avem apa şi canalizarea în oraşul Brezoi, pentru care am primit 3 miliarde de lei vechi, dar am executat lucrări de 5 miliarde de lei vechi, diferenţa nefiind achitată la constructor. Avem speranţe că vom mai primi 1,5 miliarde de lei vechi. Înţeleg lipsa de bani a Guvernului, dar mă întreb de ce am ajuns în situaţia asta, să avem 200 de lucrări finanţate în judeţ? De ce nu stabilim o prioritizare a lor? Să încercăm să rezolvăm întâi aglomerările urbane, cele care au o adresabilitate mai mare şi care sunt sustenabile, pentru că dacă mă apuc eu acum să fac un drum comunal pe care trec trei căruţe, între cele două sate, doar pentru că primarul este PSD şi, poate, din cauza aceasta este mai aproape de Dumnezeu, nu ştiu dacă este tocmai în regulă. Nu este normal să asfaltezi un drum, să finanţezi lucrarea, dacă ea nu se justifică, sau o reţea de apă unde nu se racordează nimeni. Să ne uităm câtă populaţie deserveşte o lucrare pe care am proiectat-o eu, prin faptul că avem 300 de familii care trebuie să se racordeze la canalizare şi care aşteaptă de un an după finalizarea acestui proiect, şi vor mai aştepta. Să prioritizăm, să stabilim care sunt cele mai importante lucrări şi abia apoi să le finanţăm. În condiţiile de acum, vom lucra în fiecare an câte puţin, iar până ajungem la final cu lucrarea, se poate degrada. O lucrare, nefiind funcţională, se degradează, şi cum noi o vom finaliza în 10 ani, până atunci va fi deteriorată, şi o luăm de la capăt, cheltuim degeaba aceşti bani. Aici avem nevoie de un strateg.
Impact real: Faptul că Drumul Naţional 7A este destul de degradat, iar marcajele sunt inexistente, poate prezenta un pericol pentru şoferi?
Robert Schell: Onorabilii noştri conducători de la Drumurile Naţionale, de şase ani, nu i-au făcut marcaj. În fiecare an le fac adrese scrise, deoarece copiii care merg la şcoală nu au trecerile marcate şi nu mai opresc maşinile, existând posibilitatea să fie accidentaţi, din acest motiv. Pe o lungime de 3 kilometri, acest drum traversează oraşul, dar nu este în administrarea primăriei şi, chiar dacă aş vrea să fac intervenţii, nu am voie. Ştiu că era un proiect făcut în urmă cu doi ani şi nu au făcut nimic, pentru că drumul arată în continuare groaznic, trebuie reabilitat până la Obârşia Lotrului. Anul trecut, au promis că va fi finanţat, iar anul acesta, că vin banii anul viitor. Drumul este foarte important pentru noi, deoarece face legătura cu Transalpina şi cu domeniul schiabil de la Vidra. Acest drum, DN 7A, este prioritar pentru judeţ, turiştii pe aici trec, de asta şi eu intenţionez să cosmetizez zona din oraş, care este adiacentă drumului naţional, astfel încât am început reabilitarea blocurilor. Vom demara, de asemenea, o lucrare de amenajare a trotuarelor pe drumul naţional, sunt nerefăcute de 50 de ani, însă nu fac borduriadă de dragul de a schimba borduri.
Impact real: Referitor la ordonanţa care permite migraţia aleşilor locali, consideraţi că legea este prost gândită şi interdicţia migrării este nedemocratică?
Robert Schell: Legea este inutilă, şi mi se pare o mizerie. Faptul că am fost aleşi de nişte oameni contează, iar eu am fost ales din partea PNL, chiar dacă eram în USL. Consider că este firesc să rămân în acest partid şi nu se va pune problema niciodată la mine sau la consilierii locali din Brezoi să trecem în altă parte, indiferent de coloratură. Nu cred că vor migra de la un partid la altul. Este o chestiune de şantaj asupra primarilor şi un prilej de a li se promite nişte bani care oricum nu există. Nu văd ce ar putea primi cei care plecă de la noi. Bani nu sunt în ţară, economia nu merge şi nu produce nimic, deci, nu avem cum să emitem pretenţii. Banii îi putem lua singuri prin acele programe, pe care le facem noi. Nu sunt de acord cu această lege sub nici o formă.
Impact real: Consideraţi că această ordonanţă s-a întors ca un bumerang asupra PSD?
Robert Schell: Din câte ştim, până în prezent, nici un primar nu a trecut la PSD. Marea migraţie s-a produs din rândul UNPR, dar care susţine acum opoziţia, la Vâlcea. Probabil că opoziţia va deveni putere în Consiliul Municipal şi în Consiliul Judeţean. Pe considerentul că în politică trebuie să ai şi puţin caracter, şi coloană vertebrală, mă vor dezamăgi cei care vor migra. Clasa politică este atât de huiduită şi înjurată tocmai din cauza asta, pentru că suntem lipsiţi de caracter. Eu vreau să nu mă considere politician, sunt un simplu primar. Politicienii noştri cred că trebuie să aibă mult mai multă verticalitate şi mai multă decenţă în exercitarea mandatului. De asta sunt înjuraţi, de asta toată lumea este scârbită şi veţi vedea că va fi un absenteism mare la vot şi din cauza asta, pentru că s-au săturat oamenii să se facă şi să se desfacă fel de fel de alianţe, numai din cauza faptului că, mâine, un grup de parlamentari trece în partea cealaltă, apoi se mută iar. Eu aş fi făcut legea invers, aşa cum este prevăzut la primari şi la consilieri. Vrei să pleci, dă-ţi demisia şi locul rămâne al partidului. În felul acesta poate să vină altcineva în loc. Nu sunt adeptul votului uninominal care a făcut o mizerie din acest Parlament şi cred că votul pe listă, votul politic este mult mai util în Parlament decât votul uninominal.
Impact real: Referitor la reforma învăţământului, şi anume la manualele digitale, Ponta a declarat că nu mai există nici un elev care să nu ştie să folosească tableta sau computerul. Consideraţi că trebuie să se treacă la „educaţia viitorului”, în condiţiile în care licitaţia pentru manualele digitale pentru clasa I şi a II-a a fost contestată, iar elevii nu au în acest moment după ce să înveţe?
Robert Schell: Este destul de frustrant faptul că aceşti copii au început şcoala fără manuale. Noi încă mai avem şcoli cu grupuri sanitare în spatele curţii, grădiniţe în locaţii improprii, ca să nu mai vorbim că sunt localităţi fără acoperire la reţelele de internet sau telefonie. Cred că sărim nişte paşi. Eu suspectez că lipsa acestor manuale a dus la vânzarea în masă a altor materiale, adiţionale. Cred că a fost un artificiu economic pentru ca să vândă cineva anumite produse, urmând ca şi aceste manuale să apară, peste o lună sau două, iar chestiunea cu licitaţia mi se pare oarecum forţată. În trei luni, orice licitaţie trebuie terminată, chiar dacă o reluau, dar aici au fost alte interese de ordin material. Referitor la informatizarea aceasta, cred că este mai bine să înveţi să buchiseşti literele cu creionul în mână, nu la calculator.