Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Robert Schell: „Vrem sa furam turistii de pe Valea Prahovei si sa-i aducem pe Valea Lotrului”

Primarul oraşului Brezoi, Robert Schell, spune că Valea Lotrului, inclusiv oraşul pe care îl conduce, va atrage în perioada următoare din ce în ce mai mulţi turişti, ţinta fiind aceea de a semăna din ce în ce ai mult cu Valea Prahovei şi de a aduce dezvoltarea economică în zonă. Din cauza lipsei fondurilor, primarul Schell a apelat la un împrumut bancar pentru rezolvarea problemei drumurilor şi spune că se aştepta la mai multă atenţia din partea Prefecturii şi Consiliului Judeţean.

Impact real: Unde vedeţi Brezoiul peste 5-10 ani? Va fi un oraş european?
Robert Schell: Da, cu siguranţă. Dacă nici eu nu sunt optimist, atunci cine? În primul rând, sunt convins că se va dezvolta pe cele două direcţii: economică şi turistică. Cu siguranţă, în zece ani, Valea Lotrului va fi o zonă de atracţie naţională şi poate chiar va fi căutată şi de turiştii străini. Mă întreba cineva de ce am dat denumirea „Târgul Lotrilor”: pentru că lotrii au fost haiducii, adică hoţii. Am zis lotrii, pentru că vrem să furăm turiştii de pe Valea Prahovei şi să-i aducem pe Valea Lotrului. Cu siguranţă, zona va cunoaşte o dezvoltare puternică în următorii zece ani. Poate, locuitorii nu vor simţi din plin chestiunea aceasta, poate din punct de vedere al nivelului de trai nu se va schimba nimic. Lucrurile acelea nu ţin neapărat numai de dezvoltarea oraşului. Este vorba de tot ceea ce se întâmplă şi în jurul nostru, macro-economic. Dacă lucrurile nu sunt pe roze acum, cu siguranţă, vom fi afectaţi şi noi de chestiunea aceasta. Acest lucru se va întâmpla poate mai puţin datorită faptului că Brezoiul a avut o viaţă grea din 1990 încoace. A trăit într-o criză permanentă. Regretabil este că, dintre toate conducerile de la Consiliul Judeţean, nimeni n-a avut vreo strategie pentru nordul judeţului. Toată lumea s-a orientat spre sudul judeţului. A fost atât de interesant şi aducător de voturi sudul judeţului încât au uitat de nord, care reprezenta singura zonă cu potenţial turistic din judeţul Vâlcea.

Impact real: Consideraţi că există o discrepanţă între anumite zone ale judeţului?
Robert Schell: Cu siguranţă, există această tendinţă şi vis-a-vis de finanţări, dar şi legată de modul cum s-au dezvoltat ele. Este clar că de la Călimăneşti în sus se poate întâmpla ceva pe turism şi de la Râmnicu Vâlcea în jos înseamnă agricultură în judeţul Vâlcea. Zona de mijloc, zona metropolitană a municipiului, este şi va fi dezvoltată în continuare şi va fi o zonă economică. Nici o conducere a Consiliului Judeţean n-a avut o strategie de dezvoltare a judeţului pe aceste două chestiuni, care mi se par de bun-simţ şi foarte simple. S-au făcut alocări de fonduri după ureche, după interese, fără nici un fel de discernământ şi de gândire.

Impact real: Includeţi şi Călimăneştiul în zona de nord, care nu a primit investiţii?

Robert Schell: La Călimăneşti ar putea fi o discuţie separată. Eu cred că acea investiţie enormă a Consiliului Judeţean, deocamdată, nu-şi arată roadele. Chiar nu cred că este aducătoare de venit zonei. Problema Călimăneştiului este că staţiunea este separată de administraţie. Căciulata e total privată, nu ştiu cât venit realizează ei la bugetul local din taxe şi impozite. N-au mare influenţă ei. Nici serviciile nu sunt asigurate de oraş acolo.

Impact real: Discuţiile acestea, dintre Prefectură şi Consiliul Judeţean, au frânat dezvoltarea zonei de nord a judeţului sau nu au avut influenţă?
Robert Schell: Este o ceartă politică acolo. Este regretabil că nu ne putem dezbăra de chestiunile politice. Suntem aleşi, suntem în campanie, dar trebuie să înţelegem că nu putem fi mereu în campanie. Trebuie să încercăm totuşi ca relaţia umană să funcţioneze. Scandalul acesta, dintre preşedintele Consiliului Judeţean şi prefect, normal că nu duce nicăieri. Ei ar trebui să fie braţ la braţ pentru dezvoltarea judeţului. Sună pompos, însă aşa ar trebui să fie. Mă gândesc că una dintre aceste două instituţii trebuie să dispară, până la urmă. Este clar că se calcă pe picioare şi chiar nu-şi au rostul ambele. Dacă tot vrem să facem reorganizare, să avem tăria să începem cu aceste instituţii care nu merg, cu o serie de deconcentrate şi apoi cu administraţiile locale.

Impact real: Care sunt cele mai mari probleme ale oraşului Brezoi?
Robert Schell: Avem 70 de persoane însoţitoare ale persoanelor cu handicap. Am întârziat cu plăţile şi mă doare sufletul că n-am avut să le dau bani. Am pus până acum trei miliarde din bugetul local pentru a le da banii, bani care, până la urmă, nu intră în atribuţia locuitorilor din Brezoi, să susţină obligaţia statului. În schimb, la sfârşitul anului, te trezeşti că vine Consiliul Judeţean şi spune: Vă dăm toată datoria din urmă. Dacă am plătit, nu-ţi mai dă banii. Dacă nu plăteşti, te gândeşti la oamenii aceştia şi te întrebi ce fac atâtea luni. Era firesc ca toţi banii să se fi dat de la început, ca să nu mai sufere oamenii. E păcat că ne batem joc de ei. Putem discuta despre şcoli, despre faptul că se titularizează profesorii cum se titularizează. O serie de navetişti au câştigat procesele cu primăria, pentru a le da eu cei 50% din salariul pe care trebuia să-l dea Emil Boc, este aberant. Sunt chestiuni de care te loveşti şi îţi creează un disconfort.

Impact real: Există bani de investiţii pentru oraş?
Robert Schell: Nu există bani pentru investiţii. Eu am contractat un credit pentru a reşi să asfaltez anul acesta. Mi-am făcut nişte calcule şi puteam să dau o sumă de 300 de milioane pe lună timp de trei ani. Era necesar să asfaltez străzile pe care s-a lucrat canalizarea, pentru că erau într-o stare deplorabilă. Nu puteai să mai trăieşti aşa cu ele, dar a fost varianta mea, alta n-am avut. Nimeni nu te ajută cu nimic şi începi să-ţi pierzi speranţa.

Impact real: Dacă de la Consiliul Judeţean spuneţi că banii sunt puţini şi nu ajung, de la Guvernul României aţi primit finanţare?
Robert Schell: Am primit finanţări de la Guvern direct pentru minorităţi. Am o relaţie bună cu preşedintele Asociaţiei Italienilor din România, care are o comunitate la Brezoi. Am făcut nişte acţiuni culturale împreună cu această comunitate şi s-a legat o prietenie. Fiind la guvernare, au şi ei o cotă pe care o primesc de la Guvern. Din aceea se îndreaptă şi spre Brezoi ceva. A fost singura mea oportunitate. Am primit trei miliarde pentru liceu, pentru reabilitarea acestuia, am primit toţi banii la baza sportivă, altfel nu aveam nici o şansă. Am mai primit trei miliarde pe o hotărâre de guvern, pentru cheltuieli curente şi de capital, practic, să-mi achit datoriile. În primii doi ani n-am făcut în oraş nimic decât pe proiectele cu finanţare europeană.

Impact real: Ce se va întâmpla cu finanţările europene pentru oraşe?
Robert Schell: Vor veni în continuare, pentru următorii cinci ani, numai că va trebui să le gândim macro, nu local, şi cred că aici ar avea un rol important şi reorganizarea teritorială. În momentul în care ar dispărea ca unitate administrativă Malaia sau Racoviţa, care sunt în proximitatea Brezoiului, şi ar fi înglobate în Brezoi, aş putea gândi un proiect de canalizare mai mare: Malaia, şi la ora actuală, deversează în lacul Brădişor ceea ce nu este firesc, pentru că de acolo ajunge apă de băut la multe localităţi. Ar fi extraordinar pentru Malaia să aibă un sistem de apă, de canalizare bine pus la punct. Din 2012, numai asta vor finanţa cei din UE, numai pe astfel de regiuni.

Impact real: Cum funcţionează USL la Brezoi?

Robert Schell: Sunt unul dintre susţinătorii USL. La Brezoi funcţionează foarte bine, ne-am şi stabilit priorităţile pentru următoarea campanie, de anul viitor. Sunt un adversar al PDL şi am avut destule conflicte cu Prefectura şi cu mediile politice din acest motiv. Nu sunt un om care să mă mut dintr-un partid în altul şi nu m-aş vinde pentru nimic în lume. Mă regăsesc doctrinar în PNL. USL este singura variantă dacă vom dori să schimbăm ceva la nivel guvernamental. Problema este că, dacă vom face şi noi la fel ca PDL, n-am făcut nimic. I-am transmis acest lucru şi lui Crin Antonescu.
Octavian ANINIŞ


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.